TatilCity.NETTatilCity.NET

Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya, yer aldığı coğrafi bölge konumuyla en eski çağlardan bu yana çeşitli kavimlerin göç yolları üzerindeydi. Yörenin tarih öncesi dönemine dair kesin bilgiler bulunmuyor. Bugüne kadar birkaç kazı ve yüzey araştırması haricinde arkeolojik araştırma yapılmadı. Ancak, Kaynarca ilçesinde bulunan çakmak taşı yongaları ile Kocaali ilçesinde elde edilen taş el baltası Neolitik ve Kalkolitik dönem insanının yaşadığına işaret ediyor. Öte yandan Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran Hititlerin sınırlarının Sakarya’ya ulaştığı antik kaynaklarca belirtilmesi rağmen bu döneme ait kalıntı bulunmuyor.
MÖ 1200 yıllarında Hint-Avrupa asıllı Deniz Kavimleri adıyla bilinen topluluklar, Hitit egemenliğine son verdi. Ardından Frigler, Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes’e kadar hakimiyet alanlarını genişletti. Sakarya ili, klasik dönemlerde  Bitinya (Bithynia) olarak bilinen bölgenin içinde yer alıyordu. Bu ad bölgede yerleşen ve daha sonra aynı adı taşıyan Bitinlerden geliyor. Bitinya (Bithynia), İstanbul’un Anadolu yakası ile, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Bursa illerinin önemli bölümünü içine alıyordu. Adını mitolojide Frig kökenli ırmak tanrısı olan Saggarios’dan alan Sakarya Irmağı, kente ismini vermiştir.

Yeşilin tüm tonlarını bağrında büyüten Sakarya, ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor

Doğal bitki örtüsü yönünden oldukça zengin olan Sakarya, Kuzey Anadolu kıyı dağlarıyla gür ormanlarla kaplıdır. Hemen hemen tüm yeşil alanlarda kayın başta olmak üzere gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe başlıca ağaç türlerine rastlamak mümkün. Adapazarı’nın doğusunda bol dişbudak ormanları bulunuyor. Aynı şekilde Karasu’nun batısında Acarlar Gölü çevresinde de dişbudak ormanları var. Ovalık kesimlerde aşağı Sakarya vadisi bölümünde bitki örtüsü giderek zayıflar. Çayırlar ve dağ otlakları dışında dağların etekleri ile platolarla kaplıdır.

Tavukçuluk da var, balıkçılık da

Sakarya’da büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra Broiler cinsi tavukçuluk yaygın olarak yapılıyor. Broiler cinsi tavukçuluk özellikle başta Kaynarca, Akyazı, Adapazarı ve Hendek ilçelerinde yapılıyor. Ayrıca Karasu, Kocaali ve Sapanca ilçelerinde balıkçılık da öne çıkan hayvancılık faaliyetlerinden biridir. İldeki tarımsal ve hayvansal üretime bakıldığında; toplam üretimin yüzde 40’ını hayvansal üretim, yüzde 31’ini meyve üretimi, yüzde 19’unu tarla bitkileri üretimi ve yüzde 10’unu sebze üretimi oluşturuyor.

Ulaşımda karayolu öne çıkıyor

Demiryolu


Şehir merkezine uzaklığına dokuz kilometre olan Arifiye Tren İstasyonu ile birçok ilçeye ulaşım sağlamak mümkündür. Şehir merkezinden Arifiye ve Sapanca halk otobüs ve minibüsleri ile ulaşım sağlanabilir. Tren yolu hattı, Eskişehir-Ankara-Ankara-İstanbul arasında sefer düzenleniyor.

Karayolu

Sakarya, Ankara'ya 305 kilometre, İstanbul'a 150 kilometre, Kocaeli'ne 45 kilometre, Düzce'ye 70 kilometre, Bilecik'e 100 kilometre mesafede yer alır. Şehirlerarası otobüs terminali ile günün her yerine ve her saatine otobüs bulmak mümkündür.

