TatilCity.NETTatilCity.NET

Mersin Gezi Rehberi

Mersin Gezi RehberiMersin Gezi Rehberi

Mersin Gezi Rehberi

Mersin, doğuda Adana'nın Karataş, Merkez, Karaisalı ve Pozantı; kuzeydoğuda Niğde'nin Ulukışla; kuzeybatıda Karaman Merkez, Ermenek; kuzeyde Konya'nın Ereğli ve doğuda Antalya'nın Gazipaşa ilçeleriyle çevrilidir. Güneyi Akdeniz ile kuşatılmış olan Mersin ili; kuzeyden Batı ve Orta Toros Dağları’nın yüksek plato ve zirveleriyle Anadolu'nun iç kesimlerinden ayrılır. Mersin il alanı, Batı ve Orta Toros Dağları üzerine kuruludur.

Çukurova’nın zengin mirası Mersin’le hayat buldu

Akdeniz’in en sulak ve verimli topraklarından olan Çukurova, toprağı işlemeyi öğrenen insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri oldu. Tarıma elverişli bu büyük ovanın hemen yanı başında ise ormanlar başlıyordu. Antik çağdaki adı Kilikia olan bölgede insan yerleşimi Yeni Taş Çağı’na kadar uzanır. Mersin’in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlıyor. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapıyordu ve adını da bu aşiretten alıyor. Özellikle Amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla Çukurova’daki pamuk üretimi ve bölgenin 1866’da demiryolu ağına bağlanması ile Mersin’in de kaderini değiştirdi. Bu dönemde Mersin, tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi konumuna yükseldi.
Öte yandan şehrin bugünkü durumuna gelmesinde, küçük bir azınlık olsa da Hıristiyan Levantenler önemli yer tutar. Mersin sanayi, ticaret, tarım ve turizmi birleştiren ve bu doğrultuda ivme kazanan bir kenttir. Aynı zamanda Çukurova’nın tarım ve sanayi ürünleri ihraç eden liman kenti konumundadır. Batısı Türkiye’nin ve Akdeniz’in en parlak turizm merkezi Antalya, doğusu tarım ve sanayi yöresi Adana ile çevrili olan Mersin, bir deniz ticaret merkezidir.

Akdeniz bitki örtüsüne uygun birçok vejetasyon yapısı bulunuyor

Akdeniz ile sınırlanan ve Mersin'e bağlı Tarsus, Berdan, Silifke Ovaları ve Adana'nın kayda değer bölümünü kapsayan Çukurova da; çoğu kumul, tuzcul ve sucul olan bir bitki örtüsü bulunur. Akdeniz Bölgesi’ndeki vejetasyon katları sıcak Akdeniz, asıl Akdeniz, üst Akdeniz ve Akdeniz dağ vejetasyonu olarak sıralanabilir. Maki vejetasyonunun baskın türleri arasında keçiboynuzu, zeytin, sakız, sandal, kermes meşesi, mersin ve orman türlerinden kızılçam, Halep çamı gibi türler yetişir.

Caretta caretta kaplumbağaların yaşam alanı

Mersin, Anamur ilçesi etrafında Kiliya kolonisi olarak bilinen, Türkiye sahillerinin en kalabalık ve tek Akdeniz foku kolonisinin kayda değer önemli bir bölümü bu alan içinde barınıyor. Söz konusu alan içinde her yıl gerçekleşen doğumla toplam dört fok üreme mağarası bulunuyor. Ayrıca Mersin’de Kazanlı sahili, Erdemli ilçesi Alata kumsalı, Silifke ilçesi Göksu Deltası ve Anamur sahili ağırlıklı iribaş deniz kaplumbağası olmak üzere her iki tür deniz kaplumbağası için (Caretta caretta ve Chelonia mydas) önemli bir üreme alanıdır.

Mersin’e giden tüm yollar açık

Karayolu

Mersinden, Mersin-Adana-Niğde O-51 Otoyolu ve D-400 Mersin-Antalya ve D-715 Silifke-Mut, D-340 Mut-Karaman karayolu ile Türkiye’nin her bölgesine otobüs veya özel araç ile ulaşım sağlamak mümkün. Mersin-Ankara arası 495 kilometre, Mersin-İstanbul arası ise 948 kilometredir.

