TatilCity.NETTatilCity.NET

Şavşat Gezi Rehberi

Şavşat Gezi Rehberi

Şavşat Gezi Rehberi


Şavşat Gezi Rehberi

Türkiye’deki Sakin Şehir (Cittaslow) unvanı taşıyan kentler arasında bulunan Şavşat, Artvin’in doğal güzellikleriyle ünlü şirin bir ilçesidir. Yemyeşil doğasıyla ünlü ilçe, ağırlıklı olarak Ahıska kökenli Kıpçak Türklerine, az sayıda da Gürcülere ev sahipliği yapmaktadır. Engebeli bir araziye sahip olan Şavşat’ta, bu özelliği nedeniyle tarım yeterince gelişmemiştir. Sanayi olarak da zayıf olan ilçede turizm ön plana çıkmaktadır. Şavşat’ta tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü gezilebilecek çok sayıda yer mevcuttur.
Tarihi Milattan Önce 900’lü yıllara kadar uzayan Şavşat’ta Milattan Önce 650’lere kadar Urartu ve Kimer kabilelerinin yaşadığı tespit edilmiştir. Daha sonraki yüzyıllarda Saka Türkleri, Romalılar ve Sasanilerin yaşadığı bölge, 1479’da Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil edilmiştir. Rize’nin Osmanlı topraklarına katıldığı Yavuz Sultan Selim’in Trabzon valiliği döneminde; Artvin, Ardanuç ve Borçka bölgeleri de imparatorluk topraklarına geçmiştir. Daha sonra Yavuz Sultan Selim Trabzon’dan ayrılınca; Ardanuç, Oltu, Tortum ve Artvin yeniden Osmanlı topraklarından ayrılmıştır. Şavşat, 1879’da resmen netleşen Osmanlı-Rusya sınırıyla Artvin, Ardanuç ve Borçka’yla birlikte Osmanlı topraklarından ayrılmıştır. Ancak 1921’de imzalanan Gümrü Anlaşması’na göre Türkiye’nin doğu sınırı son halini almıştır. Böylece Şavşat, 27 Şubat 1921 günü Ardahan Sancağı’na bağlı olarak ilçe statüsü almıştır. Daha sonra 7 Temmuz 1921 günü ise Artvin ilinin bir ilçesi olmuştur.
Doğal güzellikler içinde cezbedici bir kent olan Şavşat, muhteşem manzaralarıyla öne çıkan bir turizm beldesi olmaya başlamıştır. Güler yüzlü ve sıcakkanlı insanlarıyla misafirperver bir kent olan Şavşat, bölgede mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir. Bir yanda gölleri, akarsuları ve şelalesiyle diğer yandan ise yüksek dağlarıyla ülkedeki en güzel ilçelerden olan Şavşat’ta geçirilecek birkaç gün bile insana huzur vermektedir.

Şavşat’a nasıl gidilir?

Artvin’e yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta yer alan Şavşat ilçesi, karayolu ulaşım olanaklarına sahip olmasının yanı sıra büyükşehirlerden yakın havalimanlarına inilerek havayolu ile de gidilebilecek bir konumda yer almaktadır. Şavşat’a özel araçlarla ulaşılabileceği gibi şehirlerarası otobüslerle de gidilebilmektedir. Artivin’den yaklaşık 2 buçuk saatlik bir yolculuğun ardından ilçeye varılabilmektedir. Ayrıca ilçeye yakında bulunan havalimanlarına indikten sonra Şavşat’a toplu taşıma araçlarıyla gidilebilir. Şavşat’a en yakın havalimanları 137 kilometre mesafedeki Kars, 285 kilometre mesafedeki Erzurum ve 305 kilometre mesafedeki Trabzon havalimanlarıdır.
Şavşat’ta doğa sporları

