TatilCity.NETTatilCity.NET

Milas Gezi Rehberi

Milas Gezi Rehberi

Milas Gezi Rehberi Bodrum - Muğla


Milas Gezi Rehberi

Muğla’ya bağlı bir sahil ilçesi olan Milas, Ege Bölgesi’nin en batısında konumlanmıştır. Yüzölçümü açısından ildeki ikinci büyük ilçe olan Milas, Muğla kent merkezine 64 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kıyı şeridi oldukça uzun olan Milas, Sodra Dağı’nın etekleri ile bu dağın ön kısmında bulunan tepelik bölgelerde kurulmuştur. Zamanla büyüyerek ovalara doğru yayılan ilçe, batı ve güneyde Ege Denizi, doğuda Yatağan ve Muğla, güneybatıda Bodrum ve kuzeyde Aydın ile komşudur. Tipik Akdeniz iklimi özellikleri gösteren Milas’ta yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Geniş ve verimli ovalarının yanı sıra mermer ocakları ile de ekonomide kayda değer bir yeri olan Milas, dünyaca ünlü Milas halısı ile yörenin etnografik özelliklerini tüm dünyaya taşımaktadır.
Antik kentleri, plajları, gölleri, tarihi yapılarıyla Türkiye’nin görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Milas, oldukça eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Milattan Önce 3000’li yıllarda insan yaşamının başladığı bölge, tarihte Mylassos ve Mylasa adları ile bilinmektedir. Bir dönem Batı Karia’nın en büyük merkezleri arasında bulunan Mylasa, Milattan Önce 5’inci yüzyıldan sonra ise Karia Bölgesi’nin başkenti statüsüne kavuşmuştur. Bunun yanı sıra Zeus Karius Mabedi ve Zeus Labranda Mabedi de bölgede bulunmaktadır. Bu yönüyle Mylassa, tarihte önemli bir din merkezi olarak da işlev görmüştür. Bölge tarihi süreç içerisinde sırasıyla Roma, Bizans, Selçuklu, Menteşoğulları ve Osmanlı’nın egemenliğine girmiştir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan ilçede, bazıları halen ziyaret edilebilen, bazıları ise günümüzde az sayıda eserle bilinen toplam 27 antik kent mevcuttur. Yakın tarihten günümüze ulaşan Milas Konakları, 19 ve 20’nci yüzyılda inşa edilen, görülmesi gereken önemli yapılardır.

Milas’a nasıl gidilir?

Temiz havası, doğal ve tarihi güzellikleriyle Ege’nin sevilen ilçelerinden Milas’a ulaşım birçok seçenek içermektedir. İlçeye havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Milas ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Bodrum-Milas Havaalanı, Türkiye’nin önemli şehirlerinden uçuş yapılan bir havaalanı olarak oldukça tercih edilmektedir. Türk Hava Yolları’nın yanı sıra Pegasus, Anadolu Jet ve Atlas Global gibi çok sayıda havayolu firması Milas’a uçuş düzenlemektedir. Ayrıca Milas’a sefer düzenleyen çok sayıda şehirlerarası otobüs firması mevcuttur. Özel araçla Milas’a gelmek isteyenler ise çevre illerden rahatlıkla ilçeye ulaşmaktadır. Antalya’dan yaklaşık 380 kilometre, İzmir’den yaklaşık 190 kilometre, Ankara’dan yaklaşık 680 kilometre, İstanbul’dan ise yaklaşık 650 kilometre yol kat etmek gerekiyor.
Milas Doğa Sporları

Milas Doğa Sporları


Milas’ta doğa sporları

Doğa sporları için uygun bir coğrafyaya sahip olan Milas’ta; kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, trekking, golf ve kuş gözlemciliği gibi aktiviteler yapılabilmektedir. İlçenin Ören beldesinde yamaç paraşütü, Bafa Gölü çevresinde ise kısa kaya tırmanışı ve çeşitli doğa sporları yapmak mümkündür. Ören beldesinin Alatepe köyü sınırları içinde bulunan ve yüksekliği 640 metre olan Kocadağ zirvesinde, bir paraşüt atlama pisti mevcuttur. Buradan yapılacak bir atlayışla Gökova Körfezi’nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.
İki önemli kuş gözlem alanına sahip olan Milas’ta, kuş gözlemciliği de oldukça revaçta bir etkinliktir. Biri Tuzla Sulak Alanı, diğeri ise Bafa Gölü Tabiat Parkı olan kuş gözlem alanlarında 250’nin üzerindeki kuş türünü izlemek mümkündür. Ayrıca trekking için oldukça uygun parkurlara sahip olan Milas’ın en önemli doğa yürüyüşü alanları ise Uyku Vadisi, Çökertme, Latmos Dağı ve Geyik Barajı parkurlarıdır. Öte yandan Milas’ta bulunan golf tesislerinde de bu sporu sevenler keyifli vakit geçirebilirler.
Milas Gezilecek Yerler

