TatilCity.NETTatilCity.NET

Özalp Gezi Rehberi

Özalp Gezi Rehberi

Özalp Gezi Rehberi

 

Özalp Gezi Rehberi

Van’a bağlı bir ilçe olan Özalp, kentin ikinci büyük ilçesi konumundadır. Van’a 63 kilometre mesafede bulunan Özalp’a Van’ın merkezinde bulunan ilçe terminalinden kalkan Özalp arabaları ile ulaşabilirsiniz. Eski adı Mahmudiye olan Özalp’a yaklaşık bir saatlik yolculuk ile ulaşmanız mümkündür. Özalp ilçesi Van’ın tarih kokan ilçelerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Van, Türkiye’de önemli büyükşehir belediyesi olan illerimizdendir. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü‘nü de sınırlarında bulunduran Özalp ilçesi, doğa sporları alanında da adından söz ettirmektedir. Doğa, tarih ve kültürün en önemli merkezlerinden biri olan Özalp ilçesi yaşayan en eski medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Beldenin tarihine bakacak olursak; 1869’da Mahmudiye adıyla günümüzdeki Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında Özalp adıyla bir yerleşim yeri olarak yeniden varlık göstermiştir. Van’ın ikinci büyük ilçesi olan Özalp, Türkiye ve İran sınır kapısının yer aldığı Saray ilçesi ile Van kent merkezi arasında yer alır. Demiryolu ulaşımına sahip olan ilçenin doğusunda İran devleti ile Saray, batısında Van, kuzeyinde Muradiye ve Çaldıran, güneyinde ise Gürpınar ile komşudur. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 2 bin 100 metre olan ilçe, kent merkezine 63 kilometre mesafededir.

Özalp’e nasıl gidilir?


Karayolu

Yüksekova ile Hakkari’nin bağlantısını kuran, ayrıca Yüksekova’dan İran ile bağlantı oluşturan yol, Gürpınar-Başkale üzerindedir ve Van’dan bu yola ulaşım oldukça kolaydır. Şehirlerarası toplu taşıma için kullanılan otobüs garı, Van kent merkezine 4 kilometre mesafede yer alır. Otobüs garına kent içi ulaşım araçlarıyla gidilebilir.

Demiryolu

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan tren garına şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Yurtiçi bağlantılarının yanı sıra Van-Tebriz ve Van-Tahran arasında demiryolu ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.

Havayolu

Kent merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Van Ferit Melen Havalimanı, kente ve ilçelerine ulaşımda en kolay yoldur. Buraya ulaşım minibüslerle ve havayolu şirketlerinin servisleri aracılığıyla sağlanır. THY’nin İstanbul’dan Van’a her gün iki sefer gidiş-geliş olmak üzere dört uçuşu vardır. Anadolu Jet ve Ankara Esenboğa Havaalanı’na günde karşılıklı olarak dört sefer gerçekleştirir. Bunların yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus Havayolları’nın uçuşu bulunur.

Van Gölü Ulaşımı

Van ve Tatvan istasyonu arasındaki demiryolu bağlantısı, Van Gölü üzerinden feribotla sağlanır. Karşılıklı olarak yük ve yolcu taşıyan feribotlar Van İskelesi ile Tatvan iskelesi arasında çalışır. Van’dan Tatvan’a feribot ile yolculuk dört saate yakın sürer. Öte yandan Van Gölü üzerindeki adalara turistik yolcu taşımacılığı da yapılmaktadır.
Özalp’ta doğa sporları

Özalp’ta doğa sporları

 

Özalp’ta doğa sporları

Van, doğa sporları bakımından pek çok seçenek sunan illerden biridir. Van Gölü’nü sınırlarında barındıran Özalp de su sporlarının yaygın olduğu ilçelerin başında gelir. Ayrıca beldede yamaç paraşütü, kayak, trekking ve rafting gibi birçok seçenek bulmak mümkündür.

Dalış

Van Gölü, son yıllarda dalış sporunda öne çıkmaya başlamıştır. Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın beşinci büyük gölü olan Van Gölü; Çarpanak, Akdamar Adası ve Adır Adası ile dalışa uygun ortamlar sunuyor.

Rafting

Türkiye'nin gizli cennetlerinden Van, son zamanlarda rafting tutkunlarının da ilgisini çekmeye başlamıştır. Özellikle Özalp ilçesinde rafting yapmak her yıl daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca Van’ın Çatak ilçesinden geçen Botan Çayı ve Çatak dereleri de rafting severlerin bu sporu heyecanla yaşadıkları yerlerdir.