Şavşat’ta doğa sporları


Şavşat’ta doğa sporları

Coğrafi yapısı birçok doğa sporuna elverişli olan Şavşat, son yıllarda bu alanda hızlı gelişme kaydetmektedir. İlçede yer alan göller, dağlar ve dereler ile köylerde pek çok aktivite yapılabilmektedir. Yaylalarda yürüyüşler yapmak isteyenlerin ağırlıklı olarak Arsiyan, Bilbilan, Cancır, Cengelek, Sahara ve Sarıçayır yaylalarını tercih ettiği Şavşat'ta; ayrıca tırmanış, kamp, avcılık, kuş gözlemciliği, bitki gözlemciliği, yamaç paraşütü ve atlı doğa yürüyüşü de öne çıkan spor etkinlikleridir.
Şavşat’ta dağcılık ile ilgilenenlerin tercih ettiği bölgeler; Cin Dağı, Karçal Dağları, Nasara Dağı, Sarıçayır Dağı, Yalnızçam Dağları ve Göze Dağı'dır. Buralarda tırmanış yapmak son yıllarda yaygınlaşmaktadır. Ayrıca ilçe sınırları içinde bulunan çok sayıda mesire yerinde de keyifli vakit geçirip doğa sporları yapabilirsiniz. Şavşat’ta jeep safari, doğa fotoğrafçılığı, yaban hayatı ve botanik turizmi de yapılabilecek etkinliklerdendir.
Şavşat’ta gezilecek yerler

Şavşat’ta gezilecek yerler


Şavşat’ta gezilecek yerler


Sahara Karagöl Milli Parkı

Türkiye’nin önemli milli parklarından biri olan Sahara Karagöl Milli Parkı, Şavşat ilçe sınırlarında, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Milli park bünyesinde, deniz seviyesinden 2 bin 470 metre yüksekliğe sahip olan Çam Geçidi ile özgün ahşap mimarisi, kamp ve karavan alanlarıyla Kocabey Kışlası da bulunmaktadır. Şavşat ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Sahara Yaylası’na da ev sahipliği yapan Sahara Karagöl Milli Parkı, oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır. Oldukça geniş otlaklara ve soğuk sulara sahip olan Sahara Yaylası, Artvin ilinin öne çıkan yaylalarından da biridir. Yaylada her yaz temmuz ayı sonunda Sahara Pancarcı Festivali organize edilmektedir. Türkiye’nin el değmemiş yerleri arasında bulunan milli park içinde çok sayıda yabani hayvan ve endemik bitki türü bulunmaktadır.

Karagöl

Şavşat’ın görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Karagöl, ilçe merkezine 25 kilometre mesafede, Sahara Karagöl Milli Parkı sınırlarında yer almaktadır. Burası karavan ve kamp turizmi için uygun bir bölge olup, göl kenarında konaklama tesisi de mevcuttur. Doğal güzellikleriyle öne çıkan bu yemyeşil bölgede harika bir kamp yapabilir, aynı zamanda kayık kiralayarak gölde kürek çekmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

Maden Köyü

Şavşat’ın en güzel köylerinden biri olan Maden köyü, deniz seviyesinden bin 900 metre yüksekliğe sahiptir. Eski adı Bazgiret olan köyün bu adının vadideki bitki örtüsünden geldiği iddia edilmektedir. Başka bir iddiaya göre ise bu isim vadiye ilk yerleşen ailenin soyadından gelmiştir. Bugün "Çimen" anlamına gelen "Bezgi - yent" kelimesinden türemiş bir kelime olduğu belirtilmektedir. Bahar ve yaz aylarında muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan yeşillikler içindeki bu köyde kamp yapabilirsiniz. Köydeki ahşap mimari görenlerin hayranlığını uyandırmaktadır.

Arsiyan Yaylası

Bölgedeki en güzel yaylalardan olan Arsiyan; gölleri, suyu ve zengin bitki örtüsü ile öne çıkmaktadır. Nefis kokulu sarı cennet çiçeklerinin ve yörede çorbası da yapılan pancarların yetiştiği yayla, eski yerleşimlere sahiptir. Bölgede yer alan ve 40 kilometre uzaklıktaki Şavşat üzerinden ulaşım imkanı bulunan Boğa Gölü, Kız Gölü, Yüzen Göl, Kalp Gölü ve Çimli Göl’ü görmenizi mutlaka öneririz. Gölleri görebilmek için alt bölgede yer alan köylere toplu ulaşım araçlarıyla gidebilirsiniz.

Yavuzköy

Şavşat ilçe merkezine sadece dört kilometre uzaklıkta yer alan Yavuzköy, tam manasıyla kartpostallık bir görüntüye sahiptir. Köyün, yeşil bir vadiye yayılmış olan manzarası muhteşemdir. Seyir terasından izlenebilen bu görüntü mutlaka fotoğraflanmalıdır. Şavşat’a yapacağınız bir gezide bu köyü görmenizi mutlaka öneririz.

