TatilCity.NETTatilCity.NET

Nevşehir Gezi Rehberi

Nevşehir Gezi Rehberi

Nevşehir Gezi Rehberi

Nevşehir, tarih ve doğanın iç içe geçerek, bütünsel bir güzellik sergilediği Anadolu şehirlerimizin başında geliyor. Beldeleri ve bölgede yaşamış uygarlıkların zengin kültürel birikimi ile eşsiz turizm cennetlerinden biridir. Aynı zamanda kent sahip olduğu jeotermal enerji kaynakları, beyaz altın olarak adlandırılan ponza madeni, doğal yeraltı depoları ve tarım üretimi ile yükselen bir konumdadır.
Yüzölçümü 5 bin 467 kilometrekare olan Nevşehir’de iki adet üniversite bulunuyor. Bunlardan Nevşehir Üniversitesi’nde beş fakülte, iki enstitü, bir yüksekokul, altı meslek yüksekokulunda 359 öğretim görevlisi hizmet veriyor. İlde yaklaşık 6 bin 500 öğrencinin öğrenim görüyor. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nda ise 46’sı tam zamanlı olmak üzere toplam 100’e yakın öğretim görevlisi görev yapıyor.
Öte yandan Nevşehir ili Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı karayolları kesişim noktalarında yer alması sebebiyle etkin karayolu taşımacılığına sahiptir. Ayrıca inşası devam eden Niğde-Ankara otoyolunun Acıgöl ilçesine çok yakın bir mesafeden geçecek olması Nevşehir’in karayolu ulaşım imkânlarını daha da ileriye taşıması bekleniyor. Bunun yanı sıra Gülşehir ilçe sınırları içinde merkeze 30 kilometre mesafede bulunan yıllık 700 bin kişi kapasiteli Nevşehir Kapadokya Havalimanı ve Kayseri–Erkilet Havaalanı ilde turizm ekonomisine taze kan taşıyan ulaşım modları içinde yer alıyor.

Nevşehir’in her ilçesinde tarihi ve doğal güzelliklere rastlayabilirsiniz

Hacıbektaş

666 kilometrekare alana sahip olan Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi ile merkez arasında ulaşım otobüs ve taksi ile sağlanıyor. Hacıbektaş ilçesi doğuda Avanos ilçesi, kuzeyinde Kozaklı ilçesi, kuzeybatı ve batısında Kırşehir ili, güneyinde ise Gülşehir ilçeleriyle komşudur. Karaburna ve Kızılağıl ilçenin iki beldesidir. İl merkezine 45 kilometre mesafede yer alan ilçe, yaz ayları içinde düzenlenen Hacıbektaş Veli’yi anma etkinlikleri ile birçok ziyaretçiyi ağırlıyor.

Acıgöl

1987 yılında Acıgöl, TBMM’sinde alınan kararla ilçe oldu. İlçenin yüzölçümü 490 kilometre olup; doğusunda Nevşehir merkez, kuzeyinde Gülşehir, batısında Aksaray ili, kuzeyinde ise Niğde ili ve Derinkuyu ilçesi ile çevrilidir. İlçe merkeze 22 kilometre mesafede olup, otobüs ve taksi ile ulaşım sağlanıyor. İlçeye bağlı iki belde bulunur. Bunlar; Karapınar ve Tatlarin beldeleridir.

Ürgüp

Nevşehir’in 23 kilometre doğusunda olan Ürgüp’e otobüs ve taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür. Kapadokya Bölgesi’nin en önemli merkezlerinden biri olan Ürgüp, turistlerin en yoğun ziyaret ettikleri ilçeler arasında yer alır. Nüfus itibarıyla da ilin en büyük ilçesi konumunda olan Ürgüp, 574 kilometrekaredir. İlçenin; doğu ve güneyinde Kayseri ili bulunur. Kuzeyinde Avanos, batısında Nevşehir merkez, güney batısında ise Derinkuyu ilçeleri ile komşu olan ilçenin; Başdere, Mustafapaşa, ve Ortahisar beldeleri bulur.

Kozaklı

Kaplıcaları ile ünlü olan Nevşehir Kozaklı ilçesine otobüs ve taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür. İlçeye bağlı Kanlıca, Kalecik, Karasenir ve Karahasanlı olmak üzere dört belde bulunuyor. 706 kilometrekare alana sahip olan Kozaklı ilçesi, doğuda Yozgat, kuzeyde ve batıda Kırşehir illeri ile sınırdır. Güneyinde ise Avanos ve Hacıbektaş ilçeleri yer alan Kozaklı ilçesi, Nevşehir merkeze en uzak ilçe konumundadır ve yaklaşık 92 kilometre uzaklıktadır.

