TatilCity.NETTatilCity.NET

Maçka Gezi Rehberi

Maçka Gezi Rehberi

Maçka Gezi Rehberi


Maçka Gezi Rehberi

Turizm bakımından gelişmiş olan Trabzon’un en güzel ilçelerinden Maçka, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserleriyle de mutlaka gezilmesi gereken bir beldedir. Merkezi, ormanlarla kaplı vadilerin ortasında yer alan Değirmendere’de kurulmuş olan ilçe, Karadeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu’ya bağlayan ünlü Zigana Geçidi ve bin 875 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Tamamı dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olan Maçka’da; Zigana, Kulin ve Kuştul belli başlı dağlar olarak dikkat çekmektedir. İlçenin 2 bin metreye kadarki kısmında başta çam ağaçlarından oluşmak üzere zengin ormanlar, daha yüksek bölgelerinde ise muhteşem yaylalar bulunmaktadır. Maçka’da nem oranı yüksek, ılık ve her mevsimin yağışlı geçtiği bir iklim mevcuttur.
Oldukça eski bir tarihe sahip olan Maçka; aynı zamanda Tahran, Tebriz, Erzurum ve Trabzon ticaret yolunun üzerinde bulunmasından dolayı stratejik önemi yüksek bir ilçedir. Trabzon’da Hıristiyan nüfusunun görece daha yoğun olduğu ilçede, çok sayıda manastır yer almaktadır. İlçenin adıyla ilgili iddialara göre, İranlılar ile Bizanslılar arasında yaşanan çatışmalar sırasında, bölge halkı Maçuka adı verilen bir sopa kullanıyordu. Zamanla bu isim Maçka halini almıştır. İki tarafında sopa, ortasında ise zincir bulunan bir silah olan Maçuka, aynı zamanda aynı zamanda iki dağ arasındaki düzlük anlamına da gelmektedir. İlçenin adı Osmanlı döneminde Cevizlik olarak geçmektedir. Bölgeyle ilgili yapılan araştırmalar, Trabzon ve çevresinde kurulan Pontus devletinin ilçede de bir dönem egemenliğini sürdürdüğünü göstermektedir. Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında bölgeyi Osmanlı topraklarına katmasıyla birlikte Maçka da buna dahil olmuştur. Ruslar tarafından 1916 yılında işgal edilen Maçka, 1918 işgal işgalden kurtarılmıştır.

Maçka’ya nasıl gidilir?

Trabzon il merkezine 26 kilometre mesafede yer alan Maçka, pratik ulaşım olanaklarına sahiptir. Karadeniz kıyısında bulunmadığından dolayı ilçeye karayoluyla ulaşmak için Karadeniz sahil otoyolundan güneye sapmak gerekmektedir. Gümüşhane’ye uzaklığı 72 kilometre olan Maçka’ya bu ilden de ulaşım sağlanmaktadır. Maçka’ya özel araçlarla gidilebileceği gibi Trabzon’dan kalkan minibüslerle de ulaşılabilmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden ilçeye havayoluyla ulaşmak için ise Trabzon Uluslararası Havalimanı’na uçan havayolu firmalarından yararlanılabilir.

Maçka’da doğa sporları

Maçka’da doğa sporları


Maçka’da doğa sporları

Trabzon’un Maçka ilçesi, coğrafi yapısı bakımından çok sayıda doğa sporuna uygun alanlara sahiptir. Tamamen engebeli ve dağlık olan ilçede, doğa yürüyüşlerinin yanı sıra yamaç paraşütü, rafting ve kano için uygun yerler mevcuttur.

Yürüyüş parkurları

Doğa yürüyüşleri için Maçka’da en çok kullanılan parkurların başında Anabasis Yolu gelmektedir. Gümüşhane’den Trabzon’a kadar toplam 70 kilometre uzunluğundaki bu parkur, Maçka’yı da kapsamaktadır. Yürüyüş rotası, Sümela Manastırı’nın güney doğusunda 2 bin 200 metre yüksekliğe sahip Dilaver Yaylası’ndan başlamaktadır. Meryemana ile Galyan vadilerini ayıran Saman Dağı zirvesinden geçen parkurda, Yazlık köyünden Maçka ilçesine, ardından da Örnekalan köyü, Soldoy Boğazı, Mağmat Boğazı, Çukurçayır, Beztepe ve Trabzon Limanı’na ulaşılmaktadır.
Bir diğer yürüyüş parkuru olan Sümela Yolu ise 33 kilometre uzunluğundaki bir parkurdur. Toplam yürüyüş süresi üç güne kadar çıkan bu parkurda, Maçka şehir merkezinden Yazlık köyü, Livera Kalesi, Pilavdağı Lagana ve Gelincik Düzü mezrasına ulaşılmaktadır. Ardından Cuma, Rışk, Saveriksa, Kusal, Seslikaya, Omela ve İskobel yaylaları geçilip Selboğazı Yaylas’na ulaşılmaktadır. Parkur, Sümela Manastırı’nda sona ermektedir.
Maçka’dan geçen parkurlardan İskobel Yaylası - Santa Harabeleri Yürüyüş Yolu Rotası ise 15 kilometre uzunluğa sahiptir. Yaklaşık yedi saat süren parkurda, keyifli bir yürüyüş söz konusudur. Ayrıca dört kilometrelik Gofrakol Yaylası - Sümela  Rotası, Düzler Mezrası-Yazlık Köyü Rotası, Lagana Mezrası-Yazlık Köyü-Maçka Rotası, Gürgenağaç-Güzelce Rotası, İspendamoz- Altındere Yayla Rotası, Yazlık Köyü-Yeni Köy Rotası, Samandıra-Karaağaç Rotası ve Sümela-Kırantaş Köyü Rotası da tercih edilen parkurlardır.

