TatilCity.NETTatilCity.NET

Taşucu Gezi Rehberi

Taşucu Gezi Rehberi

Taşucu Gezi Rehberi


Taşucu Gezi Rehberi

Mersin’in gezilebilecek yerleri arasında bulunan Taşucu beldesi, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra Mersin Limanı’nın ardından şehrin ikinci büyük limanına ev sahipliği yapmasıyla da öne çıkmaktadır. Silifke ilçesine bağlı olan Taşucu’nda, her gün KKTC Girne Limanı’na deniz otobüsü seferleri mevcuttur. Tarihi bir liman özelliği de taşıyan Taşucu Limanı, aynı zamanda gezilebilecek gözde yerler arasında bulunmaktadır. Mersin’in en güzel sahil kasabalarından olan Taşucu; tarihi geçmişi, sahili, yöresel yemekleri ile harika bir tatil beldesidir. Tertemiz denizi ve güzel plajlarıyla turistlerin gözde yerleri arasında bulunan Taşucu, aynı zamanda antik dönemden kalma yerleşim yerlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Beldede bulunan başlıca önemli yapılar; anıt mezar olan Mezgit Kale, Hıristiyanların kutsal mekanı Ayatekla Kilisesi, tarihi kalıntıların ve antik dönemden kalma amforaların sergilendiği Amphora Müzesi’dir.
Tarihi oldukça eski olan Taşucu’nda, en eski yerleşim Milattan Önce 7’nci yüzyıla kadar uzamaktadır. Greklerin yaşadığı o dönemde Taşucu, adı aynı anlama gelen “Seleukia da Holmoi” isimli bölgedeydi. Milattan Önce 4’üncü yüzyıldan sonra korsanların saldırıları sonucu çöküş sürecine giren bölge, I. Selevkos Nikator tarafından ele geçirilmiştir. Bu dönemde Taşucu halkı, Silifke’ye sürgün edilmiştir. Milattan Önce 1’nci yüzyılda Romalılar, Milattan Sonra 4’üncü yüzyılda Emeviler ve Abbasiler, 13’üncü yüzyılda Selçuklular, 14’üncü yüzyılda da Karamanoğulları hakimiyetine giren Taşucu, 1471’de Gedik Paşa tarafından Osmanlı kontrolüne alınmıştır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından dört kez ziyaret edilen bölge, Atatürk tarafından Selanik’e benzetildiği için buraya Taşucu Atatürk Evi inşa edilmiştir.
Bir liman kenti olan Taşucu, günübirlik tekne turlarıyla da öne çıkan bir tatil beldesidir. Bölgedeki en güzel koylara düzenlenen tekne turları sabahtan akşama kadar sürmektedir. Bölgenin en önemli yerel lezzetleri arasında bulunan mavi yengeç turistler tarafından oldukça beğenilmektedir. Beldede sadece mavi yengeç sunan mekanlar dahi yer almaktadır. Dalış da yapılabilen Taşucu Limanı’nda zengin bir su altı dünyası gözlenebilmektedir.

Taşucu’na nasıl gidilir?

Taşucu beldesine karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Mersin’den ve Anamur’dan ulaşılabilen belde, Mersin’e 110 kilometre mesafede bulunmaktadır. Silifke ilçesine yaklaşık bir buçuk saat süren yolculuğun ardından Taşucu’na ulaşmak için 15 dakika kadar daha yol almak gerekmektedir. Mersin Otogarı’ndan Silifke’ye düzenli otobüs seferleriyle kolaylıkla gidilebilmektedir. Gün içinde sık aralıklarla kalkan otobüslerle ilçeye gidildikten sonra Taşucu’na minibüslerle ulaşım mümkündür.
İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyük şehirlerden Taşucu’na havayolu aracılığıyla gitmek isteyenler ise Adana Şakirpaşa veya Antalya Gazipaşa havalimanlarını kullanabilirler. Ancak Taşucu her iki havalimanından da uzakta yer almaktadır ve her halükarda havalimanlarından sonra bir karayolu yapmak gerekmektedir. Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan Mersin Otogarı’na oradan da Silifke ve ardından Taşucu’na ulaşmak üç saate yakın sürmektedir.
Taşucu’nda doğa sporları