Merkez

Nevşehir Kapadokya Bölgesi’nin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayolu’yla birleşen kavşakta bulunur. 1954 yılında Niğde’den ayrılarak il olan ve bu süreçte eşsiz tabiat güzellikleri ile öne çıkan Nevşehir merkez, kent turizminde lokomotif hale geldi. Doğal yapıdaki peri bacaları, yeraltı şehirleri, ören yerleri ve çeşitli dönemlerden kalan mimari eserleriyle dünya kültür mirasında önemli bir paya sahip olan bölge, kayda değer turizm potansiyelini ortaya çıkardı. İl karayoluyla Aksaray’a 75 kilometre, Kırşehir’e 91 kilometre, Kayseri’ye 81 kilometre, Niğde’ye 82 kilometre ve Ankara’ya Kırşehir üzerinden 277 kilometre, Aksaray üzerinden ise 292 kilometre uzaklıkta yer alır. Yüzölçümü 535 kilometrekare olan Nevşehir’in; Çat, Göre, Göreme, Kavak, Kaymaklı, Uçhisar, Sulusaray ve Nar olmak üzere sekiz beldesi bulunuyor. Toplam belde nüfusu ise 2014 nüfus sayımlarına göre 62 bin 826 kişidir.

Avanos

Yüzölçümü bin 45 kilometrekare olan Avanos’a Nevşehir’den direkt otobüs ve taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür. Avanos ilçesi; doğuda Kayseri ili, güneyde Ürgüp ve Nevşehir merkez, batıda Gülşehir ve Hacıbektaş, kuzeyde ise Kozaklı ilçeleriyle sınırdır. Kızılırmak kenarında yer alan Avanos, il merkezine uzaklığı 20 kilometredir. Nevşehir’in ikinci büyük ilçesi konumunda olan Avonos’a bağlı; Çalış, Kalaba, Özkonak olmak üzere üç beldesi bulunur.

Gülşehir

Yüzölçümü 931 kilometrekare olan Gülşehir ilçesine otobüs ve taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür. Gülşehir’in doğusunda Avanos, kuzeyinde Hacıbektaş, batısında Kırşehir ve Aksaray, güneyinde ise Acıgöl ve Nevşehir merkez ilçeleriyle komşudur. İlçe merkezi Kızılırmak kenarında kuruludur. İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta yer alan Gülşehir’in; Abuuşağı, Gümüşkent, Karacaşar, Tuzköy ve Ovaören olmak üzere toplam beş beldesi bulunur.

Derinkuyu

Yüzölçümü 445 kilometrekare alana sahip olan Derinkuyu ilçesine otobüs ve taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür. Nevşehir merkeze uzaklığı 29 kilometredir. Derinkuyu ilçesi güney ve güneydoğuda Niğde ili, kuzeydoğuda Ürgüp ilçesi, güneyde Nevşehir merkez, kuzey batıda ise Acıgöl ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin Suvermez ve Yazıhöyük adlı iki beldesi bulunur.

Nevşehir Kapadokya Havalimanı, uluslararası standartlardaki 12 havalimanından biri

Havayolu

1998 yılında Nevşehir-Tuzköy Hava Meydanı adıyla hizmete giren havalimanının adı 1998’de Nevşehir -Kapadokya havalimanı olarak değiştirilerek, uluslararası sınır kapısı ilan edildi. Şehir merkezine 30 kilometre, ilçe merkezine ise 11 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına otobüs, dolmuş ve taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür. Kapadokya Havalimanı Nevşehir’in yanı sıra çevre illerin de sivil hava ulaşımına da olanak sağlayan kapı niteliğindedir. Nevşehir Kapadokya Havalimanı, uluslararası kapasitede faaliyet gösteren 12 havalimanından biridir.

Karayolu

Nevşehir’e asıl ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Ağırlıklı olarak yeryüzü şekillerinin düz olması nedeniyle kolay bir karayolu ulaşımına sahip olan ilin yaklaşık karayolları uzunluğu 274 kilometredir. En önemli ulaşım hattı ise E-5 Devlet yolunun Aksaray sapağından kent içine giren Ankara karayoludur.
Nevşehir - Spor Aktiviteleri

Nevşehir - Spor Aktiviteleri


“Nevşehir’de spor aktivitesi mi olur?” diyenler, böyle buyurun

Tarihi olduğu kadar doğal güzelliklerin de yer aldığı Nevşehir’de, yapabileceğiniz farklı spor aktiviteleri de bulunuyor. Gezilecek yerlerin ardından tatiline biraz renk biraz heyecan katmak isteyenler, doğa içinde yapacakları spor faaliyetleri ile kentin tadını çıkarabilir.

