TatilCity.NETTatilCity.NET

Sapanca Gezi Rehberi

Sapanca Gezi Rehberi

Sapanca Gezi Rehberi


Sapanca Gezi Rehberi

İstanbul’a yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi çeken Sapanca, Sakarya’nın batı sınırında yer alan, turizmin oldukça geliştiği bir ilçedir. Sahip olduğu doğal güzelliklerden dolayı saklı bir cennet olarak nitelendirilen Sapanca, aynı zamanda uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. Bölgede Milattan Önce 1200’lü yıllara dair kalıntılar mevcuttur. Araştırmalara göre, bölgeye ilk yerleşenler Frigyalılar olmuştur. Kentin gelişmiş bir yerleşim yeri haline gelmesi ise Milattan Sonra 380’li yıllarda Britinya Krallığı döneminde gerçekleşmiştir. Bizans egemenliğinin sürdüğü dönemlerde Buanes, Sofhan ve Sofhang isimleriyle bilinen Sapanca, 1075’ten sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin buraya gelmesiyle Türkleşmeye başlamıştır. O dönem Ayan ve Ayanköy isimleriyle bilinmektedir. Haçlı Seferleri esnasında yeniden Bizanslıların eline geçen Sapanca, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Sabancı Koca adıyla geçmektedir. Köy olan Sapanca’nın Kanuni Sultan Süleyman döneminde kasabaya dönüştüğünü yazan Evliya Çelebi, süreç içinde Sabancı Koca isminin de Sapanca’ya dönüştüğünü belirtmektedir.
Akdeniz ve Karadeniz arasında geçiş iklimi özelliği taşıyan Sapanca’da, kış ayları bol yağışlıdır, yaz ayları ise sıcak ve kurak, ancak yüksek nemlidir. Bol yağış aldığı için ve güneşli gün sayısı çok olduğu için tarıma elverişli bir yer olan Sapanca’da, Osmanlı döneminde han, hamam ve camiler başta olmak üzere çok sayıda yapı inşa edilmiştir. Adapazarı’nın kaza merkezi yapıldığı II. Mahmut döneminde Sapanca buranın nahiyesi olmuştur.
Bölgenin turizm bakımından büyük öneme sahip yerlerinden olan Sapanca, coğrafi olarak turizme uygun olması nedeniyle gelişme kaydetmiştir. Bir kısmı Köroğlu Dağları’na uzanan, bir kısmı ise vadilerle kaplı olan ilçe, dereleri ve verimli topraklarıyla öne çıkmaktadır. İlçedeki başlıca akarsular Sakarya, Mahmudiye, İstanbul ve Kurtköy dereleridir. Otoyoldan ulaşımı kolay olduğu için başta İstanbul olmak üzere çevredeki kentlerden kısa süreli tatiller için yoğun ziyaretçi çeken Sapanca, mavi ve yeşil dokusuyla insanları cezbetmektedir. Temiz dağ havasıyla, kenarında piknik yapılabilen dereleriyle, gölüyle ve yaylalarıyla adeta cennetten bir köşe olan Sapanca’da gezilebilecek çok sayıda tarihi ve doğal güzellik mevcuttur.

Sapanca’ya nasıl gidilir?

Karayolu ile ulaşımı oldukça rahat olan Sapanca, İstanbul-Ankara otoyolu üzerinde yer almaktadır. İstanbul’dan yaklaşık iki saatte ulaşılabilen ilçenin Ankara’ya uzaklığı ise üç saat civarındadır. Eğer özel araç yerine toplu ulaşımı tercih ederseniz, büyükşehirler başta olmak üzere çevredeki kentlerden ilçeye şehirlerarası otobüslerle ulaşabilirsiniz. Ayrıca demiryolu aracılığıyla da Sapanca’ya gitmek mümkündür. Bölgeye ulaşmak için Adapazarı ekspresinin gün içinde düzenlediği seferlerden faydalanabilirsiniz.
Sapanca’da doğa sporları

Sapanca’da doğa sporları


Sapanca’da doğa sporları

Dört mevsim gidilebilecek ender yerler arasında bulunan Sapanca, doğa sporları için adeta biçilmiş kaftan gibidir. Her mevsim ayrı bir sporu yapabileceğiniz bölgede, kayaktan doğa yürüyüşlerine, ATV turlarından bisiklet gezilerine, off-road’dan kayığa kadar birçok spor yapılabilmektedir.

