TatilCity.NETTatilCity.NET

Seydikemer Gezi Rehberi

Muğla’nın ilçeleri arasında yer alan Seydikemer, daha önce Fethiye'ye bağlı bir belde konumunda bulunurken; artan nüfusu, genişliği ve zenginlikleriyle ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. İlçede, antik çağlardan beri Likya, Pers, Mısır ve Roma egemenliği görülmüş, 1282’de Menteşe Beyliği’ne, 1424 yılında da Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Çok sayıda uygarlığa ait kültürel varlıkların yer aldığı Seydikemer’de, ziyarete açık üç ören yerinin yanı sıra pek çok arkeolojik, doğal, kentsel ve tarihi sit alanı bulunmaktadır. Ayrıca Seydikemer, 1988 yılında dünya mirası listesinde dahil edilmiştir. İlçenin ismi tarihi Kemer Köprüsü'nden gelmektedir. Köprünün bulunduğu Kemer nahiyesinde, 1915’te bucak müdürlüğü merkezi kurulmuştur. Nahiye, 1946’da ise Seydiler'den ayrılmıştır. Fethiye ilçesine bağlı Kemer beldesi olarak bilinen Seydikemer, 2013 yılında ilçe yapılmıştır.Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve turistik özellikleriyle de bilinen Seydikemer, güneyinde Çayağzı, Akdeniz ve Kaş, batısında Fethiye, doğusunda Korkuteli ve Elmalı, kuzeyde Altınyayla ve Gölhisar ilçeleriyle komşudur. İlçede yılın dört mevsiminde de tarımsal ve hayvansal ürünlerin üretimi yapılmaktadır. Bölgede turistlerin en çok ziyaret ettikleri Saklıkent Kanyonu ve Eren Dağı Kayak Merkezi ilçe sınırlarında yer almaktadır. Seydikemer’in önemli yaylaları ise Seki ile Girdev yaylalarıdır. Eşen Çayı’na ev sahipliği yapan ilçenin en yüksek dağı ise Akdağ’dır. İlçenin önemli ovası Eşen Ovası olup, burada iklim olarak tipik Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Seydikemer’de yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı yaşanmaktadır. Yüzölçümünün yüzde 66’ıs ormanlık ve makilerle kaplı olan ilçenin Fethiye’ye yarım saat mesafede bulunmaktadır.

Seydikemer’e nasıl gidilir?

Muğla il merkezine 170 kilometre uzaklıkta yer alan Seydikemer, kolay ulaşım olanaklarına sahiptir. Özellikle Fethiye, Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca gibi ilçelerden Seydikemer’e oldukça rahat gidilebilmektedir. Özel araç ile Muğla – Köyceğiz karayolundan ortalama 1.5 saate ulaşılabilen Seydikemer, Fethiye’ye ise 50 kilometre mesafede yer almaktadır.İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden havayolu aracılığıyla Seydikemer’e ulaşmak isteyenler, ilçeye 93 kilometre mesafedeki Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirler. Büyük kentlerden gün içinde çok sayıda uçuşun düzenlendiği havalimanından ilçe merkezine servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla ulaşılabilir. 

Seydikemer’de doğa sporları

Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Seydikemer’de, başta trekking olmak üzere doğa sporlarına elverişli bir coğrafi yapıdan söz edebiliriz. Likya Yolu’nun 18 kilometrelik kısmına ev sahipliği yapan ilçede, Boğaziçi Mahallesi’nden başlayan parkur, Dodurga Belen Mevkii’ne kadar devam etmektedir.Ayrıca Seydikemer sınırlarında yer alan Karadağ Kanyonu, doğa yürüyüşleri için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Burada yer alan 1.5 kilometrelik zorlu parkurda, adrenalini yüksek bir yürüyüş yapılabilir. Yürüyüş sırasında Karadağ’ın soğuk sularından oluşan şelale havuzlarında yüzerek serinlemek de mümkündür. Buranın yanı sıra Ören bölgesinde yer alan Karanlıkiçi Kanyonu da yürüyüşler için uygundur. Öte yandan ilçede yer alan çaylar ve plajlar da su sporları için uygun ortamlar sunmaktadır. Yüzme, rafting, kano gibi aktivitelerin yapılabildiği ilçede, Cemalan Yaylası, Girdev Yaylası, Kumluova ve Karadere plajları öne çıkan yerlerdir.

Seydikemer’de gezilecek yerler

Tlos Antik Kenti

Seydikemer’de gezilecek yerlerin başında bulunan Tlos Antik Kenti, Yaka Mahallesi’nde bulunmaktadır. Likya bölgesinin en eski ve köklü yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer almaktadır. Antik kentin ismi Milattan Önce 14’üncü yüzyılda Hitit belgelerinde Dlawa, Likya yazıtlarında ise Tlawa olarak geçmektedir. Doğa ile bütünleşen görüntüsüyle ilgi çeken Tlos Antik Kenti’nde, dik yamaçlar ile akropol tepesinin çevresi yer yer sur duvarları ile çevrilmiştir. Kaleye çıkarken, yamaçta yer alan kayalara oyulmuş tapınak mezarları görülebilmektedir. En ilgi çekici ve görkemli mezar, Pegasus’un üç başlı canavar Chimera ile savaşırken resmedildiği Bellerephontes’e ait anıttır. Antik kentte yer alan akropolün eteğinde oturma sıraları, tiyatro, stadyum, kilise ve hamam kalıntıları mevcuttur. Kent agorasının altı tane keperli kapısı halen ayaktadır. Agoranın güneyinde surlar bulunmaktadır. Antik kentin ayakta kalan önemli yapısı tiyatrodur. Burası Neolitik çağdan Demir çağına kadar yerleşime sahne olmuştur. Hititlerin yazılı kaynaklarında ülke olarak bahsedilen Tlos, Hıristiyanlık tarihi açısından da önemli bir merkezdir. Likya’nın önemli piskoposluk merkezlerinden olan kent, bu önemini 12’nci yüzyıla kadar sürdürmüştür.

