TatilCity.NETTatilCity.NET

Uçhisar Gezi Rehberi

Uçhisar Gezi Rehberi

Uçhisar Gezi Rehberi


Uçhisar Gezi Rehberi

Kapadokya’nın zirvesi olan Uçhisar, vadinin en güzel izlenebileceği muhteşem manzaraya sahip bir kasabadır. Nevşehir’e 6, Ürgüp’e 12, Avanos’a ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Uçhisar; Perslerin döneminde Kral Yolu, Selçuklular zamanında ise İpek Yolu olarak bilinen bölgede kurulmuş bir kenttir. Kayadan oyulmuş evleri, tandır evi ve şırahanesiyle de meşhur olan Uçhisar, zirveden muhteşem sunduğu manzarası nedeniyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyaretçilerine yıldızlara en yakın konumu sunan kasabada, güneşin doğuşu ve batışını izlemek oldukça keyiflidir. Peribacalarını izleyenlere eşlik eden Issık ve Puhu kuşları sesleri büyülü bir atmosfer oluşturmaktadır.
Kalesi, vadileri ve sokaklardaki tarihi taş evleriyle bölgede mutlaka görülmesi gereken Uçhisar, oldukça eski bir tarihe sahiptir. İlk yerleşimin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, Aşıklı ve Topaklı höyüklerindeki kazılarından elde edilen Cilalı Taş ile Neolitik döneme ait kalıntılar dikkat çekmektedir. Ayrıca Acem Höyük ile Kültepe kazılarında da Hitit ve Asur zamanlarına dair Anadolu’daki ilk yazılı tabletler gün yüzüne çıkarılmıştır. Kasabada yer alan ve ilk Hıristiyanların gizlenmek için kullandıkları kale, aynı zamanda yeraltı şehirlerini gözetlemek ve savunma amacıyla inşa edilmiştir.
Kasabanın adının doğuşu Anadolu Beylikleri dönemine rastlamaktadır. Doğusunda Selçuklu ve Karamanoğulları’nın, batısında ise Kadı Burhanettin Beyliği’nin sınırını oluşturduğu için Ucasar ismini almıştır. Kasaba’da Selçuklu döneminden bugüne kalan üç tane mahalle çeşmesi bulunmaktadır. Bu çeşmelerin suyu ise üç kilometre uzaklıkta bulunan Gemil Dağı’ndan borular döşenerek kasabaya getirilmiştir. Yol boyunca arada suyun temizlenmesi için küçük havuzlar da inşa edilmiştir. 1398 yılında Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil edilen Uçhisar, Kapadokya’da gezilmesi gereken muhteşem güzelliklere sahiptir.

Uçhisar’a nasıl gidilir?

Kapadokya bölgesinde yer alan Uçhisar kasabasına ulaşım oldukça kolaydır. Nevşehir’e 6, Ürgüp’e 12, Avanos’a ise 10 kilometre mesafede bulunan Uçhisar’a hem Nevşehir il merkezinden hem de söz konusu ilçelerden ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir. Özel araçla bölgeye gitmek isteyenler, yön tabelalarını takip ederek Uçhisar’a ulaşabilmektedir.

Uçhisar’a havayolu ulaşımı

Büyükşehirlerden veya başka kentlerden kasabaya havayoluyla ulaşmak isteyenler Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nı kullanabilirler. Uçhisar’a 37 kilometre mesafede bulunan havalimanına İstanbul, Antalya ve İzmir’den haftanın bazı günleri direkt uçak seferleri düzenlenmektedir. Kapadokya Havalimanı’ndan Uçhisar’a ise toplu taşıma aracıyla ulaşım mümkün değildir. Taksi, kiralık araç veya transfer araçlarıyla havalimanından Uçhisar’a gidilebilmektedir.

Uçhisar’a karayolu ulaşımı

Karayoluyla Uçhisar’a direkt toplu taşıma seçeneği yoktur. Bu nedenle otobüsle kasabaya gidebilmek için önce Nevşehir’e, ardından ise otogardan yarım saatte bir kalkan Göreme dolmuşlarına binilmelidir. Nevşehir-Göreme karayolu üzerinde yer alan Uçhisar’a böylece ulaşılabilmektedir. İstanbul’dan Uçhisar’a özel araçla gitmek isteyenler ise Ankara, Şereflikoçhisar, Aksaray ve Nevşehir yönünü takip etmelidir.