Havayolu

Havayolu ulaşımı, Mersin’e 67 kilometre mesafede bulunan Adana şehir merkezinde yer alan Şakirpaşa Havaalanı’ndan sağlanıyor. Adana (Şakirpaşa) Havaalanı’ndan yurtiçi ve dışı olmak üzere; İstanbul-Atatürk, İstanbul-Sabiha Gökçen, İzmir, Antalya, Trabzon, Van, İzmir, Bursa, Elazığ, Diyarbakır, Lefkoşa-Ercan, Berlin-Schönefeld, Hanover, Stuttgart Frankfurt, Münih, Stuttgart ve Beyrut'a uçuşlar yapılıyor. Sezonluk olarak Bodrum, Berlin-Tegel, Düsseldorf, Hamburg havaalanlarına uçuş sağlanıyor. Havaalanı ile Mersin arasında çeşitli firmalara ait havaalanı ücretli ve ücretsiz servisleri bulunuyor. Ayrıca Anamur ilçesine 83 kilometre uzaklıkta Antalya Gazipaşa ilçesinde de havaalanı bulunuyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı arasında seferler yapılıyor.

Demiryolu

Mersin şehir merkezinde bulunan ve şehir içi her türlü araçla kolayca ulaşılabilen Mersin Tren Garı’ndan Mersin ve Adana arası bölgesel trenler, her gün sabah saat 06.00 ile 22.30 saatleri arasında düzenli sefer yapıyor. Ulaşım süresi yaklaşık 45 ile 60 dakika arasında değişen bu seferlerde Tarsus ilçesi ve Yenice beldesine ulaşmak mümkün. Ayrıca Adana kalkışlı yurtiçi tren seferleri de yapılıyor.

Denizyolu

Şehir merkezinde bulunan otobüs, dolmuş, taksi gibi araçlarla kolayca ulaşılabilen Mersin Limanı ile Kıbrıs (Gazimağusa) arasında haftada üç gün feribot seferleri bulunuyor. Ulaşım yaklaşık 7 ila 8 saat sürüyor. Mersin (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) kalkış saati 20.00, Gazimağusa (Salı, Çarşamba, Pazar) kalkış saati 21.00'dir. Mersin'den Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesine otobüs ile ulaşılabilir. Taşucu ve Girne arası her gün deniz otobüsü seferi düzenleniyor. Bu ulaşım ise yaklaşık iki saat sürüyor. Taşucu Limanı’ndan kalkış saati 11.30, Girne kalkış saati 09.30'dur. Ayrıca Cumartesi günü dışında diğer günlerde Taşucu ve Girne arası feribot seferi düzenleniyor. Ulaşım yaklaşık 4 ila 5 saat sürüyor. Taşucu kalkış saati 24.00, Girne kalkış saati 12.00'dir. Taşucu SEKA limanı ile Lübnan'ın Tripoli şehri arasında feribot seferi var ve haftada üç gün düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Mersin ilçeleri sizi bekliyor

Aydıncık

Aydıncık, 1915 yılında Gülnar'a bağlı bucak merkezi konumuna ulaştı. 1987 yılında da, Gülnar'dan ayrılarak, müstakil ilçe oldu. 446 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin kuzeyi ve doğusunda Gülnar, batısında Bozyazı ilçeleri, güneyinde ise Akdeniz sahilleri bulunuyor. 2013 yıl sonu itibarıyla 15 adet mahallesi bulunan Aydıncık’ın Mersin'e uzaklığı 178 kilometredir. İlçeye ulaşım şehirler arası otobüslerle sağlanıyor.

Mut

2 bin 535 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Mut ilçesi Toros dağları eteklerinde, Göksu Nehri kıyılarında kuruludur. Doğusunda Silifke, batısında Erdemli ilçesi, kuzeyinde Karaman ili ve güneyinde Gülnar ilçesi topraklarıyla çevrilidir. Mersin-Karaman Devlet karayolu (D-715) üzerinde ve 250-300 rakımda yerleşimi bulunuyor. 2013 yılsonu itibarıyla 102 adet mahallesi bulunan Mut’un Mersin ile arası 173 kilometre olup ulaşım şehirler arası otobüs ile sağlanıyor.

