TatilCity.NETTatilCity.NET

Salıpazarı Gezi Rehberi

Salıpazarı Gezi Rehberi

Salıpazarı Gezi Rehberi


Salıpazarı Gezi Rehberi

Samsun’un zengin tarihiyle öne çıkan ilçesi Salıpazarı, il merkezine 54 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Güneyde Erbaa ve Akkuş, doğuda Terme, batıda Ayvacık, kuzeyde ise Çarşamba ilçeleriyle çevrili olan Salıpazarı’nın denize kıyısı bulunmamaktadır. Arazisinin yüzde 80’i engebeli ve dağlık olan ilçe, gür ve yeşil bir bitki örtüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Salıpazarı’nın ormanlık bölgelerinde meşe, kızılağaç, kestane ve fındıklıklar yer almaktadır. Ayrıca çok çeşitli ot ve bitkilere de rastlanan ilçede, ovalık kesimlerde Orta Karadeniz, yüksek kısımlarda ise sert karasal iklim görülmektedir. İlçe bazı kış aylarında iki metreyi aşkın karla kaplanmaktadır. Salıpazarı’nın belli başlı akarsuları olan Yeşilçay ve Terme çayı, ilçe merkezinde kesişmektedir. Üzerinde üç köprünün yer aldığı çaylar, ilçeye hayat vermektedir. Ağırlıklı olarak tarıma dayanan ilçe ekonomisinde, özellikle fındık, çilek, çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Tarihi oldukça eskilere uzanan Salıpazarı’nda, Milattan Önce 3000’li yıllardan bu yana yerleşim olduğu tespit edilmiştir. Tunç Çağı’ndan beri iskan gören ilçede, bir fındık bahçesinde yosunlarla kaplı çeşitli kayalar bulunmuştur. Üzerinde Oğuz boylarından Peçenek ve Kıpçakların kullanmış olduğu runik Türkçe yazılar olan bu kayaların yanı sıra yine bir fındık bahçesinde eski uygarlıklara ait kaya mezarları gün yüzüne çıkarılmıştır. İlçe, 1. Dünya Savaşı öncesinde Türk, Rum, Ermeni ve Gürcülerin birlikte yaşadığı bir yerleşim birimidir. 1973 yılında belediye statüsü kazanan Salıpazarı, 1987’de Samsun’un ilçesi olmuştur. İlçenin adı ise her hafta salı günü kurulan pazardan gelmektedir.

Salıpazarı’na nasıl gidilir?

Salıpazarı ilçesinin Samsun il merkezine uzaklığı 54 kilometredir. Kolay ulaşım olanaklarına sahip ilçeye karayoluyla ve Samsun Çarşamba Havalimanı üzerinden havayoluyla ulaşım mümkündür. Çarşamba ilçesine 17 kilometre mesafede yer alan Salıpazarı’na özel araçla gitmek isteyenler, Çarşamba ve Terme ilçeleri üzerinden ulaşım sağlayabilmektedir. Samsun il merkezinden ilçeye toplu taşıma kullanarak gitmek isteyenler ise gün içinde karşılıklı düzenlenen minibüs seferleriyle Salıpazarı’na ulaşabilmektedir.
İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden havayolu aracılığıyla Salıpazarı’na ulaşmak için ise 17 kilometre uzaklıkta yer alan komşu ilçe Çarşamba sınırlarındaki havalimanı kullanılabilir. Samsun Çarşamba Havalimanı’na uçuşun ardından ilçeye havalimanı servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla gidilebilmektedir.
Salıpazarı’nda doğa sporları

Salıpazarı’nda doğa sporları


Salıpazarı’nda doğa sporları

Samsun’un Salıpazarı ilçesi doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya sahiptir. Kınalık Ormanları ve ilçede yer alan köyler ile yaylalar zengin bir flora ve faunaya sahiptir. Buralarda doğa yürüyüşlerinin yanı sıra pek çok aktivite yapılabilmektedir. İlçede yapılabilen aktivitelerin başında; Terme Çayı’nda su sporları, yamaç paraşütü ve trekking gelmektedir.
Doğa yürüyüşleri için Salıpazarı’nda en çok tercih edilen bölgeler, Garpu Kale ve Yeşil Albak Kaya Mezarları bölgesidir. Bisiklet turları için Karacaören Şelalesi Yolu uygundur. Olta balıkçılığı için Değirmenbaşı Bent bölgesi, atlı doğa yürüyüşü için Tepealtı Mevkii, yürüyüş ve koşu için ise Yavaşbey Göne Mevkii elverişli bölgelerdir.
Salıpazarı’nda gezilecek yerler

