TatilCity.NETTatilCity.NET

Niksar Gezi Rehberi

Niksar Gezi Rehberi

Niksar Gezi Rehberi


Niksar Gezi Rehberi

Tokat’a bağlı Niksar ilçesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre mesafededir. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlardan faydalanabilirsiniz. Tokat’ın en bilinen ilçelerinden biri olan Niksar; yemyeşil yaylaları, verimli toprakları ve tarihi yapıları ile öne çıkmaktadır. Bir dönem Danişmentlilere başkentlik yapan Niksar; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple Niksar’ın pek çok noktasında bu medeniyetlere ait tarihi yapılara rastlamak mümkündür. Büyük bölümü birbirine yakın konumda olan bu eserlerin her biri görülmeye değerdir. Çoğu ilçe merkezinde bulunan bu eserleri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Tarihi yapılar, yemyeşil yaylalar ve keşfedilecek yeni mekanlar için Niksar’da gezebileceğiniz yerleri sizin için kaleme kaldık.

Niksar’a nasıl gidilir?

İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgeleri arasında bir geçit niteliği taşıyan Niksar, bu bölgeleri birbirine bağlayan yolların kavşak noktasındadır. Bu nedenle Tokat'ın ulaşım bağlantıları yönünden en önemli düğüm noktasını oluşturan Niksar, Yeşilırmak Vadisi'ni izleyerek güneybatıya  yönelen yolla il merkezine bağlanmaktadır. Öte yandan Kelkit Vadisi'ni izleyerek güneydoğu yönünde uzanan bir yolla Reşadiye, Erzincan ve Erzurum üzerinden İran'a ulaşmak mümkündür. Niksar'dan batıya yönelen bir devlet yolu Erbaa ve Taşova üzerinden Samsun'a, kuzeye uzanan bir başka devlet yolu ise Ünye'ye ulaşmak mümkündür. Niksar; Tokat'a 60 kilometre, Reşadiye'ye 57 kilometre, Erbaa'ya 43 kilometre, Ünye'ye ise 108 kilometre mesafededir. Niksar'dan Tokat'a ve çevre ilçelerle ulaşım; Niksar Seyahat, Niksar Expres ve 7 Nolu Yolcu Taşıma Koop. ile yapılmaktadır.
Niksar’da doğa sporları

Niksar’da doğa sporları


Niksar’da doğa sporları

Niksar’da doğa sporları alanında özellikle trekking öne çıkmaktadır. Yakın zamanda fotoğraf çekmek ve kuş gözlemi amacıyla yapımına başlanan kule ile doğa sporları çeşitlendirmeye çalışılıyor. Yine de bölgede, yoğun olarak kampçılık önemli bir faaliyettir. Mesire ve piknik alanları ile adından söz ettiren bölgede, yetkililer önemli çalışmalar yapmaktadır. Özellikle Akpınar Yaylası, turizm açısından bölge için kayda değer önem taşıyor. Burada yapılan çevre düzenlemesi ve belde yaratılmaya çalışılan turizm bilinci ile Niksar, alternatif doğa sporlarında hak ettiği noktayı yakalamaya çalışıyor.
Niksar Gezilecek Yerler

Niksar Gezilecek Yerler


Niksar Gezilecek Yerler

Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Niksar’a yolunuz düştüğünde gezilecek yerleri sizin için listeledik. Bunlar yerleri; Taşmektep, Talazan Köprüsü, Çöreğibüyük Camii, Ulu Cami, Yağıbasan Medresesi, Melikgazi Türbesi, Kırkkızlar Kümbeti, Akyapı Kümbeti, Kolag Kümbeti, Niksar Kalesi, Cikrikci Baba Türbesi, Erzurumlu Sahir Emrah Türbesi, Leylekli (Yılanlı) Köprü ve Hüseyingazi Köyündeki Kaya Mezarı şeklinde sıralayabiliriz. Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini taşıyan ilçede, birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Niksar Ulu Cami

Niksar’ın Kebir Mahallesi’nde bulunan tarihi Niksar Ulu Cami, ilçede görülmesi gereken ilk yerdir. Bölgede uzunca bir süre hüküm süren medeniyetlerden biri olan Danişmentliler, bu yörede birçok esere imza atmıştır. Bunlardan biri de, 1145 yıllında Cepnizade Hasan Bey tarafından yaptırılan Niksar Ulu Cami’dir. Cami kesme taştan ve dikdörtgen yapılıdır. Cami, Türkiye’de yapılan camiler içinde en büyük minareye sahip olması yönüyle öne çıkar. Fakat bölgede meydana gelen bir deprem sırasında minare yıkılmıştır. 1967-1970 yılları arasında minare onarılarak, yeniden ibadete açılmıştır. Niksar Ulu Cami, Anadolu’daki camilerin içinde en eski örneklerinden biri olarak da bilinmektedir. Kitabe yeri boş olan bu cami ile ilgili çeşitli rivayetler anlatılmaktadır. Bunlardan biri de 2. Abdülhamit’in tuğrasının bu camide olduğu yönündedir. Son olarak cami, günümüze kadar birçok kez onarımdan geçirip, yöre halkının ibadetine sunulmuştur.

