TatilCity.NETTatilCity.NET

Osmaniye Gezi Rehberi

Osmaniye Gezi Rehberi

Osmaniye Gezi Rehberi


Osmaniye Gezi Rehberi

Türkiye'nin 80.'nci ili olan Osmaniye, zengin kültürel birikimi ve doğal güzellikleriyle öne çıkar. Bölgedeki en eski yerleşim alanlarından biri olan Osmaniye, M.Ö. 3000 yıllarından bu yana birçok devlet ve beyliğe ev sahipliği yapmıştır. Ceyhan Irmağı havzası içinde bulunan Osmaniye, Çukurova´nın bereketli topraklarının doğusundadır. Osmaniye, 19. yüzyılın sonlarında Adana ilinin Cebelibereket sancağına bağlı bir kaza konumundaydı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Fransız işgalinde uğrayan Cebelibereket Sancağı Cumhuriyet'le birlikte il statüsüne kavuştu. 1933'te Cebelibereket ili kaldırıldı ve Osmaniye adıyla ilçe yapıldı. Ardından Adana iline bağlandı. 1996'da yapılan bir düzenlemeyle, yeni kurulan Hasanbeyli, Sumbas ve Toprakkale ilçeleriyle; Bahçe, Düziçi, Kadirli ve Osmaniye (Merkez ilçe) ilçeleri bir araya getirildi. Merkezi Osmaniye olarak belirlenen kent, il yapıldı.
Öte yandan Çukurova ilk çağlardan bu yana Hitit, Pers ve Roma uygarlıklarının egemenliği altındaydı. Kapadokya ve Kilikya'yı, Suriye ve Mezopotamya'ya bağlayan yolların kesiştiği stratejik bir konumda bulunan bölge, Doğu Anadolu'nun giriş kapısıdır. Ortadoğu ülkeleriyle bağlantı sağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle, yörede bu yolların kontrol edilmesi amacıyla çok sayıda kaleye rastlamak mümkündür. İpekyolu’nun da bu bölgeden geçmesi kentin önemini daha da artırmıştır.

Osmaniye’ye nasıl gidilir?

Osmaniye'ye kara yolunun yanı sıra hava yolu, demir yolu ve deniz yoluyla da ulaşmak mümkündür. Osmaniye terminali ve TCDD istasyonu şehir merkezinde yer alır. İstanbul’dan özel araçlarınızla çıktığınızda İstanbul-Sakarya-Ankara-Aksaray-Adana üzerinden Osmaniye’ye ulaşabilirsiniz. İstanbul ile Osmaniye arası 1.023 kilometredir. İzmir’den yola çıkacaksanız İzmir-Afyonkarahisar-Konya-Aksaray-Adana yolunu takip etmeniz gerekmektedir. Osmaniye’ye bütün büyük şehirlerden otobüs seferi düzenlenmektedir. Osmaniye’ye hava yoluyla gitmek isteyenlerin ise, Adana Havalimanı ve Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’nı kullanması gerekecek. Deniz yoluyla gitmek isteyenler içinse, İskenderun limanı şehre 75 kilometre mesafededir.
Osmaniye Yapılacak Şeyler

Osmaniye Yapılacak Şeyler


Osmaniye’de gezilecek yerler

Milattan önceki çağlara kadar uzanan köklü tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Çukurova Bölgesi’nin kayda değer yerleşim merkezlerinden olan Osmaniye; özellikle tarihî kaleleri ile öne çıkar. Bu nedenle "Kaleler Şehri" olarak adlandırılmaktadır. Ancak Osmaniye, sadece kaleleri ile değil; milli parkları, kaplıcaları, açık hava müzesi ve yaylalarıyla ile de görülmesi gereken kentlerimiz arasında yer alır.

Karatepe-Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, Ceyhan Nehri kıyısında yer almaktadır. 7891.5 hektarlık büyük bir alanı kapsar ve zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. 1958 yılında koruma altına alınan Milli Park bölgesinde trekking, kamp ve piknik yapılabilir. Gerek şehir halkı, gerekse çevre il ve ilçelerden gelenlerle, yaz ayları çok hareketlidir. Karatepe Aslantaş Milli Parkı bölgesinde kamp yapmak isteyenler, Aslantaş Baraj Gölü'nün karşısını tercih etmektedirler. Milli Park, 1958 yılında Türkiye'nin en büyük ikinci parkı olarak belirlenmiştir. Park sayesinde turaç kuşu ve karaca gibi birçok nesli tehlike altındaki hayvan türü tekrar doğaya kazandırılmıştır. Bodur meşe ve halep çamı gibi bölgeye özgü ağaç türleri de parkın oluşturulması ile koruma altına alınmıştır. Öte yandan Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe Aslantaş Açıkhava Müzesi de Milli Park sınırları içindedir.