Denizyolu

Sakarya’da deniz yolu ulaşımı bulunmuyor. Ancak en yakın Kocaeli Merkez limanında inerek İzmit-Adapazarı dolmuş hatları ile ulaşım mümkündür.  Kocaeli Merkez liman ise 45 kilometre uzaklıktadır.
HavayoluSakarya’da hava yolu ulaşımı da yok. Ancak en yakın Kocaeli Cengiz Topel Hava alanında inerek, İzmit-Adapazarı dolmuş hatları ile ulaşım mümkündür. Kocaeli Cengiz Topel Hava alanı kente 45 kilometre mesafededir.
Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Gezi Rehberi

Kentte her türlü sportif faaliyet bulunuyor


Sakarya’da genellikle başta yerel yönetimler olmak üzere bölgede bulunan çeşitli spor kulüpleri ve federasyonları gençlerin fiziksel ve zihinsel gelişimine yönelik spor çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmalar ise futbol başta olmak üzere voleybol, basketbol, satranç turnuvaları, boks, tekvando, atıcılık, yüzme, masa tenisi alanında gerçekleşiyor.
Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya’da Gezilecek Yerler


Doğa ve kültür gezileri severler Sakarya’da buluşuyor
Parkları, mesire alanları ile Sakarya aileniz ve dostlarınızla keyifle tatil yapacak kentlerimizin başında geliyor. Sapanca Gölü’nde dinlenebilir, Çark caddesinde şehir hayatına katılabilirsiniz. Çeşitli yaylarında temiz havadan yararlanırken aynı zamanda kaplıcalarında şifa bulabilirsiniz. Çeşitli mimaride birçok ibadethaneye de ev sahipliği yapan Sakarya’da özellikle doğa ve kültür turizmi sever tatilciler için vazgeçilmez duraklardan biridir.

Gölbaşı Park

Sakarya Arifiye ilçesinde yer alan Gölbaşı Parkı, Sakarya’nın en gözde yerlerinden biridir. Ailenizle birlikte gidebileceğiniz, çocuklarınızla eğlenebileceğiniz veya piknik yapabileceğiniz oldukça bilinen bir parktır.

Kent Park

Kent içinde sayıca oldukça fazla olan park ve mesire alanlarından biri de Kent Park’tır. Ailenizle birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz ve piknik yapabileceğiniz nezih ve temiz mesire alanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerlerin başında geliyor.

Adapazarı

Sakarya’nın meşhur ili olan Adapazarı’nın en kalabalık ve hoş yerlerden bir yerdir. Tatilinizde görülecek yerler listesinde başta olması gereken Adapazarı; birçok alış veriş merkezleri, restoranlar, oteller, kafeleriyle kentin can damarı konumundadır.

Karagöl Yaylası, Taraklı

Muhteşem bir görsele sahip olan Karagöl Yaylası, akşam gün batımından yağlı bir tablo izlenimi verir. Taraklı ilçesinde bulunan Karagöl Yaylası, cennet bahçelerini andıran görüntüsü ile sadece Sakaryalıların değil, turistlerin de en sevdiği yaylaların başında geliyor.

Çark Caddesi

Adapazarı’nın en kalabalık ve en hareketli caddelerinden biridir. Oldukça meşhur olan Çark caddesinde aradığınız birçok şeyi kolaylıkla bulmanız mümkün. İstanbul’un İstiklal caddesine benzetilen caddede sevdiklerinize hediyelik eşya alabilir, oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Beşköprü

Sakarya’ya gelindiğinde uğranılacak yerlerin başında gelen Beşköprü, yıllara direnen yapısı ve manzarası ile yerli yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Çiğdem Yaylası:

Akyazı ve Hendek köylerinin birlikte kullandıkları büyük bir yayladır. Yayla zamanı birçok etkinlik düzenlenir. Yazın özellikle turistlere ev sahipliği yapan yayla, temiz havası ve mesire alanları ile ziyaret edilen yerler içinde bulunuyor.

Karasu Plajı

Eğer Sakarya çevresinde oturuyorsanız ya da bulunduğunuz yerden biraz uzaklaşıp kafa dinlemek istiyorsanız Karasu Plajı tam size göre… Hoş ve keyifli bir yaz tatili için sevdiklerinizle temiz ve konforlu otellerinde konaklayabilirsiniz.

Acarlar Longozu

Sakarya Karasu’da bulunan en güzel yerlerden biri de Acarlar Longozu’dur. Zengin menüleri ile karnınızı doyurabileceğiniz mekanlar ve doğanın akıcılığına kendinizi bırakacağınız doğal güzellikler içinde tatilinize renk katabilirsiniz.

Doğançay

Yazın tatilde sevdiklerinizle gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri de Doğançay’dır. Coşkuyla çağlayan şelalenin altında serinleyebilir, çevresinde bulunan kayalardan suya atlayabilirsiniz. Hepsinden önemlisi de derenin sesine kulak verip kafanızı dağıtabilirsiniz.

