TatilCity.NETTatilCity.NET

Muradiye Gezi Rehberi

Muradiye Gezi Rehberi

Muradiye Gezi Rehberi


Muradiye Gezi Rehberi

Van’a bağlı bir ilçe konumunda olan Muradiye’de kent merkezinde ilçe terminalinden kalkan Muradiye arabaları veya otobüsleri ile ulaşmak mümkündür. İlçe sınırları içinde yer alan Muradiye Şelalesi başta olmak üzere, burada gezebileceğiniz birçok tabiat harikası yer bulunur. Muradiye,  Van’a yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasında ilk sıralardadır. Bakir yapısı ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Muradiye ilçesi, Van’ın en güzel ilçelerinden biridir.  Van Gölü’nün kuzeyinde ve gölün en uç noktasında yer alan ilçe, Anadolu’da küçük ve şirin yapısıyla dikkat çekmektedir. Tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, aynı zamanda tarihi eserler ve mekânlar bakımından da oldukça zengindir. Doğal güzellikler ve kültürel unsurların ön planda olduğu ilçede yöresel tatlar da oldukça meşhurdur.
Her Anadolu kentinde olduğu gibi Muradiye’de ilçe halkı son derece misafirperver ve güler yüzlüdür. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler en iyi şekilde ağırlanmaktadır. Buraya yapacağınız yolculukta doğanın sunduğu eşsiz manzaraları pozlayabilmek için yanınızda mutlaka bir fotoğraf makinesi olmalı. İlçeye kadar gelmişken mutlaka yöresel lezzetlerin tadına bakmanızı tavsiye ederiz. İlçede hafta sonu aileniz ve sevdiklerinizle birlikte konaklamak isterseniz, şirin ve küçük pansiyonlar her daim hizmetinizde olacaktır. Oldukça küçük ve otantik öğelerle süslenen pansiyonlar, ekonomik yönden son derece uygundur. Doğanın içinde huzur bulabileceğiniz ilçeyi gezmeye başlamadan önce güzergâhınızı planlamanızı tavsiye ederiz.
Tarihi bakımında 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Muradiye, Cumhuriyetin ilanına kadar Kandahar ve Bargiri adıyla iki yerleşim birimi olarak biliniyordu. Söz konusu tarihten sonra iki yerleşim birimi birleştirilerek, Muradiye adını almıştır. 1914 yılından bu yana ilçe statüsünü koruyan Muradiye, 2 Nisan 1918 tarihinde Rusların işgalinden kurtarılmıştır. Muradiye (Van) kasabasına hâkim bir kayalık üzerine Urartular tarafından M.Ö. VIII yüzyılda yaptırılan Muradiye Kalesi,  bölgenin en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Tarihi kaynaklar, 1510 yılında Şah İsmail bu çevrede yaptırdığı bir malikâne için Muradiye Kalesi’ndeki taşlardan yararlandığını söylemektedir. Harap durumda olan kalenin, güneydoğu tarafında ise Selçuklu-Osmanlı dönemine ait bazı kuleler vardır. Bu kuleler doğrudan doğruya ana kaya üzerine oturulmuştur. Güney tarafta Urartu sur temel taşları bulunur. Urartu devrine ait olan ve günümüze kadar ulaşan bazı kalıntılar ise akropol bölümünde yer alır.

Muradiye’ye nasıl gidilir?


Karayolu

Yüksekova ile Hakkari bağlantısını sağlayan ve Yüksekova ile İran’ı birbirine bağlayan yol, Gürpınar-Başkale üzerinden geçmektedir. Bu yolu kullanarak, Van’a ulaşmak son derece kolaydır. Şehirlerarası toplu taşıma için kullanılan otobüs garı, Van kent merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunur. Türkiye’nin her noktasından Van’a sefer düzenleyen çok sayıda şehirlerarası otobüs firması vardır. Van kent merkezinde bulunan otobüs garına ulaştıktan sonra kent içinde istediğiniz noktaya hareket eden dolmuş, minibüs veya taksilerle ulaşabilirsiniz.

