TatilCity.NETTatilCity.NET

Süleymanpaşa Gezi Rehberi

Süleymanpaşa Gezi Rehberi

Süleymanpaşa Gezi Rehberi


Süleymanpaşa Gezi Rehberi

Tekirdağ’ın merkez ilçesi konumunda olan Süleymanpaşa, 2012 yılında TBMM’de kabul edilen büyük şehir yasasıyla birlikte kurulmuştur. İlin merkez ilçesi olduğu için Tekirdağ’ın zengin tarihini taşıyan Süleymanpaşa, adını 14’üncü yüzyılda Trakya’da savaşan Osmanlı ordusunun ilk komutanı Süleyman Paşa’dan almıştır. Yaklaşık 6 bin yıllık bir yerleşime sahip olan bölge, bugüne kadar çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmıştır.
Milattan Önce 7’nci yüzyılda Grek kolonilerinin kurulmasıyla ticarete açılan Trakya’da, bu tarih itibarıyla kıyılarda kentler oluşmaya başlamıştır. Pers, Makedonya, Lysimachos gibi çok sayıda kültürün hakimiyetine giren bölge, uzun yıllar Roma egemenliğinde kalmıştır.
Tekirdağ toprakları Balkan Savaşları’nda Bulgar işgaline uğramış, 1913’te işgalden kurtarılmıştır. Yunan kuvvetlerinin, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Mondros Mütarekesi’nin verdiği imtiyazlardan faydalanarak gerçekleştirdikleri 20 Temmuz 1920’deki işgal, 13 Kasım 1922’de sona erdirilmiştir.

Süleymanpaşa’ya nasıl gidilir?

Tekirdağ’ın merkez ilçesi olan Süleymanpaşa, oldukça pratik ulaşım olanaklarına sahiptir. İstanbul’a 144 kilometre mesafede yer alan ilçenin, Ankara ile mesafesi ise 595 kilometredir. Ayrıca Edirne’ye 142, İzmir’e 708 kilometre mesafede bulunan Süleymanpaşa’ya özel araçla kolaylıkla gidilebilmektedir. Edirne’den 1 saat 45 dakikada, İstanbul’dan ise 2 saate yakın bir sürede ilçeye ulaşılabilir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden ilçeye şehirlerarası otobüslerle de gidilebilmektedir.
Havayolu ulaşımı ile Süleymanpaşa’ya gitmek isteyenler ise Trakya Bölgesi’ndeki tek havalimanı olan Çorlu Havalimanı’nı kullanabilirler. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin doğusunda bulunan havalimanı, Süleymanpaşa ilçesine 37 kilometre uzaklıktadır. Araçla ortalama 40 dakikada ulaşılabilen havalimanı, ayrıca servis araçları ve taksi ile ulaşım imkanlarını da barındırmaktadır. Havalimanına Ankara’dan uçak seferleri yapılmaktadır. Öte yandan Avşa ve Marmara adalarından ilçeye feribotla ulaşım da mümkündür.
Süleymanpaşa’da doğa sporları

Süleymanpaşa’da doğa sporları


Süleymanpaşa’da doğa sporları

Tekirdağ’ın merkez ilçesi konumunda olan Süleymanpaşa’da doğa sporlarına uygun alan pek yoktur. Ancak ilçe sınırları içinde bulunan parklarda yürüyüşler yapılabilir. Tekirdağ il sınırları içinde ise doğa sporlarına uygun pek çok yer bulunmaktadır. Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere köyü, çok sayıda doğa sporunun yapılabileceği bir belde olarak dikkat çekmektedir. Ganos Dağı eteklerinde kurulmuş olan eski bir Rum köyü Uçmakdere, yamaç paraşütü ve trekking için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Süleymanpaşa ilçe merkezine 35 kilometre mesafede yer alan Uçmakdere, mavi ve yeşilin muhteşem manzarasına sahiptir.
Öte yandan Tekirdağ’da Ganoslar Yolu isimli 43 kilometrelik yürüyüş parkuru bölgenin en çok ilgi çeken rotalarından biridir. Bu parkur, doğa sporcularının en çok tercih ettiği rotalardan biri olmuştur. Doğaseverler, amatör sporcular, öğrencilerin ilgi gösterdiği bu rota, toplam üç yürüyüş parkuruna sahiptir. Günübirlik yürüyüşler için oldukça elverişli olan bu parkurlarda keyifli zaman geçirilmektedir.
Süleymanpaşa’da gezilecek yerler

Süleymanpaşa’da gezilecek yerler


Süleymanpaşa’da gezilecek yerler


Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İlçenin gezilmesi gereken yerlerinden olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Süleymanpaşa’nın Ertuğrul Mahallesi’nde bulunmaktadır. Tekirdağ bölgesinde gerçekleştirilen araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği müze, 1977 yılında hizmete girmiştir. Müze, arkeolojik küçük eserler salonu, taş eserler salonu, açık teşhir salonu ve etnografya salonu olmak üzere dört bölümden meydana gelmektedir.

Atatürk Heykeli

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde görülmesi gereken yapıların başında Atatürk Heykeli gelmektedir. İlçe merkezinde hükümet konağının önünde bulunan heykelin mermer kaidesinde Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi yazmaktadır. Eser, heykeltıraş Kenan Ali tarafından yapılmıştır.

