TatilCity.NETTatilCity.NET

Sincan Gezi Rehberi

Sincan Gezi Rehberi

Sincan Gezi Rehberi


Sincan Gezi Rehberi

Ankara’nın en büyük metropol ilçeleri arasında bulunan Sincan, il merkezine 27 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Çevresi dağlık bölgelerle çevrili olan Sincan’ın kuzeydoğusunda Karyağdı Dağı, doğusunda ise Ayaş Dağı’nın uzantıları bulunmaktadır. Başlıca akarsuyu Ankara Çayı olan Sincan’da, kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kombinaların ve sanayi tesislerinin bulunduğu ilçede, organize sanayi bölgesi de mevcuttur. Sembolü lale olan Sincan’a ilk lalelerin, Romanya’dan buraya gelip yerleşenler tarafından getirildiği tahmin edilmektedir. Sincan’da her yıl mayıs ayında Lale Festivali düzenlenmektedir. Kelime anlamı; şen ve canlı insanların yurdu olan Sincan, Asya’daki bazı yerleşim birimlerinin de ismidir.
Tarihi geçmişi antik dönemlere kadar uzanan Sincan bölgesinde, ağırlıklı olarak kaya yerleşimleri bulunmaktaydı. Esenler köyünde gün yüzüne çıkarılan aslan heykeli ve üzüm tekneleri, İncilik köyünde bulunan küp ve sütunlar ile Saraycık köyünde ortaya çıkarılan aslan heykeli Sincan bölgesinde Roma ve Bizans’tan kalma eserlerdir. Osmanlı döneminde klasik Anadolu köyleri özelliği taşıyan Sincan yöresinde mimari ve sanatsal bakımdan eski dönemlere ait pek eser bulunmamaktadır. Bölgedeki ilk yerleşimin Milattan Önce 5000’lere kadar uzandığı saptanmış olsa da o dönemlerden bugüne pek eser kalmamıştır.
İstanbul-Bağdat demiryolu hattının buradan geçmesi ile Sincan ismi ilk olarak 1892’de kayıtlara girmiştir. 1900’lerin ilk çeyreğinde burasının yaklaşık 10 haneye sahip bir köy olduğu belirtilmektedir. 1926 yılında Zir köyü bucak yapılmış, 1928’de ise Sincan köyü Etimesgut’a bağlanmıştır. Küçük bir köy olan Sincan, Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle ağırlıklı olarak yurtdışından gelen yurttaşların buraya yerleştirilmesiyle büyümeye başlamıştır. 1950’lerin başlarında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler köyü iyice büyütmüştür. Sincan 1983’te ilçe statüsü kazanmış ve Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.

Sincan’a nasıl gidilir?

Havalimanına yakınlığının yanı sıra şehir merkezine de yakın olan Sincan, gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. Havayoluyla ilçeye ulaşmak için uçakla Ankara Esenboğa Havaalanı'na indikten sonra, buradan havayolu transfer araçları, taksi ya da özel araçlarla Sincan’a gidilebilir. Havaalanı ile Sincan arasındaki uzaklık yaklaşık 50 kilometredir ve yolculuk 40 dakika civarında sürmektedir. Ayrıca karayoluyla Ankara merkezi üzerinden de Sincan’a ulaşılabilmektedir. Kent merkezinden minibüs, otobüs ya da tren aracılığıyla Sincan’a kolaylıkla gidilebilir. Ankara-İstanbul demiryolu hattının üzerinde bulunması nedeniyle Sincan’a ulaşım demiryoluyla da oldukça pratiktir. Özel araçla gitmek isteyenler ise Ankara-Beypazarı-Ayaş yolu üzerindeki ilçeye rahatlıkla gidebilirler.

Sincan’da doğa sporları

Sincan’da doğa sporları


Sincan’da doğa sporları

Ankara’nın metropol ilçelerinden olan Sincan’da doğa sporları yapılabilecek alanlar sınırlıdır. İlçenin kentleşmesi nedeniyle kırsal bölgeler azalırken, kentteki parklarda ve özel işletmelerde çeşitli sporlar yapılabilmektedir. Sincan’da bulunan Ankara Harikalar Diyarı Parkı, bölgede spor aktiviteleri yapılabilecek yerlerin başında gelmektedir. Burada oryantiring sporu yapılabileceği gibi parkın yeşil alanlarda yürüyüşler de gerçekleştirilmektedir. Parkta ayrıca go-kart yapılabilmekte ve mini golf, basketbol ve futbol da oynanabilmektedir.
Sincan’da gezilecek yerler

Sincan’da gezilecek yerler


Sincan’da gezilecek yerler


Ankara Harikalar Diyarı

Sincan’da gezilebilecek yerlerin başında, bu ilçede yer alan Ankara Harikalar Diyarı gelmektedir. Fatih semti yakınında yer alan park, alan olarak Avrupa’nın en büyük kentsel parkları arasındadır. İçinde spor kompleksleri, piknik alanları, kültürel alanlar, yeşil alanlar ve masal adası gibi rekreasyon alanları bulunan Ankara Harikalar Diyarı’nda, 25 bin metrekarelik masal adası özellikle çocukların ilgisini çekmektedir. Harikalar Diyarı kitabının kahramanları başta olmak üzere çok sayıda masal kahramanının yer aldığı parkta; ayrıca bir tane yapay gölet ve geniş yeşil alanlar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra go-kart pisti, Nejat Uygur Tiyatrosu adını taşıyan tiyatro salonu, kaykay pisti gibi alanların da mevcut olduğu parkta; mini golf sahası, basketbol ve futbol sahaları da vardır. Ailelerin keyifli bir gün geçirecekleri Ankara Harikalar Diyarı’nı gezmenizi öneririz.