Atlı Doğa Yürüyüşü

Kelime anlamı ‘güzel atlar diyarı' olan Kapadokya'yı bir de at sırtından izleyin. Amatörseniz ve daha önce hiç ata binmediyseniz, üzülmeyin çünkü yeni başlayanlar için binicilik dersleri veriliyor. Bu renkli ve eğlenceli gezi boyunca bölgede bulunan doğal vadileri ve kültürleri köy köy ziyaret edebilirsiniz.

Yamaç Paraşütü

Bölgenin en keyifli ve en heyecan dolu aktivitelerden biri olan yamaç paraşütü, tatilinizi renklendirebilirsiniz. Bozkırın gölgelediği coğrafyaya tepeden bakmak, nefes kesen güzellikteki peri bacalarını bulutların arasından izlemek ve özgürlüğü tüm ruhunuzda hissetmek istiyorsanız, Uçhisar ve Göreme'deki parkurlarda yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Balon Turu

Kapadokya Bölgesi'nde en sık tercih edilen aktivitelerden biri olan balon turu ile bölgenin benzersiz güzelliklerini doyasıya izleyebilirsiniz. Eğer katılmaya karar verdiyseniz uykunuza kıymanız gerekecek. Günün ilk ışıklarıyla balondan muhteşem vadiyi izleyerek güne başlamak farklı bir deneyim olacaktır.

Jeep Safari

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği aktivitelerden biri de jeep safari turudur. Kapadokya Bölgesi'nde, özellikle peri bacalarının arasında bulunan patikalara yönelik düzenlenen bu eğlenceli tur sayesinde, çok eğleneceksiniz.

Dağ ve Doğa Yürüyüşü

Yürüyüş için birbirinden güzel ve özel parkurlara sahip olan Nevşehir ve çevresi, özellikle Erciyes Dağı'nın volkanik patlamalarıyla ortaya çıkan volkanik tüflerin zamanla aşınması ile oluşan vadiler, yürüyüş açısından en uygun alanlardır. En çok tercih edilen güzergah ise; Göreme Tarihi Milli Parkı’dır.
Kapadokya - Kültür Tarih Sanat Yemek

Kapadokya - Kültür Tarih Sanat Yemek


Nevşehir, beş bin yıllık tarihe sahip

Nevşehir ve çevre bölgenin yaklaşık beş bin yıllık tarihi geçmişi bulunuyor. Bölgenin ilk sakinleri Hititler olup, bu bölgeye ‘Nissa’ adını verdiler ardından sırayla Hititler, Frigler ve Lidyalılar bölgeye hâkim oldu. Asurlular Kapadokya’ya ‘Katputuka’ ismini verdiler. M.Ö. 6. yüzyılda Persler bölgeyi ele geçirdi ve M.Ö. 4. Yüzyılda Makedonya Kralı, Pers Devleti’ni yenilgiye uğrayarak, Anadolu ve İran’ı kendi krallığına kattı. Makedonya Kralı İskender’in ölümü ve Makedonya İmparatorluğu’nun dağılması ile birlikte bölge önce Kapadokya Krallığı’na ardından Roma İmparatorluğu’nun eline geçti. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle birlikte Anadolu’nun diğer bölgeleri gibi Nevşehir, Doğu Roma’nın payına düştü. İslâm orduları bölgeyi 8. asırda fethederek, 300 yıl boyuncu hakimiyetlerini sürdürdüler. İslâm Devleti, çeşitli nedenlerle zayıflayınca bölge tekrar Bizans’ın eline geçti. Ardından 1071 Malazgirt Zaferi’yle Süleyman Şah, bütün Anadolu gibi bu bölgeyi de fethetti. Türkler bu köye ‘Muşkara’  adını verdiler. Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından hemen sonra İlhanlılar 14. Yüzyılın ortalarında Eratnaoğulları ve Karamanoğulları bölgeye hakim oldular. 14.’cü yüzyılın sonlarında Nevşehir ve çevresi Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girdi. Bu sırada Muşkara köyü 10 ila 12 hanelik yerleşim merkeziydi. Lâle Devri’nin sadrazamı Nevşehirli Dâmâd İbrahim Paşa Muşkara köyünü genişleterek imara açtı. Yeni kurulan şehre yeni şehir anlamına gelen ‘Nevşehir’ adını verdi. Cumhuriyet döneminde Niğde’ye bağlı bir iken Nevşehir, 1954 yılında il haline geldi. O günden bu yana İç Anadolu bölgemizin tarihi ve turistlik illerinden biridir.

