TatilCity.NETTatilCity.NET

Selendi Gezi Rehberi

Manisa’nın Selendi ilçesi, Gediz Nehri’ne dökülen Selendi Çayı kenarında yer almaktadır. Manisa il merkezine 158 kilometre uzaklıkta bulunan Selendi, zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte olan ilçe merkezinin etrafında yüksekliği bin 500 metreye kadar ulaşan sıra dağlar mevcuttur. İlçenin belli başlı akarsuyu olan Selendi Çayı, ilçe sınırlarında doğup Gediz Irmağı’yla birleşmektedir. Ilıman Akdeniz ikliminin görüldüğü ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılıktır.Şarabı ile ünlü Selendi, Türkiye’de ilk butik şarabının üretildiği yer olarak bilinmektedir. Kükürtdioksit oranı oldukça düşük olan bu şarap, bölgede oldukça ünlüdür. Ayrıca el sanatları ve dokumacılığın da yaygın olduğu Selendi’de, yaklaşık 500 yıllık dokuma eserleri bugün halen görülebilmektedir. Halı ve kilim dokunan ilçede, Yörük gelenekleri günümüzde de sürdürülmektedir. Ayrıca ciridin yaygın bir spor olduğu Selendi, Türkiye şampiyonu bir cirit takımına sahiptir. Her yıl 3 Eylül’de ilçede düzenlenen Kültür ve Cirit Festivali’nde, cirit oyunları yoğun ilgi görmektedir.Latince adı Slandos olan yöre, 1282 yılına kadar bu isimle anılmıştır. Bu isim, ilçeye bağlı Karaselendi köyünde kurulmuş olan antik kentten gelmektedir. Bu kent, Milattan Önce 7’nci yüzyılda Lidyalıların başkenti Sard’a bağlı bir şehirdir. Aynı yüzyılda Pers Kralı Krios’un baskınıyla büyük zarar gören Lidya devletinde, Sart ve Slandos kentleri de yıkıma uğramıştır. Slandos da böylece Lidyalılardan Persler’in kontrolüne geçmiştir. Milattan Önce 332 yılında, Büyük İskender’in Pers Kralı 2. Darius’u yenerek, buraları Makedonya kontrolüne almasıyla Slandos kenti de el değiştirmiştir. Ardından Makedonya devletin çökünce, Slandos kenti de Doğu Roma İmparatorluğu’nun kontrolüne girmiştir. Yörede Milattan Sonra 1282 yılına kadar Bizans egemenliği görülmüştür. Germiyan Beyliği’nin kurucusu Germiyan oğlu Alişir Bey, 1282’de Selendi’nin de içinde yer aldığı bölgeyi Bizanslılardan almıştır. 1399 yılında Osmanoğullarına katılan Selendi, önce Bursa’ya ardından da Manisa Sancağına bağlanmıştır. Selendi, 1954 yılında Manisa’nın ilçesi olmuştur.

Selendi’ye nasıl gidilir?

Manisa il merkezine uzak ilçeler arasında bulunan Selendi, karayolu ulaşım olanaklarına sahiptir. İl merkezine 158 kilometre mesafede yer alan ilçe, Ankara-İzmir karayoluna 16 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Simav’a 55, Demirci’ye 60, Uşak’a 77, Salihli’ye 85, Kula’ya 38 kilometre uzaklıkta olan Selendi’ye bu ilçelerden ulaşım oldukça kolaydır. Manisa il merkezinden ilçeye her gün düzenlenen minibüs seferleriyle gidilebilmektedir.İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden Selendi’ye havayolu aracılığıyla gitmek için ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı kullanılabilmektedir. Havalimanına indikten sonra, buraya 198 kilometre uzaklıkta yer alan Selendi’ye havayolu servis araçları, kiralık araç veya taksilerle ortalama 2.5 saatte ulaşılabilmektedir. 

Selendi’de doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Selendi’de, başta trekking olmak üzere çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. İlçe merkezinin çevresinde yer alan sıradağlar tırmanış ve doğa yürüyüşleri için uygun bir ortama sunmaktadır. Selendi’ye bağlı Terziler Mahallesi’nde yer alan ve henüz turizme kazandırılmamış olan Yelimere Kanyonları, trekking için en elverişli yerlerden biridir. Sarp ve ilgi çekici yapısıyla alternatif turizm için önemli bir potansiyel taşıyan Yelimere Kanyonları’nda, eşsiz manzara eşliğinde yürüyüş yapılabilecek rotalar bulunmaktadır. Uzunluğu 10 kilometre olan kanyonun bazı yerlerde 250 metreyi bulan derinliği, harika bir manzara oluşturmaktadır. Burada akan suyun yeşille ve toprakla muhteşem uyumu eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapılabilir.

