TatilCity.NETTatilCity.NET

Muğla Gezi Rehberi

Muğla Gezi Rehberi

Muğla Gezi Rehberi


Türkiye’nin güneybatısında yer alan Muğla’nın 13 ilçesi bulunuyor. Bu ilçelerin arasında önemli turizm merkezleri içinde Bodrum, Marmaris ve Fethiye bulunuyor. Şehrin diğer ilçeleri ise; Menteşe, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Seydikemer, Datça, Yatağan, Milas, Kavaklıdere’dir. Muğla’nın merkezi Menteşe’dir. Aydın, Denizli, Burdur ve Antalya il sınır olan Muğla’yı Ege Denizi ile Akdeniz çevreliyor.  Bu özelliği ile Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip olma özelliği taşıyan Muğla’nın ekonomik kalkınmasında turizm kayda değer rol oynuyor. Endüstri ve sanayi anlamında Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali iş gücü açısından etkilidir.

MUĞLA

Eşsiz doğal güzellikleri ile Muğla keşfedilmeyi bekliyor


Muğla, Toros kıvrım sistemiyle Batı Anadolu kıvrım sisteminin iç içe girdiği dağlık ve engebeliğin Menteşe yöresinde yer alıyor. Dağları örten kıyıya inen ormanları ve geçmiş uygarlıkların kalıntılarıyla bezenen güzelliklere sahiptir. Şehir merkezi Karadağ, Kızıldağ, Masa Dağı, Hamursuz Dağı ile çevrelenmiştir. Muğla'da Akdeniz iklimi etkisinde kara iklimi hüküm sürer. Kentte; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yağışlar genellikle kasım ve mart aylarında yoğundur.

Türkiye’nin en kalabalık 24.’cü kenti Muğla

İstiridye içindeki saklı cennettir Muğla, Türkiye’nin hem en saklı kalmış hem de masalsı şehirlerinden biridir. Türkiye’de güneşin, mavinin ve yeşilin buluştuğu bu kent, rotanızı Ege’ye çevirip ziyaret etmeniz gereken turistik yerlerin başında geliyor.  Ülkemizin en kalabalık 24.’cü şehri olma özelliğine sahip Muğla, Ege Bölgesi’nde yer almasına rağmen, ilçelerinin bir kısmının Akdeniz Bölgesi’ne taşıması sebebiyle aslında bir bakıma iki bölgede toprağı olan bir şehirdir.

TARİHÇE

Karya’dan Muğla’ya büyük medeniyetlerin beşiği


Muğla Antik Karya Bölgesi’nin en eski yerleşimlerinden biridir. Karya adının bölgeye M.Ö. 3400’lü yıllarda bölgeye gelen kavimlere komutanlık eden kişinin adı üzerine verildiği düşünülüyor. Bilinen tarihe göre, Karyalılar bu bölgenin yerli halkıydı. Kısa dönemler içinde farklı ulusların işgaline uğradılar. Bunlar; Mısır, Asur, İskit ve Helenistlik kolonilerin bölgeye hakimiyet kurma mücadelesinden kaynaklı işgallerdi. Önce Medler, ardından Persler bölgeyi satraplar aracılığıyla yönetmişlerdi. Büyük İskender bölgeyi fethettiğinde Muğla bir satrap tarafından yönetiliyordu. Antik Çağ’da Karya; Frigya, Likya ve Lidya medeniyetler ile çevriliydi. Nüfus artışının ve kolonizasyon faaliyetlerinin de etkisi ile bölge verimli araziler etrafında Bodrum, Dalaman, Fethiye çevresinde genişletildi. Büyük İskender’in fethinin ardından, bölgede yaşanan taht kavgaları, imparatorluğun zayıflamasına ve Roma İmparatorluğu’nun parçalanmasına neden oldu. Muğla bu dönemde Bizans sınırları içinde kaldı.

