TatilCity.NETTatilCity.NET

Soma Gezi Rehberi

Zengin linyit kömürü yataklarıyla bilinen Manisa’nın Soma ilçesi, dağların arasında bulunan küçük ve şirin bir yerleşim yeridir. Ege Bölgesi’nin kuzeyinde bulunan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 175 metre civarındadır. Yunt Dağı yakınlarında yer alan Soma, büyük oranda dağlık araziye sahiptir. Güney tarafı tepeler ve yüksek dağlarla çevrili olan ilçenin, doğu taraflarında yüksek dağlar bulunmaktadır. İlçenin batısındaki Bakırçay Ovası’nda her tür tarım ürünü yetişmektedir. Akdeniz ikliminin biraz daha sert halinin görüldüğü ilçede, kış ayları yağışlı, yaz ayları ise kurak yaşanmaktadır. Bazı kış günlerinde ilçede yoğun kar yağışı görülmektedir.Linyit kömür yataklarına ev sahipliği yapan Soma’da, bölge halkının temel geçim kaynağı kömür işletmeleridir. Türkiye’de kullanılan kömürün yüzde 22’sinin bu bölgeden temin edildiği belirtilmektedir. Ayrıca ilçede yer alan termik santrali, Batı ve Kuzey Batı Anadolu bölgelerinin elektrik ihtiyacını karşılar. Kömürün ilçe hayatındaki yerinin bir göstergesi olarak her yıl haziran ayında ilçede Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.Soma’ya ilk yerleşenler, Güllüce bölgesinde Sumak isimli bir yerleşim yerinde yaşamıştır. Burada yaşanan deprem sonucu yaşadıkları yerden ayrılarak Soma’ya gelmişlerdir. Kelime anlamı “ilk damıtılan rakı” olan Soma’nın, ayrıca sumak kelimesinden geldiği de iddia edilmektedir. Bu düşüncenin kaynağında ise yörede bolca yetişen sumak ağacı gelmektedir. Tarihsel süreç içerisinde çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Soma, 1336 yılında Sancak Beyliği olmuştur. Ankara Savaşı’nın ardından Saruhan Beyliği’nin kontrolüne giren Soma, 1919 yılında Yunan işgaline maruz kalmıştır. İlçe, 1922 yılında kurtarılmıştır.

Soma’ya nasıl gidilir?

Manisa il merkezine 87 kilometre uzaklıkta bulunan Soma, kolay ulaşım olanaklarına sahiptir. İl merkezinden gün içinde karşılıklı düzenlenen minibüs seferleriyle ilçeye ortalama bir saat 15 dakikada gidilebilmektedir. Akhisar-Bergama karayolunun geçtiği Soma, Bergama’ya 42, İzmir’e 144, Balıkesir’e 94, Akhisar’a ise 42 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Soma’ya havayolu aracılığıyla gitmek için İzmir Adnan Menderes Havalimanı kullanılabilir. Havalimanına indikten sonra, 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye havayolu servis araçları, taksi veya kiralık araçlarla ortalama iki buçuk saatte ulaşılabilmektedir.

Soma’da doğa sporları

Dağlık bir bölgede yer alan Soma, coğrafi yapısı gereği doğa sporlarına uygun bir ilçedir. İlçede yer alan çok sayıda parkurda, başta doğa yürüyüşleri ve dağcılık olmak üzere çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. Soma’da en çok tercih edilen yürüyüş parkurlarından biri Darkale’de yer almaktadır. Burada doğanın güzellikleri içinde temiz havada keyifli bir yürüyüş yapılabilir. Ayrıca Pirahmet köyü ile Menteşe Kaplıcaları arasındaki 11 kilometre uzunluğundaki parkur da trekking için sıklıkla tercih edilmektedir.

Soma’da gezilecek yerler

Emin Hıdır Bey ve Damgacı camileri

Soma ilçe merkezinde Cuma Mahallesi’nde yer alan Emin Hıdır Bey Camii, bölgenin en eski ve en büyük camisi olarak bilinmektedir. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte Selçuklu Beylerinden Emin Hıdır Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 16 metreye 18 metre boyutlarında olan yapı, 1786’da Süleyman Bey tarafından onarımdan geçirilmiştir. Ayrıca yine Soma ilçe merkezinde Karamanlı Mahallesi’nde bulunan ve 19’ncu yüzyılda inşa edildiği sanılan Damgacı Camii de ilçede görülebilecek tarihi yapılardandır.

Darkale (Tarhala) Köyü

Soma ilçe merkezine üç kilometre uzaklıkta yer alan bu antik kent, ilçenin ilk yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Soma’nın gelişmesi üzerine 1980’lerden sonra buradaki yerleşim büyük oranda ilçe merkezine göçmüştür. Günümüzde çok sayıda yıkık evin bulunduğu köyün ismi taşlık ve kayalık anlamına gelmektedir. İlk olarak Milattan Önce 2’nci yüzyılda kurulan bu antik yerleşimde, Bergama Krallığı’nın hakimiyeti görülmüştür. Selçuklular zamanında Tarhala olan adı Darkale olarak değiştirilen köyde; dar sokaklar, manzaralı evler, camiler, hamam ve bedesten günümüzde görülebilecek yapılardır. Bu yapıların pek çoğu Osmanlı döneminden kalmıştır. Narları ile ünlü köyde, bir dönem dondurma da oldukça meşhurmuş. Yörenin bir diğer özelliği ise kömür rezervleridir.