Silifke

2 bin 590 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçe; doğuda Erdemli, batıda Mut ve Gülnar ilçeleri; kuzeyde Karaman ili, güneyde Akdeniz ile sınırdır. Toros Dağları’nın eteğinde, Göksu Irmağı’nın iki yakasında kurulan ilçe; Güneydoğu Anadolu, Doğu ve Batı Akdeniz ile İç ve Batı Anadolu’yu birbirine bağlayan Devlet Karayolu ağının kavşak noktasında yer alır. İl merkezi Mersin’e 80 kilometre uzaklıktadır. 2013 yılsonu itibarıyla 88 adet mahallesi bulunan ilçeye ulaşım Mersin Silifke arası çalışan otobüsler ve şehirlerarası otobüsler ile sağlanıyor. Ayrıca Taşucu Limanı’ndan Kıbrıs'a deniz otobüsü ve feribot seferleri ile Lübnan'ın Tripoli şehrine Feribot seferleri yapılıyor.

Toroslar

838 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçe, adını Toros Dağları’ndan alır. 67 adet mahallesi bulunan Toroslar; doğusunda Tarsus, Çamlıyayla ilçeleri, kuzeyinde Konya İli, güneyinde Akdeniz, batısında Yenişehir, Mezitli ve Erdemli ilçeleri bulunur. Ulaşım belediye otobüsü, dolmuş ve taksi ile sağlanır.

Erdemli

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra, Silifke İlçesine bağlı küçük bir yerleşim iken, 1954 tarihinde ilçe oldu. Erdemli, Mersin’in 36 kilometre batısında ve Akdeniz kıyısında kuruludur. Ulaşım; Erdemli-Mersin, Silifke-Mersin arası çalışan otobüs ve minibüs ile şehirlerarası çalışan otobüsler ile sağlanıyor. 2 bin 053 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçenin doğusunda Mezitli, batısında Silifke, kuzeyinde Karaman İli ve güneyi ise Akdeniz sahilleri vardır. 2013 yılsonu itibarıyla 109 adet mahallesi bulunan ilçeye ulaşım kolaydır.

Bozyazı

Bozyazı’nın doğusu Aydıncık ve Gülnar, batısı Anamur, kuzeyi Ermenek ilçeleri ve güneyi Akdeniz sahili ile çevrilidir. Mersin-Antalya karayolu üzerinde Mersin'e 220 kilometre mesafededir. Ulaşım şehirlerarası otobüsler ile sağlanır. 1989 yılında ilçe olan Bozyazı’nın yüzölçümü 570 kilometrekaredir ve 2013 yılsonu itibarıyla 30 adet mahallesi bulunur.

Çamlıyayla

Çamlıyayla ilçesinin denize olan yüksekliği bin 430 metredir. İlçenin doğusunda ve güneyinde Tarsus, batısında Toroslar ilçeleri, kuzeyinde Konya ve Niğde illeri yer alır. İlçe, Mersin'in en eski yaylalarından biridir. Çamlıyayla’nın yüzölçümü 688 kilometrekare olup, 2013 yılı son itibarıyla 14 adet mahallesi bulunur. Mersin il merkezine 68 kilometre uzaklıkta olan ilçeye ulaşım Çamlıyayla-Tarsus arası çalışan otobüslerle sağlanır.

Yenişehir

Batısında Mezitli, doğusunda Akdeniz, kuzey doğusunda Toroslar ilçeleri bulunan Yenişehir’in güneyinde ise Akdeniz sahili vardır. Mersin merkez ilçelerinden biri olan Yenişehir’in yüzölçümü 37 kilometrekaredir. 31 Mart 2014 tarihi itibarıyla tüm köyler mahalleye dönüştü ve 32 mahallesi bulunan ilçeye ulaşım belediye otobüsü, halk otobüsü, dolmuş ve taksi ile sağlanır.

