TatilCity.NETTatilCity.NET

Reşadiye Gezi Rehberi

Reşadiye Gezi Rehberi

Reşadiye Gezi Rehberi


Reşadiye Gezi Rehberi

Tokat ilimize bağlı bir ilçe olan Reşadiye, şehir merkezine yaklaşık 89 kilometre mesafededir. Reşadiye ilçesi Kelkit Çayı’nın kenarında, E-80 karayolu üzerinde yer alır. İlçeye ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz. Reşadiye ilçesinin geçmişi milattan öncesine kadar uzanmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Reşadiye ilçesinin, Eski ismi İskefsir’dir. 1664 yılında Erzurum’a ardından Sivas iline bağlanan Reşadiye ilçesi, 1906 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçe adını Osmanlı Sultanı Mehmet Reşat’tan alarak, Reşadiye olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetten sonra ilçe, Tokat iline bağlanmıştır. İlçeye bağlı 14 belde ve 73 köy vardır. İlçe nüfusunun 2016 yılı itibarıyla 37.959 olduğu açıklanmıştır.
Reşadiye’de doğa sporları

Reşadiye’de doğa sporları


Reşadiye’de doğa sporları

Reşadiye'ye bağlı Yolüstü köyü sınırları içerisinde yer alan Zinav Gölü, il dışından gelenlerin yoğun ilgisini çekiyor. Zinav Gölü'nü besleyen suların geldiği kanyon ise doğa sporu tutkunlarını ağırlıyor. Yaklaşık 3 kilometrelik akarsudan oluşan kanyonun bazı bölgelerinde derinlik yer yer 3 metreyi buluyor. Siz de Reşadiye geziniz sırasında sırt çantanız ile birlikte Zinav Gölü'nün başında bulunan kanyonda yürüyüş yapabilirsiniz. Zinav Gölü ve çevresinde; Zinav Kanyonu, İnkaya Mağarası, Sülüklü Göl, Zinav Yaylası ve Zinav Vadisi yer almakta olup, bölge özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmektedir.
Zinav Gölü Tabiat Parkı doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi, bisiklet sporu, yaban hayatı gözlemi ve piknik yapmaya son derece uygundur. Öte yandan olta balıkçılığı da yapabileceğiniz gölde; Sazan, Aynalı Sazan ve Yayın Balığı gibi balık türleri bulunmaktadır. Ayrıca Kızılkanat adıyla bilinen  bir tatlı su balığına da ev sahipliği gölde birçok canlı yaşamaktadır. Doğa yürüyüşü, foto safari gibi birçok aktivitelerle Reşadiye gezinizi renklendirebileceğiniz bölgede bisiklet sporu da iyi bir tercih olabilir.
Reşadiye’de Gezilecek Yerler

Reşadiye’de Gezilecek Yerler


Reşadiye’de Gezilecek Yerler


Zinav Gölü

Yol Üstü kasabasına 3 kilometre uzaklıkta yer alan Zinav Gölü, bir tat sulu bir gölüdür. Gölün eni yaklaşık 150 metre, boyu 1000 metre, derinliği 15 metredir. 1,5 kilometrekarelik alana ve ortalama 10 ila 15 metre derinliğe sahip olan göl, dağlardan gelen bir derelerle beslenmektedir. Halk dilinde Kızılkanat ( Aynalı Sazan) denilen çok lezzetli balıkların bulunduğu Zinav Gölü, etrafında koruma altına alınan orman sahası ile birlikte Orman Bakanlığı tarafından Doğal Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiştir. Yaklaşık 30 kilogram ağırlığında aynalı sazanların yetiştiği göl, çok sayıda kuş türü içinde yaşam alanı ve göçmen kuşların konaklama noktasıdır. Sportif olta balıkçılığının da yapılabileceği gölün yakın çevresinde organik tarım yapılan araziler de vardır. Bölge insanını göl kıyısına çeken en önemli nedenlerden biri de, ziyaretçilerine muhteşem gün batımı manzarası sunmasıdır. Özgün yapısı ve bakir hali ile her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan göl, Reşadiye gezinizde görmeniz gereken yerler arasında ilk sırada yer alır.
Yaylaları ile birlikte yayla turizminin yanı sıra her türlü doğa sporlarının yapılabileceği çeşitli turizm potansiyeline sahip olan bölge, kaplıcaları ile de bilinmektedir. Hatta bölge, "Tokat- Reşadiye-Zinav Termal Turizm Merkezi" olarak da bilinmektedir. Hali hazırda Milli Parkalara ait olan ziyaretçi evi ve çevresindeki mesire alanlarıyla da günübirlik gelenlere keyifli ve konforlu bir tatil alanı sunuyor.

Reşadiye Kaplıcaları

İlçe merkezinde bulunan Reşadiye Kaplıcaları, belediye tarafından işletilmektedir. Kaplıcaların başta birçok romatizma olmak üzere deri hastalıkları, ortopedik (kırık çıkık) rahatsızlıklar, ameliyat sonu sekmeler ve kadın iç hastalıkları gibi çeşitli ağrılı hastalıklardan iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca suyu içinde normal düzeyden fazla arsenik bulunur. Dolayısıyla suyun içilmesi kesinlikle yasaktır. Ancak kaplıca suyu ile banyo yapabilirsiniz. Kaplıca çevresinde birçok konaklama yeri bulunmaktadır. Gitmeden rezervasyon yapmanız gerektiğini hatırlamak isteriz.