Kartepe’de kayak

Eğer Sapanca’ya kış aylarında giderseniz, ilçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kartepe Kayak Merkezi’nde keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Burada bulunan farklı zorluk derecelerindeki pistlerde kendinize en uygununu seçip kayabilirsiniz. Ayrıca Sapanca merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Kartepe Sukay Park’ta; su kayağı, rüzgar sörfü, kneeboard ve wakeboard gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

Soğucak Yaylası’nda yürüyüş

Sapanca yakınında yer alan Soğucak Yaylası ise doğa yürüyüşleri için en uygun ortamlardan birine sahiptir. Burada her yıl temmuz sonunda yapılan şenliklerde ise kampçılık, dağ yürüyüşleri, offroad yarışları, izcilik, bisiklet yarışları düzenlenmektedir.

Sapanca Gölü’nde spor etkinlikleri

Bisiklete binmek için en uygun yerlerden biri Sapanca Gölü çevresidir. Göl kenarındaki engebesiz yolda pedal çevirerek, keyifli bir tur atabilirsiniz. Burada belediye tarafından bisiklet ve yürüyüş yolu yapılmıştır. Bunların yanı sıra göl kenarı olta balıkçılığına da uygundur. Durgunluğuyla su sporları için oldukça elverişli olan Sapanca Gölü, Türkiye Kürek Milli Takımı’nın antrenmanlarını da yaptığı yerdir. Kano yapmak isteyenlerin de tercihi olan gölde, ayrıca deniz bisikletli ve sandal da kiralayabilirsiniz.
Öte yandan Sapanca ilçe sınırlarında bulunan Meşelik Park veya Sapanca Ormanı’nda paintball da oynanabilmektedir. Naturköy tesisinde ise çocuklar için bir zipline alanı bulunmaktadır.
Sapanca’da gezilecek yerler

Sapanca’da gezilecek yerler


Sapanca’da gezilecek yerler

Doğal güzelliklerinin yanı sıra önemli tarihi yapılara da ev sahipliği yapan Sapanca’da; Rüstempaşa Camii, Camii Cedid, Hasan Fehmi Paşa Camii, Rahime Sultan Camii ve Vecihi Kapısı gibi Osmanlı mimarisinin önemli eserlerini görebilirsiniz. Bölgenin tarihi hakkında bilgiler edinebileceğiniz bu yapılar, süslemeleriyle ve mimarisiyle ilginizi çekecektir. Bizans kalıntılarının da bulunduğu ilçede, ayrıca Sapanca Gölü en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Bahar ve yaz aylarında Maşukiye’ye, Kırkpınar’daki şelale ve derelere gidip doğayla iç içe huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Kışın ise Kartepe Kayak Merkezi ile ziyaretçi çeken Sapanca, dört mevsim gezilebilecek bir yerdir.

Maşukiye

Sapanca Gölü yakınında yer alan Maşukiye, doğal güzellikleriyle öne çıkan bir köydür. Her mevsim ayrı bir renge dönüşen köy, yemyeşil doğasıyla konuklarını kendisine hayran bırakmaktadır. Şelaleleri ve serinliğiyle özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda turisti ağırlayan Maşukiye, köy kahvaltısı için tercih edilen yerlerden biridir. Derelerin içine konan masalarda yiyeceğiniz alabalığın lezzeti ise bambaşkadır.

Rüstempaşa Camii

Sapanca’daki önemli tarihi yapılar arasında bulunan Rüstempaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1550 ile 1560 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı sadrazamı Rüstem Paşa adına yaptırılan ve Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan cami, depremlerden ve çevresel nedenlerden dolayı zarar gördüğü için günümüze kadar sağlam olarak ulaşamamıştır. İlk yapıldığında cami, imaret, hamam ve kervansaraydan oluşan bir külliye şeklinde inşa edilen yapı, zamanla değişime uğramıştır. Caminin yan cephesinde bulunan kitabesinde yapının 1554 yılında inşa edildiği belirtilmektedir. Duvarları alçak olan cami, kerpiç ve ahşap karışımı bir yapıdır.