Anamur

1859 yılında, Osmanlı idari teşkilatında Bucak 1869 yılında ise ilçe olan Anamur, Mersin'in batısında bulunur. İlçe merkezi Mersin'e 230 kilometre, Antalya'ya 265 kilometre, Karaman'a 230 kilometre, Kıbrıs'a da 40 mil uzaklıktadır. Mersin-Antalya Devlet Karayolu üzerinde kurulu ve yüzölçümü bin 348 kilometrekare olan Anamur’un batısında Antalya, kuzeyinde Karaman illeri, doğusunda Bozyazı ilçesi, güneyinde ise Akdeniz sahilleri bulunur. 2013 yılsonu itibarıyla 60 adet mahallesi bulunan ilçenin Anamur-Mersin merkez arası ulaşımı şehirlerarası otobüslerle sağlanır. Ayrıca 83 kilometre uzaklıkta Antalya Gazipaşa ilçesinde havaalanı bulunuyor.

Gülnar

İl merkezine 150 kilometre mesafede bulunan ilçe Taşeli Platosu üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Silifke, kuzeyinde Mut, kuzeybatıda Ermenek, batısında Bozyazı-Anamur, güneyinde Aydıncık ilçesi ve Akdeniz sahilleri yer alır. Denizden yüksekliği 950 metre olan ilçenin, yüzölçümü bin 570 kilometrekaredir. 2013 yılsonu itibarıyla 55 mahallesi bulunan ilçeye ulaşım Gülnar Mersin arası çalışan otobüs ile sağlanıyor.

Mezitli

2008 yılında ilçe teşkilatı kurulan Mezitli, 2013 yılsonu itibarıyla 38 mahallesi bulunur. Güneyi Akdeniz sahili olan ilçenin batısında Erdemli, doğusunda Yenişehir ilçeleri bulunur. 604 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçeye, ulaşım oldukça kolaydır. Belediye ve halk otobüsü, dolmuş, taksi araçlarla ulaşabilir.

Tarsus

2 bin 032 kilometrekareye yüzölçümüne sahip olan Tarsus Mersin’in doğusunda yer alır. İlçenin doğusunda Adana, kuzeyinde Niğde, Çamlıyayla ilçesi batısında ise Akdeniz ilçesi, güneyinde de Akdeniz yer alır. Mersin merkezine uzaklığı 29 kilometre olup toplu taşıma tren, otobüs, minibüs araçlarla sağlanıyor. Mersin Büyükşehir olduğundan tüm belde ve köyler mahalleye dönüştü. 179 adet mahallesi bulunan Tarsus, 2013 yılsonu itibarıyla nüfusu 321.403 kişiydi.

Akdeniz

2013 yılsonu itibarıyla 57 adet mahallesi bulunan Akdeniz’in yüzölçümü 304 kilometrekaredir. İlçenin doğusunda Tarsus, kuzeyinde Toroslar, batısında Yenişehir ilçeleri, güneyinde ise Akdeniz sahilleri bulunur. Mersin Merkez ilçelerinden biri olan Akdeniz’e ulaşım oldukça kolay olup; belediye otobüsü, halk otobüsü, dolmuş, taksi gibi her türlü şehir içi araç ile sağlanır. Ayrıca Tren Garı, Mersin Limanı, Çamlıbel Yat Baseni bu ilçe sınırları içinde bulunuyor.

Mersin’de yeryüzü şekilleri

Akgöl

Göksu Irmağı’nın denize döküldüğü yerin batısında denizle buluşan ve suyu tuzlu olan göl, bin 100 hektar büyüklüğündedir.

Paradeniz Gölü

Göksu Irmağı’nın denize döküldüğü yerin batısında denizle buluşan göl suyu tuzludur ve 400 hektar büyüklüğündedir.

Çaltı Mağarası

Bozyazı ilçesine 45 kilometre uzaklıkta Lenger Köyü'nün beş kilometre kuzey doğusunda Çaltı Yaylasında yer alır. Derinliği 40 metre merdiven inişli, iki katlı iki bin metrekarelik bir alana yayılmıştır.