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya görülmeye değer

Kapadokya tarihi, kültürü ve eşsiz doğal güzellikleri günümüze kadar taşıyabilmeyi başarmış dünyanın sayılı turizm cennetlerinden biridir. Göreme Tarihi Milli Parkı’nın ‘UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Listesi’nde yer alması Kapadokya’nın doğal ve tarihi öneminin göstergelerinden biridir. Dünyanın eşsiz güzelliklerine sahip olan Nevşehir bu özelliği ile turizm açısından birçok ülkenin örnek gösterdiği tatil köylerinden biri konumundadır. Sadece Türkiye değil, dünyanın her yerinden inanılmaz turist trafiğine sahip olan Kapadokya son dönemlerde adını duyuran Balon turu ile yeryüzünü ayaklarınızın altına alabilirsiniz. Birçok film ve dizi bölümlerinde mekan olarak kullanılan Kapadokya; zamanın yavaş aktığı, yüzyıllara meydan okuyan tarihi ile sizi beklemediğiniz yolculuklara çıkaracak ve bozkırın sarıp sarmaladığı yer huzur bulacaksınız. Nevşehir’de tatilinize renk katacak, hayran kalacağınız birbirinden değerli tarihi değer ve doğal güzellikler bulunuyor. Nevşehir’e gitmeden önce işte göz atmanız gereken listemiz...

Yeraltı şehirleri

Yer altı şehirleri Hristiyanlar tarafından kendilerini çeşitli tehlikelerden korumak için geniş alanda çok karmaşık bir şekilde kuruldu. Havalandırma çözümleri, savunma mekanizmaları labirent gibi planlanan yapısıyla tüm ziyaretçilerin hayranlığını kazanıyor. Bugün itibarıyla 40 adet yeraltı şehri bulunan Kapadokya Bölgesi’nde hali hazırda ne kadar sayıda yer altı şehri bulunduğunu bilinmiyor.

Kiliseler

Kapadokya’nın ilgi çekici özelliklerinden biri de yumuşak lav kayaların içine inşa edilen ve tüm Kapadokya’yı kaplayan eski Hristiyan kiliseleridir. Kapadokya’da yaklaşık 600 kayadan oyma kilise olduğu tahmin ediliyor. Kiliselerde Hz. İsa’nın yaşamından kesitler, İncil’de yer alan azizlerin tasvirleri ile Aziz Barbara ve Aziz Georgius gibi azizlerin resimlerini görmek mümkündür.

Vadiler

Kapadokya’da doğa yürüyüşüne uygun ve içinde kiliseleri, mağara evleri ve tünelleri ile peribacaları bulunan büyüleyici nitelikte birçok vadi bulunuyor. Yanı sıra zengin bitki örtüsü çeşitliliğine sahip olan vadilerden; Kızılçukur, Zemi, Güllüdere, Devrent ve Güvercinlik Kapadokya’nın önemli vadileri arasında yer alıyor.

Balon turu

Sahip olduğu doğal güzelliği ve rüzgâr koşullarının uygun olması nedeniyle balonculuk sektörünün dünyada en gelişmiş olduğu bölge olan Kapadokya’ya her yıl yüzlerce turist akın ediyor. Bölgede 16 balon firması yaklaşık 105 balon ile hizmet veriyor. Kapadokya’nın simgelerinden biri olan balon turları bölgenin eşsiz güzelliğini yukarıdan seyretmenin en etkili yoludur. Balon gökte ağır ağır süzülürken, heyecan içinde bölge güzelliklerini görebilirsiniz. Ortalama bir saat 15 dakika süren balon turu, sizi Kapadokya Bölgesi’nin yürüyerek ulaşamayacağınız en uzak noktalarına kadar götürüyor. Balondan indikten sonra ise günün anısına şampanyalı bir kutlama yapabilirsiniz.

El sanatları

Bölgede kayda değer el sanatları içinde yer alan çömlekçilik, Kapadokya’da çok eskiden zamanlardan beri yapılan ve kuşaktan kuşağa aktarılan sanatlardan biridir. Antik çağlardan bu yana özellikle Avanos’ta geleneksel yöntemlerle çömlek atölyelerinde üretim yapılıyor. Çömlekçiliğe ek olarak bölgede halı dokumacılığı, el yapımı bebek imalatı ve oniks taşı işlemeciliği de turizm sektörünün gelişmesinde ve bölge ekonomisinde etkili diğer sanat dalları içinde yer alıyor.

