TatilCity.NETTatilCity.NET

Sürmene Gezi Rehberi

Trabzon’un ilçelerinden Sürmene, Doğu Karadeniz bölümünde yer alan şirin bir tatil beldesidir. Doğuda Of, batıda Araklı, güneyde Köprübaşı ve Gümüşhane ili, güneydoğuda Dernekpazarı, kuzeyde ise Karadeniz ile çevrili olan Sürmene’nin yüzölçümü  226 kilometrekare kadardır. Ağaç ve çalı türleri bakımından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip olan ilçe, kıyılarda geniş yapraklı ağaçlara, yüksek kesimlerde ise iğne yapraklı ağaçlara ev sahipliği yapmaktadır. Çay, fındık, elma, armut, erik, üzüm, kiraz, limon, portakal ve incirin de yetiştiği Sürmene’de en çok görülen ağaçlar ise ladin, köknar ve sarıçamdır. İlçelerin yüksekte bulunan yaylalarında ise dağ çayırları yaygındır.Tarihi oldukça eski olan Sürmene’de, ilk yerleşim günümüzde Konakönü bölgesi olarak bilinen yerde gerçekleşmiştir. Tarihteki adı Humurgan olan ilçeye, daha sonraları doğal güzelliklerinden dolayı güzellik anlamına gelen Sürmene adı verilmiştir. Turizm bakımından son yıllarda gelişme gösteren ilçede; tarihi, doğal ve kültürel bakımdan zengin bir potansiyel mevcuttur. Sürmene’de bulunan Roma döneminden kalma kiliseler, ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Dirlik, Aksu, Karacakaya ve Zeytinli mahallelerinde yer almaktadır. İlçede yer alan Osmanlı dönemi camileri ise merkeze 4 kilometre uzaklıktaki Petekli, 6 kilometre uzaklıkta bulunan Gültepe ve 8 kilometre uzaklıktaki Küçükdere mahallelerinde yer almaktadır. Sürmene tarihi konaklarıyla da ünlü bir ilçedir. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Balıkla Mahallesi’nde Memişağa ve Yakupağa konakları yer almaktadır. Ayrıca merkeze 6 kilometre uzaklıktaki Gültepe mahallesinde ise Haşimağa Konağı görülmeye değerdir. Öte yandan Petekli, Gültepe, Balıklı ve Küçükdere mahallelerinde ise tarihi çeşmeler mevcuttur.

Sürmene’ye nasıl gidilir?

Trabzon ile Rize illerinin ortasında yer alan Sürmene ilçesi, iki kente de yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Otobüs firmalarının Türkiye’nin her yerinden seferler düzenlediği Sürmene, kolay ulaşım olanaklarına sahiptir. Trabzon’dan sonra konumlandığı için ilçeye şehirlerarası otobüslerle gitmek için Rize’ye giden otobüsleri tercih etmek gerekmektedir. Trabzon Otogarı’ndan yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye Sürmene dolmuşlarıyla da ulaşılabilmektedir. Ayrıca Trabzon Büyükşehir Belediyesi özel otobüsleri de ilçeye sefer düzenlemektedir.İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Sürmene’ye havayolu aracılığıyla ulaşmak isteyenler ise her gün uçak seferlerinin düzenlendiği Trabzon Uluslararası Havalimanı’nı kullanabilirler. Trabzon Havalimanı’ndaki taksilerle şehirlerarası yola çıkılarak buradan Sürmene’ye dolmuş ya da Trabzon Büyükşehir Belediyesi özel otobüsleri ile ulaşılabilir. 

Sürmene’de doğa sporları

Coğrafi yapısı gereği doğa sporlarına uygun bir belde olan Sürmene’de, başta trekking ve yüzmek olmak üzere bazı sporlar yapılabilmektedir. Bölgede en çok tercih edilen yürüyüş parkurlarından Kervan Yolu Rotası, Sürmene ilçesinden başlamaktadır. Buradan Köprübaşı Kahvedüzü, Harmantepe Şehitliği ve Ağaçbaşı Doğal sit alanına kadar uzayan rota 12 kilometre uzunluğundadır. Antik dönemlerden beri kullanılan bu parkur, deniz ve vadi manzarasıyla oldukça keyiflidir. Yaban hayatı, kuş türleri, yayla yerleşimleri ve çeşit çeşit çiçeklerin görülebileceği rotada, muhteşem manzaranın fotoğraflarını çekebilirsiniz.Sürmene’de ayrıca ilçe merkezinden başlayan yürüyüş parkuru da ilgi görmektedir. Aksu Mahallesi’nden başlayan bu parkurda, Vatrak ve Aytora yönünden Handüzüne çıkılarak, Köprübaşı'na inilmektedir. Yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki parkur, ortalama 6 saatte tamamlanabilmektedir. Öte yandan Çamburnu Tabiat Parkı da Sürmene’nin doğa yürüyüşü alanlarından biridir. Aynı zamanda keyifle kulaç atabileceğiniz deniziyle de ilgi gören Çamburnu, sahip olduğu zengin tür çeşitliliği nedeniyle kuş gözlemciliği için de uygundur.

Sürmene’de gezilecek yerler

Memişoğlu Konağı

Sürmene’de bulunan tarihi yapılardan Memişoğlu Konağı, ilçeye bağlı Balıklı köyünde, Karadeniz Sahil Yolu’nun kenarında yer almaktadır. Konağın 18’inci yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Söz konusu dönemde bölgede hüküm süren bir ağanın evinin özelliklerini taşıyan konak iki katlıdır. Birinci katının duvarları yontma taştan inşa edilen konak, dışa taşan saçaklara sahiptir. Ağaç işlemeciliği bakımından da ilgi çeken konak, üç giriş kapısına sahiptir.