Darkale (Minareli) Camii

Soma’nın eski yerleşim yeri olan Darkale köyünde minareli olan tek cami Darkale Camii’dir. Caminin inşası daha eski tarihlerde gerçekleştirilirken, minaresi ise 19’ncu yüzyılda yapılmıştır. Camiden ayrı olan minare, özgün yapısıyla dikkat çekmektedir. Minarenin inşasında kullanılan antik malzemeler özellikle ilgi çekicidir. Ayrıca Darkale köyü yolu üzerinde yer alan 19’ncu yüzyıl yapısı Darkale Camii de görülmeye değer bir tarihi yapıdır. Bu caminin minaresi yoktur, şadırvanı ise 15’nci yüzyıldan kalma bir hamamdan sökülüp buraya kurulmuştur.

Darkale Hamamı

Soma’da görülmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeri ise Darkale köyü girişinde bulunan hamamdır. İlginç kurnaları ile dikkat çeken hamam, büyük bir göbek taşı ile iki büyük halvet bölüme sahiptir. Yakın zamana kadar kullanılan Darkale Hamamı, günümüzde kaderine terk edilmiş durumdadır.

Sevişler Barajı

Soma’da piknik yapılabilen yerler arasında bulunan Sevişler Barajı, Savaştepe karayolu üzerinde yer almaktadır. Termik santralinin su ihtiyacı karşılamak ve Bakırçay Nehri’nin taşkınlarını engellemek amacıyla yapılan baraj, 1981 yılında inşa edilmiştir. Çevresinde yer alan piknik alanları, yöre sakinlerinin yoğun ilgisini çekmektedir. Ayrıca baraj, olta balıkçılığı için de tercih edilmektedir.

Menteşe Kaplıcaları

Soma’ya 30 kilometre mesafedeki Menteşe köyünde yer alan kaplıcalar, 85 derece sıcaklıkta suya sahiptir. Romatizma, kadın hastalıkları ve siyatik gibi rahatsızlıklara iyi geldiği belirtilen Menteşe Kaplıcaları’nda, banyo ve sosyal tesisler bulunmaktadır. Menteşe Deresi yatağında, muhteşem bir doğaya sahip olan kaplıcalar, çam ormanı içinde eşsiz bir manzaraya sahiptir. Kaplıcanın suları hafif tuzlu, acı, alkalik, bikarbonatlı sular sınıfına girmektedir.

Soma’da nerede ne yenir?

Manisa yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Soma’da, tahin helvası ve cevizli lokum özellikle öne çıkan lezzetlerdir. Yanı sıra susamlı helva, tahinli pide ve ekmekleri lezzetli olan Soma’da, bölgenin et ve süt ürünlerinden yapılan meşhur yemekleri de yaygındır. Bu yemeklerin en çok tüketilenleri; ekmek dolması, Manisa kebabı, odun köfte, nohutlu mantı, börülce, tarator ve yağlı tuzlu pide gibi lezzetlerdir.Soma’da bulunan çok sayıda restoran ve lokantada bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin en çok tercih edilen mekanlarını; Battalzade, Dürümbay, 13 Eylül Pide Salonu, Azot, Çorbacı Aziz Usta, Naz Kir Pide Salonu, Dönerci Erdal Usta, Dostlar Çorba Salonu, Dönercim, Çetiner Lokantası, Tuana Et Lokantası, Taş Konak, Köftecim, Çiğköfteci Ömer Usta, Şeker Köfte, Beşyol Lokantası, Bahar Pide Lahmacun Salonu, Dönerci Aşkın Usta, Çınar Pide Ve Kebap Salonu, Çatı Restaurant, 3. Nesil Meşhur Kurufasulyeci, Meydan Lokantası, Darkale Alabalık Restaurant, Gözde Çorba, Gözlemeci Emine Ana, Selam Lokantası ve Özen Alabalık Restoran olarak sayabiliriz.

Soma’da gece hayatı

Soma’da çok aktif bir gece hayatından söz edilemese de bar, meyhane, birahane ve gece kulübü gibi eğlence mekanları mevcuttur. İlçe merkezinde yer alan bu mekanlarda geç saatlere kadar içkinizi yudumlayarak keyifli zaman geçirebilirsiniz. İlçede öne çıkan eğlence mekanlarını Fatih Caddesi’nde hizmet veren Genc Waffle Juice Bar, Gazi Osman Paşa Caddesi’nde faaliyet gösteren Tütün Birahanesi, yine Gazi Osman Paşa Caddesi’nde konuklarını ağırlayan Bira Der, İstiklal Caddesi’nde bulunan Edizade Bar ve Atatürk Caddesi’nde yer alan Cadde Cafe Bar olarak sıralayabiliriz.Ayrıca ilçede yer alan kafeteryalar da akşam saatlerinde yöre sakinleri tarafından yoğun ilgi görmektedir. Bu kafeteryaların en çok tercih edilenleri ise Kahve Durağı, Mola Cafe, Esinti Cafe, Loca Plus Cafe Bistro, Taş Konak, Canpolat Cafe, Gharma Cafe, Düşlem Cafe, Cafe Birlik, Maşuğum Cafe, Eh Gari Türkü Cafe, Sardunya Kafe, Asmalı Kahve, Ortam Cafe, Liva Cafe ve Tetteria Garden Cafe gibi mekanlardır.