TatilCity.NETTatilCity.NET

Pervari Gezi Rehberi

Pervari Gezi Rehberi

Pervari Gezi Rehberi


Pervari Gezi Rehberi

Siirt’in ilçelerinden olan Pervari il merkezinin 96 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Kuzeyde Hizan ve Bahçesaray, doğuda Çatak ve Beytüşşebap, güneyde Şırnak il merkezi ve Eruh, batıda ise Aydınlar ve Şirvan ile komşu olan Pervari’nin yüzölçümü bin 459 kilometrekaredir. Sarp ve derin vadilerle kaplı ilçe, oldukça dağlık bir yapıya sahiptir. Vadiler tarafından ayrılan bölgelerde farklı yükseltilerde ova, plato ve dağlar mevcuttur. Deniz seviyesinden yüksekliği bin 380 metre olan ilçenin önemli dağları; 2 bin 953 metre yüksekliğindeki Yazlıca ve 2 bin 759 metre yüksekliğindeki Körkandil dağlarıdır. Büyük bir dağ silsilesi konumunda olan Yazlıca’da en yüksek noktalar Nartepe ve Kumras tepeleri olarak dikkat çekmektedir. Pervari’nin başlıca akarsuları ise Botan ve Müküs çaylarıdır. Bu iki çay, Güleçler köyü yakınlarında birleşmektedir. Pervari sınırlarında doğan Kilis Çayı ise Yazlıca Dağı eteklerinden doğarak, Botan Çayı ile birleşmektedir. Ayrıca ilçede Çemikare, Masiri, Sinebel, Zere ve Bakirma dereleri bulunmaktadır. Pervari’deki önemli göller ise Zervin ve Zirin gölleri olup, bu göller yaz aylarında bataklığa dönüşmektedir.
Tarım ve hayvancılığa dayalı ilçe ekonomisinde sanayi tesisleri pek bulunmamaktadır. İlçe topraklarının yüzde 20’si ekilebilir arazi, yüzde 80’i ise orman, mera ve dağlıktır. Tarımsal faaliyetler ağırlıklı olarak iklim ve su durumunun daha uygun olduğu Botan Vadisi köylerinde yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak bağ ve bahçe tarımının yapıldığı bölgede, hububat üretimi oldukça düşük olup; bunlar buğday, arpa, yonca ve korungadır. Arıcılığın yaygın olduğu Pervari’nin karakovan balı oldukça meşhurdur. Türkiye genelinde ünlü olan Pervari balı, ilçede yılda 70 ton kadar üretilmektedir. Ayrıca bıttım ağacının yaygın olduğu ilçede, bu ağaçlara Antep Fıstığı aşısı yapılarak fıstık üretimi de yaygınlaşmaktadır. Öte yandan Pervari narı da son yıllarda yaygın üretilen tarımsal ürünlerden biri olmuştur.
Pervari’nin ilk kuruluşu Milattan Önce 550’li yıllara dayanmaktadır. Perslerin ardından Makedonyalılarca ele geçirilen bölge, Milattan Önce 306’da Selokid Krallığı’na dahil olmuştur. Pervari, Milattan Önce 129 yılında Partların kontrolüne geçmiş, Milattan Sonra 77 yılında ise Roma İmparatorluğu’na dahil olmuştur. Bölge, 4’üncü ve 5’inci yüzyıllarda Bizans ile Sasanlar arasında el değiştirmiş, 700’lü yıllarda ise Arap kontrolüne girmiştir. 1243 yılında Moğollar tarafından ele geçirilen Pervari, 1514 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Pervari, Cumhuriyetin ilanından önce ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Pervari’ye nasıl gidilir?

Siirt’in Pervari ilçesine ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Büyük şehirlerden ilçeye ulaşım için Siirt Havalimanı üzerinden havayolu ulaşımı da söz konusudur. Siirt il merkezine 96 kilometre uzaklıkta yer alan Pervari’ye il merkezinden hareket eden minibüslerle ulaşılabilmektedir. Kışın yoğun kar yağışı nedeniyle bazen bu yolda ulaşım aksayabilmektedir. Van il merkezine 150 kilometre uzaklıkta yer alan Pervari, tamamı asfalt olan 246 kilometre uzunluğundaki Siirt-Pervari-Çatak-Van güzergahında bulunmaktadır.

