TatilCity.NETTatilCity.NET

Tokatlı Kanyonu Gezi Rehberi

Tokatlı Kanyonu Gezi Rehberi

Tokatlı Kanyonu Gezi Rehberi


Tokatlı Kanyonu Gezi Rehberi

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı en güzel yerler arasındaki Tokatlı Kanyonu, ilçe merkezinin kuzeyinde, altı kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Turizm bakımından son yıllarda önemli gelişmeler kaydeden kanyonda; paitball, yürüyüş, atlı tur, kamp ve çadır aktiviteleri gibi pek çok etkinlik yapılabilmektedir. Muhteşem bir doğası bulunan Tokatlı Kanyonu’nda ayrıca fauna ve flora da oldukça zengin olup, sincap, kaz ve çok sayıda kuş türünü görmek mümkündür. Yaban hayatının güzelliklerini doğal haliyle korumayı başaran kanyon, bölgede gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Tokatlı Kanyonu’nda mağaralar, küçük bir gölet, seyir terası, İncekaya Su Kemeri gibi gezilebilecek güzellikler mevcuttur. Bir yandan kuş sesleri, diğer yandan su sesleri arasında muhteşem vakit geçirilebilen kanyon, Hızar Çayı yatağında bulunan kireç taşı tabakaların binlerce yıl boyunca aşınmasıyla oluşmuş bir doğal güzelliktir. Kanyonda yer alan iki tane terastan muhteşem bir manzara izlenebilmektedir. Bunlardan biri kristal teras, diğeri ise bunun 150 metre uzağında yer alan, kanyonun yanı sıra İncekaya Su Kemeri’nin de seyredilebileceği eski tahta terastır. Uzunluğu Safranbolu’ya kadar devam eden kanyonda yapılacak bir yürüyüş ile ilçe merkezine gidilebilmektedir. Yol üzerinde bulunan at çiftliğinde keyifli vakit geçirmek de mümkündür. Turların da düzenlendiği bölgede, kristal terasta mola verilirken kanyonda uzun ve keyifli gezintiler yapmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle bireysel ziyaretler daha çok önerilmektedir.

Tokatlı Kanyonu’na nasıl gidilir?

Batı Karadeniz bölümünde yer alan Tokatlı Kanyonu, Karabük’ün Safranbolu ilçesine altı kilometre mesafede bulunmaktadır. Kanyona ulaşım özel araçlarla sağlanmaktadır. İstanbul’dan kanyona gitmek isteyenler, Bolu’yu geçtikten sonra İstanbul-Ankara yolunun Gerede kesiminden ayrılmalı ve Karabük’e devam eden 80 kilometrelik yolu takip etmelidir. Karabük’ten sonra sekiz kilometre daha devam edildiğinde Safranbolu ilçe merkezine ulaşılabilmektedir. İlçe merkezinden Tokatlı Kanyonu’na altı kilometre daha yol kat etmek gerekmektedir. İstanbul’dan 410 kilometre uzaklıkta yer alan Tokatlı Kanyonu’na ulaşım, özel araçla dört saate yakın sürmektedir. Kanyona Ankara’dan gitmek isteyenler ise 230 kilometre sonra Safranbolu’ya ulaşabilirler.
Tokatlı Kanyonu’nda doğa sporları

Tokatlı Kanyonu’nda doğa sporları


Tokatlı Kanyonu’nda doğa sporları

Dokuz kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkuruna sahip olan Tokatlı Kanyonu, halihazırda doğa sporları için ziyaret edilen bir yerdir. Karabük’teki en güzel kanyonlardan biri olan Tokatlı Kanyonu’nda, turistik ziyaretlerin önemli kısmını doğa turizmi oluşturmaktadır. Kanyonda yer alan İncekaya Su Kemeri, Cam Teras gibi yerleri gezdikten sonra yürüyüş parkurunda eğlenceli iki saat geçirilebilmektedir. Kuş seslerinin şelale sesleriyle birleştiği kanyon boyunca yürürken, sık sık sincaplarla da karşılaşılabilmektedir. Kanyonda ayrıca paitball, atlı gezinti, kamp ve çadır aktiviteleri gibi etkinlikler de yapılabilmektedir.
Tokatlı Kanyonu’nda gezilecek yerler

Tokatlı Kanyonu’nda gezilecek yerler


Tokatlı Kanyonu’nda gezilecek yerler


Kanyon

Karabük’ün bu güzel kanyonu, bir ucu Tokatlı köyüne, öteki ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’ne kadar uzanmaktadır. Ücret ödenerek girilen kanyonda nehir boyunca muhteşem bir yürüyüş yapılabilmektedir. Bu muhteşem yürüyüş yolunda, kuş cıvıltıları arasında tertemiz havayı soluyarak ilerlerken, şelalelerle karşılaşılmaktadır. Dokuz kilometreye yakın bir yürüyüş parkuruna sahip olan Tokatlı Kanyonu’nda, bir uçtan diğer uca gitmek iki saat civarında sürmektedir. Doğal güzelliklerin tadını çıkararak yapacağınız bu yürüyüş sırasında çevrenizde sincaplar görebilirsiniz. Tokatlı Kanyonu’nda isteyenler ata binebilmekte veya ekip arkadaşlarıyla paintball oynayabilmektedir. Dinlenmek için kanyondaki ağaçların gölgesinde bulunan masalarda mola verilebilmektedir. Burada semaverde demlenen çayın tadına diyecek yoktur. İsteyenler, bu masaların bulunduğu bölgelerde mangal da yapabilmektedir.

Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu’na yüksekten bakmak isteyenler için yapılan Kristal Teras (Cam Seyir Terası), 80 metre yükseklikten enfes bir kanyon manzarası sunmaktadır. Terasın toplam alanı 110 metrekare olup, 80 ton ağırlığı taşıyabilecek kapasiteye sahiptir. Bölgedeki turların uğrak noktaları arasında bulunan Kristal Teras’ta aynı anda en çok 30 kişinin bulunmasına izin verilmektedir. En çok beş dakika kalınabilen terasta nefis fotoğraflar çekilebilmektedir. Uçurumun üzerine kurulmuş olduğu için yükseklik korkusu olanların çıkmaya pek cesaret edemediği Kristal Teras,  11 metre genişliğinde olan ve sallanan platformu ile adrenalin seviyesini artırmaktadır. Yemyeşil bir manzara sunan Kristal Teras, akşam saatlerinde ışıklandırıldığı için de ayrı bir güzelliğe sahip olmaktadır. Burada yer alan kafeteryada kahvaltı ve yemek yenilebilmektedir. Her mevsim ziyarete açık olan Kristal Teras’a uğramanızı öneririz.

İncekaya Su Kemeri

Tokatlı Kanyonu yakınında yer alan İncekaya Su Kemeri, bölgede görülmesi gereken güzellikler arasında bulunmaktadır. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’nın Safranbolu’ya su getirmek için 1794 ile 1798 yılları arasında yaptırdığı su kemeri, 115 metre uzunluğa ve genişliği 1 ile 2 metre arasında değişen ene sahip altı tane kemere sahiptir. Tamamı taş ile yapılan kemerde Horasan harcı kullanılmıştır. Suyun akışını kontrol edebilmek amacıyla üç kıvrımlı olarak tasarlanan İncekaya Su Kemeri, kanyondan 60 metre yüksekte yer almaktadır. Tokatlı Kanyonu’ndan İncekaya Kanyonu’na geçiş noktası olarak da kullanılan kemer, bölgede görülmesi gereken yapılar arasındadır.

Tokatlı Kanyonu’nda nerede ne yenir?

Tokatlı Kanyonu’nun da içinde bulunduğu Safranbolu, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bugüne kadar çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan ilçenin mutfağı bu köklü tarihin etkisiyle gelişmiştir. Oldukça fazla sayıda yemek çeşidine sahip olan Safranbolu mutfağı, aynı zamanda tatlılarıyla da öne çıkmaktadır. Bölgeye özgü lezzetler arasında; tarhana, salça, erişte, asma yaprağı, pekmez türleri ve meyve kurutmaları ile yapılan marmelatlar dikkat çekmektedir. Ayrıca bölgede ev yufkası da yaygın olarak kahvaltılarda tüketilmektedir. Yörede kıyma ve kavurma ile yapılan yemeklerin yanı sıra yeşil fasulye ve bükme makarna da yaygındır. Kuyu kebabının da ünlü olduğu Safranbolu’da, bu lezzet mutlaka tadılmalıdır. Kuyu kebabı, özel olarak yapılan kuyularda yakılan odun odunlarla pişirildiği için bu ismi almıştır. Kuzu etiyle yapılan bu kebap, özellikle turistlerin tatmak istedikleri lezzettir. Safranbolu mutfağında önemli bir yeri bulunan keşkek de bölgede bolca tüketilmektedir. Hamur işlerinin de yaygın olduğu yörede Safranbolu bükmesi de oldukça meşhurdur. İlçede yer alan çok sayıdaki restoran ve lokantada yöresel lezzetleri tatmak mümkündür. Bunlar arasında öne çıkanlar ise Kadıoğlu Şehzade Sofrası, Gözü Mavi Restoran ve Ünlü Boncuk Kahvesi gibi işletmelerdir. Tokatlı Kanyonu’nda ise Kristal Teras’ın arkasında bulunan restoranda çeşitli lezzetleri tadabilirsiniz.
Tokatlı Kanyonu’nda gece hayatı

Tokatlı Kanyonu’nda gece hayatı


Tokatlı Kanyonu’nda gece hayatı

Doğal bir güzelliğe sahip olan ve yürüyüş parkuruyla öne çıkan Tokatlı Kanyonu’nda gece hayatı söz konusu değildir. Ancak altı kilometre uzaklıktaki Safranbolu ilçe merkezinde kısmen de olsa gece hayatından söz edilebilir. Bölgede geçirdiğiniz yorucu bir günün ardından Safranbolu ilçe merkezinde yer alan mekanlarda keyifli vakit geçirip günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Genelde sakin, dinlendirici ve eğlenceli olan bu mekanlarda, yemeğin yanında şarap içebilir, canlı müzik dinleyebilirsiniz. Safranbolu’da yer alan kafe ve barlar arasında öne çıkan Aquarius, canlı müzik eşliğinde keyifle vakit geçirilebilecek yerlerden biridir. Ahşap dekorasyonuyla dikkat çeken bu mekanda, sıcak bir atmosferde içkinizi yudumlayabilirsiniz. Ayrıca Gümüş Konak Oteli’nin barı olarak hizmet veren Dam Bar da gece hayatının aktif olduğu mekanlardan bir diğeridir. Safranbolu’da öne çıkan mekanlardan diğerleri ise Address Bar, Türkü Evi, Bar Gülevi ve Arasna Otel’in barıdır.