Nevşehir’den Uçhisar’a ulaşım

Ayrıca Uçhisar Belediyesi’nin Nevşehir il merkezi ile Uçhisar arasında düzenli seferleri bulunmaktadır. Nevşehir’den kasabaya ulaşmak için ilk otobüs sabah saat 07.30’da hareket etmekte olup, saat 18.30’a kadar her yarım saatte bir sefer mevcuttur. Uçhisar’dan Nevşehir’e ise ilk sefer saat 07.00dadır ve saat 18.00’a kadar her yarım saatte bir otobüs vardır.
Uçhisar’da doğa sporları

Uçhisar’da doğa sporları


Uçhisar’da doğa sporları

Doğa sporlarından trekking için oldukça uygun bir coğrafyaya sahip olan Uçhisar’da, Güvercinlik Vadisi dört kilometrelik parkuruyla en çok tercih edilen bölgedir. Kapadokya bölgesinde, doğa yürüyüşü yapılabilmesi için düzenlenen bu yürüyüş parkurunda, kırmızı ile işaretlenmiş yönlendirmeler de bulunmaktadır. Bu yön işaretleri sayesinde turların yanı sıra bireysel olarak da yürüyüş yapılabilen parkurun girişi, Uçhisar ve Göreme arasındaki yoldandır. Parkurda ortalama iki saatlik bir yürüyüş yapılabilmektedir.Ayrıca Peribacaları Deresi adıyla bilinen Cevizli de doğa yürüyüşleri için uygun bir bölgedir. Burada yapılacak yürüyüşlerde, çok katlı apartman görüntüsü veren ilginç peribacalarını görebilirsiniz.
Uçhisar’da gezilecek yerler

Uçhisar’da gezilecek yerler


Uçhisar’da gezilecek yerler


Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi, yüzlerce basamak çıkılarak ulaşılabilen bir konumda yer almaktadır. Adeta bulutlarla buluşulan kale, Kapadokya’nın en yüksek ve rüzgarlı noktasıdır. Akşamları güneşin batışı sırasında peribacalarının büründüğü kızıllık insanı büyülemektedir. Kapadokya’nın gözü olarak nitelendirilen Uçhisar Kalesi, Romalıların baskılarından kaçan ilk Hıristiyanların gizlenme yeri olmuştur. Savunma amacıyla da kullanılan kale, Selçuklular döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Oldukça heybetli olan Uçhisar Kalesi’nde, büyüğüne Ağanın Kalesi, küçüğüne de Çavuşun Kalesi adı verilen iki sivri peribacası birbirine sokularak muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Oyma mezarların ve su sarnıçlarının bulunduğu kalede, içeride ise odalar, mahzen, sığınak ve depo bulunmaktadır. Yaklaşık bin yıl kullanılan kale 1950’li yıllara kadar oyulmuş odalarıyla insanlara ev olmuştur.

Tığraz Kalesi

Uçhisar’ın ikinci en büyük kalesi olan Tığraz Kalesi, bir yeraltı sığınağı olarak Güvercinlik Vadisi’nin zeminine kadar inen bir yamaca kurulmuştur. Mimarisi ile dikkat çeken kale, yamaçtan aşağıya kadar toplam yedi katlı yapılmıştır. Kalenin içerisinde yaşam alanı olarak kullanılan odalar, mahzenler, tüneller ve depolar yer almaktadır. Tığraz Kalesi, muhteşem mimarisi nedeniyle bölgede görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır.

Kuran Kalesi

Aslında bir peribacası olan Kuran Kalesi, Müslümanlar için özel bir yere sahiptir. Bir biriktirme alanı olan kale, eski zamanlarda Arapça yazılı kağıt, dua, kitap gibi kağıtların koni biçimindeki peribacasından içeriye atılmasıyla bu ismi almıştır. İçinde biriktirilen yazılı kağıtlar zamanla yok olmuştur. Bu ilginç peribacası görülmeye değer bir yapıdır.