Bakır Çayı

Akçalı Dağları’nın güney yamaçlarından doğar ve Anamur’un doğusunda küçük bir ova meydana getirerek, denize dökülür. Bakır Çayı’nın uzunluğu ise 60 kilometredir.

Köşekbükü Mağarası

Anamur ilçesi Ovabaşı köyünde yer alır. İlçe merkezine dokuz kilometre uzaklıkta bulunur.  20 bin yıllık bir geçmişe sahip olan mağara 500 metrekarelik bir alanda kuruludur.

Limonlu Çayı (Lamos)

Limonlu Çayı, Karaydın yöresinin kuzeyindeki dağlardan doğar. Aksıfat Deresi ile birleşerek büyür ve Limonlu Çayı’ndan denize dökülür. Uzunluğu 130 kilometredir.

Berdan Çayı

Kuzeyde bulunan Toros dağlarından çıkan kaynaklarla oluşan Kadıncık ve Pamukdere çaylarının Muhat köprüsünde birleşmesiyle meydana gelen Berdan Çayı, drenaj alanı bin 415 kilometrekaredir.

Göksu Nehri

İki kol halinde çıkan Göksu Nehri, Mut ilçesinin güneyinde birleşir. En geniş yeri 70 metre, en derin yeri yaklaşık 7 metre, en dar yeri 40 metre ve uzunluğu 268 kilometredir. Nehir, Taşucu’nda Göksu Deltası’nda denize dökülür.

Gözne Yaylası

Toroslar ilçesi sınırları içinde yer alan yaylaya 27 kilometredir. Yaylaya asfalt yol ile ulaşılır ve bin 200 metre yüksekliktedir.

Astım Mağarası

Silifke ilçesi Narlıkuyu Hasanaliler mahallesinde Cennet çöküğünün 300 metre güneybatısında bulunur.

Akova Yaylası

Gülnar ilçesine 23 kilometre mesafede Köseçobanlı -Ermenek yolu üzerinde bulunan Akova Yaylası’nda yazın nüfus oldukça artar.

Gülek Yaylası

Tarsus ilçesinin kuzeyinde, Toros Dağları’nın ortasında konumlanan yayla beldesine 50 kilometrelik asfalt yolla ulaşılır.

Cehennem Mağarası

Narlıkuyu Hasanaliler mahallesinde Cennet çöküğü ile yan yana bulunur. Bir yer altı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla, tavanın çökmesi sonucu meydana gelen mağaranın derinliği ise 130 metredir.

Sertavul Geçidi

İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan önemli geçitlerden biridir. Bin 650 metre rakımlı geçit kışları zor geçit verse de en yakın bağlantı geçitlerinden biridir.

Kepirli Yaylası

Toroslar ilçesine bağlı olan yaylaya 23 kilometrelik asfalt yol ile ulaşılır. 950 metre yükseklikte olan Kepirli Yaylası’na Mersin'den günün belirli saatlerinde yolcu taşımacılığı yapılıyor.

Alata Çayı (Sorgun)

Küçük Sorgun ve Değirmenbaşı pınarlarının birleşmesiyle Sorgun Çayı adında devam eder, uzunluğu 90 kilometre olan çay, Alata Çayı ismini alarak Erdemli’de denize dökülür.

Cennet Mağarası

Bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla, tavanın çökmesi sonucu meydana gelen büyük bir çukurdur. Çukurun tabanında 260 metre uzunluğunda bir mağara bulunur.

Efrenk Çayı (Müftü Deresi)

Bolkar Dağları’nın güney yamaçlarından kaynaklanan Efrenk Çayı, 100 kilometredir. Çağlarca yöresinde güneye dönerek Mersin’de denize dökülen çay Aslanköy mevkiinde Aslanköy Deresi olarak adlandırılıyor.

Abanoz Yaylası

Anamur- Ermenek kara yolunun 50. Kilometresindedir. İki tepe yamacında ve dere yatağında kurulan yaylada, ahşap ve taş yayla evlerinin yanında, yazlık evler de bulunur.