Sapanca Gölü

Sakarya’nın en güzel manzarasına sahip Sapanca Gölü, görenleri adeta büyülüyor. Gece başka sabah bambaşka güzelliğe sahip Sapanca Gölü’nde, manzaraya karşı oturup sevdiklerinizle çayınızı yudumlayarak, sohbet edebilirsiniz.

İstanbul Deresi

Doğa içinde adeta kaybolmuş olan İstanbul Deresi, eşliğinde ister kahvaltı ister akşam yemeği yiyebilirsiniz. Tabiat anayla baş başa bir yürüyüşe çıkmak isterseniz İstanbul Deresi, sizi bir akşam konaklamaya, sabah kahvaltıya bekliyor.

Rahime Sultan Camii

Abdülmecid tarafında inşa edilen Rahime Sultan Camii, Sapanca’nın tarihi ibadet yerlerinden biri olarak kayıtlara geçiyor. 1892 yılından günümüze kadar gelen bu manevi camii, 99 depreminde hasar gördü. Yerel yönetim tarafından aslına uygun restore edildi.

Vecihi Orhon Kapısı

Vecihi Orhon Kapısı, Sakarya ili Sapanca ilçesinde yer alıyor. Vecihi Orhon Kapısı, mimar Sinan tarafından 1321 yılında yapıldı.

Soğucak Yaylası

Sapanca ilçesinin, deniz seviyesinden yaklaşık bin 100 metre yüksekliğinde bulunan Soğucak Yaylası, 900 dönümlük alanda ve ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktadır. Doğa harikası bir yayla olan Soğucak Yaylası'na çıktığınızda sizi karşılayan muhteşem doğaya hayran olacaksınız. Ayrıca yaylaya ulaştığınızda Sapanca Belediyesi tarafından yaptırılan tesisi göreceksiniz. Burada lavabo ve su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Tesisisin arka tarafında ise kaynak suyuna ulaşabilirsiniz. Su kaynağına ulaştıktan sonra Yangın Deresi'ne varabilirsiniz. Yollarda ayı ayak izi görmeniz de mümkün, sonuçta doğanın kucağındasınız.

Kuzuluk Kaplıcaları

Kuzuluk Kaplıcaları Sakarya'nın Akyazı ilçesinde doğanın bize sunduğu şifalı su kaynaklarından biri… Dinlenmek, bol bol istirahat etmek için huzurlu bir tatil istiyorsanız tatilinizi burada geçirebilirsiniz. Kuzuluk Kaplıcaları'nın termal sularında şifa bulabilir, diğer yandan konforlu şekilde tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz. Öte yandan Kuzuluk Kaplıca bölgesi Selçuklular döneminden bu yana şifa dağıtıyor. Bölgede konaklayabileceğiniz nezih ve hijyenik tesisler bulmanız mümkün. Otellerde termal tedavi merkezleri de bulunuyor.

Maden Deresi

Sakarya-Karasu'da bulunan, yeşil alanlarıyla büyüleyen, dere sesiyle doğanın sesinin birbirine karıştığı Maden Deresi’nde hiç duyulmamış bir melodiye eşlik edebilirsiniz. Maden Deresi, son zamanlarda yerli turistler kadar yabancı turistlerin de en merak ettiği bölgeler arasında yer alıyor. Maden Deresi, yürüyüşler yapmak, fotoğraflar çekmek, dostlarınızla birlikte piknikler yapmak için oldukça ideal bir lokasyondur. Üstelik ekim veya kasım aylarında giderseniz, kestane toplayabilirsiniz. İstanbul'a yakın günübirlik bir gezi yapmayı düşünenlere Maden Deresi, doğanın bilinmeyen bu farklı yüzünü sizinler için saklıyor.