Niksar Kalesi

Başından belirtmek isteriz ki, maalesef Niksar Kalesi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Hakkındaki tüm bilgilerin rivayetlere dayandığı kale ile ilgi en çok dile getirilen rivayet ise, Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve adının da Kaberia olduğudur. Niksar Kalesi, Roma dönemindeki yapılarla günümüzdeki konumuna ulaşmıştır. Ancak Bizans, Osmanlı ve Danişmentliler tarafında onarılıp kullanılan kale, uzun savaş ve doğal afetlerden zarar görmesine rağmen günümüze ulaşmayı başarmıştır. Buraya yapacağınız ziyarette bu muhteşem kaleyi mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Yağıbasan Medresesi

Cemalettin Mahallesi Sulusokak’da yer alan Yağıbasan Medresesi, ilçenin şehir merkezindedir. Yöre halkı tarafından Çukur Medrese olarak da bilinen yapı, Danışmendli Melik Nizameddin Yağıbasan tarafından 1157 yılında yaptırılmıştır. Niksar Kalesi’nin surlarından yararlanılarak inşa edilen medrese Anadolu’da yapılan en eski medrese olma özelliğine sahiptir. İlçeye yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Arastalı Bedesten(Tokat Müzesi)

Niksar merkezde bulunan Arastalı Bedesten diğer adıyla Tokat Müzesi’nin kimin tarafından yapıldığı veya yaptırıldığı bilinmemektedir. Tokat’ta ilk müze çalışmaları 1926 yılında başlamıştır. Müze o zaman Gökmedrese binasını kullanmıştır. Ardından çoğalan eserin sergilenmesi için bir yer ihtiyacı ortaya çıkmıştır. 2012 yılında Tokat Müzesi, Arastalı Bedesten’e taşınmıştır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu bedesten için şunları söylemiştir: “Halep ve Bursa çarşıları gibi gayet tertip üzere kurulmuştur.” İstanbul Kapalı çarşıdaki bedesten bölümünü andıran bu tarihi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Arasta Çarşısı

İlçe merkezinde, Niksar Kalesi’nin hemen yamacında kurulan Arasta Çarşısı ilçenin en eski çarşısı olma özelliğini taşımaktadır. Selçuklu dönemi ticaret hayatını yansıtan bu çarşıda çeşitli dükkânlar vardır. Buraya yolunuz düşerse, bu çarşıdan kendiniz ve sevdikleriniz için hediyeler alabilirsiniz.

Çamiçi Yaylası

Niksar ilçesine 17 kilometre mesafede yer alan Çamiçi Yaylası, Niksar ve Ünye karayolu üzerindedir. Deniz seviyesinden yaklaşık 1350 metre yükseklikte olan yayla, çeşitli ağaçlara ve birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu saklı cennet, özellikle bahar mevsimi ile birlikte yöre halkı ve çevre ilçelerden insanların akınına uğrar. Şehrin kalabalığında sıkıldıysanız ve yaz mevsimindeki sıcaklık sizi bunaltıyorsa, Çamiçi Yaylası tam size göre olabilir.

Akbelen Yaylası

Doğal güzelliğiyle herkesi büyüleyen Akbelen Yaylası, Niksar Karayolu’nun 18. kilometresindedir. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan yayla, doğal güzelliklerinin yanı sıra köklü tarihiyle de bilinmektedir. Ziyaretçilerine yeşillikler içinde bir tatil sunan yaylada, aileniz ve sevdiklerinizle eğlenebileceğiniz mesire alanları vardır. Akbelen Yaylası’na gittiğinizde, bu mesire alanlarında bulunan alabalık tesislerini de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Taze ve lezzetli balıkların tadı damağınızda kalacak. Kısa bir süre önce turizme açılan Akbelen Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Efkerit Vadisi Luvi Tapınağı

Niksar ilçe merkezine 10 kilometre mesafede bulunan Efkerit çevresindeki mağaralar, Tümülüsler, mezar kalıntıları ve Anadolu’daki bir halk topluluğu olan Luvilere ait tapınaktan oluşan bir kanyon içindedir. Nuh Tufanı’ndan kaçan Luvilerin, bu mağara ve tapınakları inşa ettikleri söylenir. Çeşitli kaynaklarda bu mağaranın daha sonra Nizamettin Yağıbasan tarafından askeri üs olarak kullanıldığı da anlatılmaktadır.