Selemen Yaylası

1514 yılında Çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim ordusuyla konakladığı ve cuma namazını eda ettiği yayla olarak bilinen Selemen Yaylası’nda, ilk kar düşene kadar bahar aylarında her cuma geleneksel yayla pazarı kurulur. Tokat, Ordu, Samsun, Giresun, Sivas illerinden gelen ziyaretçiler, burada satılan organik ürünlerden alırlar. Selemen Yaylası ile ilgili en ilginç durum ise, pazarda alışverişlerin mübadele(değiş-tokuş) usulü ile yapılmasıdır.  Bu durum yörenin kültürel zenginliğini göstermesi bakımından önem teşkil eder.

Reşadiye’de nerede ne yenir?

Tarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Tokat, zengin bir mutfağa sahiptir. Sahip olduğu bu zenginliği tarihi ve kültürel açıdan etkileşime borçlu olan Tokat mutfağında Rum ve Ermeni mutfağından izlere rastlamak mümkündür. Tokat’ın en meşhur yemekleri arasında en çok bilinenler ise; Tokat Kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkektir.

Pirhan Restoran

Tokat’ın yöresel yemeklerini tatmak istiyorsanız, şehir merkezinde yer alan Pirhan Restoran sizleri bekliyor olacak. Lezzetli baklalı dolma ve keşkek yemek isterseniz hafta sonu gitmenizi öneririz. Yapımı oldukça zahmetli olan bu yemekler, sadece hafta sonu yapılıyor. Ne sipariş ederseniz edin; ortaya gelen ikramlıklarla gözünüz de mideniz de doyuyor. Yanı sıra bol sarımsaklı tandır çorbasının ve Tokat pehlisinin mutlaka tadına bakmalısınız. Pirhan’da bu muhteşem yemeklerin hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Saklıbahçe

İşlem görmeden yapılan nadir kebaplardan biri olan Tokat kebabı, et ve sebzeler marine edilmeden şişlere dizilir. Ağır ateşte yavaş yavaş pişirilir. Bu eşsiz lezzetin sırrı ise Tokat yaylalarının kekik kokulu etlerinde saklıdır. Tokat kebabını tadabileceğiniz en keyifli yerlerden biri de şırıl şırıl akan bir derenin kenarında ağaçların arasına gizlenmiş olan Saklıbahçe olduğunu söylemeliyiz.
Tokat kebabı, yaklaşık 20-25 dakikada pişer. Buraya geldiğiniz de eğer çok açsanız kebabınızı beklerken asma yaprağı yatağında servis edilen bat veya madımak otunun kavurması ya da çökelekli tuzlu katmer gibi diğer yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz. Hızlı ve güler yüzlü servisi ile bölgenin en sevilen restoranlarından biri olan Saklıbahçe, size ve sevdiklerinize muhteşem yemeklerin yanı sıra muazzam bir ortam sunmaktadır.

Peri Konağı

Kahvaltısının güzelliği ve çeşitliliği ile bölgenin en tanınan mekanlarından biri olan Peri Konağı, öğlen yemeği için de mutlaka uğranması gereken yerler arasındadır. Muska şeklinde sardıkları minnacık etli yaprak sarması ve cevizli Tokat çöreği Peri Konağı’nın en sevilen ve talep gören lezzetlerindendir. Peri Konağı’nın sahibi Nejla Hanım’ın tatlı sohbeti eşliğinde hem bu yöresel tatları deneyimleyebilir hem de bölge mutfağı hakkında bilgi alabilirsiniz. Yolunuz Tokat’a düştüğünde kahvaltı veya öğlen yemeği için Peri Konağı’na uğramanızı tavsiye ederiz.

Çökeliğinoğlu Yağlı Simit Fırını

İzmir’in boyozu varsa Tokat’ın da yağlısı var. Tokat’ta kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan yağlı, taş fırınlarda ve odun ateşinde özel tavalarda pişirilmektedir. Özelliği sıcak sıcak yenmesi olan yağlının tadına bakmak için sabahın erken saatleri iyi bir seçenek olacaktır. Adı gibi yağlı olan bu lezzet için ustalar, aslında hamurunda klasik bir poğaçaya göre daha az miktarda yağ olduğunu belirtir. Ancak sıcak yenildiği için ilk kez tadanlara çok yağlı gelebilir.
Reşadiye’de gece hayatı

Reşadiye’de gece hayatı


Reşadiye’de gece hayatı

Başta Tokat olmak üzere Reşadiye’de hareketli bir gece hayatı yoktur. Çeşitli sokak kafeleri bulunan ilçede aileniz ve sevdiklerinizle eğlenceli bir akşam geçirebilirsiniz. Öte yandan bölgede bulunan Park Sineması, Tokat Asberk Sineması, Tokat Erbaa Sineması, Tokat Karizma Sineması, Tokat Turhal Klass Sineması Tokat'ta film izleyebileceğiniz eğlence mekanlarının başında gelir.  Yine Yıldıztepe Hasbahçe Çay Bahçesi, Dudayev Çay Bahçesi ve Seyirhan Aile Çay Bahçesi de akşam saatlerinde ailenizle vakit geçirebileceğiniz doğa ve tarih ile iç içe mekanlar arasındadır.