Termal ve sağlık turizmi

Yüksek sıcaklık, iyon içeriği ile volkanik özellikleri Kozaklı suyunu Türkiye’nin en önemli termal kaynaklarından biri konumuna taşıdı. Su sıcaklığı 27 ila 93 santigrat arasında değişiyor. Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre A ve C grubu şifalı sular grubuna giren Kozaklı suyu, tıbbi olarak da değerlidir. Buna göre Kozaklı’nın termal suları; romatizmadan eklem bozukluklarına, çocuk felcinden anemiye, kadın hastalıklarından obeziteye, solunum yolu hastalıklarından kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geliyor, sahip olduğu geniş tedavi portföyü ile şifa dağıtıyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Sekiz katlı olan bu devasa güzelliğe sahip olan yeraltı şehri önereceğimiz listede ilk sırada yer alıyor. Oldukça derin olmasına rağmen başarılı havalandırma sistemi ile her yıl yerli ve yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor.

Zelve Vadisi

Oldukça etkileyici atmosferi ile tatilinize heyecan katabilirsiniz. Zelve Vadisi’ne giderken rahat kıyafetler giymenizi tavsiye ederiz. Çünkü tırmanışlarınız sandığınız kadar kolay olmayabilir ve bu sizi zorlayabilir.

Özkonak Yeraltı-Şehri

Özkonak yeraltı şehri Nevşehir’de muazzam dizaynı ile en çok ilgi çeken yeraltı şehrinin başında geliyor. Hali hazırda temizlik bakımından çalışmalar devam etse de, geniş alanlara yayılıp birbirlerine bağlanan tünelleri baş döndürücü bir güzelliğe sahip.

Nevşehir Müzeleri

Başta Osmanlı döneminden kalma eser olmak üzere birçok esere ev sahipliği yapan Nevşehir Müzesi’nde kentin biriktirdiği tarihsel ve kültürel birikime tanıklık edebilirsiniz.

Avanos Çömlekleri

Ürgüp, Göreme gibi Kapadokya’nın üç turistik merkezinden biri olan Avanos’un orta yerinden akan Kızılırmak, tüflü kızıl toprağı ile bir sanatın doğmasına da vesile oldu. Bu kırmızı toprak ve mil karışımıyla elde edilen seramik hamuruna Avanoslu sanatçıların el emeği göz nuru değerek, dünyada Nevşehir Avanos çömleklerine muazzam bir ün kazandırdı.

Hacı Bektaş Veli Müzesi

Hakkında çok fazla bilgi sahibi olmasanız bile mutlaka adını duymuş olabileceğiniz Hacı Bektaş Veli, kentin dini motiflerinden biridir.  Hacı Bektaş Veli sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ün sahibidir. Göze hitap açısından muhteşem görünüme sahip olan Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesinde bulunan müzede, Hacı Bektaş Veli’ye ait eşyalar, o döneme ait kalıntıları görmeniz mümkün olacaktır.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 tarihinden doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bir vadi olarak şekillendirilen alanda kaya blokların içine kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekanları bulunuyor.

Mahzen Şarap Evi

Ürgüp’ün turizm sektöründen sonra en büyük geçim kaynaklarından biri üzüm ve üzümcülüğe dayalı şarapçılıktır. Bu nedenle Nevşehir Ürgüp’te gezerken her sokak başında bir mahzen eviyle karşılaşmanız mümkün, yolunuz düştüğünde tatmadan dönmeyin.

Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları

Ürgüp ilçesi merkezinde bulunan Temenni Tepesi ve Anıt Mezarlar, deniz seviyesinden yaklaşık bin 140 metre, Ürgüp şehir merkezinden yaklaşık 80 metre yüksekliktedir. Ürgüp’ün neredeyse her tarafından görülebilen bu kaya oluşumu ile Nevşehir’e tepeden bakabilir, manzaranın tadını bir kadeh şarapla çıkarabilirsiniz. Ayrıca güney, batı ve doğuya bakan yamaçlarında yaklaşık 30 metrelik kaya duvarı olan Temenni Tepesi’nin altında bulunan seyir balkonuna çıkarak, 100 metrelik oyma tüneli de izleyebilirsiniz.