Çöreğibüyük Camii

İlhanlılar döneminde yaptırılan Çöreğibüyük Camii, Hicri takvime göre 13. yüzyılda tekke ve zaviye olarak hizmet vermiştir. Kare planlı olarak tasarlanan bu cami, ismini kapısının sağ ve sol yanlarında bulunan ve çöreğe benzeyen rozetten almıştır. Camide özellikle çömelmiş geyik ya da ceylan olduğu tahmin edilen figürler dikkat çekmektedir.

Lülecizade Kardeşler Çeşmesi

Lülecizade Kardeşler Çeşmesi, Çöreğibüyük Camii’nin hemen yanındadır. 1920’li yıllarda, Harmacık Tepesi’nden getirilen bir Roma lahdi ile yapıldığı kabul edilen bu çeşme, ilçenin önce gelen tarihi yapılarından biridir.  Lahit kapağının iki yanında bulunan rölyef buluyor. Bu rölyeflerden birinde sürüsünü otlatan çoban, diğerinde ise inek sağan kadın figürleri yer alır.

Taş Mektep

Taş Mektep, eski Hükümet Konağı’nın hemen yanı başındadır. Eğimli bir arazi üzerinde dikdörtgen planla yapılan Taş Mektep, kare planlı yan yana iki bölümden meydana gelir. Binanın önünde, dört sütun üzerinde dört bölümlü revak düzenlemesi görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Melikgazi Mezarlığı

Girişinde Doğanşah Alp ve Seyit Nurettin Alparslan Türbeleri olan mezarlık, Anadolu’nun en eski mezarlıklarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Açık hava müzesi görünümünde olan Melikgazi Mezarlığı’nda mezar taşı örnekleri ve türbeler vardır.

Niksar’da nerede ne yenir?

Kültürel zenginliğini mutfağına yansıtmayı başaran bir Anadolu kentlerimizden biri olan Tokat’ta, birçok lezzetli yöresel yemek tadabilirsiniz. Elbette ki, bu tatların arasında Tokat kebabı, ayrı bir yere sahiptir. Peki, Tokat kebabını en orijinal haliyle ancak Niksar’da yiyebileceğinizi biliyor muydunuz? İlçede yer alan pek çok restoranda başta Tokat kebabı olmak üzere “Cevizli Bahar” adı verilen ve yöreye özgü bu leziz yiyeceği deneyimleyebileceğiniz mekanlar bulunur. Ceviz ve salçayı, bir miktar baharatla karıştırarak yapılan cevizli bahar, ekmeğe sürerek tüketilmektedir. Öte yandan Niksar’da tadabileceğiniz bir diğer lezzet ise, “Cevizli parmak ekmek” tir. Her fırında bulabileceğiniz bu lezzeti, Niksar’da mutlaka tatmalısınız. Niksar’da bu ve daha birçok yöresel tadı keşfedeceğiniz mekanları ise; Niktaş Çatı Restaurant, Dilibal Pide Sarayı, Yeşil Niksar Lokantası,  Birader Pide & İskender, Arzum Havuz Restaurant, Akasya Restaurant, Kavlaganlik Alabalik Tesisleri, O Ağacın Altı, Niksar Ayvaz Kule Park şeklinde sıralayabiliriz.
Niksar’da gece hayatı

Niksar’da gece hayatı


Niksar’da gece hayatı

Muhafazakar yapısı nedeniyle Niksar’da çok hareketli bir gece hayatı yoktur. Burada gençler daha çok ilçe merkezinde bulunan kafe ve küçük barlarda zaman geçirmektedir. Aileler ise çoğunlukla çay bahçesi gibi alkolsüz mekanları tercih etmektedir. Ev ziyaretleri ve misafirliklerin yoğun olduğu her Anadolu kentinde olduğu gibi burada da kalabalık ve yoğun gece hayatı yoktur. Yine de ilçe merkezinde bulunan Baba Club, Mr. Yılmaz'ın Yeri, Özgür'ün Şark Köşesi ve Ayvaz Kule Park gibi eğlence mekanlarında vakit geçirebilir ve sevdiklerinizle eğlenebilirsiniz.