TatilCity.NETTatilCity.NET

Salihli Gezi Rehberi

Manisa Salihli

Manisa Salihli


Salihli Gezi Rehberi

Suları, kaplıcaları, Sardes Antik Kenti ve doğal güzellikleriyle ünlü Salihli, Manisa’nın en büyük ilçesidir. Manisa şehir merkezine 72 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe, Ege Bölgesi ikliminin özelliklerini taşımaktadır. Yaz aylarının sıcak ve yağışsız, kış aylarının ise ılık ve yağışlı geçtiği ilçede, güneyde bulunan 2 bin 159 metre yüksekliğe sahip Bozdağ heybetli görüntüsüyle ilgi çekmektedir. Türkiye’nin çekirdeksiz üzüm merkezi konumunda olan Salihli, kuru üzüm ihracatı ve pekmez üretiminde ön sıralarda yer almaktadır. Ayrıca kirazı ile meşhur olan Salihli’de oldukça iri ve küçük çekirdekli kirazın büyük kısmı ihraç edilmektedir.
Tarihi oldukça eskilere dayanan Salihli’de, Türkiye’nin en önemli antik kentlerinde Sardes (Sart) Antik kenti bulunmaktadır. Gediz havzasında yer alan bu antik kent, Sart Nehri kıyısında ve Bozdağ’ın batısında bulunan tepelerin kuzey yamaçları üzerindedir. Milattan Önce 1200 ile 1000 yılları arasında önemli bir yerleşim yeri olan Sardes, Meles adlı kral tarafından kurulmuştur. Milattan Önce 6’ncı yüzyıla doğru hızla gelişen kent, Lidya devletinin başkenti olarak ünlenmiştir. Sardes’te endüstriyel buluşlar, para, uluslararası ulaşım, müzik, lirik şiir, astronomi, felsefe, heykel ve coğrafya büyük oranda gelişmiş ve buradan dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır.
Lidya devletinin yıkılmasının ardından Perslerin dönemini yaşayan Sardes, Romalılar döneminde eyalet merkezi, Bizans zamanında ise piskoposluk merkezi olarak öne çıkmıştır. Sardes 1075 yılında, Selçuklu Türkleri tarafından ele geçirilmiştir. İsmi Sart olarak değiştirilen kent, 1098’de Bizanslıların eline geçtikten sonra 1313 yılında Germiyanoğulları tarafından alınır ve bundan sonra Türklerin kontrolü altına girmiştir. Salihli adının tarihi 1518 yılına dayanmaktadır. O yıllarda Sart kazasına bağlı olan bölgenin ismi Veled-i Salih (Salihoğlu) köyü olarak geçmektedir. Köyü kuranlar Salihler adlı Yörük topluluğu olduğu için zamanla bu ismi almıştır.

Salihli’ye nasıl gidilir?

Manisa kent merkezine 72 kilometre mesafede yer alan Salihli ilçesine karayolu ve demiryolu ile ulaşım oldukça pratiktir. Uşak-İzmir karayolu üzerinde yer alan Salihli, İzmir-Afyonkarahisar demiryolu hattının da geçtiği yerler arasındadır. İzmir’e 96 kilometre uzaklıkta bulunan Salihli; Uşak’a 120, Balıkesir’e 144, Denizli’ye ise 110 kilometre mesafede yer almaktadır. Bu illerden Salihli’ye şehirlerarası otobüsler ve özel araçlarla ulaşım mümkündür. Çevredeki illerle ve ilçelerle geniş ulaşım imkanlarına sahip olan Salihli; Kula ilçesine 42, Turgutlu ilçesine 42, Alaşehir ilçesine 40, Köprübaşı’na ise 53 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
manisa salihli doğa sporları

manisa salihli doğa sporları


Salihli’de doğa sporları

Coğrafyası doğa sporları yapmaya elverişli olan Salihli’de, öne çıkan aktivite trekkingdir. İlçe sınırlarında yer alan parkurlarda yapacağınız yürüyüşlerle zinde kalabilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Bu yürüyüş parkurları arasında yer alan Adala Hermos Kanyonu, en çok tercih edilen kolay bir parkurdur. Su Uçtu Şelalesi, Kız Köprüsü, Ölücanlar Gölü gibi bölgelerden geçen yürüyüş parkurunda tarihi mekanların yanı sıra şelale sesleri ve doğal güzellikler size eşlik edecektir. Salihli’de ayrıca Demirköprü Barajı parkuru da yürüyüşler için tercih edilen bölgelerden biridir.
Manisa Salihli Gezilecek Yerler

