TatilCity.NETTatilCity.NET

Niğde Gezi Rehberi

Niğde Gezi Rehberi

Niğde


Niğde Gezi Rehberi

İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Orta Kızılırmak Bölümü’nde bulunan Niğde, zengin tarihi geçmişi ile öne çıkmaktadır. Antik adı Nahita ya da Nakita olarak bilinen Niğde’nin geçmişi M.Ö. 600’lü yıllara uzanmaktadır. Başta Hititler olmak üzere  Asurlar, Frigler, Medler, Persler, Romalılar, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Niğde,  köklü kültürel geçmişinin izlerini bugüne kadar taşımıştır. Paleolitik Çağ’dan günümüze kesintisiz yerleşim yeri olan Niğde’nin antik tarihine uzanan pek çok bilgiye bölgede yapılan kazılar sayesinde ulaşıldı. Bu kazı çalışmalarından Bahçeli Köşk Höyüğü, Altunhisar Pınarbaşı Höyüğü, Divaralı Höyüğü en önemli çalışmalar olarak tarih kayıtlarında yer almıştır.
Niğde’de yerleşik yaşamın günümüzden on bin yıl öncesine uzandığı düşünülmektedir. Asur ve Hitit dönemine ait yazılı belgelerde, M.Ö. 1800’lü yıllarda bin yıl süreyle bölgede Hititlerin egemen olduğu ortay çıkmaktadır. M.Ö. 710 yılında Asurluların Hitit egemenliğine son vermesi ile bölge önce Asurlulara daha sonra Frigler üzerinden el değiştirmiştir. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Niğde Bizans yönetimine girmiştir. 1071 tarihinde Türklerin Anadolu’ya hâkim olması ile birlikte Niğde, 1308 yılına kadar Selçuklu hükümdarlığı ile yönetilmiştir. Niğde’nin zengin tarihi ve kültürel birikimde 1470’li  yıllardan sonra Osmanlı Devleti’nin  ayak izleri görülmektedir.

Niğde’ye nasıl gidilir?

Niğde’ye Türkiye’nin her kentinden kara yolu ile ulaşım sağlanabilir. İç Anadolu Bölgesi ile birlikte Kuzey ve Batı Anadolu’yu güney ve doğu bölgeleri ile birbirine bağlayan kayda değer kavşak noktalarından biri olan Niğde, İstanbul’a 795 kilometre mesafededir. Özel aracınız ile Niğde’ye gelmek isterseniz yolculuğunuz yaklaşık sekiz saat sürecektir. Niğde-Ankara arası 346 kilometredir ve araçla yaklaşık dört saatte ulaşabilirsiniz.
Kayseri-Niğde arası 130 kilometredir ve araba ile 1 saat 50 dakikalık kısa bir yolculuk sonrası Niğde’ye gidebilirsiniz. Öte yandan Adana -Niğde arası 194 kilometre, İzmir-Niğde arası ise 800 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla gelmek istemeyenler için Türkiye’nin birçok şehrinden Niğde’ye otobüs seferleri vardır. Niğde Aydoğanlar Turizm, İnan Turizm, Iğdırlı Turizm, Lider Adana Seyahat sık aralıklarla Niğde’ye sefer düzenleyen şehirlerarası otobüs firmalarıdır. Kayseri -Adana kara yolu üzerinde bulunan Niğde Otobüs Terminali’nden merkeze ve diğer ilçelere düzenli olarak minibüs seferleri bulunmaktadır. 
Niğde Gezilecek Yerler

Niğde Gezilecek Yerler


Niğde’de gezilecek yerler

İç Anadolu’nun Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Niğde; ören yerleri, doğal güzellikleri, dağ ve kültür turizmi ile öne çıkmaktadır. Yılın her mevsiminde, yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan Niğde, zengin tarihî geçmişi ve sayısız tarihi eseri ile göz doldurmaktadır. Burada Aladağlar Milli Parkı’nda doğanın tadını çıkarabilir, trekking yapabilir ve yeşilin en güzel tonlarını bir arada görebilirsiniz. Niğde, kaplıcaları ile ünlü bir şehirdir. Şifalı sularda sağlık dolu bir tatil geçirebilir, şehrin yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Niğde’ye yapacağınız bu muhteşem yolculukta en az iki gününüzü ayırmak suretiyle birbirinden lezzetli Niğde yemeklerinin ve şehrin tadına varabilirsiniz.