Muğla, turizm faaliyetleriyle canlanmaya başladı

Büyük medeniyetlere beşik olan Karya, İslam hakimiyetine girdikten sonra Menteşe ismini aldı. Muğla’nın bu yeni isminin öyküsü, Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatname eserinde geçer. Rivayete göre; Rumların elinden bölgeyi Muğla Beyi fetheder. Rüyasında peygamberi görüp, ulemanın huzurunda İslamiyet’i kabul eder. Kalenin fethinin ardından yörenin adı Muğla olarak değiştirilir. 1391 yılında Muğla’yı ele geçiren Yıldırım Beyazıt, Fetret Dönemi’nde Muğla, Timur’un eline geçse de II. Murat şehri geri alır. Muğla sancak yönetim merkezi ilan edilir. Osmanlı’nın zayıflamasının ardından Kurtuluş Savaşı öncesinde Muğla, İtalyanların işgaline uğrar. Savaş sonrası yıllarda da, dağların denize paralel uzanması nedeniyle ulaşım açısından çevre iller gibi gelişememiş ve dışarıya kapalı bir hal almıştır. Ancak son yıllarda Muğla’da açılan üniversitenin, kurulan yeni sanayi bölgelerinin ve dokunulmamış tarihi güzellikleri sayesinde turizm faaliyetlerinin gelişmesiyle şehir canlanmaya başladı.

ULAŞIM

Muğla’ya ulaşmak çok daha kolay…


Karayolu


Muğla’nın her biri ayrı tarihi ve turistik özelliklere sahip ilçelerine, komşu illere ve diğer illere ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Karayolundan İzmir, Ankara, İstanbul otobüs seferleri ile ulaşılıyor. Diğer ilçelere ve kent içi ulaşım minibüslerle yapılıyor.

Havayolu

Kent bulunan Bodrum ve Dalaman Havalimanı üzerinden diğer şehirlere rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.

Denizyolu

Her gün düzenli olarak Fethiye, Bodrum, Marmaris, Datça ilçeleri arasında feribot seferleri düzenleniyor. Güllük, Gökova, Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Datça en önemli ihracat limanlarımız arasında yer alıyor.

Demiryolu

Muğla ili sınırları içinde demiryolu ulaşımı bulunmuyor.

MUĞLA’NIN İLÇELERİ

Kentin her ilçesinde doğa ve tarih iç içe


Kavaklıdere

Denizden 850 metre yükseklikte kurulması nedeniyle güzel bir yayla konumunda olan  Kavaklıdere,  yemyeşil bitki örtüsü doğal su kaynakları ve bakır manzarasıyla yayla turizmi açısından ideal bir yerdir. Aydın-Muğla karayolundan Yatağan yakınlarında bulunan Kavaklıdere’ye  sapıldığında, Derebağ köyündeki Karia ve Roma dönemlerine ait anfi tiyatro, heykeller ve lamitlerin bulunduğu Hyllarima antik kentini ve Sarıyayla köyündeki tiyatro, sunak ve mezarların bulunduğu Kys antik yerlerini gezmek mümkündür.

Datça

M.Ö.VII. yüzyılda Ege adalarından gelerek Ionya’nın güney kıyılarına yerleşen Dor’lar tarafından kurulan Datça, ve çevresi eski bir tarihe sahiptir. Ünlü heykeltraş Prokstel burada yaşadığını belirlenen kazılarda; şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunduğunu ortaya çıkarıldı. Yine yapılan araştırmalar, zamanın en ünlü tıp merkezinin Datça’da olduğunu gösteriyor. Nefis havası ve şifalı suları ile Datça, yaşanılmaya değer bir yörelerin başında geliyor.

Yatağan

Muğla-Aydın karayolunun 26 kilometresinde bulunan Yatağan; Stratonikeia, Laotna ve Panarama antik kalıntıları ile biliniyor. Kentte, Athena Heykeli ve bir yönetim binası bulunuyor. Turgutlu Kasabası yakınlarındaki Lagina’da, Hereta adlı üç başlı savaş tanrıçası adına yapılan Heykel Makedi, Bağyaka köyündeki surlarla çevrili bir tepe üzerinde kurulu antik kalıntılar yer alıyor.