Vecihi Kapısı

Avrupa’nın taklarına benzeyen bu yapı, Sapanca’nın eski Ünlüce Caddesi’nin hemen başında yer almaktadır. Kemer Mezarlığı girişindeki kapı, Osmanlı döneminden kalan bir eserdir. İddialara göre, burası bir dönem İpek Yolu üzerinde bulunan, ticari malların giriş çıkışlarının yapıldığı yerdi. Bu yerin de Mimar Sinan’ın eseri olduğu belirtilmektedir, ancak bu bilgi kesin değildir. Vecihi Kapısı üzerindeki kitabede, eserin Rumi takvime göre 1321’de inşa edildiği ve burada iki dönem nahiye müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon Bey tarafından inşa ettirildiği belirtilmektedir.

Hasan Fehmi Paşa Camii

Sapanca’da gezilebilecek tarihi yapılar arasında bulunan Hasan Fehmi Paşa Camii, 1887 yılında inşa edilmiştir. İlçeye bağlı Mahmudiye köyünde yer alan yapı, Osmanlı veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından taş, tuğla ve ahşaptan yaptırılmıştır. İçindeki kalem işlemeleri oldukça ilgi çeken cami, beyaz renkte ve dikdörtgen şeklindedir. Bahçesinde eski bir şadırvanın yer aldığı caminin minaresi cami içinden yükselir. İç kısımlarındaki detaylı işçiliğinden dolayı özel bir yapı olarak nitelendirilen cami, restore edilerek yeniden ibadete açılmıştır.

Kırkpınar

Kuzey Kafkasya Çerkezlerinden Çizemua ailesi tarafından 1864 yılında kurulan bu mahalle, Yanıkköy ve Maşukiye ile birlikte kurulmuştur. Doğası ve iklimi oldukça güzel olan Kırkpınar mahallesi, zaman içinde büyümüştür. Yeşillikler içinde iki katlı evlerin bulunduğu mahalle, halen ağırlıklı olarak Çerkezlere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin estetik açıdan en başarılı mahalleleri arasında gösterilen Kırkpınar’ı ruhunuzu dinlendirmek için görmenizi öneririz.

Camii Cedid

Sapanca’daki Osmanlı eserleri arasında bulunan Camii Cedid, çarşıda yer almaktadır. İsmini bulunduğu mahalleden alan cami, 1889’da yapılmıştır. Kısa bir süre önce restore edilen caminin çatısı ahşap olup, içinde de ahşap dekorlar dikkat çekmektedir. Caminin dış kısmı taş örgü ve krem oymalı desenlerle süslüdür. Sapanca gezinizde bu tarihi sade yapıyı görmenizi öneririz.

Bizans Kalıntıları

Tarihi geçmişi Milattan Önce 1200’lü yıllara kadar uzanan Sapanca’da, Bizans döneminden kalma buluntular mevcuttur. Bizans lahitleri veya Bizans kalıntıları olarak bilinen eserler, Hükümet Konağı önünde bulunmaktadır. Buradaki dört tane lahitten ikisi 1976’da İlmiye köyü yakınlarında, diğer ikisi de 1987’de otoyol inşaatı sırasında bulunmuştur. Açık müze şeklinde dışarıda sergilenen lahitler ilçenin önemli eserleri arasındadır.

Rahime Sultan Camii

Osmanlı dönemi yapıları arasındaki camilerden olan Rahime Sultan Camii, 1892 yılında inşa edilmiştir. Sultan Abdülmecit’in eşi Peruste Rahime Sultan’ın yaptırdığı cami, Sapanca Uzunkum’da yer almaktadır. Yığma taş ve tuğla ile yapılan caminin ön cephesinde kemerli pencereler mevcuttur. Minaresi 1999 depreminde yıkılmış olsa da daha sonra aslına uygun olarak yeniden onarılmıştır. Kubbeli ve içi oymalarla süslü caminin ön cephesinde Sultan Abdülmecit’in tuğrası bulunmaktadır.

