TatilCity.NETTatilCity.NET

Menteşe Gezi Rehberi

Muğla’nın merkez ilçesi konumunda olan Menteşe, tarihi yapısını muhafaza eden dar sokakları ve tarihi evleriyle öne çıkmaktadır. Doğal yerlerin yanı sıra tarihi yapılarıyla da dikkat çeken ilçe, adını Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından bir uç beyliği olan Menteşe Beyliği’nden almıştır. Turizm konusunda gelişmiş bir bölgede olan Menteşe; Bodrum, Marmaris, Gökova, Denizli ve İzmir gibi çok sayıda önemli yere yakındır. Bin 652 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin, merkezde deniz seviyesinden yüksekliği 655 metredir. Kıyı uzunluğu 17 kilometre olan ilçede, daha çok dağlık ve ormanlık arazi yapısı mevcuttur. Menteşe’de bulunan sık çam ormanları, güneyden kuzeye ve doğuya doğru yükselmektedir. Yöredeki en yüksek nokta bin 852 metre yüksekliğine sahip Muğlakarlığı Tepesi olarak dikkat çekerken, ilçedeki dağlar Yılanlı, Derbant, Sapanca, Kalaylı, Marçaıl ve Babacan dağlarıdır. Muğla, Kolçak ve Yeşilyurt (Pisi) ovalarına ev sahipliği yapan yörede, başlıca akarsular ise Mortuna, Sarhoş, Akçay, Kocadere ve Çelikkozderesi’dir. İlçede yer alan baraj ve göletler ise Bayır Barajı ile Kazan, Elçin, Kafaca, Karagöl ve Özlüce göletleridir. Doğusunda Denizli ili, batısında Milas, kuzeyinde Kavaklıdere ve Yatağan ilçeleri ile çevrili olan Menteşe; güneyinde Ula ve Köyceğiz ilçeleri ile Ege Denizi’ne sınırdır.Tarihi antik dönemlere uzanan Menteşe’nin bu dönemlerdeki adı Karia’dır. Bölgedeki en eski kentlerden olan Muğla’nın tarihi Milattan Önce 3000’lere kadar dayanmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde çok sayıda uygarlığın yaşandığı bölgede; Dor, Pers, Büyük İskender, Rodos Devleti, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans imparatorlukları hakimiyet kurmuştur. Erken dönemlerde Kar ismi verilen topluluğa ev sahipliği yaptığı için Karia adını alan bölgenin bu ismi, Bizans dönemine kadar devam etmiştir. Ayrıca yazılı belgelerde şehrin adı Mabolla, Mogola ve Mogla olarak da geçmektedir. Anadolu’nun fethedilmesiyle Türklerin kontrolüne giren kent, Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından Menteşe Bey tarafından 1284 yılında bir uç beyliği olarak kurulmuştur. İsmi de bundan sonra Menteşe olmuştur. Yıldırım Beyazıt tarafından 1391’de Osmanlı topraklarına dahil edilen yöre, bir dönem Timur tarafından Menteşe Beyliği’ne verilmiştir. Ancak II. Murat döneminde tekrar Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Menteşe’ye nasıl gidilir?

Muğla’nın merkez ilçesi konumundaki Menteşe, karayolu ulaşım olanaklarına sahiptir. Muğla Dalaman Havalimanı üzerinden havayolu ile de ulaşılabilen ilçenin yolları asfalt olup, ulaşım oldukça pratiktir. İstanbul’a 780, Ankara’ya 620, İzmir’e 225, Antalya’ya 310, Aydın’a 100 kilometre mesafede yer alan Menteşe, Denizli'ye ise 145 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.Menteşe’ye havayoluyla ulaşmak isteyenler, Dalaman Havalimanı’na ulaştıktan sonra ilçeye gidebilirler. İstanbul ve Ankara’dan gün içinde çok sayıda uçuşun gerçekleştiği havalimanına indikten sonra, buraya 105 kilometre uzaklıktaki Menteşe’ye ulaşmak için havayolu servis araçları, taksiler ya da kiralık araçlar tercih edilebilir. 