İnönü Yaylası

Hem kamp alanı olan hem de doğa tutkunlarının vazgeçilmez noktalarından biri olan İnönü Yaylası, Adapazarı-Pamukova sınırları içinde bulunuyor. İnönü Yaylası, çam, göknar ve meşe ağlarının arasında uzayıp giden eşsiz manzarası ise Sakarya’nın saklı hazinelerinden. İstanbul'a yakın olması nedeniyle günübirlik turlara da ev sahipliği yapan yaylada, birkaç gününüzü kamp kurarak geçirebilirsiniz. Yeşillikler arasında sadece doğanın tadını çıkarıp bolca keşifler yapmak sizi hem keyif hem de dinlendirip huzur verecek. Yaylanın içinde irili ufaklı mağara da keşfedebilirsiniz. Yürüyüş patikalarında dikkatinizi çekecek birçok detay yakalayacaksınız. Harika bir gezi ve kamp alanı olan İnönü Yaylası'nda doğayla baş başa eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Deprem Kültür Müzesi

Deprem Müzesi; sergi salonları, sinevizyon salonu ve kafeteryadan oluşuyor. Müze içinde Adapazarı’nda meydana gelen 1967 ve 1999 yılı depremlerine ait fotoğraflar, deprem olgusu oluşturmak amacıyla yapılan suni deprem yaratan stand ve deprem ile ilgili objeler sergileniyor. Türkiye’nin ilk dünyanın ise dördüncü deprem müzesi olma özelliğine sahip olan Deprem Müzesi,  daha çok 17 Ağustos 1999 yıllında meydana gelen depremde hayatını kaybedenleri anmak, yaşananları anlatmak ve hatırlatmak amacıyla inşa edildi.

Sapanca Gölü kıyısında bir yudum çay ile güneşin batışını izleyin

Sürekli gelişen bir şehir olan ve yaklaşık 1 milyonu geçen nüfusu ile Sakarya’nın gece hayatı pek aktif olmasa da geceleri eğlenmek isteyenler için çeşitli seçenekler bulunuyor. Sakarya’da gece hayatı genellikle kafe, bar, kulüp, meze, balık tarzında sofraların kurulduğu meyhane tarzı mekanlarda geçer. Yaz döneminde deniz turizmi ile öne çıkan Karasu ilçesinde ise gece hayatı il merkezine göre özelikle yoğun dönemlerde canlıdır. Sakarya’da geleneksel anlamda meze rakı sofralarını oluşturabileceğiniz mekanlar bulunuyor. Eski Sakarya Köprüsü girişinde bulunan mekanlarda sürekli futbol müsabakaları gösteriliyor ve genellikle müzik yayını yapılmıyor.
Meyhane kategorisinde diğer mekanlarda ise Adapazarı-İzmir yolu üzerinde Serdivan ilçesine bağlı restoranlarda hizmet veriliyor. Özellikle yaz aylarında oldukça talep gören restoranlarda yemeğinize eşlik eden tek ses etraftaki ağaçların yaprak hışırtısı ve kuş sesleri olacak. Sakarya’da gece gidilebilecek restoranlar Sapanca ilçesinde bulunuyor. Yaz aylarına Sapanca Gölü üzerinde bulunan kocaman iskelenin üzerinde, eşsiz göl manzarası eşliğinde yemeğinizi yiyip, içkinizi içebileceğiniz bir ortam sunuyor. Sakarya il merkezinde ise, genellikle öğrencilerin bulunduğu bira içip atıştırmalık yenebilecek birkaç mekan bulunuyor. Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan bu yerlerde gece eğlencesi için tercih edilen mekanlar bulunuyor. Konser etkinliklerinin düzenlendiği bir takım içkili mekanlar da mevcut.
Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Yemek Kültürü


Yılların kültürünü mutfağına taşıyan Sakarya, eşsiz lezzetleri ile baş döndürüyor

Sakarya mutfağı veya yemek kültürü denildiğinde, Sakarya’da yaşayan değişik kültür gruplarındaki insanların beslenmesini sağlayan yiyecekler-içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araç-gereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde gelişen tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılıyor. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkıyor.

Tatlısı, tuzlusuyla Adapazarı tatlarını mutlaka keşfedin

Öte yandan zamanla geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağladı. Tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, hazırlanan yemek türleri; çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkardı. Yörede farklı kültür grupları arasında farklı lezzetleri özel gün, kutlama ve törenlere ayrı bir anlam veya kutsallık taşıyor. Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırıyor. Bu lezzetler arasında özellikle; pekmezli ayva dolması, köpük helvası, kabak lokumu, Adapazarı ıslama köftesi, pırasalı börek, balkabaklı gözleme, yoğurtlu Adapazarı ıslaması, Adapazarı böreği öne çıkıyor.

Sonuçları sırala:

ng sapanca wellness Sapanca Sakary
0 görüşler

Tam teşeküllü  SPA merkezi ve her tür organizasyon için tam donanımlı toplantı salonları ile iş dünyasının da hizmetindedir.

ortalama fiyatı450TL SEÇİN