Havayolu

Sadece karayolu ile değil, havayolu ile de Van’a ulaşmak son derece kolaydır. Van Ferit Melen Havalimanı, kent merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede yer alır. Havaalanına minibüslerle ve havayolu şirketlerinin servisleriyle ulaşabilirsiniz. THY’nin İstanbul’dan Van’a her gün iki sefer gidiş-geliş olmak üzere dört uçuşu vardır. Bazı havayolu şirketleri Ankara Esenboğa Havaalanı’na günde karşılıklı olarak dört sefer yapmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus Havayolları’nın uçuşları bulunur. Sun Express ise İzmir ve Antalya’ya seferler düzenlemektedir.
Muradiye’de doğa sporları

Muradiye’de doğa sporları


Muradiye’de doğa sporları

Bölgede yeni yeni ilgi çekmeye başlayan yamaç paraşütü, özellikle gençlerin sevdiği doğa sporlarındandır. Konu ile ilgili yoğun çalışma yürüten yerel yönetimler ve doğa sporları dernekleri ile bölgenin, bu anlamdaki potansiyelinin artırılması hedefleniyor.  Gevaş Abalı, Erek Dağı, Gören Dağı gibi yerler yamaç paraşütü için oldukça elverişli bölgelerdir. Yağış ve sert rüzgarlar olmadığı sürece her mevsimde bu spor yapılabilir. Van’da her yıl düzenlenen Gevaş Artos Dağı Tırmanış Festivali büyük ilgi görmektedir. Öte yandan Muradiye Şelalesi ve Şeytan Köprüsü özellikle trekking için tercih edilen bölgelerdendir. Muradiye’nin belli bölgelerinde kampçılık diğer doğa aktivitelerinden biridir. Muradiye’de bir diğer ilginç doğa sporu ise, kışın donan Muradiye Şelalesi’ne tırmanmak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgede faaliyet yürüten Vadi Doğa Sporları Kulübü sporcuları, Muradiye ilçesindeki soğuklardan dolayı donan ve kısmen akmaya başlayan şelaleye tırmanıyor. Yine Muradiye Şelalesi ve Şeytan Köprüsü çevresi özellikle doğa sporları alanında en çok tercih edilen alanlardandır. 
Muradiye’de gezilecek yerler

Muradiye’de gezilecek yerler


Muradiye’de gezilecek yerler


Muradiye Şelalesi

Adını, Bağdat seferine çıkan ve burada dinlenen IV. Murat’tan alan Muradiye Şelalesi, ilçenin en önemli turizm merkezidir. Bir tabiat harikası olarak yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğrayan Muradiye Şelalesi, Van’a 80 kilometre mesafede yer alır. Muradiye Şelalesi’ne ulaştığınızda serin bir hava ve şırıl şırıl akan su sesleri sizi bambaşka bir aleme sürükleyecektir. Şelale suları üzerine kurulan asma köprüden geçtikten sonra muhteşem bir manzara sizi bekliyor olacak. Burada şelaleden akan sular eşsiz bir görüntü ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen şelale; ilkbahar ve yaz aylarında etrafında bulunan çiçekli bahçesinde keyifle piknik yapabilirsiniz. Kışın ise; akarken donan şelale sularının sunduğu eşsiz görüntü büyüleyici bir manzara sunuyor. Doğa harikası görüntüsü ile Muradiye Şelalesi, mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Şeytan Köprüsü

Bendi Mahi Çayı üzerine kurulu olan Şeytan Köprüsü; Muradiye Şelalesi’nin bir kilometre aşağısındadır. Çevresinde bulunan köylere de geçit veren Şeytan Köprüsü oldukça dardır. Şeytan Köprüsü adını geçmiş zamanlarda üzerinde geçen düğün alayının dar köprüden geçerken, düşüp ölmesinden almıştır. Şeytan Köprüsü’nün altından çağlayarak akan Bend-i Mahi çayını ve günümüze kadar sağlamlığını koruyan bu dar köprüyü görünce, neden bu adı aldığını daha iyi anlayacaksınız. Tarihi birçok güzelliği içinde barındıran Şeytan Köprüsü’nü ilçeye yaptığınız gezide ziyaret etmenizi öneririz.