Kano ve Rafting Parkurları

Maçka’da yer alan kano ve rafting parkurları ise Larhan Deresi ve Değirmendere’nin kolları konumundaki Meryemana Deresi’ndedir. Meryemana Aşağı Havzası Maçka sınırlarından başlayıp 10 kilometre süren parkur yoğun ilgi çekmektedir. İlçede yer alan dört etap Kano parkuru ise Sümela Manastırı Aşağısı’ndan başlayıp Coşandere Tesisleri Yukarısı’nda biten, Coşandere Tesisleri’nden başlayıp Tarihi Kınalı Köprü Aşağısı’nda biten, Sümela Camping’den başlayıp Tarihi Kınalı Köprü Aşağısı’nda biten, Şeremet Alabalık Tesisi’nden başlayıp Özkan Sümar Alabalık Tesisi’nde biten parkurlardır.

Yamaç Paraşütü

Maçka’da yamaç paraşütü yapılabilen parkur ise bin 800 metre yükseklikteki Cuma Tepesi’dir. Maçka’nın muhteşem manzarasının izlenebileceği bu parkurda, iniş pisti ise Yazlık Köyündeki üç farklı noktadır. Öte yandan Maçka’da, İskobel Yaylası Uçuş Pisti, Kofrakol Yaylası Uçuş Pisti, Kusal Tepesi Uçuş Pisti, Severiksa Sırtı Uçuş Pisti, Rışk Yaylası Uçuş Pisti, Yazlık Köybaşı Kuzey Yamacı Uçuş Pisti ve Yazlık Köybaşı Güney Yamacı Uçuş Pisti de diğer parkurlardır.
Maçka’da gezilecek yerler

Maçka’da gezilecek yerler


Maçka’da gezilecek yerler


Sümela Manastırı

Tarihi yapılarıyla ünlü Maçka’da, gezilebilecek yerlerin başında Sümela Manastırı gelmektedir. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan manastırın ilk inşası 4’üncü yüzyıla dayanmaktadır. Atinalı iki keşişin bir mağarayı genişleterek yaptıkları manastır, 6 ve 13’üncü yüzyıllarda daha da büyütülmüştür. Manastırın adı, Meryem Ana’ya ithafen Latincede “Karadağ’ın Bakiresi” anlamına gelmektedir. Manastırda yer alan su kemerleri, kilise ayazma, mutfak, öğrenci odaları, kütüphane, erzak depoları ve mahzenler görülmeye değerdir.

Hamsiköy

Maçka’nın doğal güzellikleriyle ünlü tarihi köyü Hamsiköy, bir dönem İpek Yolu üzerinde yer alan Zigana dağlarındaki konaklama merkezidir. Bir vadide yer alan köy deniz seviyesinden bin 300 metre yüksekliğe sahiptir. Sütlacı ile ünlü bu köyde, çarşıda yer alan sütlaççılar büyük ilgi görmektedir. Otantik evleriyle de ünlü bu köy, ilçenin görülmeye değer güzelliklerinden biridir.

Vazelon Manastırı

Issız bir yerde olan Vazelon Manastırı, Maçka ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta, ancak ulaşımın zor olduğu bir bölgededir. Manastırın adını üzerinde bulunduğu Zabulon Dağı’ndan aldığı sanılmaktadır. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen manastır, büyük olasılıkla 270 ile 317 yılları arasında inşa edilmiştir. İmparator Justinianus’un 565 yılında onardığı ve bugüne kadar pek çok onarım gören manastır; odaları, ahşap merdivenleri, yemek salonu, mutfak ve yemekhanesiyle görülmeye değerdir.

Kuştul Manastırı

Maçka’ya bağlı Şimşirli Mahallesi’nde yer alan Kuştul Manastırı, çevresindeki muhteşem doğasıyla dikkat çekmektedir. Dereler ve taş köprülerle süslenen bir yol ile ulaşılan manastır, doğaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yoluyla öne çıkmaktadır. Bir tepenin üzerinde yer alan manastırın 752 yılında inşa edildiği ve 1203 yılında ise terk edildiği sanılmaktadır. Ardından 1393 yılında yeniden kullanılan manastır, çok sayıda restorasyon geçirmiştir. Halihazırda büyük ölçüde tahrip bir görüntüsü olan manastır, mevcut kalıntılarıyla görülmesi gereken bir tarihi yapıdır.

