TatilCity.NETTatilCity.NET

Ula Gezi Rehberi

Muğla’nın, merkezi deniz kıyısında bulunmayan ilçeleri arasındaki Ula, il merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçe, 407 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Dört bir tarafı dağlarla çevrili olan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 600 metre dolayındadır. Engebeli bir araziye sahip olan Ula topraklarının yüzde 65’lik kısmı ormanlıktır. Akdeniz ikliminin görüldüğü ilçede, yaz ayları kurak ve sıcak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Her türlü tarım ürününe uygun, verimli topraklara sahip olan bölgede; ağırlıklı olarak tütün, üzüm ve zeytin yetiştiriciliği yaygındır. Bölge halkının önemli gelirlerinden bir diğeri ise ilçede yaygın olarak yapılan arıcılıktır. Tarihi Milattan Önce’ye kadar uzanan Ula’da, ilk yerleşimcilerin Milattan Önce 6’ncı yüzyılda buraya geldikleri sanılmaktadır. Ayrıca Milattan Önce 1440’lı yıllarda, Atina belgelerinde, İyonlularla yapılan bir anlaşmadan bahsedilmektedir. Buna göre, Karyalılara ait kentler arasında Ola adlı bir kentin ismi geçmektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de adından bahsedilen Ula’nın, Menteşe Beylerinden Ulama Bey tarafından ele geçirildiği belirtilmektedir. Seyahatnamede bölgenin Ola olan isminin Ula olarak değiştirildiği de geçmektedir. Ula’nın ilçe statüsüne kavuşması ise 1954 yılında gerçekleşmiştir. Ula’yı ziyaret edenlerin ilçe merkezinde ilk dikkatlerini çeken konu, her yerde bisikletlerin bulunmasıdır. Genellikle bisiklet kullanan ilçe sakinleri, ilçe merkezindeki pek çok yere bu şekilde gitmektedir. Böylece ilçenin temiz bir havasının olduğu gözlenmektedir. Sessiz ve huzurlu bir yerleşim yeri olan Ula, Muğla il merkezine yakınlığıyla da dikkat çekmektedir.

Ula’ya nasıl gidilir?

Muğla il merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta olan Ula ilçesine ulaşım oldukça pratiktir. Özel araçla ilçeye gitmek isteyenler, Muğla il merkezinden 12 kilometre ilerleyerek, Gökova’ya giden Sakar geçidine varmadan sola dönmelidir. Buradan yaklaşık üç kilometre ilerleyerek ilçeye ulaşılabilmektedir. Marmaris’e 48, Köyceğiz’e 54, Bodrum’a 122, Dalaman’a 81, Fethiye’ye 130, Datça’ya ise 125 kilometre uzaklıkta olan Ula’ya karayolunun yanı sıra Dalaman Havalimanı aracılığıyla ulaşmak da mümkündür. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Dalaman Havalimanı’na yapılacak uçuşun ardından, havalimanına 73 kilometre uzaklıkta bulunan Ula’ya; havayolu servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla gidilebilmektedir. Bu yolculuk ortalama bir saat sürmektedir.

Ula’da doğa sporları

Doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya sahip olan Ula’da; başta trekking, yüzme, sörf, bisiklet, kano olmak üzere pek çok aktivite yapılabilmektedir. Çok sayıda yürüyüş parkurunun yer aldığı ilçede, en çok tercih edilen rota, Kuyucak ile Akyaka arasındaki 21 kilometrelik orta zorluk derecesine sahip parkurdur. Eşsiz bir manzaraya karşı yürünebilen bu parkurda her mevsim trekking yapılabilmektedir. Ayrıca Ula’nın Akyaka beldesinde yer alan Yücelen tesisleri de doğa sporları için pek çok imkan sunmaktadır. Ula’nın farklı noktalarında yapılabilen diğer doğa sporlarını ise uçurtma sörfü, rüzgâr sörfü, sea kayak turu gibi aktiviteler olarak sıralayabiliriz.