Alaaddin Tepesi

Niğde’nin doğusunda bulunan Alaaddin Tepesi, şehrin en yüksek alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu alanın kuzeyinde iç kale, güneyinde Alaaddin Camii, Rahmaniye Camii ve Saat Kulesi ile geniş bir park bulunmaktadır.  1960’lı yıllarda bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan seramik parçalarından bu alanın Frig, Bizans, Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemlerinde kullanıldığı düşünülmektedir.

Niğde Kalesi

Niğde il merkezindeki eski Niğde şehrinin bulunduğu Alaaddin Tepesi üzerinde kurulmuş olan Niğde Kalesi, üç surla çevrilidir. Kuzeyden güneye uzanan Niğde Kalesi’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak M.Ö.  8. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Niğde Kalesi’nin duvarlarının altında Arap ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır. Kalenin yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Niğde Kalesi’nin bulunduğu alan üzerinde iç kale, saat kulesi, Alaaddin ve Rahmaniye Camii ve Hatıroğlu Çeşmesi bulunur.  1740 yılında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılan kale, bugün harabe durumdadır. Günümüzde Niğde Kalesi’nin iç kale bölümü ve sonradan eski burçlarından birinin üzerine inşa edilen saat kulesi hali hazırda kullanılmaktadır.

Niğde Müzesi

Niğde il merkezinde yer alan Niğde Müzesi, adeta kentin tarihine şahitlik etmektedir. Paleolitik Çağ’dan bugüne kadar zengin bir tarihsel ve kültürel birikim elde eden Niğde’de binlerce yıllık uygarlık ve topluluğun etkisine rastlamak mümkündür. Niğde bölgesinde yapılan kazı çalışmaları ile bulunan eserlerin bakımının yapılması, korunması ve sergilenmesi için Niğde Müzesi kurulmuştur. Niğde’de ilk müzecilik girişimi 1939 yılında Akmedrese’de başlamış gibi görünse de, 1957 yılında kurulan Niğde Müzesi asıl olarak bu görevi üstlenmiştir. 1977 yılında yeni binasına taşınan Niğde Müzesi, 1982 ve 1999 yılları arasında söz konusu binada hizmet vermeye başlamıştır.

Gümüşler Manastırı

Niğde’ye dokuz kilometredeki Gümüşler kasabasında bulunan Gümüşler Manastırı,  Kapadokya bölgesindeki günümüze kadar en iyi korunan elmiş en büyük manastırlardan biri olma özelliği göstermektedir. Büyük bir kayaya oyularak yapılan manastırın yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihinin MS 10 ile 13. yüzyıla kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Osmanlı Dönemi’nde Müslüman olmayan halk tarafından ibadet yeri olarak kullanıldığı bilinen manastırda ilk olarak 1962 yılında kazı çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Kilisesi üç apsisli olan manastır kapalı haç planına sahiptir. Manastıra avlu içerisinden giriş yapılmakta olup içeride dönemin en iyi özelliklerini yansıtan fresk ve motifler bulunmaktadır. Meryem Ana’nın dünyada ilk gülümsediği fresk ile ünlü manastırdaki motifler arasında Meryem Ana’nın tasvirleri, melekler, İsa’nın doğumu, mabede takdimi ve havariler gibi önemli sahneler de bulunmaktadır. Niğde’de yer alan ilginç tarihî yapılardan biri olan Gümüşler Manastırı’nı listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Alaaddin Camii