Nevşehir Kalesi

Nevşehir’in ilk yerleşiminde sağlam bazalt kütleli bir tepenin üzerinde bulunan Nevşehir Kale’si, Osmanlı döneminde Damat İbrahim Paşa tarafından onarıldı. 12. yüzyılda Selçuklular döneminde, Bağdat’a giden kervan yolunun korunması için inşa edilen kale, Cumhuriyet döneminde ise tekrar onarıldı.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya’nın en yüksek yerleşimi olan noktada yer alan Uçhisar Kalesi, bölgenin en güzel panoramik seyir noktası kabul ediliyor. Kale içinde bulunan odalar birbirine merdivenler, tüneller ve koridorlarla bağlanıyor. Çok katlı olan kalenin bazı bölümlerine ise çökme nedeniyle ulaşılamıyor.

Paşabağlar

Vadi yamaçlarından akan sel suları ve şiddetli rüzgâr nedeniyle tüflü yapılar zamanla konik gövdelere dönüşmüştür. Tepe kısımları itibarıyla bir çatıya benzeyen bu yapıtların üst kısımlarında bulunan kaya bloklarının çapları yaklaşık bir metre ile 15 metre arasında değişiyor. Bu boyutlara uygun olan her yapı peri bacasını oluştururken, üst kısımlar ise daha az aşınmıştır. Bu da görenleri hayrete düşüren bir manzaraya neden oluyor.

Tokalı Kilisesi

Kapadokya’nın en gözde tarihi gezi alanlarından biri olan Göreme’deki Tokalı Kilise, dini tasvirleriyle misafirlerini büyüyor. Tarihi 10. yüzyılla dayanan Tokalı Kilisesi, bölgede bulunan en büyük kaya kilisesi olarak biliniyor. Eski kilise; eski kilisenin altında yer alan kilise, yeni kilise ve şapel olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Freskleriyle, mimari özellikleriyle keyif alabileceğiniz bir mekan olan Tokalı Kilisesi, Hz. İsa’nın cehenneme inişi, Zekeriya’nın öldürülmesi, Hz. İsa’nın vaftizci Yahya ile buluşması, Hz. İsa’nın göğe çıkışı gibi sahneler kilisenin duvarlarında tasvir edilmiştir. Burada kendinizi Vatikan’da gibi hissedeceksiniz.

Kapadokya Kültür Merkezi

1954 yılında bir otel olarak işletilen ve uzun bir aradan sonra restore edilerek, müze haline getirilen Kapadokya Kültür Merkezi, Ortahisar Kasabası’nda bulunuyor. 2002’de hizmete giren kültür merkezi, yöre insanlarının geleneksel yaşam biçimlerini heykellerle anlatıyor. Kız isteme geleneği, pekmez yapımı, halı ve kilim dokumacılığı, kumaş baskı teknikleri, kına gecesi, gelin odası, köy odasını tasvir eden bölümler bulunuyor. Kapadokya Kültür Merkezi’nde 12 oda var ve müze olarak kullanılan mekan yıl içinde hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Nevşehir tatilinizde Kapadokya Kültür Merkezi’ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Fırkatan Kilisesi

Aynalı Kilisesi olarak da bilinen Fırkatan Kilisesi, Ortahisar kasabasına bir kilometrelik uzaklıktadır. Göreme’ye ise 500 metrelik bir mesafede yer alan Fırkatan Kilise’nin mimarisi bölgedeki diğer kiliselere oldukça farklıdır. İçinde gizli geçitler, mutfak, erzak depoları, tehlike anında sığınılan mekan ve buralara ulaşan gizli tüneller bulunuyor. Kırmızı renkle boyanmış bazı geometrik şekiller dışında fazla resim bulunmaz. Fırkatan Kilisesi’nin Kapadokya Adliye Sarayı’na yakın olması sebebiyle bu yapıda yargıç veya o düzeylerde kişilerin oturduğu düşünülüyor. Kapadokya’nın tarihinin bir tanığı olan Fırkatan Kilisesi, yıl içinde yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. Tarihi bir yolculuğa dönüşecek olan Kapadokya tatiliniz, doğal güzellikleriyle de hafızanızdan hiç çıkmayacak.

Üzümlü Kilise

Adı içindeki üzüm salkımı motifleri sebebiyle Üzümlü Kilise olarak adlandırılan ibadethane, Kapadokya’nın Ortahisar kasabasına yakın olan Kızılçukur Vadisi’nde bulunur. Ortahisar’a üç kilometre uzaklıkta bulunur ve X. yüzyılda yapılan bir kilise olduğu tahmin ediliyor. Üzümlü Kilise’nin içinde; balık simgeleri, palmiyeler, asmalar ve ikonaklazm öncesinin freskleri bulunuyor. Kapadokya tatiliniz sırasında sizlere gezmenizi önerdiğimiz Üzüm Kilise, iki neflidir ve üzeri tonozla kapalıdır. Bu yapıda aynı zamanda dini semboller de bulunuyor.

