TatilCity.NETTatilCity.NET

Şarkışla Gezi Rehberi

Şarkışla Gezi Rehberi

Şarkışla Gezi Rehberi


Şarkışla Gezi Rehberi

Sivas iline bağlı bir ilçe olan Şarkışla 1965 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Şarkışla ilçesi; doğusunda Merkez ilçe ve Altınyayla ilçesi, güneyinde Kayseri ili, batısında Gemerek ilçesi, kuzeybatısında Yozgat ili, kuzeyde ise Yıldızeli ilçesi ile komşudur. Eski Türkçe ’de şehir anlamına gelen Şar ile Kışla kelimelerinin birlikte telaffuz edilmesiyle Şehirkışla sözcüğü anlamını kaybedip Şarkışla’ya dönüşmüştür. Sivas merkeze uzaklığı 83 kilometre olan Şarkışla, doğal ve el değmemiş yapısıyla Anadolu’da görülmesi gereken yerler arasındadır.
Şarkışla’nın tarihine bakacak olursak; 1873 yılında Tonus adıyla kurulan ilçe, önceleri Akviran köyünde bulunmaktadır. İlçe merkezi sonradan bugünkü haliyle iskan edilmiş ve ismi değiştirilerek, Şarkışla adını almıştır. İlçenin adını nereden aldığı veya neyden esinlendiği verildiği hakkında elimizde kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yine de buna rağmen bugüne kadar gelmiş ve halk arasında anlatılan iki farklı inanış vardır. Bunlardan birine göre, "Güzel Kışla" anlamına gelen şehrin adı Yıldırım Beyazıt`ın oğlu Ertuğrul Bey zamanında ilçe verildiği yönündedir. Çünkü söz konusu dönemde ilçeye gelen Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Ertuğrul Bey’in askerleri eğitim ve talimatların yapılması ve hazırlık döneminde bu bölgede kalmıştır. Yine halk arasında anlatılan başka bir rivayete göre ise, IV. Murat’ın İran seferini yaptığı sırada ilçede konaklaması ile başlamıştır. IV. Murat’ın burada kışla kurması sonucunda ilçeye "Şarkta Kurulan Kışla" anlamına gelen Şarkışla isminin verildiği yönünde pek çok hikaye anlatılmaktadır. Ancak tüm bu rivayetlerin tarihsel bir açıklaması veya temel bir dayanağı yoktur.

Şarkışla’ya nasıl gidilir?

Sivas merkeze uzaklığı 83 kilometre olan Şarkışla ilçesine, il merkezinden hareket eden otobüs veya minibüslerle ulaşmak oldukça kolaydır. Öte yandan Sivas kent merkezinde bulunan araç kiralama firmalarından kiralayacağınız araç ile de Şarkışla’ya ulaşabilirsiniz. Demiryolu ile de ulaşabileceğiniz ilçe için TCDD yolları internet adresi üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Hareket saati ve durakları hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz site üzerinden seyahatinizi planlayabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak da Yozgat Akdağmadeni üzerinden Şarkışla’ya geçmek olabilir. Akdağmadeni ilçe merkezinden hareket eden ve Şarkışla’ya kadar giden minibüsleri de kullanabilirsiniz. Yanı sıra yine Akdağmadeni ilçesinde yer alan taksi dolmuşlarla da Şarkışla’da istediğiniz noktaya rahat ve konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Şarkışla’da doğa sporları

Şarkışla’da doğa sporları


Şarkışla’da doğa sporları

Bölgede özellikle yerel yönetim ve bağımsız STK’lar ile doğa sporlarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle doğa yürüyüşlerine oldukça uygun bir ortam sağlayan bölgede, Sivas merkeze 22 kilometre uzaklıkta bulunan Emirhan Kayalıklarına doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Sivas Valiliği öncülüğünde, Sivas Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Kulübü (SİVDAK) tarafından belli aralıklarla düzenlenen çeşitli aktiviteler hafta sonlarında oldukça ilgi görüyor.
Şarkışla’da gezilecek yerler

Şarkışla’da gezilecek yerler


Şarkışla’da gezilecek yerler


Âşık Veysel Müzesi

Şarkışla ilçesine bağlı ve ilçeye 34 kilometre mesafede yer alan Sivrialan Köyündedir. Sivrialan Köyü; Ozan Âşık Veysel’in doğduğu köy olması nedeniyle müzede buraya yapılmıştır.  Günümüzde müze olarak kullanılan bu ev, aynı zamanda Âşık Veysel’in de doğduğu ev olarak bilinmektedir. 1982 yılında yerli ve yabancı turistlerin hizmetine açılan müze içinde Âşık Veysel’e ait kişisel eşyaları, fotoğrafları ve elbette şiirleri sergilenmektedir. Sivrialan Köyünde her yıl Âşık Veysel’in ölüm yıl dönümü olan 9-11 Temmuz’da Âşık Veysel’i anma törenleri düzenlenmektedir. Ayrıca ilçenin girişinde Aşık Veysel Parkı da ziyaret edilmesi gereken yerler içindedir. Bu park içinde Âşık Veysel heykelini görebilirsiniz.