Niğde Kalesi’nin bulunduğu Alaaddin Tepesi’nde yer alan Alaaddin Camii 1223 yılında dönemin Niğde Sancakbeyi Ziynettin Beşare tarafından I. Alaaddin Keykubat adına yaptırılmıştır. Dikdörtgen yapıya sahip olan camii Niğde’nin en güzel camisi olarak anılmaktadır. Alaaddin Camii orijinal mimarisi ve taş işçiliği ile Anadolu Selçuklu Dönemi’nde yapılan camilerin en iyi örneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Dikdörtgen yapıya sahip olan caminin en bilinen özelliği kapısına uygun ışığın gelmesi durumunda taç giymiş bir kız siluetinin belirmesidir. Kapıdaki muhteşem işlemelere sahip taşların oyuntu ve çıkıntılarının ışık ve gölgelerle bir araya gelmesi sonucu bu görüntü oluşturmaktadır. Bu görüntü üzerine efsaneler ve söylentiler de bulunmaktadır. Alaaddin Camii dönem dönem yapılan onarımlarla günümüze kadar büyük ölçüde orijinalliğini koruyarak gelmiştir. Kubbesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek kurşun ile kaplanmıştır.

Roma Havuzu

Niğde il merkezine 24 kilometre, Bor ilçesine 8 kilometre ve Bahçeli kasabasına 3 kilometre mesafede bulunan Roma Havuzu, Roma Dönemi’nin en iyi eserlerinden ve işçiliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kleopatra’nın süt banyosu yaptığı havuz olarak da bilinmektedir. MS 2. ve 3. yüzyılda Trojan ve Hadrian döneminde inşa edildiği bilinen Roma Havuzu dikdörtgen plana sahiptir. Düzgün kesme taşlar ve mermerle yapılan havuzun kaynayan suyu, kemerler vasıtasıyla Kemerhisar (Antik Tyana) kentine ulaşmaktadır. Roma Dönemi’nden sonra toprak altında kalan Roma Havuzu, 1960 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda havuz bugünkü durumuna gelmiştir. Bölgede bulunan diğer kalıntılar Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir. Roma Havuzu yemyeşil ağaçların arasında bulunmasıyla yöre halkı tarafından dinlenme ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Havuzun etrafında keyifli zaman geçirebileceğiniz restoran ve kafe bulunmaktadır.

Tyana Ören Yeri

Tyana Ören Yeri ve Su Kemeleri Niğde’nin Bor İlçesi Kemerhisar kasabasında yer alır. Ören yeri Kemerhisar kasabasının altındadır. Kasabanın birçok yerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda heykeltıraşlık eserler, mimarî ve tarihî parçalar bulunmuştur. Çıkarılan eserler Niğde Müzesi’nde sergilenir. Bahçeli kasabasında bulunan Roma Havuzu’ndaki suyun kemerler yardımıyla kasabaya taşınmas ınedeniyle kasabaya Kemerhisar adı verilmiştir. Su kemerlerinin tarihi M.S. 2. ve 3. yüzyıla dayanmaktadır. Kemerhisar kasabası Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma döneminde ise Tyana ismiyle anılmaktaydı. Roma Dönemi’nde Güney Kapadokya Krallığı’nın başkenti olan Kemerhisar (Tyana) kasabası tarihinin en parlak yıllarını yine bu dönemde yaşamıştır. Kente bu dönemde antik saraylar, su kemerleri, tapınaklar ve yerleşim yerleri yapılarak büyük bir kent konumuna getirilmiştir. Kemerlerin büyük bir bölümü Kemerhisar kasabasının altında bulunmakta olup kazı alanında bulunan kemerler toprak üstünde halen ayaktadır. Tyana Ören Yeri ve Su Kemerleri 1, 2 ve 3 dereceli arkeolojik sit alanı olarak kabul edilmiş olup koruma altına alınmıştır. Ören yerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkündür.

Göllüdağ Ören Yeri

Niğde il merkezine 70 kilometre mesafede bulunan Kömürcü Köyü’nde yer alan Göllüdağ Ören Yeri, Göllüdağ’ın eteklerinde 2.172 metre yükseklikte kurulan antik kent,  M.Ö.  8’da adını Göllüdağ’ın konik zirvesindeki krater gölden almıştır. Göllüdağ Antik Kenti, Hitit Krallığı’nın yıkılmasının ardından kurulan Tabal Krallığı’nın sınırları içinde yer alır. Bugün Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Kapı Aslanı 1933 yılında antik yapı içinde bulunmuştur.

Niğde’de nerede ne yenir?