Milas Gezilecek Yerler


Milas’ta gezilecek yerler

Oldukça zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Milas’ta toplam 27 antik kent bulunmaktadır. Ancak bu kentlerin sadece bir kısmı günümüzde gezilebilecek durumdadır, diğerlerinden bugüne pek bir yapı kalmamıştır. Ayrıca doğal güzellikleriyle de bölgenin gezilmesi gereken kentleri arasında bulunan Milas’ta, ziyaret edilebilecek başlıca yerler; Iassos Antik Kenti, Heracleia Antik Kenti, Gümüşkesen Mezar Anıtı, Milas Müzesi, Bafa Gölü, Çöllüoğlu Hanı, Zeytinlikuyu Plajı, Beçin Kalesi, Hacıaliağa Konağı ve Firuz Bey Camii’dir.

Iassos Antik Kenti

Milas kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Kıyıkışlacık köyünde bulunan Iassos Antik Kenti, ilçede gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Antik kentin Milattan Önce 3000’li yıllara dayanan bir geçmişi vardır. Farklı dönemlerin izlerini taşıyan çok sayıda yapıya sahip olan Iassos Antik Kenti’nde Zeus Megistos Tapınağı, kale, surlar, bir antik tiyatro, çeşitli yazıtlar, adak yapısı ve agora mevcuttur. Hıristiyanlık döneminde yapıldığı tahmin edilen kalenin surlarının uzunluğu yaklaşık 1,5 kilometre kadardır. Agorada ise Yunan, Roma ve Bizans zamanlarına dair izler dikkat çekmektedir. Kentin eski zamanlarda önemli bir balıkçı şehri olduğu da bölgede yer alan limandan anlaşılmaktadır.

Heracleia Antik Kenti

Milas ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alan Heracleia Antik Kenti; Bafa Gölü kıyısındaki Kapkırı köyündedir. İsmi mitolojik kahraman Herakles’ten gelen antik kent, Milattan Önce 1’inci yüzyıla kadar kıyı kenti olarak işlev görmüştür. Ancak Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle bölgenin denizden ayrılması sonucu önemini yitirmeye başlamıştır. Denizle bağlantısı kesildikten sonra kayalık ve ulaşımı zor olan bir konumda kalan antik kent, bir süre Hıristiyan keşişlerinin saklanma noktası olmuştur. Çevresi 65 kule ile desteklenen ve 6.5 kilometre uzunluğa sahip surlarla korunan Heracleia Antik Kenti’ndeki surlar Helenistik dönemin izleri taşımaktadır. Kent içinde bulunan Athena Tapınağı bugüne kadar varlığını büyük oranda sürdüren yapılar arasındadır. Aslında iki katlı olan agora ise bugüne kalan tek katıyla dikkat çekmektedir.

Firuz Bey Camii

İlçe merkezinde bulunan Firuz Bey Camii, kitabesine göre 1394 yılında inşa edilen bir diğer önemli yapıdır. Camiyi Menteşoğulları zamanında, Menteşe Valisi Hoca Firuz Bey yaptırmıştır. Kubbesinin üst kısmı kurşun kaplı olan caminin dış cephesinde ise Sodra Dağı’ndan çıkarılan mavi damarlı mermerler kullanılmış. Bu özellikleri nedeniyle yöre halkı tarafından Kurşunlu Camii adıyla da bilinen Firuz Bey Camii, Evliya Çelebi Seyahatname’sine de girmiştir. Camiden mermerin mavi damarlarından nedeniyle Gök Camii olarak bahsedilmektedir. Taş işçiliği ile dikkat çeken cami, ters T planlı camilerin en güzel örnekleri arasında gösterilmektedir.