Ula

Gökova Körfezi’ni oluşturan iki yarımadanın birleşme noktasına kurulan ilçenin Muğla’ya uzaklığı 14 kilometredir. Ege Denizi ile birleştiği noktada yer alan Gökova Körfezi ve bu körfezdeki Sedir (Klopatra) Adası, Ula’nın önemli turizm merkezleri arasında bulunur. Sedir Adası’nda Apollon tapınağı, opera ve tiyatroyu gezdikten sonra Kleopatra’nın denize girdiği incecik kumlu plajında yüzmek tatilinizi renklendirebilir.  Gelibolu, Çınar Köyü, Turnalı ve Akbük, Akyaka bölgenin diğer önemli koylarıdır. Ahşap malzemelerinin ağırlıkla kullanıldığı özgün Ula evlerini incelemek  ve bolca fotoğraf çekmek ayrı bir heyecan kaynağı olacaktır.

Ortaca

Köyceğiz Gölünü Akdeniz’e bağlayan Dalyan kanalından İztuzu kumsalına doğru yol ilerlerken,  5 bin yıldır canlılığını koruyan kaya mezarları ile karşılaşırsınız. Tepeleri çam ormanları kaplı, nesli tükenen Caretta Caretta kaplumbağalarının yaşam alanı olan İztuzu kumsalları önemli çekim merkezlerinden biridir.

Dalaman

Dalaman, zengin ormanları kuş cenneti, av ve yayla turizminin gelişmişliği ve dağ köylerinin güzelliği ile dikkat çekiyor. Çöğmen ve Kayacık köylerindeki Hippokone ve Oktapolis; Kapıdağ yarımadasındaki Cyra, Lissia, Lydai kalıntıları görülecek yerler arasında bulunuyor. Yassıcalar, Zeytinli, Zeysare, Domuz ve Göcek adalarını gezmek,  Dalaman Çayı üzerinde dinlenmek dağ köylerini ziyaret etmek de bölgeyi ziyaret edenlere öneriliyor. Sersala, Boynuzbükü, Bünyüş, Kurşunlu, Göbün, Sıralıbük ve Taşkaya Koyları ‘Mavi yolculuk’ un uğrak yerleri arasındadır.

MUĞLA’DA SANAT ve MÜZİK

Kültürel birikimini sanat ve folklorik değerlerle bütünleştiren Muğla


Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Muğla; oyun, müzik ve türkü folkloru bakımından zengindir. Zeybek havaları, teke ve kaşık oyunları bölgede oldukça yaygındır. Teke oyunları Fethiye’de; Zeybek oyunları ise Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Muğla’da yaygındır. Kına gecelerinde ‘Temel devren’ adıyla söylenen türküler meşhurdur. Türkülerde gurbet havaları, Avşar beyleri, uzun yol havaları, semahlar, gemici türküleri, gelin ağlatma ağıtları ve zortlatmalar ağır basıyor. Bölgenin meşhur oyunları arasında; Bilalin Zeybeği, Satı Zeybeği, Ferayi, Bıçak Oyunu, Kalkan Oyunu, Kuruoğlu, Zapbak, Buhurcular Zeybeği, Çıktım Tepe, Gidene Bak Gidene, Demirciler, Eydim Kavak Zeybekleri bulunuyor.

KITEBOARD – AKYAKA

Muğla Akyaka en iyi kıteboard yapılabilecek yerlerden biridir.Başka bir adıyla Akçapınar Azmağı b u anlamda son yılların en renkli dönemlerini geçiriyor. Akyaka’da kite okullarıyla eğitim almaya olanağı da bulabileceğiniz Akkaya’nın güzelliği ve havasıyla kiteboard bambaşka bir keyfe dönüşüyor.
Muğla Gezi Rehberi

Muğla Gezi Rehberi


MUĞLA’DA SPOR DALLARI

Muğla’da klasikleşmiş spor dallarının dışına çıkın, özgür hissedin!


