TatilCity.NETTatilCity.NET

Sandıklı Gezi Rehberi

Afyon Sandıklı Gezi Rehberi

Afyon Sandıklı Gezi Rehberi


Sandıklı Gezi Rehberi

Afyon’un dört tarafı da dağlarla çevrili ilçesi Sandıklı; kuzeyde Ahır Dağları, batıda Balkaz Dağı, güneyde Akdağ, doğuda ise Kumalar Dağı ile kuşatılmıştır. Termal tesisleriyle ünlü bu ilçede; ayrıca evliyalar, yatırlar, tekkeler, medreseler ve tarihi okullar dikkat çekmektedir. İlçenin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden Hüdai Kaplıcaları, turistlerin özellikle çamur banyosu yaptıkları yer olarak öne çıkmaktadır.
İlçenin adının, daha önce sanduka anlamına gelen Kivatos adındaki bir şehirden geldiği iddia edilmektedir. Başka bir söylentiye göre ise eski Afyon yolunda bulunan tepelerden bir tanesinde, tarihi medeniyetlerden kalma sandukalar içinde mücevherler bulunduğu için bu adı almıştır. Bir rivayete göre de ilçenin adı; Germiyanoğlularının bir Bizans beyinin düğününe 40 deve yükü 80 tane sandık hediyesi ile gelmesinden doğmuştur. Ancak her sandığın içine bir asker gizlenmiştir ve gece olduğunda askerler sandıklardan çıkarak kaleyi ele geçirmişlerdir. Kente böylece Sandıklı ismi verilmiştir. Germiyanoğlu Beyi Emir Sandık’ın adının bu şehre verildiği de başka bir söylentidir. Bu iddiaların hiçbirinin doğruluğu kanıtlanmamıştır.
Anadolu’daki en eski yerleşimlerden bir olan Sandıklı’nın kuruluş tarihi kesin olarak tespit edilememekle birlikte, burada Bakır, Tunç ve Demir çağlarına ait kalıntılara rastlanmıştır. Bakır Çağı’nın Milattan Önce 2700 ile 2000 yılları arasında, Sandıklı ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan Kusura Kasabası’nda, Kusar Krallığı’nın hüküm sürdüğü tahmin edilmektedir. Bu krallık Hitit İmparatorluğu’nun temelini oluşturmaktadır. Bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda; Kalkolitik, Bakır ve Eti çağlarından kalan buluntular gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu eserler Afyon Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Etilerin ardından Frigya Devleti’nin kurulduğu bölgenin adı, Milattan Önce 1300 ile 1400 yılları arasında “Aziz Mina’nın Sandukası” anlamına gelen Apemie Kivatos olarak geçmektedir. Milattan Önce 72 ile Milattan Sonra 395 yılları arasında Romalıların hakimiyetinde kalan Sandıklı, 395’ten 1072’ye kadar Bizans, 1115 yılından sonra da Germiyanoğluları kontrolüne geçmiştir. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Sandıklı’da gezilebilecek çok sayıda yer ve incelenebilecek çok miktarda kalıntı mevcuttur

Sandıklı’ya nasıl gidilir?

Afyonkarahisar şehir merkezine 105 kilometre uzaklıkta bulunan Sandıklı’ya otogardan kalkan otobüslerle bir saat 15 dakika civarında ulaşılabilmektedir. Ayrıca özel araçla bir saat civarında süren Sandıklı’ya, çevre illerden gitmek için demiryolu ve havayolu seçenekleri de mevcuttur. Başka bir ilden Afyonkarahisar il merkezine demiryolu ile gittikten sonra buradan Sandıklı’ya karayolu ile geçebilirsiniz. Havayolunu kullanmak isteyenler ise Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde bulunan Zafer Havalimanı’na indikten sonra ilçeye karayoluyla ulaşabilirler. Antalya-Afyonkarahisar karayolu üzerinde olan Sandıklı’ya ulaşım oldukça pratiktir.
Afyon Sandıklı Doğa Sporları