Hallaç Manastırı

Hallaç Manastırı, Kapadokya-Ortahisar’ın turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Büyük bir kütle üzerine yapılan manastır, yüzyıllardan beri doğa olaylarına dayanıyor ancak yavaş yavaş çökmeye başladı. Yine de turistlerin yoğun ilgisini gören Hallaç Manastırı, Ortahisar’a bir kilometre mesafedir. İsmini yanında bulunan Hallaç Deresi’nden alan manastır, aynı zamanda kilisedir. 11 yüzyılda inşa edildiği bilinen manastırın bir çeşit hasta manastırı olduğu düşünülüyor.

İshak Kalesi

Tarihi Kapadokya bölgesinin önemli yapılarından biri olan İshak Kalesi, Ortahisar Kalesi’nin karşısında bulunuyor. Kapadokya Ortahisar Kalesi ile İshak Kalesi’ni birbirine bağlayan bir tünelin olduğu rivayet edilir. Savaş dönemlerinde halkın bu tünelle ibadethanelerine ve evlerine gidildiği anlatılıyor. İnsanlar tarafından savunma ve yaşam alanı olarak kullanılan İshak Kalesi, yıl içinde birçok turisti ağırlıyor. Diğer tarihi alanlara ve doğal güzelliklere yakınlığı sebebiyle de keyifli bir yolculuk rotası olan kale, tüm görkemiyle sizleri bekliyor.

Yılanlı Kilise

Nevşehir-Kapadokya’da bulunan Ihlara Vadisi’nde yer alan Yılanlı Kilise, günümüze kadar gelebilen ender yapılardan biridir. İki bölümden oluşan Yılanlı Kilise’deki ikonalar sağlamlığını hala koruyor. Yılanlı Kilise’nin üzeri beşik tonozla örtülüdür. Kuzey duvarlarının içinde ise keşiş mezarları bulunuyor. Batı duvarında bulunan yılanların saldırısına uğramış dört kadınla ilgili olan freskolar nedeniyle adı Yılanlı Kilise olarak bilinir.

Kentte turizm potansiyeli düzenlenen festivallerle artırılıyor

Cappadox Festivali

Her yıl mayıs ayında Kapadokya’da yapılıyor. Gastronomi, sanat, müzik ve açık hava etkinlikleriyle özgün bir festival havası sunuyor.

Hacıbektaş Veli’yi Anma Törenleri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, her yılın ağustos ayının 16. ve 18.’ci günleri arasında yapılıyor. Hacıbektaş ilçesinde gerçekleşen törenler içinde Bektaşi kültürüne yönelik bilimsel ve toplumsal etkinlikler bulunuyor. Yurt çapında büyük katılımcısı bulunan törenlere ilgi, yurtdışından da katılımcıları ağırlıyor.

Ürgüp Boğbozumu Festivali

Her yıl bağbozumunun yapılmaya başlandığı zamana denk gelen günlerde üç gün süreyle yapılır. Üzümcülük ve şarapçılığın tanıtılmaya çalışıldığı festival içinde bu konuya yönelik birçok yarışma ve müzik gösterimlerinden oluşan etkinlerden meydana gelir.

