TatilCity.NETTatilCity.NET

Maden Deresi Gezi Rehberi

Maden Deresi Gezi Rehberi

Maden Deresi Gezi Rehberi


Maden Deresi Gezi Rehberi

Sakarya’nın Karasu ilçesine bağlı olan Maden Deresi, Karasu ve Kocaali ilçeleri arasında bulunan bir doğal cennettir. Kaynağını Çam Dağı’nın oluşturduğu 30 kilometre uzunluğundaki bu doğa harikası, özellikle son yıllarda büyükşehirlerin gürültüsünden kaçmak isteyenler için adeta bir nimettir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Fransız bir firmanın bölgede maden çıkarması nedeniyle bu ismi alan Maden Deresi; bir yandan kestane, kayın, çınar, gürgen, kavak ve meşe ormanlarıyla diğer yandan ise fındık bahçeleriyle çevrili bir doğa harikasıdır. Doğa fotoğrafçıları ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin önemli destinasyonları arasında bulunan Maden Deresi, şelalesiyle apayrı bir güzellik oluşturmaktadır. Doğal güzelliğinin yanında mesire yerleri, alabalık tesisleri ve akarsuyu ile konuklarına huzur içinde zaman geçirme imkanı sunan Maden Deresi’nde, su sesinin oluşturduğu melodi ziyaretçilerin ruhunu dinlendirmektedir. Burada bulunan eski mağarada tarihin izlerine de tanıklık eden konuklar, Maden Deresi’nde harika bir gün geçirebileceği gibi gece kamp yaparak veya bungalov evlerde konaklayarak tatillerini uzatabilmektedir.
Sık bir ormanlık arazinin içindeki derin vadide konumlanmış olan Maden Deresi’nin her iki tarafında da kayın, kestane ve çınar ağaçlarının gölgesinde muhteşem doğa yürüyüşü parkurları mevcuttur. Bu yürüyüş parkurları üzerinde, daha önce kapatılan bir madene ait tüneller ve yollar halen varlığını sürdürmektedir. Bu tüneller ve dağlık bölgeler, adrenalin meraklısı doğa maceracıları için muhteşem bir deneyim sunmaktadır. Tarımla ilgilenen çiftçilerin taze meyve ve sebzelerinden de satın alınabilen bölge; trekking, doğayla baş başa zaman geçirmek, doğal kahvaltı yapmak ve alabalık yemek için özellikle tercih edilmektedir. Bungalov evler, mesire alanı, çeşitli işletmeler ve restoranların yer aldığı Maden Deresi’nde, çadır kampı yapmak için ücret ödenmesi gerekmektedir.

Maden Deresi’ne nasıl gidilir?

Sakarya’nın Karasu ilçesinde yer alan Maden Deresi’ne karayoluyla ulaşım mümkündür. İstanbul Ankara Otoyolu üzerinden bölgeye ulaşmak için Hendek çıkışını kullanmak gerekiyor. Ardından Kuyumcu köyü sapağına dönülerek, yol üzerinde bulunan Maden Deresi tabelaları takip edilmelidir. Toplu taşıma ile Maden Deresi’ne gitmek mümkün değildir, ancak Kuyumcu köyüne kadar toplu taşıma araçları çalışmaktadır. Karasu şehir merkezinden Maden Deresi’ne ulaşmak için yaklaşık 25 kilometre yol kat etmek gerekiyor. Maden Deresi’nin Kuyumcu köyü sapağına uzaklığı ise 13 kilometre civarındadır.
Maden Deresi’nde doğa sporları

Maden Deresi’nde doğa sporları


Maden Deresi’nde doğa sporları

Maden Deresi’nde en yaygın doğa sporu trekkingdir. Orta-zor olarak nitelendirilen bir trekking bölgesi olan Maden Deresi’nde, bir saati aşkın bir yürüyüşün ardından şelaleye ulaşılabilmektedir. Macera kulüplerinin geziler düzenlediği bölge, tehlikeli bir bölge olduğu için acemi trekkingciler için pek uygun değildir. Şelaleye ulaşmak için aşağıya düşüp yaralanan trekkingcilerin de bulunduğu bölgede çok dikkatli olmak gerekiyor. Burada yer alan patika yol, başlangıçta normal bir patika olsa da bir süre sonra zorluklar başlamaktadır. Kimi yerlerde dik ve kaygan olan yolda, ağaç kökleri ve yürüyüşçülerin etkisiyle meydana gelmiş doğal basamaklar adrenalinin arttığı bölgeleri oluşturuyor. Bir tarafı kayalık, diğer tarafı ise uçurum olan tüneller dar olduğu için yürüyüşçülerin kafalarını çarpmamaya da özen göstermeleri gerekiyor. Şelale yolu her ne kadar tehlikeli bir parkur olsa da Maden Deresi bölgesinde yürüyüş yapılabilecek kolay patikalar da mevcuttur. Acemilerin rahatlıkla yürüyebildiği bu parkurlar daha çok tercih edilmektedir.
Maden Deresi’nde yapılabilecek bir diğer spor ise şelalede yüzmektir. Herkesin cesaret edemediği bu aktivite, şelalenin döküldüğü noktada gerçekleştirilmektedir. Bölgeye giden ziyaretçilerin büyük bölümü her ne kadar heveslense de burada yüzmekten vazgeçmektedir. Ancak iyi yüzücüler, şelalede hiç zorlanmadan serin suların keyfini çıkarmaktadır.
Maden Deresi Şelale Park Mesire Alanı’nda yapılabilecek bir diğer etkinlik ise zipline ile küçük bir turdur. Burada bulunan küçük zipline ile kısa bir parkurda tur atılabilmektedir. 
Maden Deresi’nde gezilecek yerler

