TatilCity.NETTatilCity.NET

Ödemiş Gezi Rehberi

Ödemiş Gezi Rehberi

Ödemiş Gezi Rehberi


Ödemiş Gezi Rehberi

Tarihi ve doğal güzellikleriyle İzmir’in en büyük ilçelerinden olan Ödemiş; deri tulum peyniri, köftesi, tarihi konakları gibi birçok değeriyle ünlüdür. İlin güneydoğu kısmında yer alan ilçe, bin 82 kilometrekare yüzölçümüne ve yaklaşık 120 metre deniz seviyesinden yüksekliğe sahiptir. İzmir merkezine yaklaşık 110 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin kuzeyinde Bozdağlar, güneyinde Aydın Dağları ve orta bölgelerinde ise Küçük Menderes Ovası vardır. Yüksek bölgelerinde yaylalara ev sahipliği yapan Ödemiş, başlıca akarsuyu olarak Küçük Menderes Nehri’ni barındırır. Ağırlıklı olarak tarıma dayalı bir ekonomisi bulunan ilçede; patates, üzüm, incir, arpa, zeytin, tütün ve pamuk başlıca tarım ürünleridir. Ayrıca ilçe topraklarında soğan, mısır, mandalina ve baklagiller de yetiştirilmektedir. Ödemişte hayvancılık da ilerlemiştir. İlçenin köylerinde ipekböcekçiliği yaygındır.
Yeşillikler içindeki dağları, bağları ve Gölcük Gölü ile eşsiz bir güzelliğe sahip olan Ödemiş’te asırlık ağaçlar bulunmaktadır. İlçenin tarihi değeri, yakınında bulunan Birgi’nin Anadolu Beylikleri zamanında başkent olmasıyla artmıştır. Burası Selçuklu ile Osmanlı dönemi mimarisinin güzel örneklerini barındıran bir turizm merkezidir. Yöresel ürünler ve kadın el sanatları pazarı, Yıldız Kent Arşivi, Bedia Akartürk Sanat Müzesi gibi gezilebilecek yerlere sahip olan Ödemiş’te, ayrıca tarihi Arasta Çarşısı, kent müzesi, Bozdağ Kayak Merkezi, Gölcük, Ovakent, Birgi gibi keyifle ziyaret edilebilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. İlçenin köylerinde yer alan dar sokakları, eski cumbalı evleri ve şelaleler ise ayrı bir güzelliktir.

Ödemiş’e nasıl gidilir?

İzmir il merkezine 114 kilometre uzaklıkta bulunan Ödemiş, karayolu ve demiryolu ulaşım olanaklarına sahiptir. İlçe merkezi ile İzmir Otogarı’ndan her yarım saatte bir karşılıklı otobüs seferleriyle il merkezi bağlantısı bulunan Ödemiş’in merkezinden ayrıca Alaşehir, Salihli, Selçuk ve Kuşadası ilçelerine de seferler bulunmaktadır.
Ayrıca ilçeden Torbalı ve İzmir demiryolu hattı aracılığıyla tren ulaşımı sağlanabilmektedir. İzmir Basmane Garı’ndan Ödemiş’e günde iki kez karşılıklı tren seferi mevcuttur. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT seferleri kapsamında, 795 numaralı otobüsle Torbalı’ya gidilebilmektedir.
Ödemiş’te doğa sporları

Ödemiş’te doğa sporları


Ödemiş’te doğa sporları

Doğa sporları için uygun bir yapıya sahip olan Ödemiş’te, kış sporlarından trekkinge, yamaç paraşütünden olta balıkçılığına kadar pek çok aktivite gerçekleştirilmektedir. Kış turizminin gözde yerleri arasında bulunan Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş’te yer almaktadır. Merkezde bulunan tesislerde snowboard yapılabilmektedir. Ayrıca Ödemiş'in Gölcük, Bozdağ, Elmabağ, Çamyayla, Horzum, Ayvacık ve Başova yaylaları da doğa sporları için oldukça elverişlidir.
Yamaç paraşütü, kamp, mağaracılık, su sporları, olta balıkçılığı, su sporları, trekking, dağcılık gibi doğa sporlarına uygun çok sayıda bölgeye sahip olan Ödemiş’te; yamaç paraşütü Ovacık, Gölcük, Hamamköy ve Subatan yaylaları ile Ayı Çukuru mevkiinde yapılabilmektedir. Mağaracılık sporu Ayvacık Düdeni ve Ödemiş Subatanı’nda yapılabileceği gibi bisiklet turları ise Birgi, Bademli, Kayaköy, Günlüce, Gölcük, Bozdağ, Subatan ve Elmabağı yaylalarında gerçekleştirilmektedir.
Olta balıkçılığının Gölcük’te yapıldığı ilçede, su sporları ve tekne turları yine Gölcük’te; dağ ve doğa yürüyüşleri Bozdağ, Gölcük, Çamyayla, Birgi, Hamamköy, Ayı Çukuru ve Subatan’da, dağcılık ise Bozdağ, Kumpınarı Tepesi, Hacetdede Tepesi ve Keldağ tepesinde yaygındır.
Ödemiş’te gezilecek yeler