Zilkale

Maçka ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Zilkale, Fırtına Vadisi’nin batı yamaçları üzerinde bulunmaktadır. Bölgedeki en önemli tarihi yapılar arasında yer alan kalenin, 14 ya da 15’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bir kayanın üzerine inşa edilen Zilkale, denizden 750 metre yüksekliğe sahiptir. Dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelen üç bölüme sahip Zilkale, orta kale içinde muhafız binası, şapel ve başkule olmak üzere üç önemli bölüme sahiptir.

Altındere Vadisi Milli Parkı

Maçka’nın zengin bitki çeşitliliği ile ünlü milli parkı, ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sümela Manastırı’na da ev sahipliği yapan Altındere Vadisi Milli Parkı, ladin ağaçları ağırlıklı muhteşem bitki örtüsünün yanı sıra geyik, karaca, kurt, çengel boynuzlu yaban keçisi, ayı, yaban domuzu, yaban kedisi, çakal ve tilki gibi hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Maçka Yaylaları

Eşsiz güzellikteki yaylalarıyla ünlü Maçka’da, ilçe merkezine 22 kilometre mesafede bulunan Şolma Yaylası en çok ziyaret edilen yayladır. Çam ormanları ile kaplı yaylada, soğuk sular, yeşillikler ve çiçekler görülmeye değerdir. İlçede ayrıca doğal güzellikleriyle öne çıkan yaylalar ise; Kiraz Yaylası, Kulindağı Yaylası, Lapazan Yaylası, Lişer Yaylası ve Yaylası’dır. Geleneksel olarak her yıl temmuz ayının ilk haftasında Lişer Yaylası’nda düzenlenen Soğuksu Şenlikleri, binlerce kişinin katılımıyla yapılmaktadır.

Maçka’da nerede ne yenir?

Doğu Karadeniz yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Maçka’da, zengin bir mutfaktan söz edilebilir. Muhteşem doğadan elde edilen ürünlerle hazırlanan yemeklerin yaygın olanları; et ızgara, tereyağında alabalık, mısır çorbası, kara lahana çorbası, kara lahana sarması, kuymak, kaygana, balık ekşilisi, pazı kavurması, burma baklava, fasulye turşusu ve Hamsiköy sütlacıdır. Denizden uzak olması nedeniyle deniz balıklarından çok alabalıklarıyla ünlü Maçka’da, Altındere Vadisi’nde doğal alabalıkların tadına mutlaka bakılmalıdır. Öte yandan Maçka’da “kolof” adı verilen peynir de özel lezzetiyle denemeye değerdir.
Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin öne çıkan restoranları; Coşandere yolu üzerinde yer alan Coşandere Et Balık Tesisleri, Yazlık Köyü Yolu üzerinde hizmet veren Şeremet Vadi Alabalık Tesisleri, Coşandere’de faaliyet gösteren Asmalı Köprü Dinlenme Tesisleri, yine aynı yol üzerinde yer alan Sümer Restaurant, Sümela Manastırı Yolu’nda bulunan Seremet Restaurant, Atatürk Caddesi’nde faaliyet gösteren Osmanlı Ocakbaşı ve Ortaköy’de yer alan Pala Dayının Yeri gibi işletmelerdir.
Maçka’da gece hayatı

Maçka’da gece hayatı


Maçka’da gece hayatı

Trabzon’un Maçka ilçesinde aktif bir gece hayatı yoktur. Gece hayatının ağırlıklı olarak otellerin bar ve restoranlarında yaşandığı ilçede, daha çok kafeterya ve pastane gibi mekanlarda akşamları keyifli sohbetler eşliğinde içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Cevizlik Caddesi üzerinde yer alan Çiğdem Pastanesi, Trabzon Gümüşhane Yolu üzerinde hizmet veren Etit Cafe ve Hacıosmanoğlu Caddesi’nde faaliyet gösteren Yaprak Bilardo Kahve Salonu ilçenin öne çıkan kafeteryalarıdır.
Gece hayatını daha hareketli yaşamak isteyenler, 26 kilometre uzaklıkta yer alan Trabzon il merkezini tercih edebilir. Görece daha canlı eğlence mekanlarına sahip olan şehir merkezinde; Zorlu Otel’in barı, Şişman Pub, Galanima, Mey Bar, English Pub gibi mekanlarda içkinizi yudumlayarak eğlenceli bir gece geçirebilirsiniz. Haftanın belirli günlerinde canlı müzik performanslarının da sergilendiği bu mekanlarda keyifli zaman geçirebilirsiniz.