Doğal güzellikleri ve coğrafi özellikleri ile Muğla’da klasikleşmiş spor dallarının dışında birçok aktivite yapılabiliyor. Raftingden, yamaç paraşütüne, kiteboarddan kayağa, dalış yapmaktan balık tutmaya kadar pek çok spor faaliyetine olanak tanıyan Muğla, doğaseverlerin uğrak yeri konumundadır.
Muğla Gezi Rehberi

Muğla Gezi Rehberi


MUĞLA’DA GEZİLECEK YERLER

Tatilinizi tarihin soluksuz bırakan harikaları, doğanın güzelliğiyle süsleyin


Turizm kayda değer merkezlerinden biri olan Muğla, Ege Bölgesi’nde yer alır. Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan turizm açısından kentin en değerli ilçeleri arasında bulunur. İşte ayrıntılar

ÖLÜDENİZ

Fethiye’ye bağlı bir belde olan Ölüdeniz, Likyalılarda ‘Işık ve Güneş Diyarı’, Ortaçağ’da ise ‘Uzak Diyar’ olarak tanımlanıyordu. Anadolu’nun güneybatısında Teke Yarımadası’nda bulunan Ölüdeniz kumsalı 2006’da dünyanın en güzel kumsalı seçildi. Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göldür. En fırtınalı günlerde bile Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana geliyor.

KELEBEKLER VADİSİ

Birinci derece doğal SİT alanı olan ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide milyarlarca kelebeğin kayalarda, ağaçların gövdelerinde ve yapraklarında bulunup etrafı sarmasından dolayı bu Kelebekler Vadisi adını alan bölgeye ulaşım, Ölüdeniz’de bulunan sahilden kalkan teknelerle sağlanıyor.

BODRUM ANTİK TİYATROSU

Bodrum Antik Tiyatrosu, Klasik Çağ’dan kalma en güzel anıtsal eserlerden biri olarak tanınıyor.  Bodrum’un merkezinde Göktepe’de, Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde bulunan Antik Tiyatro, Bodrum’da Helen döneminden, Halikarnassos’dan kalan ve günümüze uzanan önemli tarihi eserlerden biridir. 53 sıralı ve 13 bin kişilik kapasiteye sahip olan Antik Tiyatro, Skene (sahne binası), Orkestra (yarım yuvarlak) ve Kavea (oturma kademeleri) olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. 1973 yılı itibarıyla açık hava müzesi olarak düzenlendi.

BODRUM KALESİ

1406 ila1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından kayalık bir yarımada üzerinde, iki liman arasında inşa edilen Bodrum Kalesi’nde; Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol kuleleri bulunur. En yüksek yeri 47.5 metre yükseklikte olan Fransız kulesidir. Rodos adası 1522 yılında Türkler tarafından alındıktan sonra, şövalyeler 1523'de terk ettiler. 1895 yılı itibarıyla hapishane olarak kullanılan Kale, Fransız ve İngilizlerin I. Dünya Savaşı sırasında bombalamaları ile yıkılmış ve ardında terk edilmiştir. Kale içinde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yer alır.

HALİKARNAS MOZOLESİ

Halikarnas Mozolesi (Mausoleion), yaklaşık 2400 yıl önce Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'da yaptırılır. ünyanın yedi harikasından biri sayılan devasa bir mezar olan Halikarnas Mozolesi, yüksekliğiyle bir çukur halinde bulunan mozole 242 metre yüksekliğindedir. Taban ölçüleri ise 32 x 38 metre arasındadır. Kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla Mısır mimarisini birleştiren mezar, sahip olduğu bu önem nedeniyle kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole adını almasına vesile olmuştur.