Karakale

Bölgede görülebilecek bir diğer tarihi yapı Karakale’dir. Ancak kalenin taşları söküldüğü için sadece duvarların alt kısımları bugünlere kadar kalabilmiştir. Kulelerle takviye edilen batı bölümünde haç işareti bulunan çok sayıda mezar bulunmaktadır. Ancak bu mezarların taşları kırılmış haldedir. Kalenin güney duvarı ise en sağlam yeri olarak bugüne kadar varlığını sürdürebilmiştir. Kaledeki seramikler, yapılış tarihi olarak geç Roma-Bizans dönemini işaret etmektedir. Rengi siyah olduğu için Karakale denilen bu yapının ilginç bir de volkanik şapkası mevcuttur.

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya’nın gezilmesi gereken doğal güzelliklerinden birisi de Güvercinlik Vadisi’dir. Trekking için tercih edilen dört kilometrelik parkuruyla öne çıkan vadi, biri Uçhisar’dan diğeri ise Göreme’den olmak üzere iki girişe sahiptir. Bölgede trekking yapanlar ağırlıklı olarak yokuş aşağı olduğu için Uçhisar’dan Göreme yönüne yürümektedir. Vadinin batı bölümünde bulunan Uçhisar Kalesi, vadinin kenarındaki çay bahçelerinden nefis bir görüntü sunmaktadır. Vadinin ismi ise doğusunda bulunan güvercin yuvalarından gelmektedir. Bölgede yapılan yürüyüşlerde bir yandan güvercinlerin kanat seslerini dinlerken, diğer yandan da zengin bitki örtüsü ve derenin akışını izleyebilirsiniz. Vadideki Vasıl Deresi’nin oluşturduğu 15 metre yüksekliğindeki şelaleyle de ayrı bir güzelliktir. Güvercinlik Vadisi’nin ortasında ise Bizans dönemi kilisesi olan Sarı Kale bulunmaktadır.

Cevizli

Peribacaları Deresi adıyla da bilinen Cevizli, Uçhisar Kalesi’nin kuzey tarafında ve alt kısımda bulunmaktadır. Doğa yürüyüşleri için oldukça uygun olan Cevizli’de, içleri oyularak sığınak yapılan peribacaları dikkat çekmektedir. Çok katlı apartman görüntüsü veren bu ilginç peribacaları nedeniyle turistlerin en yoğun ziyaret ettiği yerlerden biridir. Buradaki oyukların bazıları küçük pansiyonlara, kafeteryalara ve hediyelik eşya satan dükkanlara dönüştürülmüştür. Kekliğin Kalesi ve Şapkalı Kale ve Cevizli’de görülmesi gereken diğer güzelliklerdir.

Uçhisar’da nerede ne yenir?

Kapadokya’nın en ünlü lezzeti olan testi kebabı, Uçhisar’da da en çok tercih edilen yemeklerin başında gelmektedir. Kendine özgü lezzetlere sahip olan Kapadokya’da, et ağırlıklı yemekler öne çıkmaktadır. Bölgede küçükbaş hayvancılık yaygın olduğu için lezzetli et yemekleri yapılmaktadır. Ayrıca çömlekçiliğin meşhur olması nedeniyle bölgede güveç de yaygındır. Uçhisar’da Kapadokya’nın yerel lezzetlerinin yanı sıra Türk ve dünya mutfağının seçkin lezzetlerini tadabileceğiniz restoran ve lokantalar bulunmaktadır.

Seki Restaurant

Argos in Cappadocia otelinin restoranı olan Seki, bölgedeki en seçkin restoranlar arasında yer almaktadır. Uçhisar yamaçlarında kurulan otelin taş binalarından biri olan Seki Restaurant, yemek yerken muhteşem bir manzara sunmaktadır. Güvercinlik Vadisi’ne ve peribacalarına bakarak yemeğinizi yiyeceğiniz bu restoranda; otlar ve sebzeler kendi organik bahçelerinden elde edilmektedir. Çömlekte 44 saatte pişirilen peynirli ve konfi şeftalili kuzu kol ile ünlü Seki Restaurant’ta, ayrıca kuzu incik de yoğun olarak tercih edilmektedir. Keçi peyniri, sepet peyniri gibi yerel peynirlerin de sunulduğu restoranda, yöresel şarapları da tadabilirsiniz. Mağara içinde çok kaliteli şarapları barındıran 70 bin şişelik bir mahzene sahip olan restoran; kalecik karası, şiraz ve misket üzümlerinden ürettiği kendi şaraplarını sunmaktadır.