Ali Yakut Köyü Camii

Sincan Ali Yakut köyünde yer alan caminin 14’üncü yüzyılın sonunda yapıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen planlı, çatılı ve kagir bir yapı olan Ali Yakut Köyü Camii; moloz taş, kesme taş ve devşirme taştan inşa edilmiştir. Caminin bazı bölümleri ise ahşaptan yapılmıştır. İç ve dış duvarları sıva ile kaplı olan caminin kuzey bölümüne sonradan son cemaat yeri eklenmiştir. Kuzeybatısında 1965’te inşa edilen bir minaresi olan camiye kuzeyden kemerli bir kapıdan girilmektedir. Harimi üç sahınlı, düz tavanlı ve kırma çatılı olan Ali Yakut Köyü Camii’nin tavan tahtaları çapraz ve dikey çakılan çıtalarla süslüdür. Altıgen alçı mihrabı çokgen nişli ve kalıplama tekniğiyle inşa edilen caminin ahşap minberi bulunmaktadır.

Eski Bucak Köyü Camii

Sincan’da bulunan Eski Bucuk köyünün bugüne sadece camisi kalmıştır. Köyün yamacına 15 ile 16’ıncı yüzyılda inşa edilen cami; dikdörtgen planlı olup, kırma çatılı, kagir bir yapı olarak dikkat çekmektedir. Dış duvarlarının kuzey ve doğu cephelerinde taş kullanılan caminin son cemaat yeri ve minaresi bulunmamaktadır. Kesme taşla kaplanan doğu ve güney duvarlarında, ikişer dikdörtgen pencere mevcuttur. Caminin çatısı kiremitle kapatılmıştır. Batı tarafından kemerli bir kapı ile girilen caminin, kuzey duvarında ahşap mahvel yer almaktadır. Caminin iç duvarlarında, daha sonra yapıldığı sanılan hat ve bitkisel bezemeler dikkat çekmektedir. Kuzeyinde kimlere ait olduğu bilinmeyen dört mezarın yer aldığı türbe bulunmaktadır.

Kötürüm Beyazıd Camii

Sel ve heyelan bölgesinde olduğu için terk edilmiş olan Zir köyünde bulunan Kötürüm Beyazıd Camii günümüze kadar ayakta kalamamıştır. Kısa bir süre önceye kadar harap durumda olan cami yıkıldığı için kalıntılarından söz edilebilir. Yıkılmadan önce caminin dikdörtgen planlı ve çatılı bir yapı olduğu bilinmektedir. Kuzeydeki son cemaat yerinden girilen caminin harimi kare planlı olup, alçı mihrabın kavsarası yıkılmıştır. Caminin ibadet alanını, alt taraftaki dikdörtgen yedi pencere ile üst taraftaki dokuz kare pencere aydınlatıyormuş. Kitabesi olmayan caminin, Kötürüm Beyazıd lakabıyla tanınan Candaroğullarından Celaleddin Beyazıt bin Adil Bey tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.

Sincan mutfak kültürü

İç Anadolu Bölgesi mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Ankara’nın Sincan ilçesinde, yöresel lezzetler de dikkat çekmektedir. Sincan’da biciaşı isimli yemek oldukça meşhur bir lezzettir. Taze asma yaprağının ince doğranarak; bulgur, soğan, domates salçası, biber salçası ve sıvı yağ ile pişirilmesiyle elde edilen bu lezzet, sarımsaklı yoğurt ilave edilerek servis edilmektedir.
Yörede ayrıca çılbır da öne çıkan lezzetlerden biridir. Çılbır, sirkeye kırılmış yumurtalar yoğrulup, üzerine kızgın yağda kavrulmuş kırmızıbiber eklenerek yapılmaktadır. Bunların yanı sıra yörede kepeği alınan kırık buğdaydan yapılan göçelli tarhana ya da göçelli yoğurt çorbası, etli yemekler, dolmalar ve hamur işleri de yaygın olarak tüketilmektedir. Günümüzde Ankara’nın metropol ilçelerinden biri olan Sincan’da, bu yerel lezzetleri ve geleneksel yemekleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta bulunmaktadır.
Sincan’da gece hayatı

Sincan’da gece hayatı


Sincan’da gece hayatı

Sincan, son yıllarda oldukça büyüyen ve gelişen bir ilçe olması nedeniyle gece hayatında da oldukça hareketlidir. Ankara’nın bu ilçesinde pek çok zevke uygun eğlence mekanları mevcuttur. Ankara’nın bir öğrenci kenti olması nedeniyle pek çok ilçede olduğu gibi Sincan’da da öğrencilerin tercih ettiği mekanlar yoğunluktadır. Özellikle cuma ve cumartesi geceleri ilçedeki gece kulübü ve barlar sabahlara kadar hareketlidir.