
Odessa Gezilecek Yerler
Odessa’da gezilecek yerler
Etkileyici güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakan Odessa, bir liman şehridir. Özellikle yaz aylarında binlerce turisti misafir eden Odessa, gerek kendine özgü mimarisi gerekse tarihi ve birbirinden ilginç koleksiyonların sergilendiği müzeleriyle birçok turistin uğrak noktasıdır. Odessa’nın şehirdeki gezip görülecek başlıca merkezleri arasında; Vorontsov Sarayı, Odessa Nümismatik Müzesi, Potemkin Merdivenleri, İlginç Bilim Müzesi, Odessa Batı ve Doğu Sanatları Müzesi, Transfigürasyon Katedrali, Portakal Anıtı, Odessa Opera ve Bale Binası, Osedda Arkeoloji Müzesi ve Vorontsov Deniz Feneri yer almaktadır.
Vorontsov Sarayı veya Alupka Sarayı, Kırım Dağları'nın eteklerinde, Alupka kasabasında bulunan tarihi bir saraydır. Kırım'ın en eski ve en büyük saraylarından biri olma özelliği taşıyan Vorontsov Sarayı, güney sahillerinin en turistik yerlerdendir. Saray 1828-1848 yılları arasında Rus Prens Mikhail Semyonovich Vorontsov tarafından yaptırılmıştır. Vorontsov Sarayı'nın en önemli özelliklerinden biri de Alman peyzaj bahçecisi Carolus Keebach tarafından düzenlenen 40 hektar yeşillik ve bitişik park topluluğu olmasıdır.
Ukrayna'nın para müzesi olan Odessa Nümismatik Müzesi, Kuzey Karadeniz Bölgesi ve Rus-Ukrayna'dan antik kalıntıların korunduğu ve sergilendiği yerdir. Odessa'nın merkezinde yer alan müze, 33 Hretska caddesindedir. Yanı sıra burada; eski ve ortaçağ sikkeleri, eski ve modern Ukraynalı banknotlar, Kuzey Karadeniz Bölgesi’nin antik çanak çömleği ve bu türden güzel sanatlar eserleri sergilenir. Müzenin madeni para galerisi, modern para ve Ukrayna parasal göstergelerinin sergilenmesiyle her yıl birçok turistin uğrak noktası olmaya devam ediyor.
Odessa’nın dev merdivenleri olan Potemkin Merdivenleri ile denize doğru şehre resmi bir giriş yapmanızı sağlayacaktır. Odessa'nın en bilinen simgesi olan merdivenler, başlangıçta Bulvar basamakları, Dev Merdiven veya Richelieu Basamakları olarak tanınıyordu. En üst basamağın genişliği 12.5 metre, en düşük basamağın genişliği ise 21.7 metredir. Merdiven 142 metreye kadar uzanır. Ancak merdivenler daha uzun boylu bir illüzyon vermektedir.
Zaman içinde bir takım değişimler, hava koşulları ve eski merdivenlerin yıkılmasıyla Potemkin Merdivenleri, günümüzde ihtişamını korumayı sürdürüyor.
Klasik müze algısını değiştirecek olan müze olan İlginç Bilim Müzesi, etkileşimli yapısı ve her ziyaretçinin her şeye dokunabilmesi ve ziyaretçilerin kendi elleriyle bilimsel deneyler yapabilmesiyle adının hakkını veren bir müzedir. İlginç Bilim Müzesi, hem yetişkinleri hem de çocukları büyüleyen atmosferi ile okul müfredatından farklı bir ortam sunuyor. İlginç Bilim Müzesi, bilim ve eğlenceyle uyumlu, fizik ve diğer doğal bilimlerini bütünleyen uygulamalarıyla ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. Müzeye, hafta sonları veya hafta içi günlerinde uğrayarak, keyifli zaman geçirebilirsiniz.
1923 yılında kurulan Odessa Batı ve Doğu Sanatları Müzesi, 1856 ve 1858 yılları arasında mimar L.Otton tarafından tasarlanan bir saray içindedir. Müzede, Güzel Sanatlar Şehir Müzesi ve Odessa Üniversitesi'nden alınan eserler sergilenir. Müze ayrıca; Caravaggio, Gerard David, Jan van Scorel, Rubens, Abraham Bloemaert, Frans Hals gibi geniş bir koleksiyona sahiptir. Depo odalarında, İrina Linnik tarafından ressam Frans Hals'ın iki röntgenci çalışması keşfedilmiştir.
Zhvanetskii Bulvarı’nın başında yer alan Portakal Anıtı, şehri kurtaran portakalı simgeler. İlginç gibi görüşe de, söz konusu portakalın mantıklı ve tarihsel bir öyküsü olduğunu söylememiz gerekiyor. XVIII. yüzyılın sonunda kentin gelişmesinin limanın inşasının tamamlanmasına bağlıydı. Fakat İmparator Paul, ödemeyi yapmayı bıraktı. Binayı yapan insanlar da geri gönderilmek zorunda kalınca, Petersburg'taki Kral'a tropik meyveler gönderildi. Kışın sonunda kurulan mahkemede, bu jest üzerine Kral limanın tamamlanması için para verdi ve Odessa kurtarıldı. Portakalın içinde İmparator I. Paul tarafından bir figür var. Heykel kompozisyonu turuncuya tutturulmuş üç at içerir. Turuncu üzerinde Odessa'nın en ünlü binaları olan Opera Binası, Spaso- Preobrazhenskii Katedrali ve Vorontsov Sarayı kolonesi yer almaktadır.
Şehrin simgelerinden biri olan Odessa Opera ve Bale Ulusal Akademik Tiyatro Binası, Odessa’da yer alır. Ukrayna'nın en eski tiyatrosu olan Odessa Opera ve Bale Ulusal Akademik Tiyatro Binası, Odessa'daki en ünlü yapılardandır. Odessa’da ilk opera binası 1810'da açılmıştır ve maalesef bina 1873'te yangınla yok olmuştur. Bina modern halini ise, Fellner & Helmer tarafından neo-barok stiliyle yeniden kazanmıştır ve restore edilen bina 1887'de tekrar açılmıştır. At nalı tasarımı şeklinde tasarlanan bina, benzersiz akustiği ile sahneden koridorun herhangi bir yerine kadar en düşük sesi iletilebiliyor.
Odessa'da nerede ne yenir?
Odessa'da her yıl sayısı giderek daha fazla artan kafe ve restoranlar özellikle yurt dışından gelen turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Batıdan gelenler için fiyatların oldukça ekonomik olan Odessa’da bazı restoranlar biraz pahalı olabilir. Bu sebeple sipariş vermeden önce menüye bakmanızda fayda var. Yılın daha sıcak zamanlarında battaniyeleri genellikle akşamları sıcak tutmak için kullanabileceğiniz, kafelerde açık oturma alanları bulabileceğiniz Odessa’da, menülerin ağırlıklı olarak Rusça olduğunu hatırlatmak da faya var. Ancak isteyeceğiniz bir İngiliz menü işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Garsonlardan da temel İngilizce konuşabilmelerini ve öneriler istemeniz mümkündür. Borscht, chebureki, tavuk ve mlyntziyi denemeden şehirden ayrılmanızı önermiyoruz. Ayrıca bir liman şehri olan Odessa’da deniz mahsullerine istediğiniz gibi ulaşmanız da mümkündür.