Satlel Kalesi

Şavşat'a yaklaşık dört kilometre uzaklıkta yer alan Satlel Kalesi, 10’uncu yüzyılda Gürcü Bagratlı Krallığı döneminde yapılmıştır. Söğütlü Mahallesi’nde bulunan kale, Ardahan’a giderken, iki derenin birleştiği bir vadinin içinde konumlanmıştır. Etrafı surlarla çevrili olan iç kale, deniz seviyesinden 950 metre yüksekliktedir. Stratejik bir bölgede yer alan kalenin daha önce birkaç kez onarımdan geçirildiği tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne de giren kale, ilçede görülmesi gereken yapılardan biridir.

Şavşat Evi

Bölgenin özgün ahşap ev mimarisinin özelliklerini taşıyan Şavşat Evi, ilçede görülmesi gereken bir başka tarihi güzelliktir. Evin yaklaşık 200 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Beton bölümleri Köprülü köyünde sökülen çimlerle yeşillendirilen Şavşat Evi’nin açık alanında üç tane kamelya vardır. Evin dış bölümünde çocukların oyun oynayabileceği oyun parkı da mevcuttur.

Aşağıkoyunlu Köyü

Şavşat’ın doğal güzellikleriyle ünlü bir diğer köyü Aşağıkoyunlu, 1800’lü yıllarda birkaç ailenin yaşadığı, ancak zaman içinde nüfusu hızla artan bir yerleşim yeridir. Eski adı Aşahki Süles olan köyde, iki tane göl vardır. Bunlardan Balık Gölü, doğal sularla beslenen ve içinde hakiki kırmızı benekli alabalığın yaşadığı göldür. Diğer göle ise Göl Ağzı denilmektedir. Köyde bulunan "Odalar" isimli manastır da görülmesi gereken yapılardan biridir. Yanında 50 metre yüksekliğinde bir şelalenin aktığı manastır, çevredeki güzelliklerle bir uyum oluşturmaktadır.

Tibeti Kilisesi

Şavşat’ın tarihi yapıları arasında yer alan Tibeti Kilisesi, ilçenin 14 kilometre uzağında yer alan Cevizli köyünde bulunmaktadır. Kilisenin 899 ile 914 yılları arasında inşa ettirildiği belirtilmektedir. O dönem yöreye egemen olan Bagratlı prenslerinden Aşot Koukhi’nin yaptırdığı kilise, yontma taştan inşa edilmiştir. Kilisenin çatısının dört yüzeyinde de Koç heykeli vardır. Kilisenin iç mekanında Havari figürleri dikkat çekerken, titiz taş işçiliği de ilgi toplamaktadır.

Şavşat mutfak kültürü

Artvin mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Şavşat, bunun yanı sıra kendine özgü lezzetlere de sahiptir. Bunlardan birisi olan Zülbiyet tatlısı, bal veya pekmez üzerine eritilmiş tereyağı dökülmesiyle elde edilen bir lezzettir. Ünü çevre ilçelere ve bazı illere de yayılmış olan bu tatlı, kızdırılmış tereyağına bal, pekmez ya da şeker ağdası eklenerek sıcak şekilde yenilmektedir.
Şavşat’ın özgün lezzetlerinden bir diğeri ise Peynir Borani olarak tanınmaktadır. Bunun yanı sıra mısır unuyla pileki ya da kuzine sobada pişirilen Cadi de yöredeki yaygın lezzetler arasındadır. İlçede öne çıkan diğer lezzetler ise kaymaklı gevrek, tereyağlı fırın patates ve sac kavurma gibi yemeklerdir. Şavşat’ta yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi geleneksel lezzetleri bulabileceğiniz mekanlar da mevcuttur.
Şavşat’ta gece hayatı

Şavşat’ta gece hayatı


Şavşat’ta gece hayatı

Doğa içinde huzurlu zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği Şavşat, gece hayatı konusunda fazla seçenek sunmaz. İlçede yer alan kafe ve çay bahçelerinde yaz akşamları düzenlenen eğlenceler ilgi çekmektedir. Ayrıca Şavşat’ta bulunan az sayıdaki bar ve gazinoda da geç saatlere kadar müzik eşliğinde eğlenerek içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Armutlu’da yer alan Babuş Bar, Yeniköy Sahara Caddesi’nde bulunan Şavşat Sırteti Tepe Restaurant, Yeniköy’de Ardahan yolu üzerindeki A'bor'urs, yine aynı bölgede yer alan İveria Gazino Bar ve Gece Yıldızı ilçenin öne çıkan belli başlı eğlence mekanlarıdır.