Milas Müzesi

Milas’ta görülmesi gereken yerler arasında bulunan Milas Müzesi, 1983 yılından 1987 yılına kadar toplanan eserlerin sergilendiği önemli bir değerdir. Bu yıllar arasında kent merkezinden ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden çeşitli tarihi eserler müzeye getirilmiştir. Açılışının yapıldığı 1987 yılından da ilçede yer alan eserler müzeye taşınmaya devam etmiştir. Müzede yer alan eserler kronolojik sıra ile sergilenmektedir.

Bafa Gölü

Aydın ve Muğla sınırları içinde yer alan Bafa Gölü, antik zamanlarda bir Ege Denizi körfeziydi. Ancak zaman içinde Büyük Menderes Irmağı’nın getirdiği alüvyonlar birikerek denizle bağlantıyı koparmış ve Bafa Gölü meydana gelmiştir. Mutlaka görülmesi gereken bu gölde, üzerinde manastırlar ve kiliseler bulunan 5 tane ada mevcuttur. Tarihi en eski olan Yediler Manastırı gölde öne çıkan ilk yapıdır. Öte yandan göl çevresinde Milattan Önce 7000’li yıllara dayanan Neolitik Çağ’a ait duvar resimleri bugüne kadar ulaşmayı başarmıştır. Kızılçam ve zeytinliklerle çevrili Bafa Gölü Tabiat Parkı, aynı zamanda florası ve faunasıyla da zengin bir içeriğe sahiptir. Gölde levrek, yılan balığı ve kefal yaşamaktadır. Endemik kuş türlerine de ev sahipliği yapan bölge, bir kuş cenneti olma özelliğiyle de dikkat çekmektedir.

Çöllüoğlu Hanı

Milası ilçesinin Hisarbaşı Mahallesi’nde bulunan bu tarihi yapıyı, 1719 yılında Abdullah Efendi Oğlu Hacı Abdülaziz Ağa inşa ettirmiştir. Yapılışından günümüze kadar dini, idari ve ticari açıdan kayda değer bir rolü olan Çöllüoğlu Hanı, bugün halen ticaretin aktif olarak sürdüğü bir yerdir. Etkileyici güzelliğini sürdüren han, 18’inci yüzyıl Osmanlı mimari stilinin özelliklerini taşımaktadır. İki kattan oluşan ve kemerli bir kapısı bulunan han, taş zeminli avlusu ve dikdörtgen yapısıyla dikkat çekmektedir.

Zeytinlikuyu Plajı

Denizi ve doğasıyla Milas’ın en güzel plajlarından olan Zeytinlikuyu Plajı, ilçe merkezine 30 kilometre mesafede yer alan Kıyıkışlacık’tadır. İlçede en çok tercih edilen plaj olan Zeytinlikuyu, yaz aylarında ağırlıklı olarak yerli turistleri ağırlamaktadır. Sakin ve huzurlu bir ortamı bulunan plaj, kum yapısı ve sığ suyu ile ailelerin gözdesidir. Plajın çevresinde konaklama, yeme, içme hizmeti sunan işletmeler bulunmaktadır.

Gümüşkesen Anıt Mezarı

Milas’ta görülmesi gereken yerlerden biri de ilçenin Gümüşkesen Mahallesi’nde yer alan Gümüşkesen Anıt Mezarı’dır. Bu mezarın, mimari açıdan Dünyanın Yedi Harikası’ndan olan Halikarnasos’taki Mausoleum’un minik bir kopyası olduğu belirtilmektedir. Milattan Sonra 2’nci yüzyılda inşa edildiği sanılan anıt mezarın yüksekliği yaklaşık 8.5 metre civarındadır.  Antik Roma Nekropolü’nün en gösterişli yerine yaptırılan anıt mezarın hakkında bir kitabe bulunamadığı için kime ait olduğu saptanamamıştır. Ancak dönemin soylu, yönetici veya varsıl birine ait olduğu sanılmaktadır. En alt kısımda yer alan gömü odası, peristili ara kat, bitkisel ve geometrik kabartmalarla süslü piramide benzer çatıdan meydana gelen anıt mezar, günümüze kadar çok iyi korunmuştur.