Letoon Antik Kenti

Seydikemer yakınlarında görülebilecek antik Likya kentleri arasındaki Letoon, Kumluova Mahallesi’ndedir. Milattan Önce 7’nci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kent, Likya’nın dini merkezi olarak öne çıkmaktadır. Kentte yer alan Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. Buradaki Leto Tapınağı, Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanan en büyük tapınak olarak dikkat çekmektedir. Tapınak bölgesinde, Milattan Önce 4’üncü yüzyıldan kaldığı tahmin edilen ve Grekçe, Aramice ve Likçe dillerinde yazılmış bir kitabe bulunmuştur. Antik kentin doğusunda bulunan Dor tarzında inşa edilmiş Apollo Tapınağı, Leto kadar korunamamıştır. Bu iki tapınağın ortasında ise daha küçük olan Artemis Tapınağı mevcuttur. Tapınakların güneybatısında bir çeşme, doğusunda ise bir kilise yer almaktadır. Büyük bir tiyatroya da ev sahipliği yapan Letoon Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Antik Likya Yürüyüş Yolu rotasında da yer alan antik kent, içerdiği önemli yapılarıyla görülmeye değerdir.

Gizlikent Şelalesi

Seydikemer’in doğal güzelliklerinin başında yer alan Gizlikent Şelalesi, muhteşem bir görünüme sahiptir. Doğa harikası şelale, görenlerin hayranlığını kazanan bir yükseklikten dökülmektedir. Burada yer alan mesire ve piknik yeri de yaz aylarında dolup taşmaktadır. Doğa yürüyüşleri yapılabilen şelale bölgesinde, ayrıca kamp da kurulabilmektedir. Doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirebileceğiniz Gizlikent Şelalesi’nde, ayrıca yüzmek oldukça keyiflidir. Şelalenin girişinde yer alan kafeteryada yiyecek ve içecek ihtiyaçları temin edilebilmektedir.

Girdev Yaylası

Seydikemer’de gezilebilecek doğal güzellikler arasında yer alan Girdev Yaylası, Seki köyü yakınlarında bulunmaktadır. Yaz aylarında Seydikemer ve Fethiye halkının yoğun ilgi gösterdiği Girdev Yaylası, aynı zamanda bir göle de ev sahipliği yapmaktadır. Yayla ve göl manzarasının muhteşem bir ahenk yarattığı bölgede, serin havada keyifli bir gün geçirebilir, doğa ile iç içe yürüyüş yaparak muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Özlen Plajı

Seydikemer’de denize girmek isteyenlerin tercih ettiği Özlen Plajı, Karadere Mahallesi’nde yer almaktadır. Patara Plajı’nın devamı olan plaj, ayrıca Karadere Plajı olarak da bilinmektedir. Keyifli bir gün geçirebileceğiniz plajda, deniz sığ olup sahil ise ince kumludur. Denize girdikten sonra plajın yanında denize dökülen küçük nehirden serin bir duş alınabilmektedir.

Seydikemer’de nerede ne yenir?

Muğla mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Seydikemer’de, hamur işleri ve sebze yemekleri oldukça yaygındır. Çorbalar içinde dutmeş, Arap aşı çorbası, un tarhanası, topak tarhana, çopur, işkembe, üzüm hoşafı, makarna çorbası gibi lezzetler öne çıkarken, salatalar da oldukça zengin içeriğe sahiptir. Seydikemer’de etli yemeklerde ise Büryan Kebabı, Mumbar Dolması, Piliçli Bamya, Muğla Kebabı, Ekşili Tavuk, Tavuk Yahni, Tavuk Dolması, Et Yahni, Kanlı Kavurma, Muğla Güveci ve Muğla Tavası gibi lezzetler yaygın olarak tüketilmektedir. Sebze yemeklerinden Yumurtalı Patlıcan, Yağlı Patlıcan, Galli Patlıcan, Taze Patlıcan Dolması, Taze Bakla, İç Bakla, Bakla Kavurması, Nohutlu Pırasa, Bakla Yoğurtlaması ve Börülce Kavurması gibi lezzetler tercih edilmektedir.Seydikemer’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi Akdeniz ve Ege mutfağının eşsiz tatlarını da deneyebilirsiniz. İlçede yer alan restoranların öne çıkanlarını; Hasan Usta Kokoreç, Karacabey Kebap Salonu, Ramo Kokoreç, Kardeşler Restaurant, Cennet Deresi Restaurant, Yakapark Restaurant Havuzbaşı, Köfteci Avni, Tadım Köfte ve Kokoreç, Eylül Pide Pizza ve Gözlemeci Fazıl olarak sıralayabiliriz.

Seydikemer’de gece hayatı

Muğla’nın turizm konusunda gelişmiş diğer ilçeleri kadar canlı bir gece hayatına sahip olmayan Seydikemer’de; bar, meyhane ve gece kulübü tarzında az sayıda eğlence mekanı bulunmaktadır. İlçede yer alan alkollü mekanların yanı sıra kafeterya ve çay bahçeleri de akşam saatlerinde ilçe sakinleri tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Seydikemer’de yer alan bu mekanların öne çıkanlarını Fatih S Bar, Esinti Cafe Restaurant, Ardıç Cafe ve Cafe Durak olarak sayabiliriz.