Kaş Yaylası

Anamur-Ermenek kara yolunun 40. Kilometresindesindedir. İki tepe arasında kurulan olan yayla Ardıç, çam ve köknar ağaçları ile çevrilidir.

Tarsus Şelalesi

Tarsus ilçe merkezinin kuzeyinde Berdan (Kydnos) Çay'ı üzerinde bulunur. Berdan nehrinin bu bölümünde nehir suyu yaklaşık beş metrelik bir yükseklikten dökülerek şelale meydana getirir.

Soğucak Yaylası

Toroslar ilçesi sınırlarında bulunan yaylaya Gözne yolunun 23. Kilometresinden ayrılan bir kilometrelik asfalt yolla ulaşılır.

Gezende Barajı

Ermenek Çayı üzerinde Gezende köyünde enerji üretmek amacıyla inşa edilen Gezende Barajı, beton kemer gövde dolgu tipi ile gövde hacmi 98 bin metreküp olarak desteklenmiştir.

Gülek Boğazı

Toros Dağları'nın Tarsus ilçesi sınırlarında olan geçit, Akdeniz Bölgesi’ni İç Anadolu Bölgesi’ne bağlar. Ortalama rakım bin 50 metredir.
Mersin'de Spor

Mersin'de Doğa Sporları


Mersin Doğa Sporları

Dağcılık, Pozantı'dan doğuya doğru 50 kilometre uzaklıkta Aladağlar (Çamardı), Demirkazık, Alaca, Güveller ve Cebel Gölü dağcılık için birer cennettir. Avcılık, ildeki yaban hayatı koruma sahalarında yalnız Çamlıyayla / Cocak-Cehennem Deresi Dağ Keçisi koruma sahası av turizmine açıldı. Burada 1 Ağustos -31 Aralık, 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında dağ keçisi avı yapılır. Göksu Deltası Türkiye'nin ikinci derece göçmen kuş rezerv alanıdır.
Mersin Gezilecek Yerler

Mersin'de Gezilecek Yerler


Mersin Gezilecek Yerler

Mersin’de sizin için hazırladığımız gezilecek listesi
Turistlik açıdan aktif olan Mersin, Akdeniz’in en güzel yerlerinden biri konumundadır. Son dönemlerde tatilini Mersin’de geçirmek isteyenlerin sayısında da kayda değer artış yaşanıyor. Eğer sizin de yakın zamanda Mersin’i ziyaret etmek gibi bir planınız varsa, hazırladığımız listeye göz atmanız da fayda var.

Köşekbükü Mağarası

Mersin Anamur’da bulunan Köşekbükü Mağarası, Ovabaşı köyü sınırları içindedir. Turistik bir gezi alanı olan Köşekbükü Mağarası, sağlık noktasında da ziyaretçi sayısı gün geçtikçe artırıyor. Mağaranın astıma iyi geldiği biliniyor. Mersin tatilinizde Köşekbükü Mağarası yakınındaki otellerin birinde konaklayarak, bu 20 bin yıllık mağarayı gezebilirsiniz.

Anamur Çayı

Dragon Çayı üzerinde bulunan Dibek mevkiinde bulunan mesire yerlerinde buz gibi suya girebilir, balık avlayabilir, tutamazsanız bile oradaki restoranlarda alabalık yiyebilirsiniz.

Mamure Kalesi

Mamure Kalesi Türkiye’nin güneyinde, Mersin’in Anamur ilçesinde kıyı boyu uzanan Orta Çağ kalesidir. İçinde restoran çalışmaları başladı ve kısa vadede ziyaretçilerini hizmet vermeye başlayacak.

Ilısu Şelalesi

Yüksek debili suya sahip olan 70 metre yükseklikten dökülerek muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan Ilısu Şelalesi aynı zamanda yazın bunaltıcı sıcaklarına karşı serin havasıyla keyiflendiriyor. Ilısu Şelalesi’ne gittiğinizde fotoğraf makineniz mutlaka yanınızda olsun. Sadece suların seslerini duymak bile ruhunuzu dinlendirecek.