Taşucu’nda doğa sporları


Taşucu’nda doğa sporları

Doğa sporlarına uygun bir yapısı olan Taşucu beldesinde, yüzmenin yanı sıra doğa yürüyüşleri ve dalış yapılabilmektedir. Taşucu’nda düzenlenen tekne turları, sabah saatlerinde başlayıp akşam saatlerine kadar harika koy ve adalarda yüzme molaları vermektedir. Beldede sahil şeridi başta olmak üzere pek çok yerde yürüyüş güzergahları da mevcuttur. Taşucu Limanı ise dalış yapılabilen noktalardan biridir.
Taşucu beldesinin bağlı olduğu Silifke ilçesi de rafting, trekking ve yamaç paraşütü gibi aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Hem Göksu Nehri hem de onun bir kolu olan Ermenek Çayı’nda rafting heyecanını yaşayan sporseverler oldukça fazla sayıdadır. Ayrıca Göksu Deltası’ndaki kuş cenneti, Paragöl, Dalyan ve Göksu ağzı arasında keyifli doğa yürüyüşleri gerçekleştirilebilir. Bölge, jeep safari turları için de uygundur. Taşucu’na yakın bir konumda bulunan Tisan Tepe ise yamaç paraşütü için elverişlidir. Tisan’da 200 metre yükseklikten havalanan paraşütler, kumsala inerken muhteşem bir manzara sunmaktadır.
Taşucu’nda gezilecek yerler

Taşucu’nda gezilecek yerler


Taşucu’nda gezilecek yerler

Tarihi oldukça eskilere dayanan Taşucu, Milattan Önce 7’nci yüzyılda Holmi kolonisince kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda deniz korsanları tarafından saldırıya uğrayınca bölge zayıflamış ve Büyük İskender’in komutanı Selefkos Nikator tarafından ele geçirilmiştir. Beldede oldukça zengin bir tarih vardır. Yerel halkın Manastır dediği bölgede, geç Roma ve erken Bizans dönemlerine ait çok sayıda kalıntı bulunmaktadır. Yolcu trafiği bakımından Türkiye ile KKTC arasındaki en önemli kapı olan Taşucu, bir liman kenti olarak öne çıkmaktadır. Çok sayıda gezilecek yere sahip olan Taşucu’nda, sahilde yer alan denizkızı heykeli, Tanrıça Artemis’in aşkını anlatan bir efsaneyi temsil ettiği için ziyaret edilmektedir.

Liman Kalesi

Taşucu beldesinin 7 kilometre güneybatısında bulunan İmamuşağı köyü yakınlarındaki Liman Kalesi, beldede ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Aynı zamanda Paşa Limanı Kalesi olarak da bilinen bu kale, 1471’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa ettirilmiştir. Girişi doğu tarafında bulunan kale, tahrip olmadan günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Ayrıca kale yakınında bulunan ve kaleyle aynı dönemde yapılan tonozlu sarnıç da görülmelidir.

Mezgit Kale

Taşucu’nda ziyaret edilebilecek bir diğer kale ise Silifke’nin Türkmenuşağı köyüne 6 kilometre mesafede yer alan Paslı Mahallesi yakınlarındaki Mezgit Kale’dir. Paslı Mahallesi’ne 2 kilometre uzaklıktaki tepenin üzerinde yer alan Mezgit Kale, bölge halkı tarafından “Korkusuz Kralın Anıt Mezarı” olarak da bilinmektedir. Kale kalıntıları üzerinde yapılan araştırmalarda, Limonlu Çayı ve Göksu Irmağı arasındaki bölge Olba Teritoryumu olarak adlandırılmaktadır. Helenistik dönemde yerleşime sahne olan bölge, Milattan Önce 2’nci yüzyılda Teukros Hanedanlığı ve Seleukosların işbirliğiyle kurulmuştur. Bölgedeki kalıntılar ağırlıklı olarak Roma döneminden kalmıştır. Aynı zamanda büyük bir anıt mezar olan Mezgit Kale de bu dönemden kalmıştır. Bu anıt mezarın yüksekliği 7.8 metre olup, yapılışı Milattan Sonra 200 ila 300’lü yıllara dayanmaktadır. Kalenin ön cephesinde Korint başlıklarına sahip dört tane sütun mevcuttur. Bu sütunların ortalarında yer alan çıkmalar ise heykel kaidesi olarak kullanılmıştır. Bir kalkan, iki tarafında kılıç ve akrep kabartmaları bulunan anıt mezar, görkemli yapısıyla bölgenin en ilgi çekici yapıları arasındadır.

Arslan Eyce Amphora Müzesi

Taşucu’nda bulunan Arslan Eyce Amphora Müzesi, 1800’lü yıllarda inşa edilen kemerli tarihi binada hizmet vermektedir. Türkiye’nin ilk ve tek amphora müzesi olan bu müzede; Taşucu, Mersin ve Antalya açıklarından balıkçıların ağlarına takılan ticari amphoralar görülebilmektedir. Müzede sergilenen eserler arasında en çok yerel üretim amphoralar dikkat çekmektedir. Milattan Önce 7’nci yüzyıl ile Milattan Sonra 18’nci yüzyılda üretilen bu amphoralar, bölgenin antik zamanlarda da önemli ticari ilişkiler içinde olduğunu göstermektedir. Müzedeki en erken tarihli eserler, Milattan Önce 7’nci yüzyılda Suriye-Filistin, Kıbrıs’ta üretilenlerdir. Ayrıca erken döneme ait eserleri arasında; Ege’deki Thasos, Mende, Lesbos, Samos ve Khios adalarında üretilen ticari amphoralar da mevcuttur. Yanı sıra Hellenistik dönemin en önemli şarap ihracatçısı olan Knidos, Rhodos, Kos ve Korinth amphoraları da bulunmaktadır.

Aya Tekla Kilisesi

Bölgede ziyaret edilebilecek yapılar arasında bulunan Taşucu yolu üzerindeki Aya Tekla Kilisesi, Meryemlik ismiyle de bilinmektedir. Hıristiyanlığı yayan St. Paul’ün vaazlarından etkilenmiş olan Aya Tekla’nın öldürüleceğini öğrendiğinde saklandığı mağara olan bu kilise, İmparator Zenon tarafından 6’ncı yüzyılda Aya Tekla’ya ithafen yaptırılmıştır. Kilisenin yanında sarnıç, hamam, şehir suru kalıntıları ve mezarlık da günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir.

Boğsak Koyu ve Adası

Taşucu yakınlarında bulunan Boğsak Koyu ve Adası, Caretta Caretta kaplumbağalarının en önemli üreme bölgesi olarak dikkat çekmektedir. Karavan ve çadır tatilini sevenlerin uğrak yerleri arasında bulunan Boğsak Adası, geçmişi Milattan Önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanan bir yerleşim yeridir. Adada, Roma ve erken Bizans dönemlerinden kalan ev, mezar, sarnıç ve kilise kalıntıları mevcuttur. Ayrıca temiz denizi ve kumsalıyla da tercih edilmektedir.

Taşucu’nda nerede ne yenir?

Taşucu beldesi, Mersin ve Silifke yemek kültürünün özelliklerini büyük oranda taşımaktadır. Beldede bulgurla yapılan bir tür sulu salata olan batırık ve arabaşı öne çıkmaktadır. Ayrıca topalak, sıkma, kulak çorbası, oklava çekmesi ve keşkek de yaygın olarak tüketilmektedir. Taşucu’nda ayrıca mavi yengeç oldukça yaygın bir lezzettir. Özellikle turistler tarafından tercih edilen mavi yengeç, sadece bu konuda uzmanlaşmış lokantalarda da sunulmaktadır. Öte yandan Silifke yoğurdunun da ünlü olduğu beldede, bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz lokanta ve restoranlar bulunmaktadır.
Taşucu’nda bulunan Deniz Kızı Restaurant, beldenin en çok tercih edilen mekanlarından biridir. Denize nazır masalara sahip olan restoranda, öne çıkan lezzetlerin başlıcaları deniz ürünleridir. Mevsimine göre her çeşit balığın taze olarak sunulduğu bu restoranda, köy usulü patates de sevilen lezzetlerden biridir. Taşucu’nun yanı sıra yakında bulunan Silifke ilçe merkezinde de yerel lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran vardır. Taş Konak Restoran, Esentepe Kahvaltı Salonu, Narlıkuyu’daki Lagos Restaurant ve İnci Restoran bunlardan bazılarıdır.
Taşucu’nda gece hayatı

Taşucu’nda gece hayatı


Taşucu’nda gece hayatı


Limanı, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir tatil beldesi olan Taşucu’nda hareketli bir gece hayatı vardır. Beldede ağırlıklı olarak kumsallardaki mekanlar oldukça canlıdır. Yaz aylarında cıvıl cıvıl olan Taşucu’nda, öne çıkan başlıca eğlence mekanı Bir Ara Brasserie’dir. Ayrıca Kum Mahallesi’nde bulunan Mustafa Dayı’nın Yeri, rakı balık için en çok tercih edilen işletmelerden biridir. Silifke ilçesinde bulunan Altınkum Bar, Barış Gazinosu ve Teras Bar da sevilen mekanlardır. Taşucu’nda yer alan bar, pub, restoran ve meyhanelerde geç saatlere kadar içkinizi yudumlayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.