TatilCity.NETTatilCity.NET

Toroslar Gezi Rehberi

Toroslar Gezi Rehberi

Toroslar Gezi Rehberi


Toroslar Gezi Rehberi

Mersin’in yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Toroslar, şehir merkezinin kuzeydoğu bölümünde kalmaktadır. Güneyde Akdeniz, batıda Yenişehir ve Mezitli ilçeleri ile kuzeyde Konya ili komşu olan Toroslar, ismini Toros dağlarından almıştır. Mersin’in sıcak iklimi ile Toros dağlarının serin iklimi arasında bir geçiş iklimine sahip olan ilçe, merkezde yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır. Kış aylarında ise Toros dağlarının eteklerinde ve yayla bölgelerinde değişen miktarlarda kar yağışı olup, yaylar kesimlerinde kar örtüsü oluşmaktadır. 107 bin hektarlık bir alanı kaplayan Toroslar’ın köylerinde yaşayanlar ağırlıklı olarak meyve üretimi ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. Toroslarda yetişen başlıca meyveler erik, üzüm, kiraz, nar, ayva ve şeftalidir. Nisan ayından Ekim sonuna kadar ilçede meyve yetiştirilebilmektedir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 100 metre ile bin 500 metre arasında değiştiği için meyve üretimi 6 ay süre ile devam etmektedir. 32 köy, beş kasaba, 48 mahallenin bulunduğu Toroslar, 2014 yılında büyükşehir sınırlarına dahil edilmiş ve beş belde kapatılarak, tek mahalle olmuştur. Bugün itibarıyla ilçenin 67 mahallesi vardır. Tarihi oldukça eskilere dayanan Toroslar’da gezilebilecek çok sayıda tarihi ve doğal yer mevcuttur.

Toroslar’a nasıl gidilir?

Toroslar, Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırlarında kalan bir ilçe olduğu için ulaşım oldukça kolaydır. Mersin’den toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabileceği gibi özel araçlarla da rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Ancak Toroslar’ın yüzölçümü geniş olduğundan ve sırtını dağlara dayadığından dolayı dağ köylerine ulaşım biraz daha zordur. Genellikle özel araçlarla ulaşılabilen köylerin bazılarında kent merkezine dolmuş seferleri yapılmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Toroslar ilçesine havayolunu kullanarak ulaşmak isteyenler ise öncelikle en yakında bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na inmelidir. Oradan havayolu servis araçlarıyla Mersin’e, daha sonra da Toroslar’a ulaşılabilir.
Toroslar Gezi Rehberi

Toroslar Gezi Rehberi


Toroslar’da doğa sporları

Doğa sporları için uygun yaylalara ve köylere sahip olan Toroslar, özellikle dağcılık ve doğa yürüyüşleri için tercih edilmektedir. İlçede kurulmuş olan doğa sporları dernekleri ve kulüplerinin düzenlediği etkinlikler, ağırlıklı olarak tarihi kalelerin de bulunduğu yayla yollarında ve köy yollarında gerçekleştirilmektedir. Toroslar ilçe merkezinden yüksek kesimlere doğru çıktıkça çok sayıda uygun parkurun sizleri beklediğini görebilirsiniz.
Toroslar’da gezilecek yerler

Toroslar’da gezilecek yerler


Toroslar’da gezilecek yerler


Yumuktepe Höyüğü

Toroslar kent merkezine bir kilometre uzaklıktaki Demirtaş Mahallesi’nde yer alan Yumuktepe Höyüğü, Anadolu’nun en eski yerleşim yerleri arasında kabul edilmektedir. Höyükte başlatılan ve halen devam eden arkeolojik kazılarda önemli kalıntılara ulaşılmıştır. Buradaki ilk yerleşimin Neolitik dönemde olduğu, daha sonra da sürekli insan yerleşimine sahne olduğu ortaya çıkmıştır. Hitit, Bizans ve İslamiyet döneminde de yaşamın sürdüğü anlaşılmıştır. Höyükte 2.5 metre derinlikte bir kale harabesi mevcuttur. Bu kale, Hititler zamanında Yumuktepe’nin surlarla çevrili olduğunu göstermektedir. Kale duvarlarının Milattan Önce 1200’lü yıllara kadar kenti koruduğu tahmin edilmektedir. Höyükten gün yüzüne çıkarılan eserler Mersin Arkeoloji Müzesi’nde görülebilir.