Sürmene Kalesi

Sürmene’nin görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Sürmene Kalesi’nin Milattan Önce 2000 ve 3000 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Deniz ticareti taşımacılığında önemli bir konumu bulunan kale, 1400’lü yıllarda Cenevizlilerce bu yönde bir depo ve sığınak yeri olarak kullanılmıştır. Görkemli yapısıyla dikkat çeken kalenin seyir terasından muhteşem bir manzara izlenebilir.

Sürmene Evleri

Cumbalı evleriyle dikkat çeken ilçede, Kuzey Anadolu Türk İslam ev mimarisinin en güzel örneklerini görmek mümkündür. Evlerin büyük çoğunluğunun cumbalı olması ve deniz manzaralı olması ayrıca dikkat çekicidir. Görenleri hayran bırakan Sürmene evlerinin bir kısmı tarihi niteliktedir.

Çamburnu

Trabzon’un en güzel tabiat parklarından olan Çamburnu, Sürmene ilçesine bağlıdır. İlçenin en güzel yerlerinden olan Çamburnu’nda, doğal güzellikler görenlerin hayranlığını uyandırmaktadır. Koruma altında olan ve yapılaşmanın pek gerçekleşmediği bölgede, çay ve fındık bahçeleri bulunmaktadır. Denize sıfır çam ormanlarının yer aldığı beldede, mavi bayraklı plajda yüzmek ayrı bir keyiftir. Sürmene’nin mesire yeri olarak kullanılan Çamburnu’nda, denize girmek, doğa yürüyüşleri yapmak ve piknik yapmak mümkündür.

Zahra Mahallesi

Köy hayatını sevenlerin mutlaka görmesi gereken Zahra Mahallesi Sürmene’nin şirin yerleri arasındadır. Köyde; kahvehane, çay ocakları, bakkal ve fırının yer aldığı bu sakin köyde, bir süre zaman geçirmenizi öneririz. Köyde bulunan çay fabrikası da görülmesi gereken yapılardan biridir.

Ağaçbaşı ve Sultan Murat Yaylaları

Sürmene aynı zamanda Türkiye’deki en büyük yaylalardan birine ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin gezilmesi gereken yerleri arasında bulunan Ağaçbaşı Yaylası, özellikle turbalık bitki türleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca ilçe yakınlarında bulunan Sultan Murat Yaylası da görülebilecek doğal güzelliklerden biridir. Çaykara’ya bağlı olan yaylaya Sürmene’den de gidilebilmektedir.

Sürmene’de nerede ne yenir?

Trabzon’un Sürmene ilçesi, Doğu Karadeniz mutfak kültürünün özelliklerini büyük oranda taşımasının yanı sıra ilçeye özgü lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. Sürmene’de tadılması gereken Sürmene peynirlisi isimli pide, yörede oldukça yaygındır. Bol tereyağı ve özel bir peynir ile yapılan bu pide çeşidini tatmanızı öneririz. Sürmene ayrıca taze balıklar, mısır ekmekleri, lahana sarması gibi lezzetlerle de öne çıkmaktadır. İlçede hamsiden yapılan 30’un üzerinde yemek vardır; bunların öne çıkanları hamsili pilav, hamsi pilaki, hamsi kuşu, hamsi köftesi, hamsi çıtlaması, hamsi pidesi, hamsi tava ve hamsi buğulamasıdır.Sürmene’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi Türk ve dünya mutfağından lezzetleri de bulabilirsiniz. İlçenin öne çıkan restoranları ağırlıklı olarak deniz kenarında ve yaylalarda bulunmaktadır. Çamburnu bölgesinde ve Zahra Mahallesi’nde kaliteli restoranlara ev sahipliği yapan Sürmene’de; ayrıca Çamburnu’nda hizmet veren Hancıoğlu Çamburnu Restaurant, Sahil Caddesi üzerinde bulunan Bozo Pide ve Yılmaz Pide, Çarşı Mahallesi Sahil Caddesi’nde faaliyet gösteren Serender Sürmene, aynı zamanda bir restoran olarak hizmet veren Memişağa Konağı, İzzeti İkram Et Balık Lokantası, Derya Pide, Dostlar Sofrası, Kalafatoğlu Köfte ve Meydan Köfte gibi restoranlar en çok tercih edilenlerdir.

Sürmene’de gece hayatı

Trabzon’un Sürmene ilçesi gece hayatı konusunda pek seçenek sunmamaktadır. İlçede gece hayatının oldukça sakin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sahilde yer alan kimi kafeteryalarda keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Deniz manzaralı bu mekanlarda gün batımını izlerken içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Sürmene’de öne çıkan kafeteryaları Hükümet Caddesi üzerinde hizmet veren Harman Cafe, Çarşı Mahallesi Sahil Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Serender Restaurant Cafe, ve Sahil Caddesi Zarha Mevkii’nde yer alan Semazen Cafe olarak sıralayabiliriz.Sürmene’deki sakin gece hayatının aksine daha hareketli bir gece hayatı yaşamak isteyenler, yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Trabzon il merkezini tercih edebilirler. Şehir merkezinde yer alan bar, pub ve gece kulübü gibi mekanlarda geç saatlere kadar eğlenebilirsiniz. Bu mekanların öne çıkanları ise Retto, Mey Bar ve Cıngıl Bar gibi işletmelerdir.