Yerköprü Şelalesi

Mut-Gülnar- Ermenek üçgeninde bulunan ve bir doğa harikası olan Yerköprü Şelalesi, Mut-Ermenek güzergahından beş kilometre gidildikten sonra bu doğa harikasınıa ulaşabilirsiniz. Toros Dağları’nın derinliklerinde yer Alan ve Milli Parklar Kanunu çerçevesinde Tabiat Anıtı kapsamına alınan Türkiye güzelliklerden sadece bir tanesidir.

Zeyne Türbesi

Büyük bir bahçe içinde bulunan Zeyne Türbesi, Mersin’in Mut ilçesine bağlı olan Zeyne Kasabası’nda yer alır. Mersin’e özel aracınızla seyahat edecekseniz e Zeyne Türbesi’ni, Hazreti Mikdat Camii’ni ve Donuktaş Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Dağpazarı Kilisesi

Dağpazarı Kilisesi Mersin’e tatil için gelen turistler tarafından ziyaret ediliyor. İsterseniz, tatil listenize Dağpazarı Kilisesi’ni de ekleyebilirsiniz. Kilise, özellikle tarih severlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Akçakıl Koyu

Tatilinizi gürültü patırtı uzağında sessiz ve sakin şekilde planladıysanız, Akçakıl Koyu tam size göre… Lüks yerine sadelik, hareketli bir gece hayatı yerine sessizlik isteyenler Akçakıl Koyu’nda buluşuyor.  Huzuru ve sakinliğiyle dinlendirici bir bölge olan koy, Mersin-Taşucu’nda bulunuyor. Silifke’nin sınırları içinde olan bu tabiat güzelliği ilçe merkezine sadece 12 kilometre uzaklıktadır. Taşucu’na ise üç kilometrelik bir mesafededir.

Olba Antik Kenti

Mersin tarihi kalıntılarıyla, doğal güzellikleriyle ve tarihi kalıntılarıyla en çok tercih edilen tatil ve gezi bölgelerinden biri olan Olba Antik Kenti, Mersin’e seyahat düşünenlerin tercihleri arasında yer alıyor.

Uzuncaburç Kalıntıları

Türkiye’nin birbirinden güzel şehirleri arasında yer alan Mersin, tarihi, doğası, ve lezzetleriyle Türkiye’nin saklı kalan kentlerinden biri. Misafirlerine tüm güzel yüzünü gösteren Mersin, tarihsel dokunuşlarıyla da tatilinize ayrı bir tat katacak.

Mezgit Kale

Mersin Silifke’nin Türkmenuşağı Köyü’nde yer alan Mezgit Kalesi, gerçekte bir kaleden ziyade Korkusuz Kral olarak bilinen bir kral anıt mezarıdır. Silifke gezi listenize ekleyeceğiniz Mezgit Kalesi, listenizde yer alması gereken yerler içinde bulunuyor.

Limonlu Çayı

Aksıfat ve Eldilek derelerinin birleşmesiyle doğan Limonlu Çayı, çevresindeki otellerin veya pansiyonların birinde konaklayarak unutamayacağınız bir yolculuğa başlayabilirsiniz. Geziniz sırasında Limonlu Çayı’nda yemek yiyip doğayı dinleyeceğiniz tesisler yer alıyor. Çayın uzunluğu 130 kilometreyi buluyor. Doğa içinde muhteşem bir alanda kendini gösteren Limonlu Çayı’na Uzuncaburç yönünden gidip, Kızılgeçit Köyü’nden ulaşabilirsiniz.

Cennet ve Cehennem Mağaraları

Cennet ve Cehennem Çökükleri veya Cennet ve Cehennem Obrukları adı ile bilinen mağaralar, Silifke-Narlıkuyu yakınlarında buluyor. Doğal yollarla oluşan tarihi ve turistik anlamda ilgi çeken, çok derin mağaralardır.