Saint Stefanos Kilisesi

Muradiye merkezine 2.5 kilometre mesafede yer alan Saint Stefanos Kilisesi, ilçeye çok yakındır. Aksorık Dağının eteklerinde inşa edilen kilise, Bend-i Mahi çayının karşısındadır. İçerisinde keşiş hücreleri barındıran Saint Stefanos Kilisesi, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Zamana rağmen sağlam olarak günümüze kadar ulaşan bu tarihi kilise, çok sayıda turistin uğrak noktasıdır.
Öte yandan Muradiye Şelalesi’nin yakınlarında bulunan ve Bend-i Mahi çayının geçtiği dağlar arasındaki köylere de mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Doğal havası ve yeşil tabiatı ile büyüleyici bir güzelliğe sahip bu köyler, bakir yapıları ile büyüleyicidir. Köy halkının misafirperverliği ise metropol kentlerde unuttuğumuz birçok değeri fazlasıyla hatırlatacaktır. Yanı sıra bu köylerde tamamen organik üretilen ürünlerden satın alabilir, köy havasının tadını çıkarabilirsiniz. Orijinal yapısını hiç bozmayan bu köylerde, mutlaka yöresel tatları da deneyimleyebilirsiniz. Örneğin güzel bir sabah kahvaltısı yapın. Van’ın ünlü kahvaltısını yerinde üstelik bir köyde organik ve yöresel tatları denemeden Muradiye’den ayrılmayın. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan Muradiye’ye uğramanızı kesinlikle öneririz. Burada doğa harikası birçok güzellik sizi bekliyor olacak.

Muradiye’de nerede ne yenir?

Türkiye’nin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan, tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Van, coğrafi konumuyla da ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Özellikle sahip olduğu yemek çeşitliliği ve zengin mutfağı ile Van, kahvaltı kültürüyle de Anadolu mutfak geleneğini sürdürmektedir. Kahvaltısı, kebapları, çorbaları ve ciğeri ile ünlü olan Van; otlu peyniri, inci kefali ve birbirinden güzel et yemekleri ile kayda değer bir gastronomi merkezidir. Muradiye’de bu lezzetli yöresel tatları deneyimleyebileceğiniz yerler ve mekanlar ise; Van Gölü Et Lokantası, Öz Yörem İskender Kebap, Şelale Kebap Salonu, Tekin Kebap Evi, Halil İbrahim Sofra Salonu, Salih Usta Pide Salonu, Acıktım Usta, Konak Kebap şeklinde sıralanabilir.
Muradiye’de gece hayatı

Muradiye’de gece hayatı


Muradiye’de gece hayatı

Kentin mütedeyyin yapısı nedeniyle gece hayatının varlığından bahsetmek pek mümkün değildir. Buna rağmen özellikle şehir merkezinde açılmış gece kulüpleri ve barlar bulunmaktadır. Güvenlik gibi sorunlardan dolayı uzun yıllar boyunca gece hayatının pek gelişmediği Van’da son zamanlarda bu konuda bazı hareketlilikler gözlenmektedir. Kentte son yıllarda sayıları giderek artan pub, bar, meyhane ve diskotekler özellikle gençlerin uğrak noktasıdır. Dolasıyla dışarıdan gelen insanlar, eğlenmek için genellikle şehir merkezini tercih etmektedir. Muradiye’de ise durum pek farklı değil. Burada da aktif bir gece hayatı yoktur. Ancak ilçe merkezinde bulunan Akustik Cafe, Diyar Çay Evi, Asmalı Cafe ve Öz Damla Pastanesi gibi mekanlar gençlerin sosyalleşebildiği ve eğlenebildiği yerlerdir. Bölge insanları ise özellikle akşam saatlerinde misafirliğe veya sinemaya gitmek gibi faaliyetlerle sosyalleşmektedir.