TatilCity.NETTatilCity.NET

Şarköy Gezi Rehberi

Şarköy Gezi Rehberi

Şarköy Gezi Rehberi


Şarköy Gezi Rehberi

Marmara Bölgesi’ndeki gözde tatil beldelerinden Şarköy, Tekirdağ’ın en güzel ilçelerinden biridir. Tarihi oldukça eskilere dayanan ilçenin, Milattan Önce 6000’li yıllarda dahi yerleşime sahne olduğu tespit edilmiştir. Şarköy’ün batı kesimindeki Kızılcaterzi köyü, Buruneren Çiftliği, Sofuköy ve Fener Karadutlar Mevkii’nde yapılan arkeolojik kazılarda, antik dönemlerden bugüne gelen taş baltalar gün yüzüne çıkarılmıştır. İğdebağları (Araplı) köyünün Kozmanderesi bölgesinde de erken demir çağına ait bronz eserler ortaya çıkarılmıştır. Eski ticaret yolları ile Ege’den bölgeye getirilen Miken kılıçları da ilçedeki önemli eserler arasında yer almaktadır. Milattan Önce 750 ile 550 arasında Yunanlar ve Trakların anlaşmasıyla oluşturulan kolonilerden biri olan Şarköy’de, 200 yıl kadar da Romalılar egemenlik kurmuştur.
Eski kaynaklarda Tristatis ve Agora adlarıyla geçen Şarköy, Rumeli'nin fethinin ardından Şehirköy ismini almıştır. Bu ad Anadolu'dan bölgeye göçle gelen Yörük Türkleri tarafından zamanla değişime uğrayarak Şarköy’e dönüşmüştür. Balkan Savaşları sırasında Bulgarlar tarafından işgal edilen Şarköy, yeniden geri kazanılmış, ancak I. Dünya Savaşı’nda da Yunanların işgaline maruz kalmıştır. O dönemde iki buçuk yıl kadar Yunan işgali altında kalan Şarköy, son olarak 17 Kasım 1922 günü kurtarılarak vatan topraklarına dahil edilmiştir.
İstanbul’a yakın bir konumda bulunan Şarköy, yaz tatillerinde özellikle hafta sonları oldukça keyifli vakit geçirilen bir beldedir. Büyük şehrin gürültüsünden uzaklaşarak kafa dinleyip açık havanın tadını çıkarmak isteyenler Şarköy’ü sıkça tercih etmeye başlamıştır. Şarapları ile meşhur olan Şarköy bölgesinde çok sayıda şarap evi ve imalathanesi bulunmaktadır. Gezilip görülecek birçok yere sahip olan Şarköy’de, bir hafta sonu geçirmenizi öneririz.

Şarköy’e nasıl gidilir?

İstanbul’a yaklaşık 220 kilometre uzaklıkta olan Şarköy’e üç saatten daha kısa sürede gidilebilmektedir. Tekirdağ’dan sonra dağlık bölgelerden geçen karayolunun uzunluğu Tekirdağ’dan yaklaşık 90 kilometre kadardır. Malkara yolunun 48’nci kilometresindeki Karıştıran bölgesinden güney yönüne ayrılan karayoluna girerek ilçeye ulaşabilirsiniz. Sahil yolunda daha güzel bir manzara hakimken, bu yol dar ve virajlı olduğu için pek tercih edilmemektedir. Şarköy’ün Gelibolu’ya uzaklığı ise yaklaşık 54 kilometre civarındadır.
Şarköy Doğa Sporları

Şarköy Doğa Sporları


Şarköy’de doğa sporları

Doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya sahip olan Şarköy’de yamaç paraşütü ve rüzgar sörfü başta olmak üzere pek çok aktivite yapılabilmektedir. Dalış, yüzme ve doğa yürüyüşleri için de çok sayıda noktaya sahip olan ilçede, yaz ayları oldukça hareketli geçmektedir.

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütünü sevenlerin son yıllarda ilgi gösterdiği Şarköy’ün Uçmakdere köyünde, Yamaç Paraşütü Şenliği de düzenlenmektedir. Postacı Şehitliği Mevki’inden atlayan paraşütçüler, sahilde yer alan Ayvasıl bölgesine iniş yapmaktadır.

Rüzgar Sörfü

Sörf için oldukça uygun olan Şarköy, Ege Bölgesi’ndeki ünlü sörf merkezlerinden daha fazla rüzgar almaktadır. Özellikle haziran ayında rüzgarı sakin olan ilçede, bu sporu bilmeyenler için eğitimler verilmektedir. Uygun hava ve ortamda alınan eğitimin ardından temmuz ayının ortalarından itibaren profesyonel olarak rüzgar sörfü yapılabilmektedir.
Şarköy Gezilecek Yerler

Şarköy Gezilecek Yerler


Şarköy’de gezilecek yerler

Etnografya Müzesi

Şarköy merkezinde gezilecek yerler arasında bulunan Etnografya Müzesi, Kent Müzesi olarak da bilinmektedir. Müzede Şarköy ilçesinin tarihi ve coğrafyasının yanı sıra kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, folklorik değerleri; önemli belge, canlandırma, görsel sunum ve maketler ile anlatılmaktadır.

Halil Saklı Çeşmesi

İlçede bulunan Halil Saklı Çeşmesi’nin yapım zamanı 19’uncu yüzyılın başlarıdır. Bugünkü görünümünü, 2007’de gerçekleştirilen restorasyon sonucu alan çeşme görülmeye değerdir.