Tarım ürünleri ile öne çıkan Niğde mutfağında yemekler ağırlıklı olarak,  et ve sebze yemeklerinden oluşmaktadır. Sebze yemekleri sofraları süslerken Niğde’ye yolunuz düştüğünde birbirinden lezzetli et yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. Mangır çorbası ve oğma çorbası Niğde’nin geleneksel çorbaları arasındadır. Arabaşı çorbası yanında özel hamuru ile servis edilen bu yemekleri Niğde gezinizde mutlaka tatmalısınız.  Kıyma, irmik, köftelik bulgur, yumurta ve maydanoz ile hazırlanan mazaklı köftesi oldukça doyurucu bir yemek olarak Niğde mutfağında öne çıkan lezzetlerden biridir.
İnciğin ayva, nohut ve pekmezle pişirilmesi ile damakları şenlendiren ayva boranası Niğde’de tercih edilen başka bir tattır. Kuzu etinin sacda biber ve domatesle buluştuğu Niğde tavayı ise şiddetle tavsiye ediyoruz. Kuzu eti, yeşilbiber ve soğan ile hazırlanan söğürme bir yiyenin bir kez daha yemek isteyeceği enfes bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Niğde geziniz sırasında sıraladığımız bu tatları deneyimleyeceğiniz restoran ve mekanları da sizler için araştırdık. Öncelikle birbirinden lezzetli et yemekleri için Sofram Restaurant’ı  öneririz.
Gümüş Et Restaurant da et konusunda Niğde’nin en iddialı mekânlarından biridir. Kabak musakka, Niğde usulü etli bamya, ditme, tirit, papara, çılbır da deneyebileceğiniz diğer yöresel yemekler arasında yer alır. Öte yandan Niğde elma yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alan kentlerimizden biridir. Bu sebeple yemeklerde elma bolca kullanılmaktadır. Pirinçli elma dolması farklı lezzeti ile damaklarda yer edinen Niğde yemekleri arasındadır. Pekmezle yapılan un helvası olarak bilinen halveter, Niğde’de maharet isteyen özel tatlılardandır. Kaygana, burma tatlısı, zerde, kaymak tatlısı bölge mutfağında öne çıkan diğer tatlı çeşitleridir.
Niğde Gece Hayatı

Niğde Gece Hayatı


Niğde’de gece hayatı

İç Anadolu Bölgesi’nin tarihî ve doğal güzellikleri ile öne çıkan şehri Niğde’de aktif bir gece yoktur. Şehirde bulunan az sayıda eğlence mekânı keyifli vakit geçirmek isteyenleri eşsiz bir gece ve eğlence vaat etmektedir. Bariyer Cafe&Bar Niğde’de gece hayatı denince akla ilk gelen mekânlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Canlı müzik eşliğinde sevdiklerinizle birlikte keyifli bir akşam geçirebileceğiniz  mekânda arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz ve anın tadını çıkarabilirsiniz. Nezih Bar, burada eğlenmek için tercih edebileceğiniz iyi bir seçenek olabilir.
Casablanca Bistro&Pub birbirinden ünlü sanatçıların sahne aldığı ve Niğde’nin en iyi eğlence mekânları arasında yer alır. Nezih ortamı ve güler yüzlü servis anlayışı ile yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan mekanda, kendinizi eviniz rahatlığında hissedebilirsiniz. Kentte bulunan ve genellikle gençler tarafından tercih edilen Henry Jones, sevdiklerinizle birlikte eğlenebileceğiniz hoş bir mekandır. Burada birbirinden lezzetli yemekleri yerken, sınırsız içki seçenekleriyle de gecenin keyfini çıkarabilirsiniz. Yine kentte bulunan Kahverengi Cafe, sevdiklerinizle bir şeyler içip canlı müzik dinleyebileceğiniz eğlence mekânlarından biridir. Daha sakin bir akşam geçirmek isteyenlere ise, Beyaz Piyano Cafe’yi  önerebiliriz. Burada sevdiklerinizle birlikte çeşitli aromada kahve çeşitlerini deneyimleyebilir ve arkadaşlarınızla keyifle sohbet edebilirsiniz.