Belenişlik Kalesi

Toroslar’ın Soğucak yaylasında bulunan Belenişlik Kalesi, iki katlı ve dikdörtgen planlı bir yapıdır. Kalenin dış duvarları kesme blok taşlarla örülmüş olup, giriş kapının açıklığı zeminden yüksektedir. O dönemde kaleye girebilmek için ahşap bir düzeneğin mevcut olduğu sanılmaktadır. Sonraki yıllarda gerçekleştirilen onarımlarla kalenin giriş kısmı değişmiştir. Ortaçağ’a işaret eden kalenin yanında ise bir kaya mezarı mevcuttur.

Çatalçeşme

Toroslar’ın Soğucak yaylasında bulunan Çatalçeşme’de, Bizans zamanına ait yapı taşlarının kullanıldığı anlaşılmıştır. Çeşmenin ön duvarında, üzerinde yan yana iki tane haç bulunan blok taş vardır. Çatalçeşme yakınında ise bir kilisenin temel kalıntıları, vaftiz teknesi ve ufak bir sarnıç bulunmaktadır.

Sarnıç

Bölgenin en önemli kalıntılarını barındıran Soğucak yaylasında yer alan Sarnıç, Deriseki köyünde Sarnıç adı verilen mevkide bulunmaktadır. Bölgeye de adını veren Sarnıç, Mersin bölgesinde örneğine pek rastlanmayan arkeolojik buluntular arasındadır.

Gözene Kalesi

Toroslar ilçe merkezinin Gözene Mahallesi’nin girişinde yer alan kale, yüksek kayalar üzerine inşa edilmiştir. İki bölümden meydana gelen yapının doğu kısmı, üç burçlu ve dikdörtgen şeklindedir. Bu bölümün kapı eşiği zeminden iki metre kadar yüksekte yer almaktadır. Kalenin doğu kısmında beş adet ışık ve havalandırma deliği dikkat çekmektedir. Batı bölümü ise üç pencereli ve iki kapılı bir kule tarzında yapılmıştır. Buranın tavanı çatıyı saran bir kemerle iki bölüme ayrılmıştır.

Sinap Kalesi (Kalecik)

Kimi kaynaklarda Kalecik de denilen Sinap Kalesi, Namrun kalesine 6 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Dikdörtgen planlı, dört kuleli ve üç katlı olan yapının çatısız olan üçüncü katı hasarlı olduğu için yeterince araştırılamamıştır. Kalenin kuzeydoğusunda bulunan kulenin dışındaki kuleler birbirinin aynısı olarak yapılmıştır. Üst katlara çıkan merdiven basamaklarının izlerinin dikkat çektiği kulede, ikinci katta altı tane gözetleme deliği dikkat çekmektedir. Duvarları kısmen yıkılan kalenin iç yapısından ise bugüne bir şey kalmamıştır.

Paperon (Çandır) Kalesi

Bizans döneminde yapıldığı sanılan Paperon Kalesi, Çandır köyünün kuzeybatı kısmında bulunan Ayvagediği yaylasına 7 kilometre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden bin 450 metre yüksekte bulunan plato üzerindeki kalenin Papirion ya da Papurion kalesi olabileceği tahmen edilmektedir. Kale, 14’ncü yüzyılda Karamanoğullarınca kullanılmış, daha sonra ise Memlüklülerce ele geçirilmiştir. Yapısı ile dikkat çeken kaleye 150’den fazla basamaklı bir merdivenden çıkılabilmektedir. Kalenin içinde bir kilise kalıntısı ile iki katlı bir yapı kompleksi mevcuttur. Bu yapıda büyük odalar, geçiş kapıları ve bazı süsleme unsurları dikkat çekmektedir. Yapılan incelemeler bu yapı kompleksinin 11’inci yüzyılda inşa edilmiş olabileceğini göstermektedir.

