TatilCity.NETTatilCity.NET

Narlıkuyu Gezi Rehberi

Narlıkuyu Gezi Rehberi

Narlıkuyu Gezi Rehberi


Narlıkuyu Gezi Rehberi

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Narlıkuyu, Mersin kent merkezine 65, Silifke ilçesine ise 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mersin Silifke yolu üzerinde bulunan Narlıkuyu, kolay ulaşımından dolayı yaz aylarında çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Balık diyarı olarak da bilinen belde, balıkçı lokantalarıyla meşhur şirin bir koyda konumlanmıştır. Sezonda yer bulmanın güç olduğu Narlıkuyu, Cennet Cehennem ve Astım mağaralarıyla da ünlüdür. Tatlı su kaynaklarının karıştığı bir bölgede bulunması nedeniyle suyu en sıcak yaz günlerinde dahi serin olan beldede, su sıcaklığı 16 civarında olup yüzmek için mükemmeldir.
Güzel doğasının yanı sıra tarihi geçmişi de oldukça eskilere dayanan Narlıkuyu, ortaçağda Porto Calamie ismiyle bilinmektedir. Antik çağda ve Hıristiyanlığın egemen olduğu dönemlerde, Cennet Cehennem mağaralarına gezi ve ibadet için gelenlere bir deniz kapısı olan Narlıkuyu’da, belde meydanında yer alan Poimenious’un Hamamı görülmesi gereken önemli bir tarihi yapıdır. Bu hamamın havuz bölümünden çıkarılan taban mozaiği günümüzde Narlıkuyu Mozaik Müzesi’nde görülebilmektedir. Kilikya uygarlığının ve bölge halkının cömert, neşeli karakter özelliklerini taşıdığına inanılan Üç Güzeller Mozaiği de bölgenin önemli yapılarından biridir.
Mersin’de ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında bulunan Narlıkuyu’da, sahil şeridindeki restoranlardan birinde balık yemek oldukça yaygındır. Kıyı şeridindeki bu restoranlarda taze balıklar oldukça lezzetli pişirilmekte ve kaliteli bir servisle sunulmaktadır. Ayrıca yörenin özgün lezzetlerinden olan kaya koruğu turşusu, sarımsaklı salata ve bol yeşillikli salatalar da mutlaka denenmelidir.

Narlıkuyu’ya nasıl gidilir?

Mersin il merkezinin 65 kilometre güneybatısında, Silifke ilçe merkezinin ise 20 kilometre doğusunda yer alan Narlıkuyu, Mersin Silifke yolu üzerinde olup, oldukça pratik ulaşım imkanlarına sahiptir. Beldeye özel araçlarla ve toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla gidilebilmektedir. Mersin’den Narlıkuyu’ya karayoluyla gitmek isteyenler, Mersin-Silifke arasında çalışan minibüs ve otobüslerle kolaylıkla gidebilirler. Ayrıca Antalya tarafından gelmek isteyenler ise Mersin istikametine seyreden otobüslerle ulaşım sağlayabilirler.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden Narlıkuyu’ya havayolu ulaşımı ile gitmek isteyenler, en yakında bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na uçabilirler. Uluslararası uçuşlara da açık olan Şakirpaşa Havalimanı’na Türkiye’deki pek çok kentten hava yolu firmalarının direkt uçak seferleri mevcuttur. Havalimanına ulaştıktan sonra Silifke’ye 145 kilometrelik bir yolculukla ulaşılabilmektedir. Yaklaşık iki saat süren bu yolu, havalimanı yakınındaki Adana Otogarı’ndan  kalkan Silifke otobüsleriyle kat edebilirsiniz. Havayolu transfer araçlarıyla önce Mersin il merkezine gidip, oradan da Silifke otobüsleriyle bir saatlik bir yolculukla da Narlıkuyu’ya gitmek mümkündür. Alanya Gazipaşa Havalimanı’ndan da Narlıkuyu’ya gidilebilmektedir. Ancak havalimanı ile Narlıkuyu arası 230 kilometre olup yolculuk dört saatten fazla sürmektedir.
Narlıkuyu’da doğa sporları

