
Turhal Gezi Rehberi
Turhal Gezi Rehberi
Bugüne kadar kimin tarafından kurulduğu belli olmayan Turhal; geçmiş dönemlerde Kaşen, Kuraşar, Kasura, Gaygura, Aygura ve Turnalit isimleriyle anılmıştır. Milli mücadele döneminde, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan Havza’ya daha sonra Amasya, Sivas ve Erzurum’a geçmiştir. Milli Mücadele döneminde önemli bir kahramanlık destanı yazan Turhal, 1892 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. 1944 yılında ilçe statüsünü kazanan Turhal’da, 1934 yılında burada açılan Şeker fabrikası ile ekonomisi canlanmıştır. İlçeye bağlı 7 belde, 47 köy bulunmaktadır. İlçenin toplam nüfusu 85.391’dir.Turhal’a nasıl gidilir?
Turhal'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan Tokat Havaalanı ile ilçeye ulaşmak son derece kolaydır. Havaalanı bağlantısı genelde Tokat il merkezine özelde ise tüm ilçelere ulaşma anlamında önemli bir avantajdır. Turhal’dan Türkiye'nin her yerine, Türkiye'nin her yerinden Turhal'a kara yolu ile ulaşım bulunur. Turhal'daki otobüs işletmelerinin yurdun dört bir yanına her gün seferleri vardır. Aynı zamanda ülkemizin her yerinden de kente otobüs bulunmaktadır. Özellikle büyük şehirlere aynı gün içinde değişik saatlerde karşılıklı birçok sefer yapılmaktadır.
Turhal doğa sporları
Turhal doğa sporları
İlçe merkezinde ve köylerinde çok aktif doğa sporları faaliyetlerinden bahsedemeyiz. Ancak ilçe yakınlarında bulunan ve 1-2 saatlik mesafe ile ulaşabileceğiniz Gümelek, Gıj gıj Dağı çevresinde kamp ve karavan turizmi için doğal ortamlardır. Alan Yaylası, Akdağ Zirvesi ve Ballıca Mağarası arasında trekking sporunu sevenler için uygun seçenekler olabilir. Yine Kaz Gölü onlarca çeşit kuşun yuvalandığı, beslendiği sazlıkları ve görüntüsü ile tam bur kuş cenneti konumundadır. Bu alanda kuş gözlemciliği ve fotoğraf çekmek için son derece elverişli alanlardır.
Turhal’da gezilecek yerler
Turhal’da gezilecek yerler
Turhal Kalesi
Turhal ilçemizin doğusunda yer alan Turhal Kalesi, ilçede ilk görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Her ne kadar kale olarak kullanıldığı dönemden bu yana kaleden pek bir şey kalmamış olsa da, söz konusu kalıntılardan en net şekilde görebileceğiniz iki burç nefes kesicidir. Bunun dışında gizli geçitlerin, zindanların bulunduğu mağaradan kaleye çıkmak oldukça ilginç bir deneyim olacaktır. Kalenin yapı malzemelerinin, kale çevresine kurulan kent için sökülüp taşındığını ortaya koyan uzmanlar, kalede bulunan kitabelere dayanarak kalenin M.Ö. 3000 yıllarda yapıldığını belirtmektedir.Öte yandan bu kitabelerin birincisi mağara girişinin kuzey dış bölümünde, diğerinin ise Ramazan aylarında iftar ve sahurda top atılan küçük tepenin doğu bölümündedir. Oldukça ilginç olan kalede bulunan esrarengiz mağaranın kalenin yapımında kullanılan kesme taşlarla kapatıldığı görülmüştür. Bunun sebebi ise, atılan taşların mağarada çıkardığı sesleri dinlemek olduğu söylenmektedir. Bölge halkı tarafından bu hareketten dolayı mağaranın kapandığı ortaya çıkmıştır. Diğer yandan günümüzde mağaranın gizemlerini çözmek ve tarihi dokusunu korumak amaçlı temizleme çalışmaları yapılan kalede, atılan taşlar mağaradan çıkarılmıştır. Fakat buna rağmen tarihi kaynaklarda adı geçen demir kapı hali hazırda bulunamamıştır. Taşlar ise, kalede yapılacak restorasyon sürecinde tekrar kullanılmak üzere bir kıyıda biriktirilmiştir. Kalede bulunan bu mağara; kalede yaşayanların su ihtiyaçlarını karşılanması, esir düşen tutsakların hapsedilmesi ve kale muhasara edildiğinde muhasarayı kırılması amacıyla kullanılmıştır. Mağaraya inildiğinde yolun üç ayrı kapıya açıldığı ise rivayet edilmektedir.
Yine kaleye çıktığınızda eski zamanlarda oyularak yapılmış oturma taşları, kayadan oyma merdivenleri görmeniz mümkündür. Bu arada kaleye çıkmak için yapılan merdivenlerin epeyce deforme olduğunu hatırlatmakta fayda var. İlçeye geldiğinizde buraya çıkarak, bu tarihi ilçeyi tepeden seyretmenizi tavsiye ederiz.