Meşhur Kapadokya yemeklerinde bakliyat kırmızı etle buluşuyor

Türkiye’nin kayda değer turizm potansiyelini yurtiçi ve dışında birçok turistle buluşturmayı başaran Kapadokya, tüm dünyada adından bahsettiren hem doğal güzellikleri hem de turizm aktiviteleri ile beğeni toplayan kentlerimiz içinde bulunuyor. Ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi Kapadokya’nın da kendine has lezzetleri bulunuyor. Bu lezzetlerin ünü ülkemizi aştı. Kapadokya mutfağındaki birbirinden lezzetli sofralar, geleneksel yöntemler ile hazırlanan yemeklerle donatılıyor. Bu enfes yemekleri de Kapadokya’nın eşsiz manzaraları eşliğinde yiyebileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Yani mükemmel Kapadokya tatilinizi hayatınızda sadece birkaç kez görebileceğiniz manzaralar eşliğinde yemek yiyerek unutulmaz hale getirebilirsiniz.
Kapadokya’ya özgü lezzetler İç Anadolu mutfağının geleneksel özelliklerine göre hazırlanıyor. Yemek konusunda coğrafi konumun son derece yönlendirici bir etken olduğunu burada da görüyoruz. Nevşehir mutfağında tarımsal ürünlerin çeşit açısından fazla olmaması sofralara da yansıyor. Genellikle bakliyatla hazırlanan yemekler ön plana çıkıyor. Meşhur Kapadokya yemekleri arasında bakliyat ve tahıl ürünleri kırmızı et ile karıştırılıyor. Özellikle hazırlanması zor ve pişirilmesi uzun olan testi kebabı ve çömlek fasulyesi, bölgenin bilinen yemekleri arasında bulunuyor. Nevşehir iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar var. Ancak Nevşehir denilince akla ilk gelen yöresel lezzetler; tarhana, patates çorbası, testi kebabı, bulama, aside gelir. Bu yöresel lezzetlerin dışında Nevşehir iline özgü diğer yöresel lezzetleri; düğü kesme, sütlü patates çorbaları, katma aşı, ağpakla soğanlama, ayva dolması, çanak Nevşehir tavası, zerdi pilavı, sızgıt kömbe, irmik tatlısı, dalaz ve hoşaf olarak sıralamak mümkündür.
Kapadokya Gece Hayatı

Kapadokya Gece Hayatı


Türk geceleri ile başlayan Nevşehir geceleri,

Kafkas danslarıyla sürüyor

Nevşehir’de gece hayatı konusunda son yıllarda daha hareketli olmaya başladı. Birçok turist için vazgeçilmez bir yer olan Kapadokya Bölgesi’nde gece hayatı daha çok yöresel geceler üzerine kurulu, Türk geceleri. Birçok otelde kendi gece eğlencesi düzenlese de Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi yerlerde daha çok kulüp ve barlar bulunuyor.
İlk olarak Uranos Sarıkaya adlı, mağara içine kurulu mekanda (Nevşehir’de çoğu mekan ve otel bu özelliği ile dikkat çekiyor) gösterili ve gösterisiz akşam yemeği servisi bulunur. Daha sonrasında folklor ve yöresel etkinliklerle şenlenen mekan; Antep, Karadeniz, Adıyaman gibi yörelerin yöresel kıyafetleriyle hazırlanmış etkinlikler sunuluyor. Oyun havası ve halaylar gönlünüzde eğlenebilirsiniz. Gecenin ilerleyen saatlerinde oryantal gösterisi ve sonrasında müzik eşliğinde danslarla hizmet veriyor.
Türk geceleri gelen turistlere Türk geleneğini, yemeklerini ve etkinliklerini tanıtmak amacıyla yapılır. Yemekli ve yemeksiz paket seçebilen izleyicilere genel olarak Derviş gösterisi sunuluyor. Aralarda Türk müziğinden parçalar sunularak, ilerleyen saatlerde oryantal gösterisi yapılıyor. Program genel olarak her yerde aynıdır. Türk folklor dansları, çeşitli yörelerin etkinlikleri aynı şekilde yapılır. Misafirlerini de şovun içine çeken etkinlik, bazı teatral gösterilerle eğlenceli bir hal alır. Programın sonuna doğru Kafkas dans gruplarını da pistte görebilirsiniz. Nevşehir gece hayatında Türk gecesi genel olarak bu minvalde devam ediyor.

Sonuçları sırala:

Dream of Cappadocia Nevşehir Türkiye

0 görüşler

Bornova Dikili Otobüs Bileti – Ucuz Bornova Otobüs BiletiBursa Erzincan Otobüs Bileti – Ucuz Bursa Ilıç Otobüs Bileti

ortalama fiyatı400TL SEÇİN

Kapadokya Kartal Otel
Nevşehir Türkiye

0 görüşler

2013 yılında hizmete açılan Kapadokya Kartal Hotel Nevşehir şehir merkez'de bulunmaktadır. Otel  yarım pansiyon şeklinde  çalışmaktadır.

ortalama fiyatı120TL SEÇİN

La Casa Cave Kapadokya
Nevşehir Türkiye

0 görüşler

Ayrı ayrı kullanılabilecek yatak odaları opsiyonludur. Çay-kahve makinesi ise standart olarak konaklama ücretine dahildir. 

ortalama fiyatı300TL SEÇİN

The Cappadocia Hotel
Nevşehir Türkiye

0 görüşler

Ürgüp'de bulunan otel Nevşehir Otelleri içerisinde hatırı sayılır bir yere sahip.

ortalama fiyatı350TL SEÇİN