İZTUZU PLAJI

Eşine çok nadir rastlanan plajlardan biri olan İztuzu Plajı’nın en önemli özelliği tatlı su ile deniz suyu arasında olmasıdır. Caretta Caretta kaplumbağaları plajın etrafında yaşar ve zaman zaman bu plaja yumurtalarını bırakırlar. Bu nedenle halk arasında ‘Kaplumbağa Plajı’ da denilen İztuzu  Plajı, çok fazla bilinmemesi nedeniyle genelde sakindir.

KIZKUMU PLAJI

Muğla’ya gittiğinizde Sarıgerme Plajı'nın muhteşem manzarasında ve tertemiz sularında vakit geçirmeden dönmeyin. Kızkumu Plajı aynı zamanda ‘Mavi Bayraklı’ plajlarımızdan biridir.

SAKLIKENT KANYONU

Saklıkent Kanyonu, Seydikemer'in Antalya sınırında bulunur. Doğa harikası bir turizm merkezi konumunda olan kanyonun uzunluğu yaklaşık 18 kilometre, yüksekliği ise ortalama 200 ila 600 metre arasında değişiyor. Bazı noktalarda kaya aralığı iki metreye kadar daraldığından buralardan gökyüzünü görmek neredeyse imkansızlaşıyor. Saklıkent'e Fethiye-Antalya karayolundan Kemer ilçesi yönünden ulaşmak mümkündür. Sapaktan 13 kilometreden sonra Tlos'a, 21 kilometreden sonra Saklıkent'e ulaşılabilir. Ayrıca kanyonun girişinde aracınızı bırakabileceğiniz geniş bir de park yeri bulunuyor.

YEDİLER MANASTIRI

Bafa Gölü manzaralı her yıl binlerce turistin ziyaret akın ettiği Milas'a bağlı Gölyaka köyüne hakim Beşparmak Dağları'nda bulunan Yediler Manastırı, Hz. İsa ve 12 havarisinin fresklerinin de bulunduğu manastıra ulaşmak için yaklaşık üç saatlik yolculuk yapmak gerekiyor. Bölgede Alman arkeologlar tarafından bulunan mağaralar ise en eski insan tasvirleri ile nefes kesiyor. Kapıkırı ve Gölyaka'daki alanlar ise Hıristiyanların kutsal mekanlarından biri olarak kabul ediliyor

KAUNOS ANTİK KENTİ

Antik dönemlerin önemli liman kentlerinden biri olan Kaunos, zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybeder. Günümüzde kıyıdan hayli içeride kalan Kaunos Antik Kenti Heredot'a göre Kaunoslular Karia'nın yerli halkındandı ama kendilerini Giritli sayıyorlardı. Kenti ikiz kızkardeşi ile uygunsuz ilişki kurduğu için sürülen Miletos'un oğlu Kaunos kurdu. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun olarak yerleşim yeri olarak kullanılan kent, daha sonraları terk edilir. Dalyan'dan da görülebilen kaya mezarları ise MÖ 4. Yüzyılda yapıldı ve daha sonraları Roma Dönemi'nde de kullanıldı.

MARMARİS KALESİ

İyonlar döneminde  yapıldığına ve Büyük İskender döneminde de yenilendiğine inanılan Marmaris Kalesi, ünlü tarihçi Herodot, Marmaris'te ilk surların, M.Ö. III. binde yapıldığını yazmıştır. Bu dönemde bir Karia kenti olan Physkos (Marmaris), Ege Denizi ve Akdeniz arasında geçiş noktasıdır. Kanuni Sultan Süleyman kaleyi, 1522 Rodos seferi öncesinde tekrar yenilendi ve genişletildi. I. Dünya Savaşı sırasında büyük zarar gören Marmaris Kalesi, 1970’lere kadar barınma alanı olarak kullanıldı. 1980 ila 1990 yılları arasında restore edilen ve 1991 yılında müze haline getirilen kalenin yedi tane kapalı alanı bulunuyor. Bunlardan iki tanesi arkeoloji salonu ve bir tanesi de etnoğrafya salonu olarak düzenlendi. Kalan bölümler ise sanat galerisi ve depo olarak kullanılıyor. Marmaris Arkeoloji Müzesi, Marmaris Kalesi'nde hizmet veriyor.