Narlıkuyu’da doğa sporları


Narlıkuyu’da doğa sporları

Denize girilebilecek pek çok yeri bulunan Narlıkuyu’da, yüzme başta olmak üzere doğa sporlarına uygun aktivite alanları mevcuttur. Beldede bulunan çok sayıdaki koyda serin sularda yüzebileceğiniz gibi çevredeki parkurlarda doğayla ve tarihle iç içe keyifli yürüyüşler de yapabilirsiniz.
Narlıkuyu bölgesinde yürüyüş yapılabilecek parkurların en çok tercih edileni Cennet Cehennem mağaralarından başlayıp Adamkayalar, Şeytan Deresi ve Kızkalesi’ne uzanan 21 kilometrelik rotadır. Bu parkurun yanı sıra aynı noktadan başlayan daha kolay 12 kilometrelik bir rota daha bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü yapmak isteyenler, parkurların zorluk derecesine ve uzunluğuna göre kendilerine uygun rotayı tercih edebilirler. 
Narlıkuyu’da gezilecek yerler

Narlıkuyu’da gezilecek yerler


Narlıkuyu’da gezilecek yerler

Mersin’in bu şirin beldesinde ve etrafından gezilebilecek pek çok yer bulunmaktadır. Beldeye sadece iki kilometre uzaklıkta yer alan Cennet-Cehennem mağaralarının yanı sıra Kanlıdivane, Astım Mağarası, Adam Kayalar, Mozaik Müzesi ve Akyar koyu gibi yerler de Narlıkuyu’ya yakın gezilmesi gereken yerlerdir.

Cennet ve Cehennem Mağaraları

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Cennet ve Cehennem Mağaraları, Narlıkuyu’ya iki kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Mağara, çukur, çökük, obruk gibi isimlerle anılan bu mağaralar doğal yollardan oluşmuştur. Cennet Obruğu, yeraltı deresinden kaynaklanan erozyonun etkisiyle tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiştir. Yemyeşil bir yapıya sahip olması ve dibinde akarsu nedeniyle cennet adını alan bu mağara yapısına inmek ve çıkmak için yarım saat civarında yürümek gerekmektedir. Tabanın güney ucunda bir tane de küçük kilise bulunmaktadır. Milattan Sonra 5’nci yüzyılda Aziz Paulus tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılan kilise oldukça yoğun ilgi görmektedir. Cennet Mağarası’nın 75 metre kuzeyinde bulunan Cehennem Mağarası da karstik zemin yapısının erozyona uğraması ile meydana gelmiştir. İçine inilmesi mümkün olmayan bu mağarayı dışarıdan izlemek mümkündür.

Astım (Dilek) Mağarası

Narlıkuyu’da gezilebilecek bir diğer yer ise Cennet ve Cehennem mağaralarının hemen yanında bulunan 15 metre derinliğine sahip Astım Mağarası’dır. Mağaraya girebilmek için spiral şeklinde aşağı inen demir merdivenleri kullanmak gerekmektedir. İçinde sarkıtlar ve dikitler bulunan mağaranın, astım hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. Ayrıca mağarada tutulan dileklerin kabul edildiğine dair bir inanç da bulunmaktadır. Nemi yüksek olan mağaraya kalp ve tansiyon hastalarının girmesi tavsiye edilmemektedir.

Kanlıdivane

Narlıkuyu yakınında bulunan Kanlıdivane, yörenin en büyük obruklarından birinin etrafına kurulmuş bir antik kenttir. Antik çağda Olba Krallığı’nın sınırlarında yer alan dini bir merkez olduğu da belirtilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar ağırlıklı olarak Kanlıdivane’nin zeytinyağı üretimi ile dikkat çektiğini ortaya koymuştur. Bu antik kentin Milattan Sonra 4’üncü yüzyılda en parlak dönemini yaşadığı saptanmıştır. Antik şehirde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar mevcuttur.

Adamkayalar

Narlıkuyu yakınlarında bulunan Adamkayalar, Erdemli ilçesi Şeytan Deresi Vadisi’nde yer almaktadır. Oldukça ilgi çekici bir tarihi miras olan Adamkayalar, Milattan Önce 1 ile Milattan Sonra 2’nci yüzyıllar arasında yapılmıştır. Büyük boyuta sahip insan kabartmalarından oluştuğu için bu ismi alan yapılarda, 9 niş içinde 11 erkek, dört kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı kabartması bulunmaktadır.

