TatilCity.NETTatilCity.NET

Turgutlu Gezi Rehberi

Manisa’nın en büyük ilçeleri arasında yer alan Turgutlu, il merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 78 metre olan ilçe, denize ise 55 kilometre mesafededir. Ovalık bir bölgede olan Turgutlu, genelde düz arazilerden meydana gelmektedir. İlçe merkezinin kurulduğu Gediz Vadisi, doğu batı yönünde uzanmaktadır. İlçenin en önemli akarsuyu Gediz Irmağı’dır. Akdeniz ikliminin görüldüğü Turgutlu’da, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı yaşanmaktadır. Tarımın yanı sıra sanayinin de gelişmiş olduğu ilçede; çekirdeksiz üzüm, tütün, pamuk, kiraz, buğday, domates, zeytin ve erik yetiştiriciliği yaygındır. Gediz Vadisi’nin bu verimli topraklarında, kayda değer miktarda sofralık üzüm yetiştirilmektedir. Konserve fabrikalarının yanı sıra seramik ve tuğla fabrikalarının da ilçe ekonomisinde önemli bir payı vardır.Tarihi oldukça eskilere uzanmasına rağmen, bölgede yeterince arkeolojik araştırma yapılmadığı için çok fazla veri mevcut değildir. Bölgede yapılan yüzey araştırmaları, yöre tarihinin Milattan Önce 5000’li yıllara kadar uzandığını göstermektedir. İlk olarak Turgutlu yöresine Frigler ve ardından da Lidyalıların yaşadığı belirlenmiştir. Lidya’nın başkenti olan Sart kentine yakın olan Turgutlu, Milattan Önce 546 ile 334 arasında Perslerin istilasına uğramıştır. Ardından Büyük İskender’in Persleri yenmesi üzerine Milattan Önce 334 ile 282 arasında el değiştirmiştir. Bölgedeki Roma egemenliği ise Milattan Önce 129 ile Milattan Sonra 395 yılları arasında görülmüştür. 1313’te Saruhanoğulların kontrolüne giren yöre, 1390’da ise Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. II. Murat döneminde, Dalbahçe köyü yakınlarına yerleşen Turgut aşireti buraya adını da vermiştir. Ancak ilçe merkezi daha sonra bugünkü yerine taşınmıştır. Yerleşimin hızla yayıldığı Turgutlu, 16’ncı yüzyılda il merkezinden sonra en büyük yerleşim yeri olmuştur. 1919 ile 1922 yılları arasında Yunan işgaline maruz kalan ilçe, 30 Ağustos zaferiyle birlikte kurtarılmıştır. Yunanlılar bölgeyi terk ederken, ilçeyi büyük oranda yakmıştır.

Turgutlu’ya nasıl gidilir?

Manisa’ya 30 kilometre uzaklıkta yer alan Turgutlu, gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. Karayolunun yanı sıra demiryolu ve İzmir üzerinden havayolu ulaşımına da sahip olan ilçe, Ankara-İzmir karayolu ile İzmir-Uşak-Afyon demiryolunun geçtiği bir konumdadır. 1866 yılında yapılan 33 kilometre uzunluğundaki İzmir-Turgutlu arasındaki demiryolu günümüzde de kullanılmaktadır. Manisa il merkezinden her gün sık sık düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşılabilen Turgutlu’ya 45 kilometre uzaklıktaki İzmir’den de ulaşım oldukça pratiktir.İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden Turgutlu’ya havayolu aracılığıyla ulaşmak için ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı kullanılabilir. İlçeye 73 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına indikten sonra havayolu servis araçları, kiralık araç veya taksilerle Turgutlu ilçe merkezine ortalama bir saatte gidilebilmektedir.

Turgutlu’da doğa sporları

Coğrafi yapısı ve iklimi doğa sporlarına uygun olan Turgutlu’da, dağcılık ve doğa sporlarını geliştirmek amacıyla kurulan kulüpler vardır. İlçede yer alan parkurlarda çeşitli aktiviteler düzenleyen bu kulüplerin faaliyetlerine katılmak mümkündür. Turgutlu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve Turgutlu Belediyesi Dağcılık Akademisi, ilçedeki en etkin kulüplerdir. Turgutlu’da doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen bölgelerden biri Vişneli-Nazarköy mevkiidir. Burada yer alan parkurda keyifli bir yürüyüş yapılabilir.

Turgutlu’da gezilecek yerler

Turgutlu ilçe merkezinde gezilebilecek yerlerin sayısı sınırlıdır. Belediye binasının karşısında yer alan park ile parkta bulunan saat kulesi görülebilecek yerler arasındadır. Bu saat kulesinin kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Turgutlu sakinlerinin yoğun olarak kullandıkları bu parkta yürüyüş yapabilir, restoranında güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca ilçe girişinde yer alan üzüm salkımı anıtı ve savaş uçakları da merkezde görülebilecek yerlerdir.