MİLAS MÜZESİ

1987 yılında ziyarete açılan müze 1.5 dönümlük bahçe içindeki yaklaşık 400 metrekare genişliğinde iki katlı binadan oluşuyor. Teşhir salonunda Stratonikea kazılarında bulunan altın eserler, İasos kazılarında bulunan pişmiş toprak kandiller, Milas ve çevresindeki kazılardan buluntular, heykeller, heykel başları sergileniyor. Müzenin bahçesi de açık sergi alanı olarak kullanılıyor.

BEÇİN KALESİ

Milas–Ören karayolunun 5. Kilometresinde yer alan Beçin Kalesi, Milas Ovası'na hakim yaklaşık 210 metrelik düz doruklu bir tepenin üzerinde kuruludur. Kalenin bulunduğu yamaçta antik döneme ait kalıntılar da bulunuyor. Bulunan mezar yapıları, bölgenin nekropol olarak kullanıldığını gösteriyor. Kalenin kuzeyinde Eski Tunç dönemine ait bir çocuk mezarına rastlanıldı. Bölgenin M.Ö. 3000'lerde aktif olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Beçin Kalesi’nin adı eskiden Barçın ve Peçin olarak kullanılırken günümüzde Beçin olarak kullanılıyor.

KAYAK – SANDRAS DAĞI – KÖYCEĞİZ

Köyceğiz’de bulunan Sandras Dağı, Muğla’da kar yağan ender dağlardan biridir. Tesis yok ama adrenalin tutkunu sporseverler için bu dağ Muğla’da kayak severleri mutlu etmeye yetiyor. Bu arada Muğla’da kayak ve kayağın çeşitli dallarını da yapabilirsiniz.

KANO – AKYAKA – AZMAK

Kano suyun olduğu birçok yerde yapılabilir ama Akyaka’da Azmak’ta kano yapmak ayrı bir güzel. Suyu yazın bile inanılmaz soğuk, manzaranın her daim enfes olduğu Azmak’ta yeşillikler arasından salınırken, isterseniz biranızı için isterseniz güzel bir ziyafet çekin.

KAYKAY – MARMARİS

Kaykay da her yerde yapılabilir. Ama daha keyifli olması için ortam ve rota da önemlidir. Marmaris’in uzun sahilinde kaykay keyfi başka olabiliyor.

BALIK TUTMAK

Kış aylarında Muğlalıların en büyük zevklerinden biri de balık tutmaktır. Bunun için birçok balık tutma adresi olan Muğlalılar genelde tekneyle açılarak balık tutmaktan hoşlanıyor. Burada asıl amaç ise dinlenmek, yiyip içmektir. Denizle bir olmak, denizi hissetmektir.  Bu anlamda Muğla oldukça elverişli bir yerdir.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ – BABADAĞ – FETHİYE

Fethiye’deki meşhur Babadağ sadece Muğla’nın veya Türkiye’nin değil dünyanın yamaç paraşütüne elverişli en iyi dağlarından biridir. Dünyadan sadece yamaç paraşütü için binlerce insan her yıl Fethiye’ye akın ediyor. Ölüdeniz manzaralı atlayışlarla tatilinize heyecan katabilirsiniz.

BİSİKLET

Birçok spor dalı gibi bisiklet de Muğla’da yapılabilecek sporlar arasındadır. Özellikle Marmaris Bisiklet Yolu’nu mutlaka denemelisiniz.

DALIŞ

Eğer dalış sizin için önemli bir aktivite ise, Muğla tam size göre… Marmaris, Bodrum, Fethiye’de faaliyet gösteren dalış okullarıyla eğitim alabilirsiniz. Marmaris ve çevresinden günübirlik gidilebilecek 50’den fazla dalış noktası bulunan Muğla, dalış severlerin uğrak yeridir.

