TatilCity.NETTatilCity.NET

Tekkeköy Gezi Rehberi

Samsun’un ilçelerinden Tekkeköy, il merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Tekkeköy Deresi’nin Kılı Ovası’na açıldığı bölgede bulunan ilçe topraklarının üçte biri Çarşamba Ovası’nda yer almaktadır. Doğuda ve güneyde Çarşamba, batıda Samsun il merkezi, kuzeyde Karadeniz, güneybatıda ise Asarcık ilçeleriyle komşu olan Tekkeköy’de, Orta Karadeniz iklimi görülmektedir. Yaz aylarının sıcak ve nemli geçtiği ilçede, kış ayları ılık, bahar ayları ise yağışlı yaşanmaktadır. İlçenin en önemli gelir kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Topraklarının üçte biri sulu tarıma elverişli olan Tekkeköy’de, en önemli gelir kaynağı tütündür. Ayrıca ilçede karalahana, marul ve diğer sebze çeşitleri de yetiştirilmektedir. Tekkeköy’de yer alan Karadeniz Bakır İşletmeleri ve Azot Fabrikası ilçe için önemli bir ekonomik girdi sağlamaktadır.Tarihi Milattan Önce 10 binli yıllara kadar uzanan Tekkeköy bölgesinde yapılan araştırmalar, Paleolitik dönemden beri burada yerleşimin olduğunu göstermiştir. İlçenin güneyindeki yerleşim alanında, Hititler dönemine ait katmanlar gün yüzüne çıkarılmıştır. Friglere ait kalıntıların da yer aldığı bölge, Milattan Önce 3’üncü yüzyıl ortalarında Pontus devletine dahil olmuştur. Ardından sırasıyla Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu devletinin hakim olduğu bölgede; Selçukluların yerleşmeye başladığı dönem bir tekke kurulmuştur. Bizans’ın hakimiyeti altındaki bölgeyi Türklere ve İslamiyet’e açmak için Şeyh Zeynüddin tarafından kurulan tekke, ilçeye de adını vermiştir. Tahminlere göre 1250 ile 1330 arasında yaşayan Şeyh Zeynüddin, buradaki tekkede yolcuları ve yoksulları doyurmuştur. Bölge 1399 yılında Osmanlı kontrolüne geçmiştir. Daha sonra 1402’deki Ankara Savaşı’nın ardından Kubatoğullarının kontrolüne giren yöre, 1419 yılında Çelebi Mehmet tarafından yeniden Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’na kadar Türkler ile Rumların bir arada yaşadığı ilçe, Lozan antlaşmasıyla Rumların Batı Trakya’ya gönderilmesi üzerine oradan gelen Türklerin yaşadığı bir yerleşim olmuştur.

Tekkeköy’e nasıl gidilir?

Samsun’un Tekkeköy ilçesine ulaşım oldukça pratiktir. Samsun ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta olan ilçe, aynı zamanda demiryolu ve havayolu ulaşım olanaklarına da sahiptir. Samsun il merkezinden ilçeye gün içinde her an araç bulunabilmektedir. Ayrıca Samsun-Çarşamba demiryolunun da geçtiği ilçeye tren ile de gidilebilmektedir. Özel araçla Tekkeköy’e gitmek isteyenler, Ordu karayolunun 13’üncü kilometresinden bir kilometre güneye giderek ilçeye ulaşabilirler.Samsun Çarşamba Havalimanı’na 10 kilometre uzaklıkta yer alan Tekkeköy’e havayolu ulaşımı ile de gidilebilmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden ilçeye havayoluyla ulaşmak isteyenler, Çarşamba Havalimanı’na uçtuktan sonra servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla Tekkeköy’e 10 dakikada gidebilirler.

Tekkeköy’de doğa sporları

Tarihi ve doğal zenginlikleriyle dikkat çeken Tekkeköy ilçesi, coğrafi yapısıyla doğa sporlarına uygun bir ortam sunmaktadır. Başta doğa yürüyüşleri ve su sporları olmak üzere ilçede pek çok aktivite yapılabilmektedir. Tekkeköy sınırlarında bulunan ve ilçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Gökgöl, doğa turizmi için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Burada yemyeşil ortam ve kuş sesleri arasında keyifli bir doğa yürüyüşü yapmak mümkündür. Aynı zamanda yüzmek için de uygun olan Gökgöl, iki kilometrelik bir göller bölgesidir. Büyüklü küçüklü çok sayıda göl ve iki tane şelaleye ev sahipliği yapan bölge, tertemiz suyuyla dikkat çekmektedir. Dağcılık için de uygun olan bölge, ilçenin en güzel yerleri arasındadır.Tekkeköy’de doğa yürüyüşü için en çok tercih edilen parkurlardan bir diğeri ise Asarağaç mesire alanı ile Bayrak Seyir Tepe arasında yer alan rotalardır. Ayrıca Büyüklü ile Yazılar köyü arasındaki parkur da doğa yürüyüşleri için uygundur. Kirazlık Mahallesi ile Asarağaç Köyü arasındaki parkurda doğayla iç içe keyifli bir yürüyüş yapılabilir.

Tekkeköy’de gezilecek yerler

Tarihi bakımdan Samsun’un en zengin ilçeleri arasında yer alan Tekkeköy’de görülebilecek pek çok yer vardır. Karadeniz Bölgesi’ndeki tek tarihi yel değirmeninin yer aldığı ilçe; ayrıca Altınkaya Kilisesi, Aşağıçinik Ak Kilise, Antyeri Kilisesi, Çırakman kemerli çeşmesi, ahşap camiler ve kaya mezarlarına ev sahipliği yapmaktadır. Tekkeköy’e adını veren Şeyh Yusuf Zeynüddin’in tekkesi ve türbesi de ilçe merkezinde yer almaktadır.

