TatilCity.NETTatilCity.NET

Muratlı Gezi Rehberi

Muratlı Gezi Rehberi

Muratlı Gezi Rehberi


Muratlı Gezi Rehberi

Tekirdağ’ın küçük ilçelerinden biri olan Muratlı, il merkezine 23 kilometre mesafede bulunmaktadır. Yüzölçümü 408 kilometrekare olan ilçenin arazilerinin büyük bölümü sulanabilir ve tarıma elverişlidir. Muratlı’da ormanlık bölgeler yok denecek kadar azdır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede, kış ayları soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak yaşanmaktadır.
Tarihi, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan Muratlı, ismini Osmanlı Sultanı I. Murat’tan almaktadır. Bir sefer dönüşünde, bu bölgeden geçerken bölgeyi çok beğenen I. Murat, eski karayolu köprüsü yanında ordugah kurmuştur. O esnada yaverinin I. Murat’a söyledikleri üzerine ilçenin adı oluşmuştur. Yaveri, sultana bu beldeyi çok beğendiğini ve buraya hangi adı koymak istediğini sorunca, Sultan Murat’ın Murat Eli olsun dediği belirtilmektedir. Yörenin adı böylece Muratlı olarak kayıtlara geçmiştir. Ayrıca bu bölgenin tarihi geçmişindeki başka öne çıkan durumlardan bir diğeri ise Sultan II. Beyazıt ve oğlu Yavuz Sultan Selim’in burada savaşmış olmalarıdır.
Öte yandan Yavuz Sultan Selim’in, Edirne yönünde ilerlerken, Muratlı ilçesine bağlı Yukarı Yeşilsırt köyünün Ulaz mevkiinde hayatını kaybetmesi de ilçenin önemini artırmaktadır. Önceleri küçük bir köy olan Muratlı bölgesi, 1870’de buradan demiryolunun geçirilmesiyle hızla bir gelişme sürecine girmiştir. İlk olarak 1910 yılında nahiye olan Muratlı, 1957 yılında ise ilçe statüsünü almıştır. Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya gibi bölgelerden getirilen göçmenler yerleştirilmiştir. Bu bakımdan ilçe halkı oldukça farklı kültürlere sahip bir hayat yaşamaktadır.

Muratlı’ya nasıl gidilir?

Tekirdağ’ın ilçelerinden biri olan Muratlı, bağlı olduğu Tekirdağ il merkezine 23 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Oldukça pratik ulaşım olanaklarına sahip olan Muratlı’ya Tekirdağ il merkezinden gün içinde belirli aralıklarla hareket eden minibüslerle ulaşmak mümkündür.
Özel araçla yarım saatte ulaşılabilen ilçeye İstanbul’dan da kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Muratlı’nın İstanbul’a 150, Çorlu’ya 40, Lüleburgaz’a ise 36 kilometre uzaklığı bulunmaktadır. Çorlu Uluslararası Havalimanı’ndan ilçeye gitmek için ise bir saatten daha kısa bir yolculuk yapmak gerekmektedir.
Muratlı’da doğa sporları

Muratlı’da doğa sporları


Muratlı’da doğa sporları

Tekirdağ il merkezine 23 kilometre uzaklıkta yer alan Muratlı ilçesinde, doğa sporları için elverişli alanlar bulunmaktadır. İlçede özellikle doğa yürüyüşleri için uygun rotalar yer almaktadır, ancak bu rotalar yeterince bilinmediği için ve altyapı çalışmaları yapılmadığı için pek fazla tercih edilmemektedir. Muratlı’nın Tekirdağ il merkezine yakın olması nedeniyle ağırlıklı olarak ildeki doğa sporu alanları ilgi çekmektedir.
Bölgede faaliyet gösteren Tekirdağ Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, dağcılık ve doğa sporları konusunda çok sayıda faaliyete imza atmıştır. Bölgedeki doğa yürüyüşü, doğa kampları, kaya tırmanışı, sportif tırmanış, yapay duvar tırmanışı ve izcilik gibi alanlarda faaliyet gösteren kulüp, uzman eğitmenleriyle temel kampçılık, kış dağcılığı, doğada hayatta kalma, ilk yardım, kaya tırmanışı ve teknikleri, oryantiring, arama kurtarma, amatör telsizcilik, kanyon ve iniş eğitimleri gibi çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca Tekirdağ Yamaç Paraşütü Kulübü de başta Yeniköy-Uçmakdere olmak üzere yörede faaliyet göstermektedir. Yüzlerce kişiye paraşütle uçma imkanı sunan kulüp, yamaç paraşütü konusunda eğitim almak isteyenlere dönemler halinde eğitim vermektedir.
Muratlı’da gezilecek yerler

Muratlı’da gezilecek yerler


Muratlı’da gezilecek yerler


Göçmen Evi

Muratlı ilçe merkezinde yer alan Göçmen Evi, ilçenin ziyaret edilebilecek yerlerinin başında gelmektedir. Göçmenlerin yaşadığı yer olarak dikkat çeken Muratlı’da, Göçmen Evi’nin en önemli özelliği Mustafa Kemal Atatürk’ün 1936’da göçmen evlerini ziyaret ederken konakladığı ev olmasından kaynaklanmaktadır. İlçe merkezindeki Gazi Caddesi üzerinde bulunan bölgede, pek çok göçmen evi yer almaktadır. Bu evler Bulgaristan ve Romanya’dan göçle gelenlerin konaklaması için Kazım Dirik Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı göçmen evinin bahçesinde yer alan anıt da görülmeye değerdir. Bu anıtın üzerinde yer alan yazıda, Türkiye’nin en büyük insanının 3 Haziran günü bu evde konuk olarak, herkese sevgi sunduğu belirtilmektedir.