Turhal Kule
Turhal’da yer alan bu kule, Türkiye’nin en yüksek ikinci büyük kulesi konumundadır. Gözlem kulesi olarak inşa edilen bu kule, yaklaşık 65 metre uzunluktadır. Kule saate bir tur dönmektedir. Kulenin zemin katında ise lokanta, AVM ve iki de düğün salonu yer alır.Şelale Tepesi
Yıllardır tüm Turhallıların severek vakit geçirdiği, ilçe merkezinin yaklaşık üç kilometre batısında yer alan Şelale Tepesi aslında bir mesire alanıdır. Yol hizasından bakıldığında gürül gürül akan şelale suları etrafında bazı tarihi yapı figürlerini görebilirsiniz. Tepeye çıktığınızda ise, oturma alanlarında biraz soluklanabilir ve Şelale Lokantası’nda keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Bulunduğu konum itibarıyla Turhal’ın dört bir köşesini rahatlıkla görebileceğiniz bir mekan olan mekanda, aileniz veya arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirebilirsiniz.Ulu Camii
Ulu Camii, Turhal’da Kebir Mahallesi’nde Yeşilırmak kenarında H. 950, M. 1530 yılında inşa edilmiştir. Caminin iç kapısı üzerinde 30 cm genişliğinde, 34 cm uzunluğunda sülüs hatla mermere yazılmış kitabe bulunur. Üç kısa satırdan ibaret olan kitabede şöyle yazmaktadır: “Bu camii şerif Kostantiniyye Emiri İshak tarafından H. 950 yılında yaptırılmıştır.” Ulu Camii, çift kubbeli, geniş kemerli ve basık bir yapıya sahiptir. Kurtuluş Savaşı’nda orduya kışla ve benzeri ihtiyaçlar için açılan cami, günümüzde tamir ettirilerek tekrar ibadete açılmıştır.Kesikbaş Camii
1767 yılında Şeyh Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılan Kesikbaş Camii, Yeşilırmak’ın kenarında yer alır. Amasya’da eğitimine başlayan Mustafa Efendi, ardından İstanbul’a göç etmiştir ve tahsilini burada tamamlamıştır. Tahsilini tamamladıktan sonra memleketi Turhal’a dönen Mustafa Efendi, burada bir dergah kurar. 2018 metrekarelik alana yapılan cami, toplam 700 kişilik kapasiteye sahiptir. Caminin bir köşesinde de Şeyh Mustafa Efendi’nin türbesi vardır. Dergah amaçlı yapılan cami günümüzde ise halen önemli bir dini merkezdir. Cami, adını bir şehitten almıştır. Rivayete göre, yörede şehit olan bir kişinin başı gövdesinden ayrıldıktan sonra da yaşamaya devam etmiştir.Dev İni Mağarası
Dev İni Mağarası, Şenyurt beldesi Mercimek tepesi eteklerindedir. Hitit dönemine ait “Dev İni” mağarası, Şenyurt kasabasının kuzey-batısında, kasabaya yaklaşık 500 metre mesafedeki Mercimek tepesinde oldukça sarp kayalık bir alandadır. Mağaranın bulunduğu tepeye, yol yoktur. Bu nedenle yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüşe hazır olmalısınız. Tepeden mağara girişine ise, yaklaşık 50 metrelik kayalık ve dik eğimli bir parkurla gerçekleşmektedir. Mağara çevresinde, özellikle tepede küçük bir kalenin var olduğunu ispatlayan dikdörtgen formlu, iç kısmı horasan harçla sıvanmış sarnıç ve duvar kalıntılarını görmek mümkündür. Mağaraya çok rahat bir şekilde girebilirsiniz. Girişten itibaren hafif bir eğimle 20 metre kadar gidildiğinde çok geniş bir alan sizi karşılayacak. Burada horasan harç ve moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Oval bir yapı kalıntısının sağ tarafından dar ve eğimli bir koridorla inildiğinde ise mağaranın en geniş bölümüne ulaşacaksınız. Yaklaşık 10 metre derinliğinde ve 500-600 metrekare yüzölçümüne sahip olan birinci salona halat veya ip merdivenle inebilirsiniz. Salonun sonunda oldukça uzun sarkıt ve dikitlere dikkat etmeniz gerekmektedir.Turhal’da nerede ne yenir?
Tarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan, 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Tokat, pek bilinmese de tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin kentlerimizden biridir. Tokat’ın kültürel zenginliği sadece tarihi yapılarında değil, mutfağında da kendini ortaya koymaktadır. Rum ve Ermeni mutfağından izler taşıyan Tokat’ın en meşhur yemekleri arasında; Tokat kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkek olsa da Tokat mutfağında adı olmasa da tadına aşina olduğunuz birçok lezzet bulunmaktadır. Turhal’da bu lezzetleri tadabileceğiniz başlıca restoranlar ise; Asmalı Konak Köz Pide Salonu, Hanımeli Mantı ve Köfte Salonu, Ayanlar, Et-Tats Döner, Eylül Lokantası olarak sıralamak mümkündür.
Turhal’da gece hayatı