Maden Deresi’nde gezilecek yerler


Maden Deresi’nde gezilecek yerler


Maden Deresi Şelalesi

Maden Deresi’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri şelaledir. İnsan yapımı yüksek bir setin dikkat çektiği Maden Deresi Şelalesi, bunun dışında doğal bir yapıya sahiptir. İki yol ile ulaşılabilen şelaleye ilk seçenek; dereyi takip edip, bazı bölgelerde ayakkabıları çıkararak dere içinden yol almaktır. Suyun serinliği ile ferahlayacağınız bu yürüyüş oldukça keyiflidir. İkinci seçenek ise dar olan mağara ve geçit yoludur. Bu yol tercih edildiğinde, aşağıdaki derin uçuruma dikkat etmek gerekiyor. Ancak yolda muhteşem bir manzara dikkat çekmektedir. Maden Deresi Şelalesi’nin muhteşem manzarasını izleyip, fotoğraf çekmenin yanı sıra kimi yerlerde yüzme imkanı da vardır. Ayrıca Maden Deresi’nde bulunan suyun çeşitli hastalıklara iyi geldiği de söylenmektedir. Başta sedef hastalığı olmak üzere mide rahatsızlıkları ve yaraların iyileşmesine de faydalı olduğu belirtilmektedir. Yöre sakinleri tarafından şifalı olarak nitelendirilen bu su, hastalıklara iyi geldiği için de çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Bölgede bulunan kaplıcalar her mevsim dolup taşmaktadır.

Maden Deresi Kamp ve Piknik Alanları

Tam anlamıyla bir piknik cennetini andıran Maden Deresi, özellikle günübirlikçiler tarafından tercih edilmektedir. Ulaşımın zorluğundan dolayı piknik malzemelerini taşımanın oldukça güç olduğu şelale kenarı, piknik yapmak pek uygun değildir. Ancak dere kenarında piknik yapmaya uygun çok sayıda yer mevcuttur. Ayrıca bu sakin ortamda daha uzun süre kafa dinlemek isteyenler, çadır kampı kurarak keyifli bir tatil de yapabilirler. Bölgede yer alan bungalov evlerde konaklanabileceği gibi ücret karşılığı çadır kurarak, bu muhteşem ortamda, doğa ile iç içe huzurlu birkaç gün geçirilebilir. Fotoğraf çekmek için adeta her güzelliği ile objektiflere poz veren Maden Deresi’nde, özellikle şelalenin aktığı vadi en güzel karelerin yakalanabileceği yer olarak dikkat çekmektedir.

Maden Deresi’nde nerede ne yenir?

Maden Deresi’nde geçirilen hareketli saatlerin ardından karnı acıkanların en çok tercih ettiği yemek, bölgenin ünlü alabalıklarıdır. Çevrede çok sayıda alabalık tesisi bulunmaktadır ve buralarda pişirilen balıklar adeta damakları şenlendirmektedir. Ayrıca restoranların da bulunduğu bölgede en çok tercih edilen mekanlar ise Maden Deresi İngenç Alabalık Tesisi, Çatalbaş Alabalık Tesisi ve Maden Deresi Rümeysa Restaurant Cafe Mesire Alanı’dır. Doğa ile iç içe kahvaltı yapmanın da oldukça keyifli olduğu bölgede, köylülerin taze ve organik ürünlerinden oluşan harika bir kır kahvaltısı ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasındadır. 
Maden Deresi’nde gece hayatı

Maden Deresi’nde gece hayatı


Maden Deresi’nde gece hayatı

Doğayla iç içe keyifli vakit geçirilen, piknik yapılabilen ve çadır kampı kurularak birkaç günlük harika bir tatil yapılabilen Maden Deresi’nde gece hayatı pek aktif değildir. Doğa yürüyüşleri ve yüzme gibi aktivitelerin ardından günün yorgunluğunu atmak isteyen ziyaretçilerin, ağırlıklı olarak kendi imkanlarıyla gece eğlenceleri düzenledikleri bölgede, birkaç tane restoran dışında geç saatlere kadar hizmet veren mekan bulunmamaktadır. Burayı sakin ve huzurlu bir tatil yapmak için tercih eden ziyaretçiler, geceleri açık havada küçük çaplı dinletilerle vakit geçirmektedir.