Elai Restaurant

Türk, Fransız ve Ortadoğu mutfağından lezzetleri sentezleyerek sunan Elai Restaurant, Uçhisar’ın ünlü restoranlarının bir diğeridir. Restoran eski bir köy kahvesinin restore edilmesiyle hizmete girmiştir. Kaya mekan, salon ve teras adında üç bölüme sahip restoranda, salonda Erciyes, Kızı Vadi ve Güvercinlik Vadisi’nin muhteşem manzarası görülebilmektedir. Restoranın lezzetleri arasında öne çıkanlar patlıcan beğendili şaşlık kebabı, dil balığı buğulama, portakallı ördek, zeytin ezmeli levrek, iç pilavlı kuzu tandır, el kesmesi makarnalar ve Lübnan kibbesidir. Restoranda kabak tatlısı da oldukça lezzetli yapılmaktadır.

O Ağacın Altı Kafe

Uçhisar’da bulunan O Ağacın Altı, bir restoran değil kafeterya olarak hizmet vermektedir. Muhteşem bir manzaraya sahip bu kafeteryada daha çok atıştırmalıklar tercih edilmektedir. Atıştırmalıkların yanında manzaraya karşı bir şeyler de içebileceğiniz O Ağacın Altı Kafe’ye sadece manzarası için bile olsa uğramanızı mutlaka öneririz.
Uçhisar’da gece hayatı

Uçhisar’da gece hayatı


Uçhisar’da gece hayatı

Türk geceleriyle ünlü Kapadokya bölgesinde, bu eğlenceleri bulabileceğiniz mekanların en güzelleri Uçhisar’da bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak kaya içine oyulmuş büyük mekanlarda organize edilen Türk gecelerinde; oryantalden semaha, halkoyunlarına, hatta kına gecesine kadar yabancı turistlere ilginç şovlar sunulmaktadır. Türk gecesi şovları ağırlıklı olarak içkili ve yemekli yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Kapadokya’da geceleri eğlenebileceğiniz farklı mekanlar da mevcuttur. Disko kulübü, rock barları ve şarap evleri bulunan bölgede, eğlenceler sabah saatlerine kadar sürmektedir. Uçhisar’da öne çıkan mekanlardan bazılarını Tatilcity okurları için derledik.

Yaşar Baba Restaurant

Yaşar Baba, bölgede Türk gecelerini başlatan restoran olarak bilinmektedir. 1980’den beri faaliyette olan bu köklü restoranda, muhteşem bir doğa manzarası ve yoğun kültürel etkinlikleri mevcuttur. Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği mekanlardan olan Yaşar Baba Restaurant, şovları ve yemekleriyle öne çıkmaktadır.

Halayhan Restaurant

Uçhisar’da bulunan Halayhan Restaurant da geceleri oldukça hareketli mekanlardan biridir. Nevşehir-Ürgüp karayolu üzerinde yer alan mekanının duvarları kabartma şeklindedir. Beş locadan oluşan ve her locaya Kapadokya uygarlıklarının adı verilen Halayhan Restaurat, bölgede önerebileceğimiz mekanlardan bir diğeridir.

Harmandalı  Restaurant

Dans gösterilerinin yanı sıra tasarımı ile de ilgi çeken Harmandalı Restaurant, Uçhisar’da Kavak köyü yolunda bulunmaktadır. Kayalardan oyulmuş duvarlarıyla dikkat çeken restoran, eski bir hanın restore edilmesiyle hizmete girmiştir. Restoranda geceleri düzenlenen oryantal, folklor ve semazen gösterileri turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Club Tren Kapadokya

Uçhisar’ın tercih edilen mekanlarından bir diğeri ise pek çok kentte şubesi bulunan Club Tren markasının mekanıdır. Ünlü dj’lerin sahne aldığı mekanda, geceler oldukça eğlenceli ve hareketli geçmektedir. Oldukça yoğun olan Club Tren Kapadokya’ya gitmeden önce rezervasyon yaptırılması önerilmektedir.