Ula’da gezilecek yerler

Ula Evleri

Ula ilçesinde ilk olarak görülmesi gereken yapılar, ahşap işçilikleriyle dikkat çeken Ula evleridir. Sivil mimarinin en güzel örneklerini sergileyen bu evler, yetenekli ustaların güzel eserleri olarak dikkat çekmektedir. Yapı ustaları ile tanınan Ula’da, bu evlerin en önemli özelliği titiz ahşap işçiliğidir. Özellikler evlerin içindeki dolapların kapakları ve tavan işlemeleri güzellikleriyle ilgi çekmektedir. Bu tarihi evleri, ilçenin sokaklarında bolca görmek mümkündür.

Yedi Delik Kaya Mezarları

Ula’nın doğusunda yer alan Alicin Dağı’nın yükseldiği noktada bulunan Yedi Delik Kaya Mezarları, ilçedeki tarihi yapıların en önemlilerindendir. Yumuşak kayalara oyulmuş 14 adet mezarın bulunduğu bölge, yüksek kayalıklara sahiptir. Mezarların Karya dönemine ait belirtilmektedir. Mezarların yapıldığı antik çağdaki inanış gereği, ölüler dirildiklerinde kimse tarafından saldırıya uğramamaları için mezarlar yüksek kayalıklara yapılmıştır. Bu yüzden mezarlara insanların ulaşması pek mümkün değildir.

Gökova Körfezi

Ula yakınında yer alan Gökova Körfezi, muhteşem manzarasıyla bölgede görülmesi gereken yerlerden biridir. Özel araçla giderken, Ula yolu üzerinde yer alan körfezin eşsiz manzarasını izlemek için park yerlerinde bir mola vermek yeterli olacaktır. Burada nefis fotoğraflar çekilebilir, mavinin ve yeşilin ahenkle buluştuğu körfez manzarasının tadı çıkarılabilir.

Akyaka

Ula’nın güzel tatil beldelerinden biri olan Akyaka, deniz kıyısında olduğu için yoğun ziyaretçi almaktadır. Ahşap yapıların ağırlıkta olduğu bu şirin beldede, çok sayıdaki otel ve motel de ahşaptır. Belde merkezine üç kilometre uzaklıkta yer alan Çınar Plajı ise bölgede denize girilebilecek en güzel yerdir. Denizin sığ, ama dalgalı olduğu plajda yüzmek oldukça keyiflidir. Buradan denize dökülen Azmak deresine kanoyla gitmek oldukça yaygın bir aktivitedir. Yanı başında olan çam ormanlarıyla güzelliğine güzellik katan beldede; piknik alanları, kamp alanları ve kiralık bungalov evler mevcuttur.

Sedir Adası (Kedrai Antik Kenti)

Ula yakınlarında yer alan Sedir Adası, antik dönemden kalma Kedrai şehrinin bulunduğu yerdir. Gökova Körfezi’ndeki Çamlı iskelesinden teknelerle ulaşılabilen adada, antik dönemde gemi inşasında kullanılan dayanıklı sedir ağaçları bulunuyormuş. Tarihi oldukça eski olan adada, Milattan Önce 405 yılında yaşanan Atina-Isparta arasındaki savaş sonucunda, Ispartalı Lysander’in adayı ele geçirdiği ve ada halkını köleleştirdiği bilinmektedir. Kedrai Antik Kenti’nin yanı sıra Cleopatra plajı ile de ilgi çeken Sedir Adası’nda, altın sarısı ince kumlar ve temiz bir deniz öne çekmektedir. Surlarla çevrili Kedrai’de, kale ve sur duvarlarının kalıntıları görülebilmektedir. Burada bulunan Apollon Tapınağı’nın yerine yapılan kilisenin kalıntıları da ilgi çekicidir. Kentte, tiyatronun yanı sıra antik liman kalıntılarına da rastlanmaktadır.