RAFTİNG – DALAMAN ÇAYI

Dalaman Çayı rafting için en elverişli nehirlerden biridir. Farklı zorluk derecelerinde iki ayrı etabı bulunan Dalaman çayının üst etabı üçüncü zorluk derecesinde ve bu etap rafting botlarıyla geçilebiliyor. Alt bölümde kalan ikinci etapta ise ‘river-kayaking’ olarak adlandırılan küçük botlarla geçilebiliyor. Birinci zorluk derecesindeki bu etaba, çocuklar da katılabiliyor. Rafting için en uygun yerler Köyceğiz, Dalyan ve Fethiye’dir.
Muğla Gezi Rehberi

Muğla Gezi Rehberi


MUĞLA’DA GECE HAYATI ve FESTİVALLER

Küçük ve renkli evlerin ay ışığına bürünmesiyle, Muğla’da gece başlar


Muğla’nın gece eğlencesi daha çok gözde tatil mekanları olarak bilinen ilçelerinde oldukça renkli ve hareketli geçer. Ancak ulaşım kolay olsa da siz gecenizi merkezde geçirmek isterseniz, diğer ilçelere oranla daha kısıtlı olsa da, eğlenmek için her zaman farklı seçenekler bulabilirsiniz. Öncelikle, Muğla’nın merkezinde birbirinden farklı kültürlere göre organize edilen gece kulüpleri bulabilirsiniz. Canlı müzik performansı organizasyonu olan kulüpleri seçmeniz halinde müzik dolu bir akşama hazır olun. Söz konusu organizasyonların bazıları disko formatında hizmet sunarken bazıları da deniz manzarası eşliğinde seveceğiniz bir fasıl ortamı ile hizmet sunuyor.  Ancak sakin bir akşam geçirmek istiyorsanız, dağ havasıyla temizlenmiş bir atmosferde mis gibi kokan çiçeklerin arasında ve çarşaf gibi serili denizin yanı başında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yaz aylarında sahil şeridinde dolaşıyorsanız, kendi imkanlarıyla müzik yapıp eğlenen gençlerle eğlenebilirsiniz.
Sanatsız duramam diyenler için de alış veriş merkezlerindeki sinemalar, belediye tiyatroları yine sahne performansları izlemek isteyen ziyaretçiler için alternatif oluşturabilir. Bahar aylarında belediyenin etkinlik takvimini de inceleyebilirsiniz. Muğla’da sayısız şölen düzenleniyor. Bunların kimisi geleneksel festivaller, kimisini ise bölgedeki turizmi canlandırmak amacıyla organize edilen etkinliklerdir. Renkli geçen bir gündüz programının ardından geceleri büyük sanatçıların da katıldığı konserler, kültürel aktivitelerle stres atabilirsiniz. Özellikle kültür sanat etkinliklerine önem veren Muğla Belediyesi, hem yerel hem halkı hem de ziyaretçileri için yılın tüm aylarında farklı kültürel faaliyetler organize ediyor.

Bu festivallerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz.

Bodrum Deve Güreşi Festivali: Ocak ayında düzenlenen kortej alanında buluşmasının ardından etkinlik başlar.
Bodrum Bitez Mandalina Festivali: Ocak ayında konserler ve stantlarla renklenen şenlikte, yöresel tatların yaşatılması amacıyla yapılır.
Yeşilüzümlü Kuzgöbeği Mantar Festivali: Fethiye’de nisan ayında gerçekleştirilen festival, kuzugöbeği mantarı sayesinde gelişen turizm kolunun bir parçasıdır.
Uluslararası Caretta Caretta Çevre Kültür ve Turizm Festivali: Haziran sonu, temmuz başında Datça’da gerçekleştirilen festival kapsamında pek çok etkinlik düzenlenir.
Köyceğiz Bal ve Narenciye Festivali: Eylül ve kasım aylarında düzenlenen ve yöresel ürünlerin tanıtımına yönelik bir festivaldir.