Ulu Camii

Sarkışla ilçe merkezinde yer alan Ulu Cami, ilçenin simge tarihi yapılarından biridir. Caminin kapısı üstünde kitabesi bulunan caminin 1669 yılında Üsküdarlı Mehmet Efendi tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Günümüzde halen ibadete açık olan cami, Şarkışla gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Ortaköy Çermiği

Sarkışla ilçesine 30 kilometre mesafede bulunan Ortabucak Köyünde yer alan şifalı sular, yöre halkına ve dışarıdan gelen ziyaretçilere şifa dağıtmaya devam ediyor. 42 derece sıcaklığında suya sahip olan kaplıca suları; romatizmalı hastalıklara, eklem hastalıkları, bağırsak sistemi bozukluğuna, idrar yolu hastalıklarına ve kadın yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Burada biri kapalı biri açık olan iki havuz bulunmaktadır.

Alaman Çermiği

Sarkışla ilçesine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Alaman Köyünde yer almaktadır. Kükürtlü suya sahip olan Alaman Çermiği özellikle egzama, sivilce, yanık izleri, sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

Şarkışla’da ne yenir?


Kesme aşı

Evde yoğurularak hazırlanan mis gibi hamur erişte şeklinde kesilir. Böylelikle yemeğin ana malzemesi oluşturulur. Ardından pişen mercimeğin içine kesme hamurlar atılır. Diğer tarafta "gılik"ler sıvı yağda nane ve pul biberler kızartılır, yemeğin üzerine dökülür. Metropol gibi büyükşehirlerde bulamayacağınız bu lezzet damaklarınızda kalacak.

Baviko

Sivaslılar, eğer akşama evlerinde bir misafir ağırlayacaksa, önce bavikoyu hazırlamaya başlar. Hamurunu önceden hazırlayıp bir saat bekleten ev sahibi, ardından üzerine sarımsaklı ayranı döker. Şimdiden tadını merak etmeye başladınız sanırım… Yapması ustalık isteyen bu yemek ancak bir ustanın elinden yedikten sonra damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.

Kelle tatlısı

Bir tatlının adı neden kelle olur diye düşünüyorsanız hemen anlatalım… Bu tatlı sofraya bir bütün halinde getirilir. Rengi nar gibi olan Kelle tatlısı, ilk bakışta baklava gibi görünse de içi kadayıfa benzer. Anlatılana göre eski zamanlarda bu tatlı özel misafirler için yapılırmış ve davetlere özel olarak hazırlanırmış. İçinde fındık, badem, ceviz, üzüm, tarçın ne ararsanız bulabileceğiniz bu tatlı, yalnızca malzemelerinden ne özel bir tatlı olduğu anlaşılacak değerdedir

Sirok, gömme

Sirok veya diğer adıyla gömme, hamurla yapılan bir yiyecektir. Hazırlanan hamur fırında üzeri gevrek olana kadar pişirilir, ardından sert üst kısmı kesilir. Hamurun içi ufalanır, üst kısmı kare şeklinde kesilir. Üzerine tereyağı, kenarlarına ayran dökülür ve kıtır kıtır hale gelen hamur bu şekilde servis edilir.

Pezik, dal turşusu

Pancar dallarıyla hazırlanan ve her yemekte boy gösteren pezik turşusu yani dal turşusu, şeker pancarının dallarından yapılır. Her yıl büyük bidonlarda hazırlanan dal turşusu ancak iki üç ayda biter. Çünkü o kadar lezzetlidir ki her yemeğin yanında yemek istersiniz.
Şarkışla gece hayatı

Şarkışla gece hayatı


Şarkışla gece hayatı

Tüm Anadolu kentleri ve ilçelerinde olduğu gibi Şarkışla’da da kayda değer bir gece hayatından bahsedemeyiz. Muhafazakar ve kapalı yapısı ile dikkat çeken ilçede, özellikle akşam saatlerinde yoğun bir gece hayatı, alkollü mekan sayısı yok denecek kadar azdır. Buna rağmen özellikle gençlerin uğrak noktası olan birkaç kafeterya bulunmaktadır. Şarkışla’da gidilebilecek mekanları ise; Gazinin Yeri, Cafe Land, Arda Cafe şeklinde sıralayabiliriz.