İnanlı Çeşmesi

Muratlı ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan İnanlı Çeşmesi, 1914 yılında inşa edilmiştir. Aradan geçen 20 yılın ardından 1934 yılında onarım gören çeşme, Tekirdağ il merkezinin içme suyu ihtiyacını uzun yıllar karşılamıştır. Tekirdağ il merkezine getirilerek içme suyu olarak satılan İnanlı Çeşmesi, günümüzde halen bölge halkının hizmetine devam etmektedir.

İstasyon Binası

Muratlı ilçe merkezinde yer alan İstasyon Binası, ilçenin önemli yapıları arasında bulunmaktadır. Bu istasyon binasının en önemli özelliği, 1870 yılında Avrupa-İstanbul demiryolu yapımı sırasında yapılmış olmasıdır. Muratlı’da görülebilecek yerler arasında bulunan bu tarihi istasyon binası, ilçenin tarihi dokusu hakkında da önemli bilgiler vermektedir.

Muratlı’da nerede ne yenir?

Tekirdağ’ın küçük ilçelerinden biri olan Muratlı’da, Trakya ve Tekirdağ mutfak kültürünün özelliklerini dikkat çekmektedir. İlçenin aldığı yoğun göç nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından lezzetlere de ev sahipliği yaptığı gözlenmektedir. Muratlı’da, ağırlıklı olarak et ve sebze yemekleri ile çorbalar, salatalar ve tatlılar öne çıkmaktadır. Ayrıca ilçe mutfağında çeneçarpan çorbası, kelle paça çorbası, Tekirdağ köftesi, elbasan tava, damat paçası, zennik, yoğurtlu borani, sini mantısı, cizleme, pireşe, papaz mancası, gülbarak böreği ve şaraşura gibi lezzetler de yaygın olarak tüketilmektedir. Öte yandan Tekirdağ’ın meşhur Hayrabolu tatlısı ve höşmerim, akıtma, peynir tatlısı gibi lezzetler de Muratlı mutfağında önemli bir yer tutmaktadır.
Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde yer alan restoran ve lokantalarda yöresel lezzetleri tatmak mümkündür. İlçede bulunan restoranların başlıcalarını; Fatih Hüseyin Çelikkol Caddesi’nde hizmet veren Muratlı Yemek Sarayı, Muradiye Naim Sav Caddesi’nde bulunan Yılmaz Kokoreç, Mustafa Kemal Atatürk Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Star Kokoreç, Naim Sav Caddesi’nde yer alan Golcü Nün Yeri, Hüseyin Çelikkol Caddesi’nde hizmet veren Deren Lokantası, Atatürk Caddesi’nde faaliyet gösteren Çakmak Şarküteri, 100. Yıl Caddesi’nde bulunan Özkardeşler Kokoreç Tantuni, 100. Yıl Caddesi’ndeki Pidebank ve Atatürk Caddesi’nde hizmet veren Han Börek gibi işletmeler oluşturmaktadır.
Muratlı’da gece hayatı

Muratlı’da gece hayatı


Muratlı’da gece hayatı

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde aktif bir gece hayatı mevcut değildir. İlçede bulunan az sayıdaki birahane ve barın yanı sıra yöre halkı daha çok akşam saatlerinde kafeterya ve çay bahçelerinde zaman geçirmektedir. Özellikle yaz aylarında geç saatlere kadar açık olan kafe ve çay bahçelerinde eğlenceli vakit geçiren ilçe sakinleri; ağırlıklı olarak Magazin Cafe, Lifebox Cafe, Kıbrıs Cafe, Cafe De Paris, Waffle Evi, Saygın Cafe Pasta, Karakuş Aile Çay Bahçesi, Eşrefoğlu Pastanesi, Açıkgöz Kahvesi, Mavera Cafe, Gar Aile Çay Bahçesi, Pizzas Pides ve Akgül Pub gibi mekanları tercih etmektedir.
Öte yandan Muratlı ilçesine 23 kilometre mesafede yer alan Tekirdağ il merkezi, gece hayatı bakımından daha çok seçenek sunmaktadır. Şarabı ve rakısıyla ünlü Tekirdağ’da; bar, meyhane ve gece kulüpleri sabah saatlerine kadar hizmet vermektedir. İl merkezinde yer alan Cities Bar, ağırlıklı olarak öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Canlı müzik ve DJ performanslarının sergilendiği mekanda, keyifli vakit geçirilebilir. Ayrıca Umurbey Winehouse, Garaj Pub, Aheste Cafe Bar, Pikap, Look Pub Shot, Black Cafe Pub, Romantica Club ve Las Wegas gibi mekanlar da il merkezindeki revaçta eğlence yerleridir. Öte yandan İskele Rum Meyhanesi ve Selanik Meyhanesi de meyhane eğlencesi arayanlar için önerebileceğimiz mekanlar arasındadır.