Menteşe’de doğa sporları

Doğa sporlarına uygun bir coğrafyası bulunan Menteşe’de, başta trekking olmak üzere, bisiklet, tırmanış, kampçılık, slackline gibi çok sayıda aktivite yapılabilmektedir. Menteşe’nin yanı başındaki Masa Dağı, tırmanış ve doğa yürüyüşleri için uygundur. İlçede doğa sporlarının yaygınlaştırılması ve daha da geliştirilmesi için Menteşe Doğa Sporları ve Bisiklet Şenliği de düzenlenmektedir. Belediye tarafından düzenlenen bu şenlikler üç gün sürmektedir. Bisiklet, tırmanış, kampçılık, doğa yürüyüşü, slackline, yoga, pilates, oryantiring gibi aktivitelerin yer aldığı şenliklere binlerce Menteşeli katılmaktadır.

Menteşe’de gezilecek yerler

Eski Muğla Sokakları

Menteşe ilçesinde gezilecek yerlerin başında eski Muğla sokakları gelmektedir. Mimari bakımdan bozulmamış olan ünlü Muğla bacalarına da ev sahipliği yapan eski Muğla evleri, görülmeye değerdir. Bir kısmı yokuşta yer alan sokaklarda yürüyerek, bölgenin ünlü Masa Dağı’na çıkmak imkanı da bulunmaktadır. Tarih kokan bu sokaklarda yapılan gezintiler, Menteşe hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Arasta Çarşısı

Eski Muğla ile Menteşe sınırında yer alan Arasta Çarşısı, dar sokakları ve tarih kokan atmosferiyle ilçenin gezilmesi gereken yerlerinden biridir. Bakırcı, nalbur, terzi, kolonyacı ve giyim mağazalarının yanı sıra meşhur lokantalara da ev sahipliği yapan Arasta Çarşısı, yörenin dokusunu yansıtan mimarisiyle ilgi çekmektedir. Koruma altındaki çarşıda, sandalyeleri sokağa konmuş kahvelerde soluklanabilir, meşhur Muğla gazozunu da tadabilirsiniz.

Zahire Pazarı

Arasta Çarşısı’nda bulunan tarihi Zahire Pazarı, eşsiz kumda kahvesi ve nargilesi ile ilgi çekmektedir. Akşam saatlerinde kahve içmek isteyenlerin akınına uğrayan pazar, ayrıca el emeği dükkanlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Türk kahvesinin çikolatalı, Antep fıstıklı, bademli ve daha başka alternatiflerle de sunulduğu Zahire Pazarı’nda, günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Saat Kulesi

İlçenin simgelerinden olan Saat Kulesi, 1895’te Muğla’nın ilk belediye başkanı olan Hacı Kadızade Süleyman Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Bugüne kadar güzelliğini koruyan kule, gün içinde önünde fotoğraf çektirmek isteyenlerle dolup taşmaktadır. Kule, aynı zamanda ilçe merkezindeki yolların kesişim noktasında olduğu için gezintinizi buna göre planlayabilirsiniz.

Yağcılar Hanı

Menteşe ilçesinin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden olan Yağcılar Hanı, yöresel dokuma ürünleri ve halıların satışının yapıldığı yerdir. 1493 yılında Osmanlı mimari tarzında yapılan han, ortasında yer alan çay ocağıyla güzel bir dinlenme yeridir. Burada yer alan dükkanlardan yöresel ürünlerden satın alabilir, bölgenin tarihi hakkında önemli deneyimler edinebilirsiniz.

Kurşunlu Camii

İsmini, mimarisinde kullanılan kurşunlardan alan Kurşunlu Camii, Osmanlı dönemi eserleri arasındadır. Esseyyid Şucaeddin Bey tarafından 1493 yılında inşa ettirilen cami, günümüzde ibadete açıktır. Heybetli yapısıyla ilgi çeken bu cami, ilçenin görülmesi gereken tarihi yapılarından biridir. Görmenizi mutlaka öneririz.