MUĞLA’DA YÖRESEL YEMEKLER

Bu lezzetleri tatmadan kentten ayrılmayın sakın


Muğla’nın en sevilen yemekleri arasında kuzu ve oğlak etinden yapılan püryan kebabı, Milas’ın keşkeşi, Bodrum’un Paşa makarnası ve saraylısı, Datça’nın mürdümerik çorbası ve Harnup pekmezi meşhurdur.  Muğla ve ilçeleri zengin yemek çeşitleri ile Türk Mutfağı'nın özelliklerini yansıtıyor. Özellikle sebze yemeklerinde ve hamur işlerinde görülen çeşitlilik gösteren mutfakta değişik tat ve lezzetlerle tanışabilirsiniz. Tarhana, ara ve dutmeş (çorba); çopur, döş, çızdırma, gürlen kebabı, sura, ballık kavurma, dövme köfte ve karın-kumbar dolması (et yemekleri); her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık (balık); hardal haşlaması, börülce kavurma, sirken otlaşı, ekşili biber, galli patlıcan (sebze); ballı kabuk, üzüm köftesi, hoşmerim, pekmez reçeli, üzüm, domates, patlıcan ve kabak reçeli (tatlılar) yöreye has mutfak kültürü ürünleri olarak tadılmaya değer lezzette yiyecekler arasında yer alıyor.

Sonuçları sırala:

Begonville Beach Hotel Muğla Türkiye

0 görüşler

Begonville Beach Hotel; Muğla' nın en popüler ilçelerinden Marmaris'de  Siteler mevkiinde  bulunan Begonville Beach Hotel denize sıfır olup  2014 restore edilip yenilenmiştir. Otelin kendine özel kum plajında deniz, güneş ve kumun keyfini çıkarabilirsiniz

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Class Beach Hotel Muğla Türkiye

0 görüşler

Class Beach Hotel; Muğla nın en gözde ilçelerinden Marmariste işletmeye açılmıştır.

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Club Ecrin Hotel Muğla Türkiye

0 görüşler

Fatih Yüksekova Otobüs Bileti – Ucuz Fatih Otobüs BiletiBatman Merkez Olur Otobüs Bileti – Ucuz Batman Merkez Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN
club turkuaz garden hotel 33 Muğla Fethiye

Club Turkuaz Garden Hotel
Muğla Türkiye

0 görüşler

Otel iki konsepte hizmet vermektedir, BB( Oda +Kahvatı) ya da HB (Kahvaltı +Akşam Yemeği)

ortalama fiyatı130TL SEÇİN
d resort 5 Muğla Göçek

D-Resort Göçek
Muğla Türkiye

0 görüşler

Lüks ile konforun kullanıldığı  bir mimari anlayışın hâkim olduğu D-Resort Göcek, mükemmel manzarasıyla, sizi bu deneyimi tatmanızı bekliyor.

ortalama fiyatı350TL SEÇİN
hotel pelin 10 Muğla fethiye

Hotel Pelin Muğla Türkiye

0 görüşler

Otel Pelin yarım pansiyon şeklinde hizmet vermektedir.

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Katrancı Park Hotel Muğla Türkiye

0 görüşler

Pendik Bozkurt Otobüs Bileti – Ucuz Pendik Otobüs BiletiAdana Konya Otobüs Bileti – Ucuz Adana Karatay Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Mavi Deniz Hotel Muğla Türkiye

0 görüşler

Mavi Deniz Hotel; Türkiye’nin güzide turizm beldesi olan Muğlanın  Marmaris ilçesi Turunç beldesindedir

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Paşabey Hotel Muğla Türkiye

0 görüşler

Kepez Altınekin Otobüs Bileti – Ucuz Kepez Otobüs BiletiEdirne Mardin Otobüs Bileti – Ucuz Edirne Ömerli Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN
the qasr bodrum
0 görüşler

Muhafazakar tatil konsepti ile çalışan otel 32000 m2 arazi üzerinde denize sıfır olarak kurulmuştur.

ortalama fiyatı450TL SEÇİN