Salıpazarı’nda gezilecek yerler


Salıpazarı’nda gezilecek yerler


Konakören Köyü

Zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Salıpazarı’nda gezilmesi gereken yerlerden birisi Konakören köyüdür. Heybelik Mahallesi Eğriyol köprüsü üzerinde yer alan köy, tarihi bir yerleşim yeridir. Köyde yer alan açık hava tapınağı önemli bir tarihi yapıdır. Köyde tunç ve demir çağına ait buluntular gün yüzüne çıkarılmıştır. Samsun’daki en eski yerleşim yerlerinden olan köy, görülmeye değerdir.

Garpu (Amazon) Kalesi Açık Hava Tapınağı

Salıpazarı’na bağlı Konakören köyünde yer alan bu yapılar, ilçenin önemli tarihi zenginliklerinin başında gelmektedir. Buradaki kalenin Milattan Önce 7’nci yüzyılda inşa edildiği tespit edilmiştir. Amazonlara ait kale, klasik bir kaleden farklıdır. Garpi Kalesi’ne giriş, ana kayaların bir bölümünün yontularak düzleştirildiği patikadan sağlanmaktadır. Girişten sonra, kayaya oyulmuş 120 basamaklı bir çıkışla yukarı tırmanılmaktadır. Bu basamakların kenarlarında, güvenlik amacıyla kurulan ip, ahşap veya madeni korkulukların varlığını gösteren oyuklar bulunmaktadır. Büyük kısmı kayaya oyularak yapılan bu ilginç kale, aynı zamanda bir açık hava tapınağı özelliği göstermektedir. Milattan Önce 1200 ila 550 yılları arasında, Demir Çağı’nda kullanılan bu açık hava tapınağı ve kale görülmeye değerdir.

İnbükü Mağarası

Salıpazarı’nda görülebilecek bir diğer tarihi yapı İnbükü Mağarası ise Garpu kalesinin üç kilometre güneyindeki Esatçiftliği köyü Üçevler Mahallesi’nde yer almaktadır. İnsan eliyle genişletilen bu mağara, mabet olarak kullanılmıştır. Mağaranın 20 metre ağız açıklığı ve 45 metrelik uzunluğu mevcuttur. Mağaranın girişinde kayaya oyulmuş üç basamaklı seki yer almaktadır. İnbükü Mağarası’nın girişinde ve çevresinde yapılan araştırmalarda, Tunç ve Demir çağlarına ait seramikleri ortaya çıkarılmıştır.

Hasan Tekke

Salıpazarı ilçe merkezini kuşbakışı gören Hasan Tekke, Kurtuluş Savaşı döneminde burada şehit olduğuna inanılan Hasan isimli birine aittir. Tepenin zirvesinde yer alan mezar yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Aynı zamanda Salıpazarı ve Çarşamba ilçelerinin muhteşem manzaraları bu tepeden izlenebilmektedir.

Yeşilköy Kaya Mezarları

Salıpazarı’na bağlı Yeşilköy’ün Kayabaşı Mahallesi’nde yer alan kaya mezarları, ilçe merkezine beş kilometre mesafede yer almaktadır. Yöredeki diğer kaya mezarlarından farklı olan bu mezarlar üzerindeki yazıt ve tamgalar Göktürk dönemini işaret etmektedir. 3 bin yıllık olduğu sanılan kaya mezarları bölgesi koruma altına alınmıştır.

Harman Kaya, Üç Kayalar ve İn Kayası Mağaraları

İlçenin tarihi yapılarından bir diğeri olan Harman Kaya’nın Demir Çağı’nda gözetleme kulesi ya da kutsal alan olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Oldukça dikkat çekici bir görüntüsü olan kayanın karşısındaki İn Kayası Mağarası da görülmeye değerdir.