Asartepe Höyüğü

Gediz Nehri’nin kenarında yer alan Asartepe Höyüğü, Turgutlu’nun tarihiyle ilgili bilgiler veren en önemli yerdir. Milattan Önce 2000’li yıllarda yerleşimin yaşandığı höyükte, sonraki dönemlerde de iskan devam etmiştir. Stratejik bir konumda yer alan bölgede, Bizans’ın son yıllarında bir kale de inşa edilmiştir. Kale surlarının bir bölümü günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Bölgede resmi kazıların yapılmamış olması nedeniyle höyükle ilgili detaylı bilgi bulunmamaktadır. Ancak kaçak kazılar nedeniyle höyükte ciddi hasarlar meydana gelmiştir. Höyükte iç kalenin dışında insanların yaşadığı bölgeler, Değirmendere Vadisi’ne bakan yamaçta ve eteklerindedir. Höyükte bulunan kalıntılar, Milattan Önce 2’nci yüzyıla kadar buranın yerleşime açık olduğunu, ancak daha sonra terk edildiğini ortaya koymaktadır.

Urganlı Kaplıcaları

Turgutlu yöresindeki en önemli turistik yerlerden biri olan Urganlı Kaplıcaları, ilçe merkezine 17 kilometre mesafede yer almaktadır. İzmir-Ankara karayoluyla ulaşılan kaplıcalar, deniz seviyesinden 100 metre kadar yükseklikte bulunmaktadır. Su sıcaklığı 50 ila 78 derece arasında değişen kaplıcalarda, çeşitli anyon ve katyonların bulunduğu bu sular içme ve banyo kürü olarak kullanılmaktadır. Burada yer alan açık havuzlu tesiste konaklamak da mümkündür. Banyo kürü olarak kullanıldığında kaplıcaların romatizma, kireçlenme, hemoroit, siyatik, cilt, kadın ve sinir hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. İçildiğinde ise mide, bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Bu kaplıcalar Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçmektedir.

Selvi Tepe Şehitler Anıtı

Turgutlu ilçesinde görülebilecek eserlerden Selvi Tepe Şehitler Anıtı, Ankara-İzmir karayolu üzerinde yer almaktadır. Yöre sakinleri tarafından yoğun olarak ziyaret edilen bu şehitlik, taşlardan yapılmıştır. Burada bulunan anıtın çevresinde ise Türk devletlerine ait bayraklar dikkat çekmektedir.

Turgutlu’da nerede ne yenir?

Manisa mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Turgutlu, özellikle sofralık nefis üzümleriyle meşhurdur. Bu üzümlerin kalitesi Evliya Çelebi tarafından da dile getirilmiştir. Turgutlu’nun simgesi olan lezzetli üzümlerin yanı sıra ilçede tereyağı da oldukça ünlüdür. Kokoreçleri ile de öne çıkan ilçede, ayrıca uykuluk ve köfte de tadılması gereken lezzetler arasındadır. Ayrıca Manisa mutfağının ünlü lezzetleri olan Manisa kebabı, odun köfte, simit ekmeği, ekmek dolması, börülce taratoru, nohutlu mantı, Kula güveci, höşmerim ve pide de Turgutlu’da yaygın olarak tüketilmektedir.Turgutlu’da bulunan çok sayıda restoran ve lokantada bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin en çok tercih edilen restoranlarını; Bulvar Restaurant, Neden Pide, Borsa Lokantası, Başçı Döner Kebap, Yayla Restaurant, Kokoreççi Süleyman Dedenin Yeri, Emre Pide, Köfteci Yusuf, Defne Restaurant, Sevenler Lokantası, Nil Lokantası, Site Lokantası, Kebapçızade, Hanımeli Gözleme Evi, Gamalı Köftecisi, Sultan Sofrası 1934, Has Bahçe Restaurant, Paşa Kuyu Tandır, Manisalı Kebapçı, Egem Döner Salonu, Konar Kasap Et Mangal, Park Yeşil Vadi Restoran, Çınarlı Pide Salonu, Yeni Çatı Restoran, Efes Lokantası, Muhtarın Yeri Köfte, Pehlivan Köfte, Nuşah Pide Kebap Salonu, Öz Tadım Pide ve Çırakoğlu olarak sıralayabiliriz.

Turgutlu’da gece hayatı

Manisa’nın en büyük ilçelerinden biri olan Turgutlu’da çok hareketli olmasa da gece hayatından söz edebiliriz. İlçede yer alan bar, pub, meyhane, gece kulübü ve kafeterya gibi mekanlarda geceleri eğlenmek mümkündür. Turgutlu’da bazıları alkollü, bazıları ise alkolsüz olan bu mekanların en çok tercih edilenleri; Bulvar Restaurant Cafe, Cafe Mod, Orta Park Cafe, Has Bahçe, Mekan 1453, Tepe Kafe, Liva Cafe, Hadigari Cafe, Quu Cafe, Mekan, Pekdemir Teras Cafe, Cafe Kurabiye, Mola Cafe ve Ons Cafe gibi işletmelerdir.