Tarihi Hamam

Şarköy’de bulunan bu tarihi hamamın Osmanlı İmparatorluğu zamanında, 17’nci yüzyılda inşa edildiği belirtilmektedir. Onarılarak kullanıma açılan hamam, ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

Kebir Camii

Şarköy ve çevresini Bizans İmparatorluğu’ndan aldıktan sonra Osmanlılar tarafından inşa edilen Kebir Camii’nin yapılışı 1357 yılına dayanıyor. Günümüzdeki Camikebir Mahallesi’nde yer alan cami, bölgedeki ilk Osmanlı eseri olarak tanımlamaktadır. Kubbesiz planlanan cami, tavan süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Caminin minaresi iyiliksever bir vatandaş tarafından yaptırılmıştır.

İğdebağlar (Araplı)

Şarköy ilçe merkezine beş kilometre uzaklıkta bulunan bu İğdebağlar köyü; üzüm, zeytin ve suyu ile ünlüdür. Her evi ova ve deniz manzaralı olan köy, Rumlar tarafından kurulmuştur. Mübadelede bu köyde yaşayan Rumlar Selanik’e, Selanik’te yaşayan Türkler ise buraya gelmişlerdir. Köyde ağırlıklı olarak yaşlılar hayatını sürdürmektedir.

Eriklice

Tekirdağ bölgesinde denizin en güzel olduğu yerlerden Eriklice; ayrıca balık, zeytin ve üzümleri ile de öne çıkmaktadır. Şarköy’deki eski yerleşimlerin başında gelen köyde çok sayıda zeytinlik mevcuttur. Sahil boyunca yer alan eski zeytinliklerin yerine bina inşaatları yapılmaya başlanmıştır.

Uçmakdere

Bölgenin en güzel manzarasına sahip olan deniz kıyısındaki bu tatil beldesi, Şarköy’e 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ağaçlarla kaplı bir belde olan Uçmakdere, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Güzel koylarının yanı sıra üzüm bağları ve rengarenk çiçekleriyle eşsiz bir güzelliğe sahip olan Uçmakdere’nin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Beldede yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılan çift başlı kartal kabartmasına sahip mermer, Uçmakdere’nin tarihi hakkında ipuçları vermektedir. Ayrıca Rum evlerinde dikkat çeken eski yazılar, girişteki çeşmede yer alan yazıt gibi çok sayıda tarihi değer göze çarpmaktadır. Uçmakdere son zamanlarda yamaç paraşütü ile de tanınmıştır.

Mürefte

Şarköy ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan bu antik köyün kuruluşu Milattan Önce 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. İsmini Miryefton’dan alan köy, uluslararası standartlarda üzüm üretimi ile bilinmektedir. Tertemiz deniz kıyılarına ev sahipliği yapan belde, beyaz şarabı ile ün kazanmıştır. Türkiye’deki şarap üretiminin önemli bir kısmı burada yapılmaktadır. İrili ufaklı 30 civarında şarap tesisine sahip olan Mürefte, ülkedeki ilk şarap müzesine de ev sahipliği yapmaktadır.

Hoşköy

İlçe merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan Hoşköy, tarihi açıdan öne çıkan köyler arasındadır. Köyde bulunan ve bölgenin ikinci büyük feneri olan Hoşköy Hora Feneri, 1876 yılında Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Beldede kıyı boyunca iki katlı yazlıklar dikkat çekerken, ayrıca harika balık dalyanları mevcuttur.

Gaziköy

Bizans döneminden beri yerleşimin bulunduğu Gaziköy, Şarköy ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yer almaktadır. Önceki adı Ganos Kalesi olan köyde, Bizans dönemine ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca yüksek yamaçlarda rastlanan istiridye kabukları ve balık fosilleri, köyün jeolojik devirlerde denizin içinde kaldığını göstermektedir. Köyde yapılan arkeolojik kazılarda bir tünel gün yüzüne çıkarılırken, Gaziköy Çeşme Yazıtı ile Koca Çeşme Yazıtı da köyün öne çıkan diğer tarihi eserleridir.

Şarköy’de nerede ne yenir?

Şarköy mutfak kültürünün öne çıkan öğeleri, deniz ürünleridir. Karidesi, kayık yemeği, uğmaç çorbası ve peynir helvası ile adından söz ettiren ilçe, ayrıca şarapları ile ünlüdür. Bölgede karnıyarık, zeytinyağlı yaprak sarması, Tekirdağ köftesi, topka, tunçilik, patlıcan ekşilisi gibi lezzetler de yaygın olarak tüketilmektedir. Şarköy sahil boyunca çok sayıda restoranda yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Burada liman bölgesinde, Cumhuriyet Meydanı’nda ve sahilde pek çok mekan bulunmaktadır.
Şarköy’ün meşhur şaraplarını tatmak için pek çok şarap evi ve mağazası mevcuttur. Doluca, Sevilen, Gülor ve Mey Kayra Şarap gibi büyük fabrikalar ile Karaf, Ganos, Mayadağ, Bağcı, Aral, Game, Oral, Aker, Hastürk gibi yerel şarap üreticileri ilçede bulunmaktadır.

Şarköy’de gece hayatı


Şarköy’de hareketli bir gece hayatından söz edilebilir. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayarak devam eden sahilde ve Sevgi Yolu boyunca çok sayıda kafe, bar, disko ve gece kulübü mevcuttur. Eğlence merkezlerinin özellikle yaz aylarında büyük ilgi gördüğü ilçede, pop ve Türk sanat müziği eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. İçkili restoranların da yaygın olduğu Şarköy’de öne çıkan başlıca yerler; Port Cafe Bistro, Kalamış Maça Kızı Restaurant, meyhane konseptinde hizmet veren Eriklice Yakamoz Restoran ve Hoşköy Megali Balık Restaurant gibi mekanlardır.