Pervari’de doğa sporları

Pervari’de doğa sporları


Pervari’de doğa sporları

Dağlık yapısıyla dikkat çeken Pervari’de, arazi ve iklim koşulları doğa sporlarına uygundur. Ancak bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle doğa sporları yeterince gelişmemiştir. Dağcılık ve trekking için çok sayıda elverişli bölgeye sahip olan Pervari’de, doğa turizminin geliştirilmesi için çeşitli projeler geliştirilmektedir. İlçede hayata geçirilen Pervari Doğa Turizmi projesi kapsamında, 7 bin 540 metrekarelik alanın düzenlenmesi planlanmaktadır. Bu alanda iki kilometre uzunluğunda bisiklet yolu yapılması için çalışmalar başlamıştır.
Pervari’de gezilecek yerler

Pervari’de gezilecek yerler


Pervari’de gezilecek yerler

Tarihi her ne kadar eski zamanlara uzansa da Pervari’deki tarihi yapılar hakkında kesin bilgiler yoktur. İlçede yeterli arkeolojik çalışmalar yapılmadığı için tarihi kalıntılarla ilgili bilgiler henüz ortaya çıkmamıştır. Ancak Pervari, başta yaylaları olmak üzere doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir ilçedir. İlçe sınırları içerisinde yer alan Çemikare, Cema ve Herekol yaylaları yaz aylarında yöre halkının yoğun ilgisini görmektedir. Her mevsim bol yağışlı olan bu yaylalar, zengin çayırların yanı sıra çiçekleriyle dikkat çekmektedir. Bu yaylalarda yapılan arıcılık faaliyetleri, meşhur Pervari balının üretiminde önemli yer tutmaktadır.

Çemikare Yaylası

Pervari’de bulunan yaylaların halk tarafından en çok tercih edileni Çemikare Yaylası’dır. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu yaylada, yaz aylarında hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra arıcılık yapılmaktadır. Bol oksijenli ve yaz kış tercih edilen Çemikare Yaylası, bölge halkının hayvanlarını otlattığı yerlerin başında gelmektedir. Güvenlik sorunları nedeniyle turizm konusunda pek tercih edilmeyen yayla, ağırlıklı olarak Pervari karakovan balının üretildiği yerlerden biridir. 2 bin 47 rakımlı Herekol Dağı eteklerinde yer alan Çemikare Yaylası, arıcıların da konakladığı yerler arasındadır. Burada yetişen geven, kara geben, deve dikeni, kenger, kekik gibi yüzlerce çiçek ve bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin yaylada üretilen bala özel bir aroma kattığı belirtilmektedir.

Cema Yaylası

Pervari ilçe sınırlarında yer alan Cema Yaylası da Çemikare gibi yöre halkının hayvanlarını otlatmak için tercih ettiği yaylalardan biridir. Yaz kış sürekli yağış alan ve her yeri yemyeşil olan yaylada, çayırlar sürekli yeşil olarak kalmaktadır. Hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra arıcılık faaliyetlerinin de yapıldığı Cema Yaylası, yaz aylarında çevre köylülerin uğrak yerleri arasındadır.

Herekol Yaylası

Yüksek dağlarıyla dikkat çeken Pervari’de, vadiler ve platolar üzerinde yer alan yaylalar ekonomik hayatın önemli unsurları arasındadır. Hayvancılığın yaygın olduğu ilçede, bölge halkının hayvanlarını otlattığı yerlerden biri de Herekol Yaylası’dır. Bol yağış alan ve zengin çayırların yanı sıra yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapan Herekol Yaylası, özellikle ilkbahar aylarında rengarenk çiçeklerle müthiş bir manzara oluşturmaktadır.

Pervari’de nerede ne yenir?

Zengin Siirt mutfağının özelliklerini taşıyan Pervari ilçesinde, ünlü büryan kebabı en çok tüketilen lezzetlerden biridir. Tencere yemeklerinin de yaygın olduğu yöre mutfağında; et, hamur, badem ve pirinçle yapılan perde pilavı da ünlüdür. Bu pilavın özellikle keklik etiyle yapılanı oldukça lezzetlidir. Bölge mutfağında ayrıca, Siirt Köftesi (Kitle), Kekik Çorbası, Yoğurtlu Köfte, Mercimek Köftesi, Sac Böreği, İçli Köfte, Çiğ Köfte, Puf Böreği, Gözleme, Su Böreği, Haşvet, Rayoşu, Meketip, Gebole, Mıçerket, Sımsımiye ve Kalbur Hurması da öne çıkan lezzetlerden bazılarıdır.
Pervari’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçede bulunan restoranların öne çıkanları; Cumhuriyet Caddesi üzerinde hizmet veren Ezgi Cafe Lokanta, yine aynı cadde üzerinde faaliyet gösteren Sevgi Pastanesi, Lise Caddesi üzerinde yer alan Korkmaz Unlu Mamulleri ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde hizmet veren Ustam Kebap Salonu gibi işletmelerdir.
Pervari’de gece hayatı

Pervari’de gece hayatı


Pervari’de gece hayatı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan pek çok ilçede olduğu gibi Pervari’de de aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. Bölgenin muhafazakar yapısı ve turizmin yeterince gelişmemesi nedeniyle eğlence mekanlarının sayısı oldukça azdır. İlçe halkı keyifli zaman geçirmek için ağırlıklı olarak kafeterya ve çay bahçelerini tercih etmektedir. Pervari’de yer alan bu mekanların öne çıkanlarını; Ceza Evi Sokak’ta bulunan Işık Cafe, Beyazıt Caddesi’nde yer alan Taam Yeri Cafe, Cumhuriyet Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Ezgi Cafe ve Etem Sancak Bulvarı’nda hizmet veren Aristo Nargile Kafe olarak sıralayabiliriz.