Kyllandos (Okkataş) Antik Kenti

Ula ilçe merkezinin hemen yanında yer alan Okkataş Tepesi’ndeki antik kent, yamaçta yer alan mezarlarıyla ilgi çekmektedir. Karia döneminden kalma Kyllandos Antik Kenti’nin kalıntılarına ev sahipliği yapan bölge, mezarların yanı sıra Akropolis konumundaki tepede yer alan kalıntılarla dikkat çekmektedir. Tepe üzerindeki düzlükte, bir tapınaktan kalma temel kalıntıları, sur kalıntıları ve birkaç su sarnıcının kalıntıları görülebilmektedir.

Gölet

Ula ilçe merkezine sadece iki kilometre uzaklıktaki gölet, ovanın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Bu suni gölet kenarında ünlü bir lokanta mevcuttur ve burada Ula’nın yöresel yemekleri oldukça başarılı yapılmaktadır. Ayrıca gölette amatör olta balıkçılığı da yapılabilmektedir. Doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirmek isteyenlere Gölet’e gitmelerini öneririz.

Kapuz

Yöre sakinleri tarafından Urganlık adı verilen Kapuz, Ula ilçe merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Bir şelalenin de bulunduğu bu yeşillikler içindeki bölge, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Suyun bol olduğu kış aylarında, yaklaşık 300 metre yükseklikteki vadiden aşağı dökülen şelalenin görüntüsü oldukça ilgi çekicidir.

Ula’da nerede ne yenir

Başta balık olmak üzere deniz ürünleriyle ünlü Ula’da, çok sayıda balık restoran bulunmaktadır. Bu balık restoranlarında nefis balık çeşitlerini tadabilirsiniz. Ayrıca sarımsak ile de meşhur olan Ula bölgesinde, pek çok yemekte burada yetiştirilen sarımsak kullanılmaktadır. Ula’nın yöresel yemeklerinden öne çıkanları ise börülce, börülce çorbası, saç böreği, galli patlıcan gibi lezzetlerdir. Bunların yanı sıra ekşili tavuk isimli yemeğin de ilgi çektiği ilçede; Ula kebabı, Ula dolması ve Ula ciğeri de denemeye değer yöresel lezzetlerdir. Ula’da yer alan restoran ve lokantalarda balık çeşitlerini ve yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin Akyaka beldesinde öne çıkan restoranları; Azmakkapı Orfoz Restaurant, Halilin Yeri, Kordon Restaurant, Nadir Ustanın Yeri, Cennet Restaurant, Vira Vira, Ans Miço Balık Evi, Gülbeyaz Balık Evi, Konyalı Tost Gözleme, Olta Balık Restaurant, Konyalı Balık Ekmek, Ayşe Ananın Yeri, Golden Roof Restaurant, Mocca Bistro, Bigblue, Big Blue Restaurant, Mev Restaurant, Cafe De Keyf Balık Restaurant, Hotshot ve İnceden Meyhane olarak sıralayabiliriz. Ayrıca ilçede yer alan Köfetci Baba, Türkmen Sofrası, Padok Restaurant, Gökova Pide Salonu, Köşem Restoran, Doğa Restaurant, Wespa Fasd Food, Yaşar Usta Zeytinyağlı Ev Yemekleri, Çağrı Balık, Yılmaz Balıkhanesi, Kızılağaç Et Mangal, Eylül Döner ve Yemek Evi ve Durmaz Balıkçılık olarak sayabiliriz.

Ula’da gece hayatı

Muğla’nın Ula ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edebiliriz. İlçe merkezinin yanı sıra Akyaka beldesi ve Gökova bölgesinde yer alan bar, restoran, meyhane, pub ve gece kulübü gibi mekanlarda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmek mümkündür. Akyaka beldesinde yer alan eğlence mekanlarının öne çıkanları; Azmakkapı Orfoz Restaurant, Nadir Ustanın Yeri, Vira Vira, Cafe De Keyf, Feronia Foodn Wine, Sottovento, Mocca Bistro Akyaka, Hotshot ve İnceden Meyhane gibi işletmelerdir. Muğla il merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan Ula’dan il merkezine gidip eğlenmek de bir seçenektir. İl merkezinde neredeyse her zevke hitap eden mekanları bulmak mümkündür.