Afyon Sandıklı Doğa Sporları


Sandıklı’da doğa sporları

Dağcılık, trekking ve rafting başta olmak üzere doğa sporları için oldukça elverişli olan Afyon’un Sandıklı ilçesinde çok sayıda parkur bulunmaktadır. Göksu mevkii ve Çakmaktepe bölgeleri yürüyüş için tercih edilen yerlerin başında gelirken, özellikle Akdağ Tokalı Kanyonu keyifli bir gün geçirmek için çok sayıda olanak sunmaktadır. Kanyonda trekking, dağcılık, rafting, mağara ve yayla turizmi öne çıkmaktadır. Yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda parkura sahip olan Tokalı Kanyonu, bölgedeki en iyi seçeneklerden biridir.
Afyon’da faaliyet gösteren doğa sporları toplulukları ve dernekler, Sandıklı ilçesinde sık sık etkinlikler düzenlemektedir. Ağırlıklı olarak doğa yürüyüşleri düzenleyen söz konusu sivil toplum kuruluşları, hafta sonları farklı parkurlarda yeni deneyimlere imza atmaktadır. Bu derneklerin ve toplulukların etkinliklerine katılabileceğiniz gibi bireysel olarak da bölgedeki parkurlarda doğayla baş başa spor yapma imkanına sahipsiniz.
Afyon Sandıklı Gezilecek Yerler

Afyon Sandıklı Gezilecek Yerler


Sandıklı’da gezilecek yerler

Hüdai Kaplıcaları

Kaplıcaları, çamur banyosu ve termal turizmi ile gelişmiş bir bölge olarak adından söz ettiren Sandıklı, Frigyalılardan günümüze kadar şifa kaynağı olan Hüdai Kaplıcaları’na ev sahipliği yapmaktadır. Yüzlerce yıldır kullanılan bu kaplıcalar, Bizans döneminde de kullanılmış ve o yıllarda yapılan hamam bugün halen varlığını sürdürmektedir. Her sene binlerce turistin ziyaret ettiği Hüdai Kaplıcaları, 60 santigrat dereceyi aşkın su sıcaklığı ile çok sayıda hastalığa iyi geldiği belirtilen bir şifa kaynağı olarak görülmektedir. Sandıklı Belediyesi'ne ait tesislerin yanı sıra özel termal otellerin de yer aldığı bölgeye Sandıklı ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilmektedir.

Yunus Emre Türbesi

Türkiye’de yaklaşık 15 tane türbesi bulunan Yunus Emre’nin bir türbesi de Sandıklı’dadır. Sandıklıya bağlı Döğer kasabasının Yeniçay köyünde yer alan ve Yunus Emre'ye ait olduğu iddia edilen türbe, her yıl binlerce turistin uğrak noktalarından biridir. Türbenin bulunduğu bölgeye, 1985 yılında Sandıklı Belediye Meclisi kararıyla Yunus Emre Mahallesi ismi verilmiştir. Mezarın karşısında ise Yunus Emre'nin hocası olan Taptuk Emre'nin mezarı yer almaktadır.

Kurtini Mağarası

Sandıklı ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede yer alan Kurtini Mağarası, ilçede görülmesi gereken yerlerden biridir. Etrafı yeşilliklerle çevrili olan bu mağara, Bökenin Yurdu olarak adlandırılan bölgededir. Yine bu bölgede yer alan Oktur (Menteş) Mağarası da bölgede görülebilecek güzelliklerden biridir.

Sandıklı Kültür ve Sanat Evi

Sandıklı Kültür ve Sanat Evi, 1932 yılında yapılan erken Cumhuriyet dönemi eserleri arasındadır. Dönemin mimari özelliklerini yansıtan yapıyı, 2006’da Karagözler ailesinden satın alan Sandıklı Kültür Derneği burayı Kültür ve Sanat Evi olarak dizayn etmiştir. Sandıklı'nın ünlü Yaren Geceleri’nin de yapıldığı binada, giriş ve orta katlar kıraathane olarak kullanılmaktadır.

Sandıklı Ulu Camii

1379 yılında Germiyanoğullarından Bahaddin Ömer Bin Alaaddin’in yaptırdığı Sandıklı Ulu Camii’nin mimarı, Aydemir'dir. İlçede görülmesi gereken yerler arasında bulunan cami, ilk yapıldığında sadece mescit şeklindeydi. Ancak daha sonraları camiye dönüştürülmüştür. Tek kubbeye sahip olan Sandıklı Ulu Camii, kare planlı bir camidir. Camiye en son eklenen cemaat yeriyle birlikte cami son halini almıştır. Bu tarihi yapı, Cami-i Kebir ismiyle de anılmaktadır.

Akdağ Tokalı Kanyonu

Sandıklı ilçesinin doğal güzellikleri arasında öne çıkan Akdağ Tokalı Kanyonu, ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede, Kocayayla ve Akdağ bölgesinde bulunmaktadır. Bölgeye ulaşmak için Ankara-Antalya yolunun sağındaki Hocalar ilçesi yolu kullanılarak, önce Sorkun Kasabası'na gidilmelidir. Oradan orman yolunda devam edildiğinde yüksekliği bin 600 metre olan kanyona ulaşılabilmektedir. Trekking, dağcılık, rafting, yayla turizmi ve mağara turizmi bakımından önemli bir yeri bulunan Akdağ Tokalı Kanyonu’nda 20 kilometre uzunluğunda bir parkur mevcuttur. Yaban Hayatını Koruma Alanı statüsünde olan bölgede keyifli ve bol adrenalinli bir gün geçirmek mümkündür.