Kadirli Alacami

Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerinin özelliklerini taşıyan cami, Kadirli ilçesinin merkezindedir. 2. yüzyılın başında Romalılar tarafından manastır olarak yapılmıştır. 5. yüzyılda yapıya bir kilise ilave edilmiştir. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Kasım Bey, kiliseyi camiye dönüştürmüştür.  “Alaüddevle Mescidi” adını vermiştir. Caminin üzerini de kurşunla kaplanmıştır. 1563 yılında tutulan Kars-zül Kadiriye Sancak defterinde Ala Cami çevresindeki mahalle “Ala Mescit  Mahallesi” olarak bilinmektedir. Yapı, 1865’ten 1921’e kadar aralıksız cami ve medrese olarak hizmet vermiştir. Yine o dönemde yapının içindeki odalarda köyden gelen öğrenciler yatılı olarak kalmışlardır. Ala Cami, 4.401 metrekare yüzölçümü ile eski eser olarak tescil edilmiş ve kanun gereği Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne mülkiyeti verilmiştir.

Haruniye Kalesi

Abbasi Halifesi'nin uç beyi Faraç Bey tarafından Harun Reşit adına 785-786 yıllarında yaptırılan kale, Osmaniye'nin Düziçi ilçesi, Kurtlar Köyü Dumanlı Yaylası'nda bulunur. Nurdağları üzerine yaptırılmış olan Arap kaleleri arasında önemli bir konuma sahiptir. 13. yüzyılda Memlüklerin eline geçen Haruniye, 14. yüzyılda ise Doğu Kilikya'nın idarî merkezi haline getirilmiştir.  Bölgede eski adıyla Haruniye, şimdiki adıyla Düziçi olan ilçede hala Harun Reşit Kalesi olarak anılan bir kale bulunmaktadır. 8. yüzyıla tarihlenen kale yıkıntı durumundadır. Askeri açıdan kayda değer önem taşıyan bu yöre ve çevresine Horasanlı gönüllü Türk Mücahitleri yerleştirilmiştir. Harun Reşit Kalesi; Bizans-Abbasi sınır çatışmalarında önemli bir üs olarak kullanılmıştır. Kale, 2010 yılında restorasyon geçirmiştir. Düziçi kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan kalenin çevresine otopark, kafetarya, tuvalet ve kamelyalar yapılmıştır.

Kastabala-Hierapolis Antik Kenti

Kastabala-Hierapolis Antik Kenti, Osmaniye’nin 12 kilometre kuzeybatısında, Cevdetiye-Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında bulunur. Antik kent, Kastabala kentinin de yer aldığı Kilikia bölgesinden elde edilen yüzey buluntuları, M.Ö. 2000 ile Roma İmparatorluğu - Geç Roma dönemleri arasında tarihlenmiştir. Sur ile çevrili kent merkezindeki yapılar, şehir planlamacılığı açısından sütunlu cadde yerleşmeni belirlemiştir. Duvarlar ve tonozlarla, eğimli arazide düz teraslar yapılmıştır. Yamaca oturtulan ızgara planlı kentte merkezi yapılaşma ile kamu yapıları arazinin ortasında yer almaktadır. Tiyatro, hamam, dükkânlar, kuzey ve güney kiliseler bu plana uygun olarak yapılmıştır. Orta Çağ kalesi ise savunmaya uygun, kayalık bir tepe üzerindedir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye’nin Cevdetiye beldesinden geçen Ceyhan Nehri üzerindeki Gökçedam Köprüleri arasında kalan bölge, “Kırmıtlı Kuş Cenneti” denilmektedir. Osmaniye Kadirli yolu üzerindeki Kırmıtlı belde merkezinden geçen yolu takip ederek kuş cennetine ulaşabilirsiniz. Kuşların göç yolları üzerinde bulunan bölge, göletleri, ağaçları, sazlıkları ve yarlarıyla; kuşların barınması, beslenmesi ve üremesi için çok uygundur. Kuş cennetinde, gece balıkçılı, alaca yalıçapkını ve İzmir yalıçapkını, nesli tehlike altında olan küçük ak balıkçıl, sığır balıkçılı, küçük balaban ve mahmuzlu kız kuşu, kızıl sırtlı örümcek kuşu, karabaşlı kiraz kuşu, saz delicesi, karabaşlı martı, Arap bülbülü, gece balıkçılı, kızıl şahin gibi, aralarında nesli tükenme riski bulunun 200'e yakın kuş türü bulunmaktadır.

Şarlak Şelalesi

Kadirli–Sumbas ilçesi Alibeyli beldesi sınırları içinde yer almaktadır. Kadirli ve Sumbas ilçelerinden, Alibeyli beldesi Yeşilyayla köyü yolundan sağa sapılarak ulaşmak mümkündür. Kadirli’ye 20 kilometre mesafedeki şelale, Manavgat Şelalesi'nin bir minyatürü gibidir. Uzunluğu 25 metre, yüksekliği ise 5 metre civarındadır. Şelale, Kesiksuyu Çayı üzerinde yer alır ancak suyu Balıklar Deresi'ne dökülür. Etrafında sosyal tesislerin bulunmadığı bu doğal alan, bölgenin piknik için tercih ettiği yerler arasındadır. Korunma altına alınmış olan şelalenin, üzerindeki kalıntılardan dolayı eski zamanlarda bir su değirmenine de ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir. Şarlak Şelalesi, bölgenin doğa turizmi için oldukça önemlidir.  Maki ormanları ile kaplı olan Şarlak Şelalesi'nin çevresi, dinlendirici atmosferiyle görülmesi gereken yerler arasındadır.