Beçin Kalesi

Ören yolu üzerinde 5 kilometre ileride bulunan Beçin Kalesi, yalçın bir kaya kütlesi üzerinde inşa edilmiştir. Bizans döneminde yapılan kalenin çevresinde yapılan arkeolojik kazılar, bölgede Milattan Önce 3000’li yıllardan beri çeşitli uygarlıkların varlığına işaret etmektedir. Elde edilen veriler, bu bölgenin antik dönemlerde nekropol olarak kullanıldığını da göstermektedir. Burada tarihsel süreç içerisinde Roma, Menteşoğulları ve Osmanlı egemenliği yaşanmıştır. 14’üncü yüzyılın başlarında Menteşoğulları’na başkentlik yapan bölge, daha sonra hızla gelişmiştir. O döneme ait eserlerin günümüze kadar ulaştığı Berçin Kalesi ve kenti, Evliya Çelebi tarafından da gezilmiştir. Antik kent ve kale, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunmaktadır.

Hacı Aliağa Konağı

Etnografik eserlere ilgi gösterenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi Hacı Aliağa Konağı, Misarbaşı Mahallesi’nde yer almaktadır. 1868 yılında Hacı Ali Ağa’nın inşa ettirdiği konak, iki katlı geleneksel Milas evlerinin en güzel örneklerinden biridir. Konağın alt katında hayvanların barınması ve yiyeceklerin depolanması için alanlar mevcut olup, üst katlarda ise günlük hayatın sürdüğü odalar mevcuttur. Günümüzde müze ve sergi alanı olarak hizmet veren konağın birinci katında, Milas doğumlu olan ünlü karikatürist Turhan Selçuk anısına düzenlenen Turhan Selçuk Karikatür Evi vardır.

Milas’ta nerede ne yenir?

Zengin bir tarihe ve kültürel geçmişe sahip olan Milas, aynı zenginliğini mutfak kültürüne de yansıtmıştır. Deniz kenarında olduğu için zengin bir balık kültürü ve meze çeşidine sahip olan ilçede; yılan balığı, kalamar, ahtapot gibi deniz ürünleri oldukça yaygındır. Ayrıca Muğla bölgesinde yaygın olan yöresel köfteler de Milas’ta tercih edilen tatlar arasındadır. Doğal olarak Milas’ta tüm bu lezzetleri zeytinyağı ile birlikte düşünmek gerekiyor. Bunların yanı sıra otların da yaygın olarak yemeklerde kullanıldığı Milas’ta, bu otlardan yapılan nefis salatalar, mezeler ve haşlamalar da bölge mutfağının aktörleri arasındadır.
Milas’ta bu lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta bulunmaktadır. Bunlar arasında yer alan Bi Gaşık Kahvaltı ve Ev Yemekleri, yöresel lezzetlerin sunulduğu mekanların başında gelmektedir. Pınarcık köyündeki harika manzaralı Natura Panaroma Restoran da yerel lezzetleriyle öne çıkan bir başka mekandır. Ayrıca Çökertme köyündeki İhtiyar Balıkçılık, balığın en lezzetlisini tadabileceğiniz bir restoran olarak seçenekleriniz arasında olmalıdır. Bunların yanında Çökertme’de bulunan Kaptan İbrahim Restoran, ilçe merkezinde yer alan Adalılar Köfte ve ciğeriyle ünlü Nazmi Usta’nın Yeri de ilçenin sevilen restoranlarından bazılarıdır.
Bodrum Milas Gece Hayatı

Bodrum Milas Gece Hayatı - Muğla


Milas’ta gece hayatı

Milas’ta gece hayatı, çevre ilçeler olan Bodrum ve Marmaris kadar hareketli olmasa da çeşitli seçenekler sunmaktadır. Ağırlıklı olarak kafe, bar ve çay bahçelerinin yaygın olduğu ilçede, canlı müzik performanslarının sergilendiği mekanlar da mevcuttur. İlçe merkezinin yanı sıra kıyı şeridinde bulunan mahallelerde de gece hayatının aktif olduğu Milas’ta, kent merkezinde öne çıkan eğlence mekanlarının başlıcaları Lucca Cafe Bar ve Artemis Pub gibi yerlerdir. Ayrıca Bafa Gölü kıyısında bulunan otel, pansiyon ve restoranlarda sakin bir akşam yemeğinin ardından içkinizi yudumlayabilirsiniz. Milas’ta gece hayatının aktif olduğu yerlerden biri de Ören beldesidir. Burada deniz kıyısında bulunan mekanlarda güneşi batırdıktan sonra içkinizi yudumlayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ören’deki mekanların öne çıkanları Escape Cafe Bar ve Cafetto Bar Cafe gibi işletmelerdir. Öte yandan deniz kıyısında bulunan Güllük Mahallesi de gece hayatının aktif olduğu yerlerden biridir.