Ödemiş’te gezilecek yeler

Ödemiş’te gezilecek yeler

Ödemiş’te gezilecek yeler


Ödemiş’te gezilecek yeler


Bedia Akartürk Müzesi

Ödemiş’te gezilebilecek yerlerin başında, burada doğduğu için adı ilçeyle özdeşleşen Bedia Akartürk Müzesi gelmektedir. Akartürk, sanat hayatına Ödemiş’te başlamıştır ve yaşını büyüterek İzmir Radyosu’nda dokuz yıl çalışmıştır. Yurt genelinde sevilen ve farklı ses rengiyle bilinen sanatçı için Ödemiş’te Bedia Akartürk Müzesi kurulmuştur. Müzede, sanatçının şimdiye kadar aldığı ödüllerin yanı sıra, sahne kıyafetleri, fotoğrafları ve kendi diktiği yöresel kıyafetler görülebilmektedir.

Ödemiş Müzesi

İki kattan oluşan müze, koleksiyoncu Muttahar Başoğlu’nun bağışladığı arsaya kurulmuştur. İlk açıldığında etnografik eserlerin sergilendiği Ödemiş Müzesi’nde, zaman içinde arkeolojik eserler de sergilenmeye başlamıştır. Büyük çoğunluğu Tunç Çağı, Arkaik, Klasik ve Bizans dönemlerine ait yaklaşık 16 bin eserin sergilendiği müzede, bu eserlerin önemli bir kısmını ise süs eşyaları, küçük heykeller, seramik, bronz ve cam ürünler meydana getirmektedir.

Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı

Osmanlı çarşı yapılarından olan arasta tipi çarşılardan biri de Ödemiş’te bulunmaktadır. 1800’lerde kurulduğu tahmin edilen Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı, Osmanlı döneminin açık arasta tipinin nadir örneklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Çarşı, üç tane caminin arasında ve 17 hanın ortasında yer alan önemli bir ticari merkezdir. Cumhuriyetin ilk yıllarına da tanıklık eden çarşı, işgal zamanında yakılmaktan kurtulan yapılar arasındadır. Birinci derece SİT alanı olan Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı’nda, yok olmaya yüz tutmuş el zanaatları görülebilmektedir. Burada zamana meydan okuyan semerciler, keçeciler, kalaycılar, sepetçiler ve tenekecileri görmek mümkün.

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

Küçük Menderes Havzası’nın kültürel ve tarihi eserlerinin sergilendiği Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Yıldız Oteli’nin 14 odası ile dört koridorunun yanı sıra Keçecizade Hanı’nın iki katını kaplayan, 27 bin esere sahip bir yapıdır. Bölgenin tarihi değerlerine açılan bir pencere olarak nitelendirilen müzede, hanın üst katında Yıldız Kundura Odası, Yıldız Sinema Odası, “İlkkurşun” Sergi Salonu, Çeyiz-Gelin-Düğün Sergi Salonu, Kore Savaşı Fotoğraf ve Obje Sergi Salonu yer almaktadır. Hanın alt katında bulunan odalar ise Berber Odası, Tütün Odası ve Saatçi Odası’dır. Efeler Odası, Mutfak, Silahlar ve Kadın Takıları gibi bölümlerin bulunduğu müzenin diğer bölümlerinde de pek çok sergi görülebilmektedir.

Birgi

Bir açık hava müzesi olan Birgi, Ödemiş’te gezilmesi gereken önemli yerler arasındadır. İlçe merkezine yedi kilometre mesafede yer alan Birgi, havzanın kültür ve inanç turizmi merkezidir. Tarihte bir dönem de Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan bu yer, Ege Bölgesi’nin en güzel köylerinden biridir. Köyde yer alan Sandıkoğlu ve Çakırağa konakları, Ulu Camii ve İmam-ı Birgi Türbesi en çok ziyaret edilen yerlerdir. Köydeki tarihi evler de görülmeye değer yapılardır.