Üç Güzeller Mozaiği

Narlıkuyu’da bulunan mozaik müzesinde sergilenen önemli bir tarihi yapıdır. Milattan Sonra 4’üncü yüzyıldan kalan Roma hamamının mozaikli tabanının yer aldığı Narlıkuyu Mozaik Müzesi’nde yer alan eser, Poimenios tarafından yaptırılmıştır. Hamamın yıkanma kısmının tabanında tasvir edilen yarı tanrıça üç kız kardeşi sembolize etmektedir. Ağırlıklı olarak beyaz, siyah, kahverengi ve sarı renklere sahip mozaikte, Zeus’un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken tasvir edilmiştir.

Kızlar Hamamı Koyu

Narlıkuyu’nun Akyar mevkiinde yer alan Kızlar Hamamı Koyu, buz gibi soğuk ve berrak suyunun yanı sıra etrafındaki çamlık alanlarla yaz aylarında tatilciler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biridir. Günübirlik piknik yapmaya gelen turistler, burada soğuk suda yüzme keyfi yaşamaktadır. Zeus'un kızlarının burada denize girip banyo yaptığına inanıldığı için Kızlar Hamamı adını almıştır.

Akyar Koyu

Akyar Koyu da Narlıkuyu’nun soğuk sularında yüzmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Piknik yapılabilen ve denize girilebilen bu güzel koyda, su soğuk olmasının yanı sıra oldukça da temizdir. Çevresinde bolca çam ağaçlarının bulunduğu koyda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Aslanlı Mezar ve Çanlı Kilise

Narlıkuyu’nun Kızılisalı köyünde yer alan Aslanlı Mezar, ilginç yapısıyla turistlerin en çok ilgi gösterdiği eserlerden biridir. Bir anıt mezarı çağrıştıran yapıda, mezarın üzerine büyük bir aslan motifi işlenmiştir. Öte yandan Narlıkuyu’nun Hasanaliler mevkiinde yer alan Çanlı Kilise de tarihi önemi nedeniyle ziyaret edilebilecek yapılardan biridir.

Narlıkuyu’da nerede ne yenir?

Balık diyarı olan Narlıkuyu, Mersin’de en taze ve lezzetli balıkları yiyebileceğiniz harika bir tatil beldesidir. Sahilde denize nazır çok sayıda balık restoranına sahip olan beldede birçok seçenek bulunmaktadır. Levrek, lagos, çipura, lüfer, kolyoz, kalkan, kalamar, karides ve ıstakoz gibi pek çok deniz ürününün en lezzetli ve taze olarak hazırlandığı Narlıkuyu’da deniz manzarası eşliğinde ziyafet çekebileceğiniz mekanlar oldukça fazladır. Bunlar arasında öne çıkanlar; Akyar koyundaki Nazmi’nin Yeri Balık Restaurant, yine aynı koyda bulunan Meltem Restaurant Beach Clup ve beldenin en köklü balık restoranları arasında bulunan Lagos Restaurant’dır.
Ayrıca kahvaltı mekanlarıyla da ünlü olan Narlıkuyu’da çoğu köy ürünlerinden oluşan nefis bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz. Beldedeki kahvaltı salonlarının çoğunda Yörük çadırı da mevcuttur. İsteyen kahvaltısını buraya servis ettirebilmektedir. Narlıkuyu Akyar’da bulunan Yörük Apo’nun Yeri ve Akkum’da yer alan Cemal’in Yeri beldenin öne çıkan mekanlarıdır.
Narlıkuyu’da gece hayatı

Narlıkuyu’da gece hayatı


Narlıkuyu’da gece hayatı

Gece hayatı ağırlıklı olarak rakı balık mekanlarında şekillenen Narlıkuyu’da, deniz kenarında keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Balık restoranlarının neredeyse hepsinde alkol servisinin de bulunduğu beldede, nefis balıkların yanında rakınızı yudumladıktan sonra denizde biraz yüzüp rakı balık keyfinize devam edebileceğiniz mekanlar da mevcuttur.
Gece hayatı için beldede öne çıkan mekanlar; İnci Balık Restoran, Hitit Otel Müzikhol gibi işletmelerdir. Mersin şehir merkezi ve pek çok ilçesi gibi hareketli bir gece hayatına sahip Narlıkuyu’da bar, pub, gece kulübü gibi seçenekler de mevcuttur.