Huma Ahşap Cami

Cevizli köyünde bulunan Huma Ahşap Camii, büyük bir eski mezarlık içinde yer almaktadır. Hasan Usta isimli kişinin yaptırdığı cami, görünüş olarak Salıpazarı ahşap camilerinin özelliklerini taşımaktadır. İki katlı olan camide, kestane cinsi ağaçtan ahşap perdeler kullanılmıştır. Titiz işçiliğiyle dikkat çeken caminin her iki katında da özenle kesilmiş perdeler ve bunların arasında harimi dolanan bir kat kirişi bulunmaktadır. Bu ahşap caminin bahçesinde ise bir kaya mezarı mevcuttur. Tek odalı, üç sekili kaya mezarının oldukça eski dönemlerden kaldığı tahmin edilmektedir.

Soyuk Ahşap Camii

Salıpazarı merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Karacaören köyü Soyuk Mahallesi’ndeki bu cami, harim ve önünde bulunan sonradan kapatılmış sundurmadan meydana gelmektedir. Yörenin ahşap camilerinin özelliklerini taşıyan Soyuk Camii, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiştir ve minaresi vardır. İki katlı camide meşe cinsi ağaçtan ahşap perdeler yığma olarak kullanılmıştır.

Kınalık Ormanları

Salıpazarı ilçe merkezine 18 kilometre mesafede yer alan Kınalık Ormanları, ilçenin en güzel yerlerinden biridir. Zengin bir floraya sahip olan ormanda keyifli ve huzurlu zaman geçirebilirsiniz.

Yayla Köyü

Salıpazarı’nın mağarası ve şelalesiyle ünlü bu köyü de gezilebilecek yerlerden biridir. Köyde yer alan Azap İni Mağarası, yaklaşık 10 metrekarelik büyüklüğündedir. Mağaranın doğal bir kaya açıklığından oluştuğu düşünülmektedir. Yine Yayla köyünde yer alan şelale ise yemyeşil ortamı ve güzel manzarasıyla ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.

Salıpazarı’nda nerede ne yenir?

Karadeniz mutfağının ve Çerkez yemeklerinin yaygın olduğu Salıpazarı’nda, Çerkez pastası, Bileki ekmeği, karalahana sarması ve karalahana çorbası mutlaka tadılmalıdır. İlçeye özgü diğer lezzetler ise; koyun eti, tereyağı, un, pirinç, çorotu, ceviz, safran, sarımsak ve pul biberden yapılan Zagi yahni ile taze fasulye, taze kişniş, ceviz, sarımsak, irhan ve koruk gibi malzemelerle yapılan Makaktu’dur. Alabalık da ilçede yaygın tüketilmektedir.
Salıpazarı’nda yer alan restoran ve lokantalarda bu lezzetleri tadabilirsiniz. İlçede en çok tercih edilen restoranları; Saklı Bahçe Alabalık Tesisleri, Şelale Alabalık Tesisleri, Köprübaşı Alabalık Tesisleri, Köfteci Hasan Ustanın Yeri, Kaya Köprü Balık Restaurant, Ovalı Restorant, Pehlivan Kardeşler Lokantası, Yetişal Unlu Mamülleri, Kardeşler Döner, Oba Lokantası, Karaca Lokantası, Yiğit Döner, İnci Köşem Döner, Yeşilırmak Lokantası, Şehir Lokantası, Tadım Et Lokantası, İkram Çiğköfte, Mangal Keyfi ve Hamdi Ustanın Yeri Döner Çorba Salonu olarak sıralayabiliriz.
Salıpazarı’nda gece hayatı

Salıpazarı’nda gece hayatı


Salıpazarı’nda gece hayatı

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçede az sayıda eğlence mekanı bulunmaktadır. Salıpazarı halkı, akşam saatlerinde daha çok kafeterya ve çay bahçelerini tercih etmektedir. İlçede öne çıkan eğlence ve dinlence mekanları; Pınar Sokak üzerinde hizmet veren Agora Birahanesi, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki Öz Yaylalı Çay Evi, Alan Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Pembe Köşk Pastanesi, Postane Caddesi’nde yer alan Belde Aile Çay Bahçesi ve Cafe Konak Salıpazarı olarak sayabiliriz.