Kartepe

Kış turizminde Sapanca’yı bölgenin cazibe merkezlerinden biri haline getiren Kartepe, kayak merkezinin yanı sıra Sarımeşe semtindeki yağlı güreşlerle de bilinmektedir. Türkiye’deki en yüksek kayak merkezlerinden olan Kartepe, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle oldukça yoğun ilgi çekmektedir. Farklı seviyelerde kayak pistlerinin bulunduğu kayak merkezinde, nefis Sapanca Gölü manzarasına karşı kayak yapılabilmektedir.

Sapanca’da nerede ne yenir?

Ağırlıklı olarak Karadenizli, Çerkez ve Boşnakların yaşadığı Sapanca’da, yerel mutfak da bu halkların mutfağından etkilenmiştir. Kendine özgü pek çok lezzete de sahip olan Sapanca’da; cevizli lahana, ıslama köfte, Adapazarı böreği, kabaklı lahmacun, yoğurtlu yeşil erik, kiremitte alabalık, kabak tatlısı ve bulgur çorbası başlıca yöresel tatlardır. Öte yandan kahvaltıları ile ünlü ilçede, dere kenarlarında ve Sapanca Gölü’nün kenarında nefis kahvaltılar yapabileceğiniz mekanlar vardır. Hem yöresel lezzetleri hem de geleneksel yemekleri tadabileceğiniz çok sayıda restoranın bulunduğu Sapanca’da; göl kenarında, ilçe merkezinde ve yüksek kesimlerde pek çok mekan mevcuttur.
Sapanca’da en çok tercih edilen restoranlar; Soğuksu Bağdat Caddesi’nde yer alan ve çökertme kebabıyla ünlü Adı Bahçe, Çerkez kahvaltısı ile meşhur olan Meşeli Sokak’taki Çiftlik Restoran, Kırkpınar’ın meşhur kahvaltıcılarından Heinz, pişili kahvaltı, salata, köfte, piyaz ve ev yoğurdu ile ünlü Titiz Izgara gibi mekanlardır. Ayrıca hem manzarası hem de lezzetleriyle öne çıkan Sopeli Doğal Yaşam Köyü; Mahmudiye köyünde göletler, barbekü alanları, restoran ve yürüyüş parkurları olan NatürKöy; Erdemli köyündeki İstanbuldere Alabalık Evi ve Bogazköy’deki Arkabahçe en çok tercih edilen işletmelerdir. Sapanca Gölü kenarındaki lezzet durakları ise etleri ve serpme kahvaltısı ile ünlü Maja, konumu ve manzarasıyla öne çıkan Sasa Harmanlık ve tatlı su balıkları ve deniz ürünleriyle ünlü Reis’in Teknesi’dir.
Sapanca’da gece hayatı

Sapanca’da gece hayatı


Sapanca’da gece hayatı

Doğa ile iç içe sakin bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi olan Sapanca’da gece hayatı pek aktif değildir. Genelde sakin geçen geceler, kimi otellerin ve restoranların etkinlikleriyle hareketlenmektedir. Sapanca Gölü çevresinde bulunan bazı restoranlar ve oteller, geceleri manzaraya karşı keyifli zaman geçirebileceğiniz programlar düzenlemektedir. Bu etkinliklerde sabaha saatlerine kadar alkollü ve alkolsüz içkilerinizi yudumlayarak eğlenmeniz mümkündür.
Az sayıda bar ve gece kulübüne de ev sahipliği yapan Sapanca’da, bu mekanlar ağırlıklı olarak Rüstempaşa Mahallesi, Kumbaz Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Bazılarında canlı müzik performanslarının da sergilendiği bu eğlence mekanlarında, keyifli bir gece geçirebilirsiniz. Ailelere de hitap eden bu işletmelerde sıcak ve samimi bir ortam bulabilirsiniz.