Sorkun Hamamı

Sandıklı ilçesinin Sorkun beldesinde yer alan hamamın inşa tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapının özellikleri Osmanlı İmparatorluğu dönemine işaret etmektedir. Hamamın sıcaklık, soyunmalık ve ılıklık olmak üzere üç bölümü vardır. Kapıları ve dış duvarlarında kesme taşın kullanıldığı hamamda, ara bölümler ise moloz taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Duvarlarında süslemelerin de bulunduğu hamamın sıcaklık bölümü büyük oranda tahribata uğramıştır.

Sandıklı Kalesi (Hisarlı)

Germiyan Büyük Sultanı Çelebi Yüce Emir'in talimatı üzerine 1324’te Mimar Çoban’a inşa ettirilen kalenin, bu bilgileri içeren kitabesi Çavuş Camii önünde yer alan Çavuş Çeşme üzerinde bulunmaktadır. Çevresinde çok sayıda çam ağacı bulunan ve yeşillikler içinde bulunan Sandıklı Kalesi, görülmeyi hak eden önemli tarihi yapılar arasındadır.

Hamam Önü Camii

Caminin yaklaşık 150 yıl önce inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Herhangi bir kitabeye sahip olmayan Hamam Önü Camii’nin yaklaşık 90 yıl önce onarımdan geçirildiği bilinmektedir. Kerpiç ve bağdadi duvarlarıyla dikkat çeken caminin ahşap tavanı ile düz toprak damı mevcuttur. Hamam Önü Camii’nin yanı sıra Sandıklı’da 1574 yılında Mehmet Bin Cafer tarafından inşa ettirilen Keçi (Yeni) Camii, Murat Bin Murat tarafından mescit olarak yapılan Muradin Camii ve Mescit Camii de görülmesi gereken tarihi camiler arasındadır.

Sandıklı mutfak kültürü

Afyon mutfağının özelliklerini taşımasının yanı sıra kendine özgü lezzetleri de barındıran Sandıklı mutfağı; ağırlıklı olarak et ürünleri, hamur işleri, paçik, düğümlü yaprak sarması, haşhaş ve bölgenin meşhur patatesinden yapılan yemeklerden oluşmaktadır. Ayrıca ekşili kabak yemeği, tepsi böreği, bükme, katmer, Afyon kaymağı, Afyon lokumu ve helva da yörede öne çıkan lezzetlerdir.
Pilavlar arasında, ilçeye özgü küçük yeşil mercimekle yapılan mercimek pilavı alaçaşın dikkat çekmektedir. Sandıklı’da yapılan hamur işlerinde don yağı tercih edilmektedir. Yemeklerde margarine pek yer verilmeyen ilçede, iç yağı kullanılması yemek kültürünün önemli farklılıkları arasındadır. Bu yağ, ağırlıklı olarak bükme ve fıstıklı kurabiye çeşitlerinde kullanılmaktadır. Sandıklı’da, başta yöresel yemekler olmak Türk ve dünya mutfağından başlıca lezzetlerin yer aldığı çok sayıda restoran ve lokanta bulunmaktadır.
Sandıklı Gece Hayatı

Sandıklı Gece Hayatı


Sandıklı’da gece hayatı

Gece hayatının pek aktif olmadığı Sandıklı’da, akşam saatlerinde kafeler, çay bahçeleri ve parklarda keyifli vakit geçirilebilmektedir. İlçede hizmet veren otellerin barlarında içkinizi yudumlayabileceğiniz gibi bölgede yer alan restoranlarda da akşam yemeğinin ardından ailenizle ve sevdiklerinizle zaman geçirebilirsiniz. Sandıklı’da Hüdai Kaplıcaları Mevkii’nde yer alan Gürses Disco Bar bölgedeki eğlence yerlerinin başında gelmektedir. Burada gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenceye doyabilirsiniz. Ayrıca eğer 105 kilometre yolu gitmeyi göze alırsanız, Afyon merkezdeki bar, pub ve diskolarda da eğlenebilirsiniz. İl merkezindeki Castel Disko Club Bar, Ng Güral Afyon Wellness Convention, AQUA Pool Bar ve Bahçem Efes Pub gibi mekanlarda daha hareketli bir gece geçirebilirsiniz.