Manisa Salihli Gezilecek Yerler


Salihli’de gezilecek yerler

Sardes Antik Kenti

İzmir Ankara karayolu üzerinde yer alan Sardes (Sart) Antik Kenti, Salihli’nin sekiz kilometre batısındadır. Helen, Lidya, Pers, Roma ve Bizans dönemlerinden kalıntılara sahip olan antik kent, Lidya devletinin başkenti olduğu dönemden bugüne pek çok eser taşımıştır. Bölgede gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Sardes Antik Kenti’nde 1910 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları bugün halen sürmektedir. Yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan meşhur Artemis Tapınağı, Sinagog, Gymnasium, Roma hamamı, Akropol ve Kral yolu; antik kenti ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdiği yapılardır. Paranın devlet kontrolünde ilk kez basıldığı yer olan Lidya’ya başkentlik yapmış olan Sardes, bölge genelinde en önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapan antik kenttir. Dini bakımdan eşsiz eserlere sahip olan Sardes, batı Anadolu’da Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rolü bulunan yedi kiliseden birine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kurşunlu Kaplıcaları

Kaplıcaları ile ünlü bir ilçe olan Salihli’de, yeraltı kaynakları oldukça etkin bir yapıya sahiptir. Bölgenin önde gelen kaplıcalarından Kurşunlu, Salihli ilçe merkezine beş kilometre mesafede yer almaktadır. Kaplıcanın sularının; romatizma rahatsızlıkları, cilt ve kadın hastalıkları, solunum yolu rahatsızlıkları, sinirsel hastalıklar ve ameliyat sonrası eklem ve kireçlenme hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Hem banyo hem de içme kürü olarak kullanılan 52 ila 96 santigrat derece arasındaki sular; kalsiyum sülfat, bikarbonat, sülfat ve hidrojen sülfür içermektedir. Kaplıca bölgesinde Salihli Belediyesi’nin işlettiği üç tip ev seçeneği mevcuttur. Toplam 86 ev ile 270 yatak kapasitesine sahip olan tesislerde; restoran, kafeterya, fırın, bakkal, çay bahçesi, manav kasap mevcuttur. Bunların dışında: tesislerde: fizyoterapist, doktor, sağlık memuru da bulunmaktadır.

Sart Kaplıcaları

Salihli’de tercih edilen bir diğer kaplıca ise Bozdağ eteklerindeki Çamurhamamı köyünde yer alan Sart Kaplıcaları’dır. Yerel halkın Çamur Hamamları adıyla da andığı kaplıca, Salihli kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunmaktadır. Suyu 52 santigrat derece olan Sart Kaplıcaları; sodyum, kalsiyum, sülfür ve bikarbonat içermektedir. Romatizma, nevralji, cilt ve kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen kaplıcada 150 yatak kapasiteli tesis bulunmaktadır.

Fosil Ayak İzleri

Bugünden 15 bin ila 25 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edilen fosil ayak izleri, Köprübaşı Çarıklar köyünün Nebiler mevkiinde yer almaktadır. Bu izler killi ve ıslak çamur tabakasında oluşmuştur. Sıcak volkan küllerine maruz kalan izler, tuğla gibi pişerek varlıklarını binlerce yıl korumuşlardır. Salihli’de yapacağınız gezide bu izleri görmenizi mutlaka öneririz.

Demirköprü Barajı

Salihli ilçe merkezine 105 kilometre mesafede yer alan Demirköprü Barajı, doğal bir ortamda piknik yapıp kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktalarından biridir. Çamlık ve bahçelik alanlarda piknik yapılabilen baraj bölgesinde, eğlenmek isteyenler için bir de gazino vardır.

