TatilCity.NETTatilCity.NET

Pazarcık Gezi Rehberi

Kahramanmaraş il merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer alan Pazarcık ilçesi, Aksu Çayı’nın güneyinde kurulmuş şirin bir ilçedir. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 850 metre kadardır. Topraklarının yarısı ormanlık olan Pazarcık’ın ilçe merkezi daha önceleri üç kilometre kuzeyde iken, günümüzdeki yerine taşınmıştır. Ziyaret Tepesi eteklerinde bulunan ilçe merkezi, güneybatı yönünde genişlemiştir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim karışımı farklı bir iklime sahip ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı yaşanmaktadır. Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçede, 1980’li yıllarda yurtdışına göçen çok sayıda kişi de ilçe ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır.Tarihi oldukça eskilere dayanan Pazarcık ilçesi, ilk olarak Milattan Önce 3500 ile 4000 yılları arasında, bugünkü ilçe merkezine bir kilometre mesafedeki Kırk Mağara mevkiinde yerleşime açılmıştır. Antik dönemde Asur ve Hitit imparatorlukları arasında sınır olarak önem kazanan Pazarcık, stratejik bir öneme sahip olmuştur. İlçenin bugünkü Şallıuşağı köyünde, Roma döneminde bir kale yapılmıştır. Abbasilerden korunmak amacıyla inşa edilen bu kale, Köroğlu Kalesi olarak bilinmektedir. 16’ncı yüzyılla birlikte Oğuz boylarının gelmeye başladığı bölge, 1071 Malazgirt zaferi’nin ardından ise Türkmen boylarına ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Pazarcık 1877’de kaza merkezi, 1917’de ise belediyelik olmuştur. İlçe merkezi, 1933 yılında, yeni hükümet binasının üç kilometre uzaklıktaki demiryolu kenarına kurulmasıyla birlikte buraya kaymaya başlamıştır. Bu dönem eski yerleşime Bağdın-ı Sağır ve Eski Pazarcık adı verilmiş, yeni yerleşime ise Yeni Pazarcık denilmiştir. Daha önce bağlı olduğu Gaziantep’ten 1941 yılında ayrılan Pazarcık, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçe olmuştur.

Pazarcık’a nasıl gidilir?

Kahramanmaraş il merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer alan Pazarcık ilçesi, karayolu ve demiryolu ulaşım imkanlarına sahiptir. Kahramanmaraş il merkezinden gün içinde belirli saatlerde düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşılabilen ilçe, ayrıca Doğu Anadolu’yu Akdeniz bölgesine bağlayan yol üzerinde olduğu için çevre il ve ilçelerden de kolaylıkla ulaşılabilen bir konumdadır.Gaziantep’e 70, Adana’ya 220, Ankara’ya 650, İstanbul’a 1110, Kayseri’ye ise 255 kilometre uzaklıkta olan Pazarcık’a, havayolu ulaşımı ile gitmek için Kahramanmaraş Havaalanı kullanılabilir. İlçe merkezine 42 kilometre uzaklıkta yer alan Kahramanmaraş Havaalanı’na indikten sonra servis araçları, kiralık araç veya taksilerle ilçeye ortalama 40 dakikada gidilebilmektedir.

Pazarcık’ta doğa sporları

Çevresindeki dağlık alanları ve baraj gölüyle dikkat çeken Pazarcık, doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya sahiptir. Ancak ilçedeki bu potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. Başta doğa yürüyüşleri, dağcılık, bisiklet turları ve su sporları olmak üzere pek çok aktivite için uygun alanlara sahip olan Pazarcık’ın doğa turizmine kazandırılması için çalışmalar devam etmektedir. Yine de ilçede doğa yürüyüşleri ve bisiklet turlarının yapıldığı yerler mevcuttur.Kartalkaya Barajı çevresi doğa yürüyüşleri için tercih edilen bir bölgedir. Burada düzenlenen kitlesel doğa yürüyüşlerinin yanı sıra bireysel olarak da trekking yapılabilmektedir. Baraj bölgesinde bir buçuk saat süren orta zorluk derecesindeki parkur, aynı zamanda güzel bir manzaraya sahiptir. Kartalkaya Baraj yolundan başlayan beş kilometrelik parkur, Armutlu Mahallesi'nden geçmektedir.Pazarcık’ta bisiklet için en uygun parkur ise Pazarcık, Narlı, Türkoğlu ve Belpınar bölgelerini kapsayan ortalama 75 kilometrelik bir rotadır. Kolay pedal çevrilen bu rota, doğal güzellikleriyle ayrı bir keyif vermektedir.