Tekkeköy Ören Yeri

Samsun’un Tekkeköy ilçesinin zengin tarihi hakkında önemli bilgiler veren ören yeri, Dündartepe bölgesindedir. Tekkeköy Ören Yeri’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucu, Hitit ve Eski Tunç dönemlerine ait çok sayıda kalıntı gün yüzüne çıkarılmıştır. Özellikle Eski Tunç Devri’nden kalan pek çok gömüt, el yapımı seramik, kabartma vazo, geometrik desen ve süslü kapların bulunduğu bölge, Tekkeköy için en önemli tarihi alanlardan biridir.

Atatürk Evi

İlçede görülebilecek yerler arasında bulunan Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te dünyaya geldiği evin tıpkısı olarak inşa edilmiştir. Dış ve iç mimari yapısı, dekorasyonu ile Selanik’te evi yansıtan ev, 2006’da müze olarak hizmete girmiştir.

Tekkeköy Mağaraları

Bölgedeki en eski yerleşim yeri olan Tekkeköy Mağaraları, ilçe merkezine bir kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tabii yollarla meydana gelen mağaralarda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, mağaraların insan eliyle genişletilerek yerleşim yeri olarak kullanıldığı saptanmıştır. Burada Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağına ait tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi özellikleriyle görülmesi gereken Tekkeköy Mağaraları’nda, seramikler başta olmak üzere, pek çok gömüt, kaplar, kabartma insan yüzlü vazolar bulunmuştur.

Tarihi Yel Değirmeni

Karadeniz Bölgesi’nin tek taş gövdeli tarihi yel değirmeni, Tekkeköy ilçesinde yer almaktadır. Değirmenin, 1860'lı yıllarda Çırakman köyünde yaşayan Rumlar tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Belediye tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilerek turizme kazandırılan yel değirmenini çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Yel değirmeni, Çırakman Mahallesi mezarlığının yanında yer almaktadır.

Kurşunlu Şelalesi

Doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Tekkeköy’de, Büyüklü Mahallesi’nde yer alan Kurşunlu Şelalesi görülmeye değerdir. Yemyeşil ağaçların arasında kuş sesleriyle şenlenen şelale, yapılan çalışmalarla turizme kazandırılmıştır. Belediyenin yaptığı çalışmalar sonucunda bu eşsiz güzelliğin yolu yapılmış, bölgeye bank, kamelya, barbekü, oyun alanı, çeşme ve lavabolar yapılmıştır.

Costal Sahili

Yaz aylarında Tekkeköy’de denize girilebilecek yerlerin başında gelen Costal Sahili, denizin ve kumun keyfini çıkarmak isteyenlerin ilk tercihidir. Yaz aylarında dolup taşan sahilde, ayrıca çok sayıda yazlık ev de bulunmaktadır. Kumsalı oldukça beğenilen sahil, sıcak yaz günlerinde serin sularda kulaç atmak isteyenleri ağırlamaktadır.

Tekkeköy’de nerede ne yenir?

Samsun’un nüfus bakımından büyük ilçeleri arasında yer alan Tekkeköy’de, Karadeniz mutfağının pek çok lezzetini tadabilirsiniz. İlçede özellikle kazlı pilav, etli yufka, kıymalı börek, fırın kebabı yaygın olarak tüketilmektedir. Bölgedeki denizin lezzetli balığı hamsiden yapılan hamsi tava, hamsili ekmek, kiremitte hamsi ve hamsili pilav gibi lezzetler de Tekkeköy’ün en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır.Tekkkeköy’de bulunan çok sayıda restoran ve lokantada yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Karadeniz mutfağının lezzetlerinin de servis edildiği bu restoranların en çok tercih edilenlerini; Kerim Bey Konağı, Zeki Gülhan Restoran, Yeşiloğlu Petrol Restaurant, Çalıkuşu Kirazlık, Can Öziç Restaurant, Manolya Restoran, Hatipoğlu Restaurant, Karadeniz Pastanesi, Kayadibi Restaurant, Can Lokantası, Sofra, Yeşiloğlu Restaurant, Sofra Et Lokantası Vip, Halil Usta, Çamlı Pide, Gözde Pide ve Kebap Salonu, Güner Döner, Hatipoğlu Fastfood, Diva Pide, Ye Tat Lokantası, Lezzet Kebap Salonu, Özer Kardeşler Tandır Kebap, Kervansaray Restoran, Tat Mar Yemek, Kardeşler Lokantası, Tekke Köy Simit Sarayı, Şato Mehmet’in Lokantası, Şükür Unlu Gıda, Ocakbaşı Et Lokantası, Tekkeköy Lokantası, İmaj Lokantası, İlkin Restoran, Karadenizliler Pastanesi, Elif Pide, Sevil Restoran, Aydemir Pide, Maide Et Lokantası ve 19 Mayıs Unlu Mamulleri olarak sayabiliriz.

Tekkeköy’de gece hayatı

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçede bulunan az sayıdaki bar ve restoranda geceleri eğlenceli zaman geçirilebilmektedir. İlçe sakinleri ağırlıklı olarak kafeterya ve çay bahçelerinde sohbet etmeyi tercih ederken, daha hareketli bir gece hayatı yaşamak isteyenler 14 kilometre mesafedeki Samsun il merkezini tercih edebilirler. İlçede yer alan Manolya Restoran, Asmaaltı, Togar Cafe, Yağmur Cafe, Dostlar Çay Evi, Patron Net Bahçe Cafe ve Kırıntı 2016 Cafe Pastane en çok tercih edilen mekanlardır.