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü son yıllarda daha çok ilgi çekmeye başladı. Bölgede Gevaş Abalı, Erek Dağı, Gören Dağı gibi yerler yamaç paraşütü için oldukça elverişli bölgelerdir. Yağış ve sert rüzgarlar olmadığı sürece her mevsimde bu spor yapılabilir. Burada Gevaş Artos Dağı Tırmanış Festivali’ne katılan yamaç paraşütü pilotları, eşsiz bir manzarayla karşılaşırlar.
Özalp’ta gezilecek yerler

Özalp’ta gezilecek yerler


Özalp’ta gezilecek yerler


Anzaf Kalesi

Van- Özalp kara yolu üzerinde yer alan Anzaf Kalesi, Van’a 10 kilometre mesafededir. Kale aşağı ve yukarı kalelerden meydana gelir. Urartu döneminden kalan kale, günümüze kadar ulaşmış sağlam yapısıyla dikkat çeker. Dikdörtgen planlı kalenin Aşağı Anzaf Kalesi bölümünün etrafı surlar ile çevrilidir. Yol yapımı sırasında Aşağı Anzaf Kalesi’nin bir kısmı tahrip olsa da günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Yukarı Anzaf Kalesi ise yüksek bir tepe üzerindedir. Kral Menua döneminde yapılan bu kalenin etrafı iri bloklu taşlardan yapılan surlar ile çevrilidir. Kal içerisinde tapınak, saray, depo binaları ve atölye bulunmaktadır. Binlerce yıllık tarihine rağmen günümüze sağlam bir şekilde ulaşan Aşağı ve Yukarı Anzaf Kalelerini görmenizi tavsiye ederiz.

Dönerdere Köyü

Dönerdere Köyü, yağmurun yeşille kardeş olduğu bir coğrafyadan toprağın suya hasret olduğu bir coğrafyaya göç eden Karadenizlilerin 50 yıldır yurt edindikleri köyün adıdır. Bir vücutta iki elin önemi ne ise bizim içimizde iki memleket olgusu odur. Vanlı veya Trabzonlu olmak aynıdır. 61 ve 65 gönlümüzde, biri eski memleketimiz biri yeni memleketimizdir. Dönerdere Köyü Özalp´a 17 kilometre, Van´a 77 kilometre mesafededir. Asfalt kaplamalı karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Dönerdere Köyü doğuda Bakışık, batıda Dağdeviren, kuzeyde Dorutay Köyü ve güneyde Saray ilçesi ile çevrilidir. İran sınırına kuş uçuşu 7 kilometre mesafede olan Dönerdere Köyü iki mahalleden oluşur.

Özalp’ta ne yenir?


Keledoş

Bu yemeğin yapımında nohut, mercimek, akpancar ve bulgur kullanılır. Bunlar ayrı kaplarda su ile pişirildikten sonra soğan kavrulur ve içine kavurma eklenir. Haşlanan malzemeler eklenir, et suyu ilave edilir ve sürekli karıştırılarak pişmeye bırakılır. Ezilmiş olan kurut eklendikten sonra bir müddet daha pişirilerek, servis tabağına konulur. Tereyağı ve kırmızı biberli sos dökülür, yenmeye hazırdır.

Çiriş Mıhlası

Van’da ilkbahar aylarında dağlarda yeşeren çiriş, harika bir lezzete dönüşür. Büyük rağbet gören bu yemeğin, söz konusu bitkiden gelen kendine özgü bir kokusu vardır. Yemek yapılırken; bitki dipleri kesilerek ayıklandıktan sonra bol suda yıkanır ve doğranır. Olabildiğince kısık ateşte, kendi suyunda haşlanır.

Bulgur Aşı

Bu yemek; bulgur, kırmızı mercimek, dörde bölünmüş orta boy patatesler, tuz, pul biber, reyhan, arpacık soğanı ile elde edilir. Bir tencereye yağ bırakılır ve kavurma eklenerek bir iki karıştırılır. Kalan malzemeler ilave edildikten sonra yeterince su eklenerek pişmeye bırakılır.

Cılbır

Soğan doğrandıktan sonra pembeleşinceye kadar yağda kavrulur ve salça, tuz, pul biber eklenir. Yeterli miktarda su eklenip kaynatıldıktan sonra pirinç ilave edilir ve pişinceye kadar kaynatma sürer. Bir yandan da Kayganak hazırlandıktan sonra parçalanıp yemeğe eklenir. Tatlandırmak amacıyla bir tutam zeytirun eklenir, isteğe bağlı olarak kavurmalı olarak da yapılabilir. Tandır ekmeği, turp veya turşu ile birlikte nefis olur.
Özalp’ta gece hayatı

Özalp’ta gece hayatı


Özalp’ta gece hayatı

Van gece hayatı, eğlence hayatı ve geceleri genel olarak barlarda geçen ve disko sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Mevcut kulüp ve barlarda ise eğlencenin sabahlara kadar devam ettiğini söylemek mümkündür. Ancak nüfus sayısının fazla olmasına rağmen, kentin mütedeyyin ve muhafazakar yapısı nedeniyle gece hayatının varlığından bahsetmek pek mümkün değildir. Buna rağmen şehirde açılmış az da olsa gece kulübü ve bar bulunmaktadır. Buralarda eğlence hayatına katılmak mümkündür. Fakat Özalp beldesinde yoğunluklu olarak geleneksel gece hayatı yaşanmaktadır.