Bozdağ Kayak Merkezi

Ege Bölgesi’ndeki nadir kış sporları merkezinden biri olan Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ köyü sınırlarında yer almaktadır. Kış sporları tutkunlarının aralık ile mart ayları arasında yoğun ilgi gösterdiği kayak merkezi, İzmir’e yakın olduğu için binlerce kişi tarafından tercih edilmektedir. Kış aylarında bir metreyi aşkın kar kalınlığının görüldüğü bu merkezde, iki tane teleski tesisi mevcuttur.

Ödemiş Pazarı

Türkiye’deki en büyük açık hava alışveriş merkezi olarak nitelendirilen Ödemiş Pazarı, cumartesi günleri kurulan, 110 yıllık geçmişe sahip önemli bir pazardır. Bine yakın esnafın tezgah açtığı pazarda; yöresel her türlü ürünü bulmak mümkündür. Köy ekmeği, taze çökelek, yoğurt, reçel, kekik gibi pek çok yerel ürünün satıldığı pazarda, özellikle meşe odunuyla ısıtılmış geleneksel fırınlarda nohut mayasıyla yapılan ekmekler ilgi çekmektedir.

Kadın El Sanatları Pazarı

Ödemiş’e özgü bir diğer gezilebilecek yer olan Kadın El Sanatları Pazarı’nda; efe oyaları, ipek mendiller, kanaviçeler, el dokumaları ve hediyelik eşyalar bulabilmek mümkündür. Yoğun ilgi gören bu pazara İzmir’den ve çevredeki diğer ilçelerden de çok sayıda kişi uğramaktadır. İpekböcekçiliğinin gelişmiş olduğu ilçede, ham ipekten yapılan ipek çarşaflar ve kıyafetler büyük ilgi çekmektedir.

Ulu Camii

Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı’nın merkezinde yer alan Ulu Camii (Büyük Camii) 1702 yılında Yenice köyü sakinlerinden Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Direkleri ağaçtan yapılan caminin sol üst tarafında kuş sarayı mevcuttur. İlçede ayrıca Ödemiş Merkez Abdi Ağa Camii ve Gürcüzade Camii de görülmeye değer önemli tarihi camilerdir.

Ödemiş 125. Yıl Kültür Parkı

Ödemiş’ten Birgi’ye giderken yol üzerinde bulunan bu büyük park, hafta sonları kafa dinleyip doğayla iç içe keyifli vakit geçirmek isteyenlerin öncelikli tercihleri arasındadır. Parkta yer alan 10 bin metrekarelik yapay gölet, iki tane şelale, yüzme havuzu, tesisler, iş merkezleri, çay bahçesi, yürüyüş parkurları ve çocuk parkları Ödemişlilerin yoğun ilgisini çekmektedir. Ayrıca mini golf alanı ile jimnastik tesislerinin de bulunduğu 125. Yıl Kültür Parkı’nı Ödemiş gezinizde mola verebileceğiniz bir nokta olarak öneririz.

İlk Kurşun Anıtı

Ödemişlilerin Yunan işgaline karşı örgütlü mücadelesinin önemini anlatan İlk Kurşun Anıtı, ilçe merkezine 13 kilometre mesafede yer almaktadır. İlkkurşun (Hacıilyas) köyünün girişine 1925 yılında yapılan anıt, ilçenin tarihi açısından önemli bir eserdir. Bu köyde mayıs ayının son haftasında her yıl geleneksel olarak İlk Kurşun Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir.

Gölcük

Bozdağ’ın eteklerinde; yüz yıllık ağaçlara, şifalı bitkilere ve büyük çam ormanlarına ev sahipliği yapan bu köy, Ödemiş ilçe merkezine altı kilometre mesafede bulunmaktadır. Gölcük, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak da kayıtlarda yer almaktadır. Eksik olmayan rüzgarından dolayı çevredeki köylülerce yayla olarak da kullanılan Gölcük, huzurlu bir tatil arzulayanların tercihlerinden biridir. Fotoğraf tutkunlarının özellikle sonbahar aylarında muhteşem kareler yakaladıkları bu köyü görmenizi öneririz.

Lübbey Köyü

Neredeyse tamamen terk edilmiş bir köy olan Lübbey (Çamyayla), hayalet köy olarak da nitelendirilmektedir. Nüfusu 10 kişi kadar olan köyde, kaderine terk edilmiş çok sayıda ev mevcuttur. Köyün, Osmanlı İmparatorluğu zamanında eşkıyaların saklandığı yer olduğu belirtilmektedir. Adeta bir film seti görüntüsü veren Lübbey köyü, bu özelliğiyle fotoğrafçıları ve belgeselcileri cezbetmektedir.

Ödemiş’te nerede ne yenir?