Selendi’de gezilecek yerler

Karaselendi Köyü

Selendi’nin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Karaselendi köyü, günümüzün ilçe merkezine dört kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bizans döneminden öncesine dayanan bir yerleşim olan köyde, Lidya ve Bizans döneminden kalma çok sayıda madeni para ve şamdanlık ortaya çıkarılmıştır. Köydeki yerleşimin Bizans’tan daha öncelere dayandığı bilinmektedir. Lidya döneminden beri yerleşime açık olduğu tahmin edilen köyde, tarihte Selendos ismi ile bilinmektedir. Milattan Önce 7’nci yüzyılda burada yerleşim kuran Lidyalılar, bu kenti dönemin başkenti Sard’a bağlamıştır. Ardından Lidya’nın Perslere yenilmesi üzerine Sart ile birlikte Slendos da büyük oranda yıkılmıştır. Günümüze kadar kayda değer kazı çalışmalarının yapılmadığı bu antik yerleşim, ne yazık ki defineciler tarafından yağmalanmıştır. Bugün Bizans döneminden kalan birkaç kalıntı dışında fazla bir yapının görülmediği köyde; yalnızca bir taş anıt, dikili taş ve birkaç mağara görülebilmektedir. Yörede tesadüfen bulunan tarihi eserler ise müzelerde sergilenmektedir.

Yelimere Kanyonları

Selendi’nin doğal güzellikleri arasında yer alan Yelimere Kanyonları, henüz tam olarak turizme kazandırılamamıştır. İlçeye bağlı Terziler Mahallesi’nde üç kilometre uzaklıkta bulunan kanyonlar, özgün yapılarıyla dikkat çekmektedir. Oldukça sarp yerde bulunan kanyonlar, yöre halkı ve avcılar dışında fazla kimse tarafından bilinmemektedir. İlgi çekici yapılarıyla alternatif turizme kazandırılmayı bekleyen Yelimere Kanyonları’nı görmenizi öneririz.

Kınık Köyü Piknik Alanı

Selendi ilçesinin bol ağaçlı Kınık Köyü Piknik Alanı, yörede en çok tercih edilen mesire yerlerinden biridir. İlçe merkezine yedi kilometre güneyde bulunan bu piknik alanının ilginç bir özelliği vardır; Kurtuluş Savaşı sırasında bu alanda şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. İlçenin en popüler eğlence ve dinlence alanı olan Kınık Köyü Piknik Alanı’nda, temiz ve bol oksijenli havayı ciğerlerinize çekerek keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Selendi’de nerede ne yenir?

Manisa yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Selendi’de; özellikle tarhana, höşmerim, keşkek ve yufka meşhur lezzetlerdir. Bunları yanı sıra susamlı helva, tahinli pide ve özel ekmekleriyle ilgi çeken Selendi’de, Manisa yöresinin et ve süt ürünlerinden yapılan yemekler de yaygın tüketilmektedir. Bu lezzetlerin öne çıkanlarını; Manisa kebabı, odun köfte, ekmek dolması, nohutlu mantı, börülce, yağlı tuzlu pide ve tarator olarak sayabiliriz.Selendi’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetlerin yanı sıra bölge mutfağının eşsiz yemeklerini de tadabilirsiniz. İlçenin öne çıkan restoranları; Çalışkan Pide Salonu, Selendi Pastanesi, Keyif Cafe, Öz İnegöl Köfte Salonu, Battalbey, Cızzzgara Et Mangal, Selendos, Dostlar Lokantası, Canlı Balık Lokantası, Kardeşler İnegöl Köfte, Kardeşler Fırını, Lezzet Pide, Aktay Lokantası, Ekim Kardeşler Pide Salonu, Odun Köfte Salonu, Emirhan Pide Kebap Salonu, Karabacak Lokantası, Çavuşun Yeri, İrem Pastanesi ve Çağden Pasta Cafe gibi işletmelerdir.

Selendi’de gece hayatı

Manisa’nın il merkezine epey uzak olan küçük ilçesi Selendi’de, canlı bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçede bar, pub, gece kulübü ve meyhane gibi az sayıda alkollü mekan bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kafeterya, pastane ve çay salonlarının da yer aldığı Selendi’de, akşam saatlerinde dışarı çıkmak isteyen ilçe sakinleri bu mekanları daha çok tercih etmektedir. Bir dönem şaraplarıyla ünlü olan ilçede, günümüzde halen butik şarap üretimi yapılmaktadır. Selendi’de yer alan mekanların öne çıkanlarını; Adalet Sokak üzerinde hizmet veren Keyif Cafe, Atatürk Caddesi’nde faaliyet gösteren İrem Pastanesi, Kula Selendi Yolu üzerinde konuklarını ağırlayan Çağden Pasta Cafe ve Atatürk Caddesi üzerinde hizmet veren Selendi Pastanesi olarak sıralayabiliriz.