Kızlar Manastırı

Yerel halkın Kale ismini verdiği Kızlar Manastırı, Çandır Kalesi’nin doğusunda yer almaktadır. Bir tepenin eteğinin burun kısmına inşa edilen manastırdan günümüze az sayıda kalıntı ulaşmıştır. Ana kaya üzerindeki set duvarı tamamen yok olmuş, ancak 18 satırlık bir yazıt bulunan kilise duvarı bugüne kadar varlığını sürdürebilmiştir. Bu kilisedeki duvar işçiliğinin Çandır Kalesi’ndeki kiliseye benzerliği dikkat çekmektedir.

Hangediği Kalesi ve Manastırı

Oldukça  tahrip olan bu kale, Yavca köyüne 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Stabilize bir yoldan ulaşılabilen kalenin zirvesinde kalıntılar mevcuttur. Hangediği Kalesi’nin doğu zirvesinde; merdiven basamakları, sarnıç, Bizans seramikleri ve duvar kalıntıları bulunmaktadır.

Asar Kale (Hisar)

Güzelyayla’ya yolu üzerinde bulunan Asar Kale; kalker ve kesme blok taşlarla inşa edilmiştir. Kalenin kuzeybatısındaki kule çökmüş olup, kalıntı şeklindedir. İki katlı olduğu tahmin edilen kulenin mazgalları ve tepesi zemine inmiştir. Yapısı ve işçiliği Ortaçağ dönemine işaret eden kulenin güneyindeki odası yıkılmış durumdadır. Ancak odanın iç duvarlarının düzgün kesme kalker taşlarla yapıldığı kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Evciler Kalesi

Arslanköy yolunda bulunan Evciler Kalesi, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Üç katlıdır ve dikdörtgen planlı kalenin alt katı iki bölümden oluşmaktadır. Bir iç avluya ve iç kaleye sahip olan kale, tepenin zirvesinde bulunmaktadır. Bizans zamanında inşa edildiği tahmin edilen iç avlunun köşesinde ise yuvarlak bir kule dikkat çekmektedir.

Toroslar’da nerede ne yenir?

Akdeniz mutfağının özelliklerini taşıyan Toroslar, yayla kültüründen de etkilenmiştir. Tarım ürünlerinin yemeklerde bolca kullanıldığı ilçede, zengin bitki örtüsü mutfak kültürüne büyük oranda yansımıştır. Toroslar mutfağını başta kebap çeşitleri oluştururken, Mersin’de meşhur olan tantuni burada da oldukça yaygındır. Ufak parçalara ayrılmış biftekten yapılan tantuni, Toroslar’daki pek çok bu ismi taşıyan lokantada tüketilmektedir. Havuçtan yapılan cezeryenin en revaçta tatlı olduğu ilçede, künefe de öne çıkan tatlılar arasındadır. Acılı ve bol baharatlı yemekleriyle öne çıkan Toroslar’da yöresel lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Ciğerci Arız, Tortilla Lokanta, Fulya Tantuni, Yavuz Kebap, Köroğlu Tantuni Kebap Salonu, Melek Tantuni, Güven Tantuni, Ali Baba Ciğer Kebap Salonu, Şeref Ustanın Yeri, Kardeşler Döner ve Ceylan Lokantası gibi mekanlardır.
Toroslar’da gece hayatı

Toroslar’da gece hayatı


Toroslar’da gece hayatı

Akdeniz sahil kentlerinin aksine daha sakin bir gece hayatına sahip olan Toroslar’da, eğlence merkezleri ağırlıklı olarak ilçe merkezinde bulunmaktadır. Kafe, bar, pub, gece kulübü, meyhane ve restoranların bulunduğu kent merkezinde, akşam saatlerinde keyifli vakit geçirebilecek mekanlar mevcuttur. Bunlardan biri olan Gözde’nin Yeri, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunmaktadır. Çağdaşkent Birlik Kent Sitesi’nde yer alan Barbekü Clup da bölge sakinlerinin uğrak yerlerinden biridir. Ayrıca Gözne Yolu Çopurlu Köyü’nde bulunan Maksim Müzikli Restaurant, Zirve Restaurant, Taşeli Restaurant, Gönül Restaurant ve Köprü Restaurant da akşam yemeğinin ardından keyifle zaman geçirilebilecek yerlerdir.