TatilCity.NETTatilCity.NET

Murgul Gezi Rehberi

Murgul Gezi Rehberi

Murgul Gezi Rehberi


Murgul Gezi Rehberi

Artvin’in doğal güzellikleriyle ünlü güzide ilçesi Murgul, il merkezine 48 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Genelde dağlık bir araziye sahip olan ilçe, 406 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Doğuda Artvin il merkezi, batıda Arhavi, kuzeyde Borçka, güneyde ise Yusufeli ilçeleriyle komşu olan Murgul, toplam yüzölçümünün yüzde 50’si ormanlık bir ilçedir. Geri kalan yüzde 45’i mera, çayır ve kayalıklardan oluşan ilçenin sadece yüzde 5’inde tarım yapılmaktadır. Damar beldesinde bulunan bakır fabrikası ilçe sakinlerinin önemli bir bölümünün çalışarak geçimini sağladığı işletme olarak öne çıkarken; ayrıca tarım, hayvancılık ve ormancılık da ekonomide kısmen etkilidir.
Bir dönem fabrika bakımından gelişmiş bir yer olan Murgul’da; Nitro-MAK, Mapa, Demir-Export ve Dardanel firmaları faaliyeteydi, ancak Nitro-MAK dışındaki fabrikalar süreç içinde faaliyetlerine son vermiştir. Bitki örtüsünün zenginliğinden dolayı bal üretiminin de yaygın olduğu ilçede, arıcılık ve petekçilik önemli bir geçim kaynağıdır. Murgul’un tarım yapmaya yeterince elverişli olmaması nedeniyle yöre halkı eğitime ağırlık vermiştir. Bundan dolayı da bölgenin entelektüel düzeyi yüksektir.
Karadeniz ikliminin etkin olduğu ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 360 metre ila bin 100 metre arasında değişmektedir. Tarihte Pontus-Rum, Bizans ve İran egemenliğini yaşayan Murgul, 1050’lerde Selçuklular tarafından fethedilmiş, Yavuz Selim döneminde ise Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil edilmiştir. Bölgenin merkezi 1935 ile 1950 arasında Damar beldesiyken, daha sonra merkez olarak Murgul seçilmiş ve 1987’de ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Murgul’a nasıl gidilir?

Artvin’in küçük ilçesi Murgul’a sadece karayolu ulaşımı ile gitmek mümkündür. Yapım süreci devam eden Rize Artvin Havalimanı’nın tamamlanması durumunda, büyükşehirlerden ilçeye havayolu ulaşımı ile gitmek de mümkün olacaktır. İstanbul ve Ankara’dan şehirlerarası otobüslerle Murgul’a ulaşmak için uzun bir yolculuk yapmak gerekiyor. İstanbul'dan bin 300, Ankara’dan ise 950 kilometrelik bir yolculuğun ardından ilçeye ulaşabilirsiniz. Artvin il merkezine 48 kilometre uzaklıkta bulunan Murgul’a il merkezinden kalkan dolmuşlarla gidilebilmektedir.
Murgul’da doğa sporları

Murgul’da doğa sporları


Murgul’da doğa sporları

Büyük kısmı dağlık ve ormanlık olan Murgul, pek çok doğa sporu için uygun bir arazi yapısına sahiptir. İlçede yapılan doğa sporlarının başında trekking, dağ bisikleti ve off-road gelmektedir. Doğa yürüyüşleri için ilçede en çok tercih edilen bölge Deliklikaya Şelalesi bölgesidir. Burada nefis bir manzara eşliğinde yürüyüşler gerçekleştirip, doğa ile iç içe keyifli zaman geçirebilirsiniz. Dağ bisikletinin de yaygın olarak yapıldığı Murgul’da, Borçka ilçesinden Murgul ilçe merkezine kadar 25 kilometrelik bir parkur mevcuttur. Yeşillikler içindeki bu parkur zor etaplar içerse de manzaranın büyüleyiciliği sporculara yorgunluğunu hissettirmemektedir.
Murgul’da gezilecek yerler

Murgul’da gezilecek yerler


Murgul’da gezilecek yerler

Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Murgul, ulaşım olanaklarının sınırlı olması nedeniyle turizm konusunda yeterince gelişmemiştir. Bu durumu da ilçenin doğasının bozulmaması anlamına gelmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde görülmesi ve keşfedilmesi gereken bu güzel ilçe, el değmemiş doğal güzellikleriyle konuklarını bekliyor. İlçede bulunan Deliklikaya Şelalesi ve Damar Karagöl en yaygın gezilen yerler olurken, dereler ve çaylar üzerinde yer alan tarihi köprüler de Murgul’un görülmeye değer güzelliklerinden bazılarıdır. Ayrıca Esenköy’de, 1863’te inşa edilen ahşap Esenköy Camii de görülmesi gereken yapılardan biridir.

Damar Karagöl

Damar beldesindeki muhteşem güzelliğe sahip Karagöl, 2 bin 600 rakımlı Tiryal Dağı’nın eteğinde bulunmaktadır. Murgul’un ziyaret edilen yerlerinin başında gelen Karagöl, kent turizmi bakımından en önemli değerlerden biridir. Sadece Murgul’dan değil, aynı zamanda Şavşat ve Borçka ilçelerinden de yoğun ziyaretçi çeken Karagöl, bir krater gölüdür. Ulaşımı pek kolay olmayan Karagöl’e gitmek için arazi araçlarından faydalanmak en doğru tercih olacaktır. Turizme kazandırılmaya çalışılan gölde sosyal tesisler yapılması da düşünülmektedir.