Osmaniye Kaplıcaları

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinin 15 kilometre kuzeyinde ve Kuşçu köyü sınırları içindeki Düdül Dağı eteklerinde yer alan Osmanlıca Kaplıcaları, suyunun özelliklerinin yanı sıra temiz havası, eşsiz manzarası ve doğal güzelliği ile her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Osmaniye’ye 57 kilometre, Adana’ya ise 143 kilometre mesafede yer alan kaplıca alanı denizden 620 metre yüksekliktedir.

Osmaniye’de nerede ne yenir?

Çukurova’nın bereketli tarım alanlarından yetişen taze ürünler nedeniyle Osmaniye mutfağı oldukça zengindir.  Özellikle bulgurla yapılan yemeklerin meşhur olduğu Osmaniye mutfağında, Akdeniz mutfağının özelliklerine de rastlamak mümkündür. Osmaniye’de en sevilen lezzetleri; etli kömbe, Zorkun tava, tavuk doldurma, kaburga dolması, kabak çiçeği dolması, sıkilometrea, bazlama, kete, ekşili kömeç, mahluta çorbası, tutmaç çorbası, pirpirim cacığı, asıda tatlısı, karakuş tatlısı, Osmaniye simidi, tirşik ve süllüm şeklinde sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra Osmaniye’ye yolunuz düştüğünde mutlaka uğranızı tavsiye edeceğimiz bazı restoranlar var. Bu mekanları aşağıda bulabilirsiniz.

Biber Kebap

Bıçak kıymasından yapılan gerçek Adana kebabı yemek isteyenlerin uğrak noktası olan Biber Kebep, güler yüzlü hizmet anlayışıyla da müşterini memnun etmeyi sürdürüyor.

Güney Restoran

Tavuk ve kırmızı et ağırlıklı bir menü sunan restoranın, hem fırında hazırlanan lezzetleri, hem de pastırmalı humus, şakşuka gibi mezeleri çok lezzetlidir.

Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri

Diz boyunda masaları ve hasır tabureleriyle küçücük bir mekândır. Ancak temiz ve güvenilir bir adrestir. Tam bir aile işletmesi konumuna olan Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri, Osmaniye’nin en ünlü mekanlarından biridir.

Künefeci Latif Usta

Yöreye özgü lezzetlerden künefeyi, gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir mekandır. Aileniz veya sevdiklerinizle yediğiniz hoş bir akşam yemeğinden sonra mutlaka uğramanız gereken Künefeci Latif Usta, lezzetli ve ayarında tutturulmuş şekeri ile size farklı bir künefe ziyafeti sunacaktır.
Osmaniye Gece Hayatı

Osmaniye Gece Hayatı


Osmaniye’de gece hayatı

Osmaniye’nin, gece hayatı açısından çok da hareketli olduğunu söyleyemeyiz. İl merkezinde bulunan otellerin barları ve ana cadde üzerindeki kafeler, şehrin gece hayatındaki belli başlı seçeneklerdir. Bunun dışında son yıllarda moda olan nargile kafe ve türkü barlara da rastlayacağınız Osmaniye'de son yıllarda açılan eğlence mekanları arasında; lezzetli yemekleri ile Çatı Restoran& Pub öne çıkmaktadır. Şehrin bir diğer nezih mekanlarından Rocka Cafe, samimi ve sıcak ortamıyla ilgi uyandırıyor. Atlantis Pub ise özellikle bölge insanın en sevdiği mekanlardan biridir.
Osmaniye’deki diğer mekanları olan; Amonos Cafe&Restoran, Serhat Et Balık, Akdeniz Kebap, Ciğerci Enver Usta, Güney Restaurant ve Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri hem eğlenmek hem güzel bir yemek yemek iyi birer tercih olabilir. Yukarıda sıraladığımız mekanlarda alkollü/alkolsüz içeceklerin yanı sıra birbirinden enfes yemekler de tadabileceğiniz ve ailenizle hoşça vakit geçirebileceğiniz mekanlar arasındadır.  Bunlar dışında lüks otellerin bar ve pubları da farklı eğlence arayanlar açısından uygun olabilir. Eğer çocuklarınızla vakit geçirmek ve eğlenmek isterseniz Osmaniye'deki Masal Park’ı öneririz. Sabah 10.00 akşam 22.00 arası ziyaret edebileceğiniz bu parkta hem çocuklar hem yetişkinler için iyi bir eğlence merkezi olabilir. Masal Park, 7D sinema salonu, lunapark ve bot gezisi gibi çeşitli aktiviteleri bir arada bulabileceğiniz bir yer.