Namık Kemal Heykeli

Namık Kemal Heykeli, hükümet konağının karşısında bulunan park içinde yer almaktadır. Kaidesi üzerinde Namık Kemal’e ait sözlerin yazıldığı heykel, 1949’da Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılmıştır.

Rüstem Paşa Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa’nın 1553 yılında inşa ettirdiği külliye, Süleymanpaşa’ya bağlı Ertuğrul Mahallesi’nde bulunmaktadır. Cami, hamam, bedesten, medrese ve kütüphaneden meydana gelen külliyenin en dikkat çekici yapısı, 1553 yılında inşa edilen camisidir. Mimar Sinan’ın yaptığı caminin, denize hakim tepe üzerindeki muhteşem manzarası görülmeye değerdir.

Alkaya Plajı ve Dereağzı Plajı

İlçenin en önemli plajı olma özelliğine sahip Alkaya Plajı, Süleymanpaşa’ya 4 kilometre mesafede bulunan Dereağzı Mahallesi’nde bulunmaktadır. Temiz kumsalı ve berrak deniziyle öne çıkan plajda; restoran, büfe, tuvalet ve çadır yeri gibi imkanlar mevcuttur. Buraya bir kilometre mesafede yer alan Dereağzı Plajı da kabin, büfe, restoran gibi imkanlara sahiptir.

Yarapsun Çamuru

Romatizma hastalıklarına iyi geldiği söylenen Yarapsun Çamuru, Süleymanpaşa ilçe merkezine 7 kilometre mesafede bulunan derin bir vadidedir. Sazlıklar içinde bulunan çamurun sıcaklığı 21 ile 24 derece arasında değişmektedir. İçerdiği bol miktarda organik madde nedeniyle romatizmaya iyi geldiği belirtilen çamur, yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir.

Süleymanpaşa’da nerede ne yenir?

Süleymanpaşa denildiğinde Trakya’nın birbirinden lezzetli yemekleri akla gelmektedir. Tarihinde çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Tekirdağ, mutfağında bu kültürlerin izlerini ve zenginliğini taşımaktadır. Et yemeklerinden sebze yemeklerine, çorbalardan salatalara ve tatlılara kadar nefis lezzetlere sahip bölge mutfağında; çeneçarpan çorbası, kelle paça çorbası, Tekirdağ köftesi, damat paçası, elbasan tava, sini mantısı, cizleme, zennik, yoğurtlu borani, pireşe, papaz mancası, şaraşura ve gülbarak böreği öne çıkan başlıca lezzetlerdir. Ayrıca Hayrabolu tatlısı, höşmerim, akıtma, peynir tatlısı da Süleymanpaşa’da tadabileceğiniz diğer lezzetlerdir. Deniz kenarında bulunan ilçede deniz mahsullerinin nefis bir şekilde pişirildiği restoranlar da bulunmaktadır.
Süleymanpaşa ilçesi, Tekirdağ’ın il merkezi konumunda olduğu için gurme lezzetlere ev sahipliği yapan çok sayıda restorana sahiptir. Köftesiyle ünlü ilçenin meşhur lezzet noktalarına İstanbul’dan da pek çok kişi rağbet göstermektedir. Süleymanpaşa’nın öne çıkan restoranlarını; köftesiyle ünlü Meşhur Köfteci Abdi Özcan, yine köftesiyle ünlü Özcanlar Köfte, deniz kenarında Yunan lezzetlerini sunan İskele Rum Meyhanesi, et ürünleriyle meşhur olan Yalı Restaurant, köftesi ve çorbasıyla ilçenin sevilen mekanları arasında bulunan Meydan Köfte Çorba, muhteşem manzarasıyla öne çıkan Arda Cunda ve Tekirdağ’ın nefis peynir helvasını tadabileceğiniz Şar Pastanesi olarak sayabiliriz.
Süleymanpaşa’da gece hayatı

Süleymanpaşa’da gece hayatı


Süleymanpaşa’da gece hayatı

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi hareketli bir gece hayatına sahiptir. Tekirdağ’ın ünlü rakı ve şaraplarını tadabileceğiniz çok sayıda mekana ev sahipliği yapan ilçede; bar, pub, restoran, meyhane ve gece kulüpleri sabah saatlerine kadar hizmet vermektedir. Süleymanpaşa’de bulunan ve ağırlıklı olarak öğrencilerin tercih ettiği Cities Bar, nefis şaraplarıyla ve nezih ortamıyla ilgi gören Umurbey Winehouse, ağırlıklı olarak gençlerin tercih ettiği güzel mekanlardan Garaj Pub, denize sıfır konumuyla sevilen mekanlardan Aheste Cafe Bar, gençlerin uğrak noktalarından olan Look Pub Shot ve daha çok öğrencilerin tercih ettiği mekanlar arasında yer alan Black Cafe Pub ilçenin öne çıkan mekanlarıdır.
Ege meyhanesi konseptinde bir mekanda eğlenmek isteyenler ise Barbaros Mahallesi’nde bulunan İskele Rum Meyhanesi’ni tercih edebilirler. Ayrıca Selanik Meyhanesi de ilçenin deniz ürünleriyle ünlü mekanlarından biridir. Öte yandan Süleymanpaşa ilçesi ve çevresinde bulunan şarap evleri de ilgi gören mekanlardır.