Deliklikaya Şelalesi

Murgul’un bir diğer doğa harikası Deliklikaya Şelalesi, ilçeye bağlı Başköy’de yer almaktadır. Şelalede, kaya içinden akan su eşsiz bir manzara yaratmaktadır. Son yıllarda ünü gittikçe artan Deliklikaya Şelalesi’ni yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Tur firmalarının turlar da düzenlediği bölgede, saklı bir cennet görüntüsü veren şelale ziyaretçilerini büyülemektedir. Sarp ve ormanlık bir alana gizlenmiş olan şelale, dört metre yarıçaplı doğal bir delikten yedi metre yüksekten dökülmektedir. Bu özelliği nedeniyle bölge sakinleri şelaleye Deliklikaya ismini vermiştir. Bu eşsiz manzarayı izleyip, fotoğraflayıp bölgede keyifli zaman geçirdikten sonra şelale yakınlarında bulunan alabalık tesislerinde enfes lezzetleri tatmak, ziyaretçilerin en çok tercih ettiği aktivitelerdendir.

Arslanlı Camii

Murgul’daki tarihi yapılardan biri de Başköy’ün Arslanlı Mahallesi’nde bulunan Arslanlı Camii’dir. Kapısı üzerinde bulunan yazısına göre, 1520’de inşa edilen bu caminin kuzey tarafındaki basık kemerli kapıyla harime girilebilmektedir. İçi ve dışı sıvanarak badana yapılan Arslanlı Camii’nin son cemaat yeri bulunmamaktadır. Daha önce tamirat gören cami, yörenin ilk camilerinden biridir ve halen ibadete açıktır. Caminin mimari olarak özgün bir yapısı yoktur.

Murgul Deresi Kemer Köprüsü

Borçka-Murgul karayolunun 5’inci kilometresinde yer alan köprünün kitabesi yoktur, ancak 18’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Yolun kenarında, Murgul yönünden gelen derenin üzerinde bulunan köprü tek gözlü olup, yolu eğimli köprüler grubuna girmektedir. Gözü yuvarlak kemerle belirlenen Murgul Deresi Kemer Köprüsü’nün yolu moloz taş döşeli olup, korkulukları daha önce onarımdan geçmiştir. Bugün yayalara hizmet vermeyi sürdüren köprünün kemeri düzgün kesme taştan, tempan duvarları ise moloz taştan inşa edilmiştir.

Kokulet Köprüsü

Murgul’un Korucular köyünde bulunan Kokulet Deresi üzerindeki köprü, tek gözlü olup yolu düz köprüler grubuna girmektedir. Kemerinde düzgün kesme taş kullanılan Kokulet Köprüsü’nün tempan duvarları moloz taşla yapılmıştır. Moloz taşla döşeli yolu bulunan köprü yayalar tarafından kullanılmaktadır.

Papart Vadisi

Şavşat ilçesi sınırlarında olmasına rağmen Murgul’a yakın olan Papart Vadiis, ilçeyi gezmeye gidenlerin görmesi gereken doğal güzelliklere sahiptir. Vadide yer alan özgün bitki örtüsü ve kuş türleri ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yaban hayatı konusunda nadir özelliklere sahip bu vadide eşsiz bir manzara vardır.

Murgul mutfak kültürü

Karadeniz mutfak kültürüne sahip olan Artvin'in Murgul ilçesi, kendine özgü yöresel yemeklere de sahiptir. Bitki örtüsünün çeşitliliği nedeniyle arıcılığın gelişmiş olduğu bölgede, kahvaltıların baş aktörü olarak nefis ballar öne çıkar. Murgul’da öne çıkan lezzetler olarak yayla çorbası, keşkek, siron, Hasuta ve Laz böreğini sayabiliriz.
Murgul’da bulunan restoran ve lokantalarda yöresel lezzetlerin yanı sıra Karadeniz mutfağının yaygın tatlarını da bulabilirsiniz. İlçeyi ziyaret eden turistlerin en çok tercih ettiği restoranlar Da Do Restaurant, Gonca Restaurant, Dostlar Lokantası, Dedemin Yeri ve Lezzet Lokantası gibi mekanlardır.
Murgul’da gece hayatı

Murgul’da gece hayatı


Murgul’da gece hayatı

Küçük bir ilçe olan Murgul’da gece hayatı pek aktif değildir. İlçede yer alan az sayıdaki bar ve gece kulübünde geç saatlere kadar eğlenmek mümkündür. Murgul’da keyifli vakit geçirmek için tercih edilebilecek mekanların başında Küre mevkiinde yer alan Montecarlo ve yine aynı bölgede bulunan Karadut isimli işletmeler gelmektedir. Ayrıca ilçede bulunan kafe ve çay bahçelerinde akşam saatlerinde arkadaş sohbetleri yaygındır.
Daha hareketli bir gece hayatı arayanlar, Artvin şehir merkezini tercih edebilirler. Burada yer alan bar, pub, restoran ve meyhanelerde eğlenceli zaman geçirilebilir. Kent merkezinde en çok tercih edilen mekanların başında ise Limit Pub, Xlarge Cafe Bar ve Teras Resto Bar gelmektedir.