Ege mutfağının özelliklerinin yanı sıra kendine özgü lezzetleriyle de öne çıkan Ödemiş; otu, unlu mamulleri ve tatlılarıyla öne çıkmaktadır. İlçede kahvaltılarda en çok tercih edilen lezzetler katmer ve töngül pidesidir. Çıtır gözleme diye de nitelendirilen Ödemiş katmeri, üzerine peynir serpiştirildiğinde daha lezzetli olmaktadır. Otlu kır pidesi olan töngül pidesi Ödemiş’in yöresel lezzetleri arasındadır. Ayrıca kar helvası da ilçede yaygın bir lezzettir. Yaz aylarında serinlemek için tüketilen kar helvası, Bozdağ’dan getirilen kar ya da buzun üzerine karadut suyunun dökülmesiyle yapılmaktadır. Bunların yanı sıra ilçede kaygana, heybeli çorba ve ekmek kebabı da yöresel lezzetlerin öne çıkanlarıdır. Ödemiş’in en ünlü lezzeti ise Ödemiş köftesidir. Piyasada bulunamayan bu köfte, özel bir pişirme tekniği ile hazırlanmaktadır.
Ödemiş’te hem yöresel lezzetleri hem de Türk ve dünya mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta bulunmaktadır. İlçede öne çıkan restoranlardan Atom, Keskinel, Dostol, Gonca Kebap ve Hurşit Usta turistlerin yoğunlukla tercih ettiği mekanlardır.

Hurşit Usta

İlçenin meşhur tereyağlı kebabının en lezzetlisini sunan mekanlardan Hurşit Usta, dededen toruna üç kuşaktan beri bu işi aşkla sürdürmektedir. Dana etinin yumuşak ve kaburga kısmından yapılan bu kebaba irmik, karabiber, tuz ve kimyon karıştırılmaktadır. Kebabı bu kadar lezzetli yapan ana unsur, bir gece dinlenmesinde gizlidir. Ödemiş’in en çok ilgi gören restoranları arasındaki Hurşit Usta’da, kebaplar domates ve sumaklı soğan salatası ile servis edilmektedir.

İsmail’in Yeri

Ödemiş Kasaplar Çarşısı’nda bulunan İsmail’in Yeri’nde ise meşhur Ödemiş kebabının daha az yağlısı hazırlanmaktadır. Eğer yağ konusunda hassassanız burayı tercih edebilirsiniz. Nitekim İsmail’in Yeri’nde hazırlanan kebap da oldukça lezzetlidir.

Nardanem

Ödemiş’te lezzetli bir yemeğin ardından nefis bir kahve içmeyi tercih edenlerin durağı ise Nardanem’dir. İç mekanının yanı sıra dışarıdaki alanı da oldukça keyifli bu butik mekanda hazırlanan nefis yemekler ilçeye gelenlerin damağını şenlendirmektedir.

Baba Lokantası

Ödemiş’in yöresel lezzetlerini ve ev yemeklerini oldukça başarılı bir şekilde hazırlayan Baba Lokantası, ilçenin mütevazı ama nefis yemeklere sahip mekanıdır. Bir esnaf lokantası olarak hizmet veren Baba Lokantası, lezzetleriyle ününü tüm bölgeye yaymıştır.

Saliha Hanım Konağı

Ödemişte kahvaltı için tercih edilen Saliha Hanım Konağı, aslında otel olarak hizmet vermektedir. Ancak dışarıdan da konuk kabul eden konakta, lezzetli reçeller ve peynirler kahvaltıların başrol oyuncusu konumundadır.
İğneada Gece Hayatı

İğneada Gece Hayatı


Ödemiş’te gece hayatı

İzmir’in en kalabalık ilçeleri arasında bulunan Ödemiş, gece hayatı konusunda çeşitli seçenekler sunmaktadır. İlçede yer alan bar, pub, kulüp, meyhane ve restoranlarda geç saatlere kadar keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ödemiş ilçe merkezinin yanı sıra turizmin gelişmiş olduğu köylerinde de yer alan çok sayıdaki mekanda sakin bir gece hayatı yaşayabileceğiniz gibi çılgın partilere de katılabilirsiniz.
İlçe genelinde öne çıkan başlıca mekanlar; Birgi’de ocakbaşı eğlencesini sunan Birgi Ocakbaşı, Gölcük’te yer alan Prenses Bar, Anafartalar’daki Kardeşler Pub, As Bar, Şirin Pilsen, Star Gazinosu, Ağa Bar, Efe Bar, Kaptan Restaurant, Efsane Bar ve Abone Pub gibi işletmelerdir.