Pazarcık’ta gezilecek yerler

Köroğlu Kalesi

Pazarcık’ta görülmesi gereken tarihi yapılardan Köroğlu Kalesi, Şallıuşağı köyü yakınlarında yer almaktadır. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, Roma veya Abbasi döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. En az bin yıllık geçmişi olduğu sanılan kalenin, Abbasiler döneminde gözetleme kulesi veya sınır kalesi olarak inşa edildiği tahmini en güçlü ihtimaldir. Günümüzde ilgisizlik nedeniyle bakımsız ve harap halde bulunan bin yıllık Köroğlu Kalesi’ne ulaşım da oldukça güçtür. Şallıoğlu köyüne ulaştıktan sonra, yürünerek ulaşılabilen kale, gözlerden ırak bir şekilde kaderine terk edilmiştir. Defineciler tarafından her yeri kazınan kale, başına gelen onca şeye rağmen görülmeye değerdir. Harika bir manzaraya sahip olan kale, Aksu Çayı Vadisi’nin eşsiz güzelliklerini muhteşem bir konumdan görmeyi sağlamaktadır.

Kırk Mağaralar

Pazarcık’ın tarihi bölgelerinden olan Kırk Mağaralar da ilçenin görülmeye değer yerlerinden biridir. Yukarı Pazarcık olarak adlandırılan mevkide yer alan çok sayıda mağara tepecikler üzerinde bulunmaktadır. Bir dönem yerleşim yeri olarak kullanılan bu mağaralar, kayalara oyularak yapılmıştır. Sayılarının çokluğundan dolayı Kırk Mağaralar adını alan bölgenin Milattan Önce 3500 ile 4000 yıllarından sonra çok sayıda kişiye ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir.

Kartalkaya Barajı

Pazarcık sınırlarında bulunan Kartalkaya Barajı, 1971 yılında faaliyete başlamıştır. Aksu Çayı üzerine, Gaziantep’in su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan baraj, oluşturduğu manzara ile görülmeye değer bir güzellik haline gelmiştir. Baraj çevresinde bulunan çok sayıda mesire yerinde güzel bir piknik yapma imkanı da bulunmaktadır.

Pazarcık’ta nerede ne yenir?

Kahramanmaraş mutfağının yanı sıra Güneydoğu ve Doğu Anadolu mutfak kültürünün özelliklerini de taşıyan Pazarcık’ta, yöresel lezzetler de ilgi çekmektedir. İlçenin en ünlü lezzeti olan malkıtalı köfte, kırmızı mercimekle yapılan lezzetli bir yemektir. Yanında sunulan ayranla birlikte eşsiz bir tat oluşturan malkıtalı köfteyi denemenizi öneririz. Ayrıca Pazarcık’ın yöresel bir diğer lezzeti olan makkaşel ise bir çeşit nohut yemeğidir. Tarhana da ilçenin vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelmektedir.Bunların yanı sıra Maraş mutfağından zeytinyağlı kuru dolma, patlıcanlı ekşili çorba, kallili köfte, patlıcanlı çöp kebabı, şekerli peynirli börek, ezme kebap ve ciğerli bulgur pilavı gibi lezzetleri de barındıran Pazarcık’ta, bu lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta bulunmaktadır. İlçenin öne çıkan restoranlarını; Dost Restaurant, Uğur Et Lokantası, Kervan Dondurma, Kebap Sarayı, Dilan Pastanesi, Akdeniz Paça Evi, Handan Pastanesi, Kesoğlu Kebap Salonu, Şıhlının Yeri ve Kartalkaya Et Mangal olarak sıralayabiliriz.

Pazarcık’ta gece hayatı

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi, ildeki diğer ilçelere göre daha canlı bir gece hayatına sahiptir. Pazarcık’ta yer alan bar, türkü evi, meyhane ve gece kulübü gibi mekanlarda geç saatlere kadar eğlenmek mümkündür. Hafta sonu canlı müzik performanslarının sahnelendiği mekanlara da ev sahipliği yapan ilçede, alkollü mekanların yanı sıra kafeterya, pastane ve çay salonu gibi mekanlar da yoğun ilgi görmektedir.Pazarcık’ın öne çıkan mekanlarını; Gaziantep Kahramanmaraş Yolu üzerinde faaliyet gösteren Çınaraltı Restaurant Türkü Bar, 323. Sokak üzerinde hizmet veren Haskoç Türkü Evi, yine 323. Sokak üzerinde konuklarını ağırlayan Black Night Club, Gaziantep Kahramanmaraş Yolu üzerinde bulunan Makara Cafe, Prof. Dr. Faruk Özer Caddesi’nde yer alan Bir Hat Cafe ve 15. Caddede konuklarını ağırlayan Lila Cafe Pastane olarak sayabiliriz.