Bozdağ Kayak Merkezi

Ege Bölgesi’nde kayak yapılabilen yer olması, burayı nadir bir nokta haline getirmektedir. Kışın kayak yapılabilen Bozdağ Kayak Merkezi, Salihli ilçe merkezine 30 kilometre mesafede yer almaktadır. İzmir’den de gidilebilen kayak merkezinde, zirveye telesiyej ile ulaşmak mümkündür. İki tane teleskinin yer aldığı kayak merkezinde, aralık ile mart ayı arasında kayak yapılabilmektedir. Burada yer alan otelde konaklama imkanı da mevcuttur. Dört tanesi suit olmak üzere toplam 20 odası bulunan otelde yatak kapasitesi ise 60’tır. İki tane de restoranın bulunduğu otelde ücretlerin biraz yüksek olması bir dezavantaj olarak kabul edilmektedir.

Akpınar Mesire Alanı

Doğal su kaynaklarıyla ünlü Salihli’de, 50 kilometre mesafedeki Beyler köyünün yanında bulunan doğal su kaynağı ve çevresi piknik için gayet güzel bir bölgedir. Akpınar Mesire Alanı, ayrıca her yıl yapılan Geleneksel Kavun Karpuz Festivali ile ünlenmiştir. Kavak ağaçlarının arasında yer alan bu muhteşem piknik alanı özellikle bölge halkı tarafından tercih edilmektedir.

Bintepeler

Marmara Gölü’nün güneyinde yer alan tümülüsler Bintepeler olarak bilinmektedir. Salihli’nin kuzeybatısında yer alan bu mezar tümülüsleri, Anadolu’da ortaya çıkarılan en büyük tümülüsler olma özelliği taşımaktadır. Lidya Krallığı’nın önemli eserleri olarak öne çıkan tümülüslerin en büyüğü, antik çağ tarihçisi Heredot’a göre 355 metre çapa ve 69 metre yüksekliğe sahip olan Alyattes Mezarı’dır.

Salihli’de nerede ne yenir?

Ege ve Manisa mutfağı özellikleri taşıyan Salihli’de yöresel lezzetler de öne çıkmaktadır. Yerel lezzetler olarak Salihli’de; şevketi bostan, enginar dolması, semizotu, börülce tarator, salancı sarma, simit ekmeği, zerde ve mantar tatlısı tercih edilmektedir. Salihli’de bulunan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Bölgenin en yaygın lezzeti olan odun köftesi de mutlaka tadılması gereken bir Salihli lezzeti olarak bilinmektedir. İzmir’den Salihli yönüne giderken ilçe girişinde bulunan Değirmen Odun Köfte, ilçenin en çok tercih edilen restoranları arasındadır. Açık ve kapalı bölümleri bulunan restoranda yapılan odun köfteleri oldukça lezzetlidir. Bunun yanı sıra ilçede bulunan diğer restoranlarda da yöresel yemekler oldukça lezzetli pişirilmektedir.
Manisa Salihli Gece Hayatı

Manisa Salihli Gece Hayatı


Salihli’de gece hayatı

Gece hayatının pek aktif olmadığı Salihli’de, ağırlıklı olarak gazino ve gece kulüplerinden oluşan mekanlar mevcuttur. İlçe merkezinde yer alan az sayıdaki kafe ve restoranda da akşam yemeğinin ardından keyifli zaman geçirebilirsiniz. Salihli’de öne çıkan mekanlar; Mesir Mahallesi’nde yer alan Gülan Gazinosu, İzmir-Uşak karayolu üzerindeki Durasıllı köyünde bulunan Bella Gazinosu, Caferbey köyünde bulunan Destina Night Club, yine Caferbey köyünde yer alan Sarılar Night Clup ve Mavi Köse Gazinosu gibi işletmelerdir. Geç saatlere kadar açık olan bu mekanlarda, müzik eşliğinde içkinizi yudumlayarak hareketli bir gece geçirebilirsiniz.