Kötekli

Menteşe’ye bağlı bir belde olan Kötekli, öğrenci bölgesi olmasıyla dikkat çekmektedir. Çok sayıda kafeteryaya ve bara ev sahipliği yapan belde, daha önceleri köy havasında iken, öğrencilerin yoğunluğu üzerine gelişmiş bir beldeye dönüşmüştür. Aynı zamanda Ula’ya geçiş rotalarından biri olan Kötekli’de bir tur atmanızı öneririz.

Menteşe’de nerede ne yenir?

Menteşe’de yöresel lezzetler oldukça yaygın tüketilmektedir. Muğla yemekleri dendiğinde akla gelen Sündürme, Milas Çaykaması, Milas Köfte, Sulu Muğla Kebabı, Muğla Saraylısı, Döş Dolması, Arapsaçı Kavurması, Börülce Ekşilemesi, Çökertme Kebabı, Ahtapotlu Pilav, Bodrum Mantısı, Turp Otu Salatası, Tavuklu Çökertme ve Kefal Dolması gibi lezzetler, Menteşe’deki lokanta ve restoranlarda tadılabilir.

Meşhur Muğla Köftecisi Zafer’in Yeri

Bölgenin ünlü restoranlarından olan Meşhur Muğla Köftecisi Zafer’in Yeri, köftesiyle meşhurdur. Samimi ve salaş bir atmosferi bulunan mekanda, kızarmış ekmek, yoğurt ve ayran da özellikle lezzetlidir. Köfteler ise közlenmiş küçük acı biberlerle servis edilmektedir.

Muğla Lokantası

Bir esnaf lokantası tarzında olan, ancak lezzetleriyle damak şenlendiren Muğla Lokantası, bölgenin ünlü restoranlarından biridir. İsmet İnönü Caddesi üzerinde yer alan lokanta, özellikle zeytinyağlı nohutlu pırasa, börülce, keşkek ve köy yoğurduğu ile ünlüdür. Muğla Lokantası, ev yemeği tercih edenlerin uğrak noktasıdır.

Pablo Cafe

Menteşe ilçe girişinde yer alan Rüya AVM’deki Pablo Cafe, modern tasarımıyla dikkat çekmektedir. Öğlen saatlerinde ev yemeklerinin de servis edildiği kafeteryada, özellikle pizza, et yemekleri, şaşlık kebabı tercih edilmektedir.

Güzelköy Fırın Cafe

Bölgenin yöresel yemeklerinin yanı sıra hamur işlerini de lezzetli bir şekilde hazırlayan Güzelköy Fırın Cafe, sıcak ortamıyla ilgi çekmektedir. Doyurucu porsiyonları ve sunumuyla konuklarının beğenisini çeken mekan, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Müco Kahvaltı & Dahası

Menteşe ilçesinde yer alan Rüya AVM’deki Müco Kahvaltı, güne iyi bir kahvaltıyla başlamak isteyenlerin uğrak noktalarından biridir. Menüsünde çok sayıda çeşidin yer aldığı kahvaltılar, lezzetinin yanı sıra doyurucu porsiyonlarıyla ilgi çekmektedir.

Menteşe’de gece hayatı

Muğla’nın merkez ilçesi konumundaki Menteşe’de canlı bir gece hayatı mevcuttur. Bar, pub, meyhane, gece kulübü gibi çok sayıda mekana ev sahipliği yapan ilçede, eğlence mekanlarının önemli bir kısmı Kötekli bölgesinde yer almaktadır. Menteşe’nin öne çıkan eğlence mekanlarını; Vezir Club, Arma Loca, Rowdy Pub Hookah, İstasyon Pub Club, Cüce Pub, Kee Bar Cafe, Hugo Lounge, Mabolla Life, Zıkkım Lounge Bar, Club Barcode, Meyland Shop & Pub, No:62 Cafe & Pub, BaBa Geyik Muhabbeti ve Mabolla Performance Club olarak sayabiliriz. Bu mekanlarda sabahın ilk ışıklarına kadar içkinizi yudumlayarak eğlenceli saatler yaşayabilirsiniz.