Kültürel birikim, mutfakta Mersin’le lezzet buluyor

Mersin’in lezzetleri, yemekleri ve göç sonrası oluşan Mersin mutfağı birikimini, Mersin’e has içecekleri, Çukurova mutfağının bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Genelde deniz, kum güneş tatili veya tanıdık/akraba ziyareti için gidilen Mersin, aynı zamanda başlı başına bir lezzet noktasıdır. Mersin’in neyi meşhur? Mersin’de ne yenir? Mersin’de mutlaka tadılması gereken lezzetler nelerdir sorularına işte cevaplarımız…

Tantuni

Türkiye’nin en lezzetli ürünlerinden olup asla doyurmayanları listesine oturacak olan tantuni, tamamen Mersin’e özgü bir lezzet. Mersin’in bu topraklara armağı olan tantuni, güzide bir et ürünüdür. Türkmen yerli göçebelerin pratikliği olan tantuninin tarihi eskilere dayanıyor. Aslen garibanın yemeği olan tantuni eskiden bol yağlı ve sakatat et ile yapılırdı. Günümüzdeki orijinal hali olan kavuşan tantuni, biftek etine kavuştu.

Mersin usulü Ciğer Kebap (Ciğer şiş)

Ciğer; farklı şekilleri olsa da Türkiye’de genelde iki şekilde servis ediliyor. Klasik kalın kuşbaşı doğranmış ciğer şiş ve Güneydoğu ile Çukurova’da yaygın görülen küçük küçük çoklu çöp şiş olarak sıralamak mümkün. Bir serviste 6 ila 8 şiş ciğer görmenizin sebebi bizim yörenin pişirme ve sunum şekliyle ilgilidir. Mersin’in ciğercileri oldukça meşhurdur. Günün neredeyse her saati servisi yapılan ciğer kebap yanında bolca ve ücretsiz yeşillik, salata ile satılır. Adana’nın kebabı neyse, Mersin’in ciğeri de odur.

Mersin Lahmacun

Mersin lahmacunu Adana lahmacunu ile aynı şekilde hazırlanır. Yazma sebebimiz büyük şehirlerden direkt Mersin’e gitmeniz durumunda Antep ya da Urfa lahmacun gibi büyük bir şey beklememizdir. Fincan tabağı büyüklüğünde beş adet bir porsiyonu oluşturan Mersin lahmacunun, lezzetine doyum olmaz. Hamuru ince açılan lahmacun çıtır çıtırdır.

Akdeniz Balıkları

Mersin’in beyaz et menüsünün merkezini balık oluşturuyor. Hem şehir merkezinde, hem sahil şeridindeki tüm ilçelerde iyi bir balık sofrası kültürü vardır. Deniz kenarında bulduğunuz neredeyse her restorana gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Buralarda kefalden çipuraya, lagostan mezgite, dil balığından barbuna her çeşit çeşit balık bulabilirsiniz. Mersin’de küçük beldelerde hâlâ olta balıkçılığına rastlayabilirsiniz.

Yengeç

Özellikle Kıbrıs kapımız Taşucu ve Silifke’de yaygın görülen, ancak Mersin il geneline yayılmış, eski bir birahane kültürü olarak yengeç&bira keyfi görülür. Oldukça leziz olan yengeç eti Akdeniz’den taze çıkarılır ve buharda pişirilir. Özel sos ile servis edilen yengeç, yanında birkaç küçük ısırık ekmek ve yeşillik ile birlikte yenir. Bira ile şahane uyumu olan bu küçük arkadaşları yerken, ne yapacağınızı bilmiyorsanız da yine servis yapan arkadaşlara sorun…
Mersin Gece Hayatı

Mersin'de Gece Hayatı


Mersin’de gece hayatı da çok renkli

Ülkemizin diğer sahil şeritlerinde olduğu gibi Mersin’de de gece hayatı oldukça renklidir. Üniversite öğrencileri ise bu kültürü oldukça canlı tutan önemli bir etkendir. Kış aylarında bile soğuğun çok hissedilmediği Mersin’de, akşam ve gece eğlence mekanları popülerdir. Sahil şeridinde bar, disko, meyhane, restoran, gece kulübü, türkü bar gibi birçok ilgi alanına cevap verecek mekanlar peş peşe sıralanıyor. En geniş bira olanağı ile şehrin en ilginç mekanlarına, rock müzik severler için  publar, ocakbaşı ve fasıllara kadar Mersin’i ziyaret edenlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor.