TatilCity.NETTatilCity.NET

Ürgüp Gezi Rehberi

Ürgüp Gezi Rehberi

Ürgüp Gezi Rehberi


Ürgüp Gezi Rehberi

Kapadokya bölgesinin turistik merkezlerinden olan Ürgüp, Nevşehir il merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan ilçedir. Tarihi oldukça eskilere dayanan Ürgüp’te; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyeti yaşanmıştır. Kapadokya bölgesinin en kalabalık yerlerinden olan ilçe, turizm bakımından oldukça gelişmiştir. Doğal güzellikleriyle öne çıkan Ürgüp, aynı zamanda “Üç Güzeller’in Evi” olarak da adlandırılmaktadır. Her yıl ortalama 2 milyon kişinin ziyaret ettiği ilçe, peribacaları diyarı olan Kapadokya bölgesinin en hareketli noktalarından da biridir. Vadileriyle ünlü ilçenin gezilebilecek pek çok yeri bulunmaktadır.
Bizans döneminde dini bir merkez olan Ürgüp, zengin tarihi birikimini bugünlere kadar taşıyan kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul’la Kudüs arasındaki İpek Yolu da Ürgüp’ten geçmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçede Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini yansıtan mimari yapılar mevcuttur.
Kapadokya bölgesi denildiğinde ilk akla gelen; içi oyulmuş kayalar ve bu kayaların üzerine yapılmış taş ev konaklardır. Bu evlerin çok sayıda bulunduğu Ürgüp merkezinde keyifli bir yürüyüş yapılmalıdır. Söz konusu taş evlerin titiz işçiliği dikkat çekerken, aynı zamanda Ürgüp’ün sokakları da tarih ve doğanın iç içe geçtiği güzelliklerle doludur.  Kapadokya’nın gece hayatı bakımından da en canlı ilçesi olan Ürgüp’te oldukça eğlenceli gece aktiviteleri düzenlenmektedir. Ürgüp’te her türlü damağa hitap eden restoranlar, şarap evleri ve kayadan oyma barlar turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Ürgüp’e nasıl gidilir?

Karayolu ulaşımının yanı sıra Nevşehir ve Kayseri havalimanları üzerinden havayolu ulaşım imkanlarına da sahip olan Ürgüp, karayoluyla Ankara’ya 300, İstanbul’a 750, İzmir’e 790, Nevşehir’e 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ürgüp’e özel araçların yanı sıra şehirlerarası otobüslerle de ulaşılabilmektedir.
Eğer büyükşehirlerden veya başka kentlerden Ürgüp’e havayolu ulaşımı ile gitmek isterseniz, Nevşehir ya da 60 kilometre uzaklıktaki Kayseri havalimanlarını kullanabilirsiniz. Söz konusu havalimanlarına uçakla ulaştıktan sonra buradan Ürgüp’e havayolu transfer araçlarıyla gidilebilmektedir.
Ürgüp’te doğa sporları

Ürgüp’te doğa sporları


Ürgüp’te doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Kapadokya bölgesinde, pek çok ilçe gibi Ürgüp de başta doğa yürüyüşleri olmak üzere spor için uygun alanlara sahiptir. Ürgüp’teki vadilerde peribacaları arasında yapacağınız yürüyüşler hem tarihe ve doğaya tanıklık etmenizi sağlayacak, hem de vücudunuzun daha dinç olmasını sağlayacaktır.
Ürgüp’ün Ayvalı köyü Kızılasma bölgesi, vadi yürüyüşleri için en çok tercih edilen bölgelerden biridir. Kızılasma’da toplam altı kilometre boyunca vadi yürüyüşü yapabilirsiniz. Ürgüp’te yer alan Damsa Barajı ise hem yürüyüş hem de kamp kurmak için oldukça elverişli bir bölgedir. Burada çadır kampı veya karavan kamp yapabilir, bölgeyi keşfetmek için yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz.
Bölgede dağ bisikleti, cip safari, koşu gibi aktiviteler de yapılabilmektedir. Ürgüp, ayrıca Kapadokya Ultra Trail Koşusu’na da ev sahipliği yapmıştır. Koşular, ilçede yer alan 30, 60 ve 110 kilometrelik parkurlarda düzenlenmiştir.
Ürgüp’te gezilecek yerler

Ürgüp’te gezilecek yerler


Ürgüp’te gezilecek yerler

Ürgüp merkezde gezilebilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Temenni Tepesi olarak bilinen bölgede, 1288 yılında Vecihi Paşa’nın Kılıçaslan adına yaptırdığı anıt mezarın yanı sıra Osmanlı zamanından kalma iki mezar mevcuttur. Tepenin yarım kilometre uzağındaki Ürgüp Tepesi’nde ise zamanında kadın ve çocukların tehlike altındayken sığındıkları Kadı Kalesi yer almaktadır. Ürgüp’te görülmesi gereken diğer bir yapı olan Aziz Yeorgios Kilisesi ise Temenni Tepesi’nin güneybatı yamacındadır. Kayadan oyulan iç salonu görülebilen kilisenin taştan yapılmış olan ön cephesi ise yok olmuş durumdadır. Mimari bakımdan en görkemli yapı ise Aziz Yuannis Kilisesi’dir. İlçe merkezinde ayrıca 1971 yılında hizmete giren Ürgüp Müzesi de gezilmelidir. Müzede, Ürgüp bölgesinde gün yüzüne çıkarılan eserler sergilenmektedir.

Üç Güzeller ve Kızılçukur Vadisi

İki tanesi büyük, biri daha küçük üç peribacasından oluşan muhteşem manzaraya sahip Üç Güzeller, Ürgüp Avanos yolunun orta kısmında yer almaktadır. Pembe Vadi’de bulunan Üç Güzeller, bölgeye gelen turistlerin en çok fotoğraf çektikleri yerdir. Güneşin batışı sırasında rengarenk bir görüntü oluşturan manzarasıyla öne çıkan Kızılçukur Vadisi’nde ayrıca Aziz Nichitas Kilisesi de bulunmaktadır. Üzümlü Kilise olarak da bilinen bu yapı da gezilmesi gereken bir önemli eserdir.

Mustafapaşa

Ürgüp kent merkezine altı kilometre uzaklıkta bulunan Mustafapaşa, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Mübadeleden önce Rumların ağırlıklı olarak yaşadığı beldede, 30 civarında şapel ve kilise bulunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar; 19’uncu yüzyıl kiliselerinden Aziz George, Aziz Vasilios ve Aziz Stefanos kiliseleri ve Aziz Basil Şapeli’dir. Buraya oldukça yakın bir noktada yer alan Gömeda Vadisi de görülmesi gereken güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Ortahisar

Tüf kayaların ve etrafına oyulmuş kaya evlerinin bulunduğu Ortahisar köyü, ziyaret edilmesi gereken bir başka turistik beldedir. Köyde bulunan Ortahisar Kalesi, sunduğu manzarayla yoğun ziyaretçi çeken bir seyir noktasıdır. Ayrıca köyde bulunan Tavşanlı, Sarıca, Harim, Cambazlı ve Balkan Deresi kiliseleri ile Hallaç Dere Manastırı da görülmelidir. Ortahisar aynı zamanda Kapadokya yaşamına dair ayrıntıların keşfedilebileceği, bölgenin ilk ve tek etnografya müzesine de ev sahipliği yapmaktadır. Ortahisar yakınında bulunan Pancarlık Vadisi’ndeki 11’inci yüzyıl yapımı Pancarlık Kilisesi de ziyaret edilebilir.

Cemil Köyü Kiliseleri

Ürgüp’ün Cemil köyü ve çevresi çeşitli kiliselere ev sahipliği yapmaktadır. Eski Kilise, Lengeryos bölgesine kuşbakışı görünüm sağlayan bir noktadaymış, ancak 1950’li yıllarda yıkılarak taşlarıyla bugünkü köy camisine ek bölümler inşa edilmiştir. Üç apsisli ve iki yönlü dizilmiş üçer sütun üzerinde duran Cemil Köyü Kilisesi ve Ürgüp-Mustafapaşa-Taşkınpaşa yolu üzerindeki Keşlik Manastırı da bölgenin ilgi çeken yapılarıdır.


Halaçdere

Halaçdere bölgesi de zamanında çok sayıda kiliseye ev sahipliği yapmıştır. Bunların bir bölümü 10 ve 12’inci yüzyıllardan, bir bölümü de 13’üncü yüzyıldan kalma büyük bazilika tipi kiliselerdir. Bir kısmı yıkılmış olan bu yapılar, bir dönem Hıristiyanlar tarafından hastane olarak kullanılmıştır. Aziz Peter ve Aziz Paul kiliseleri ile Meskendir Deresi’ndeki kiliseler günümüzde ziyaret edilebilmektedir.

Aziz Theodore Kilisesi

Ürgüp’te görülmesi gereken en ilginç kilise ise Yeşilöz köyünde bulunmaktadır. T planlı inşa edilen Aziz Theodore Kilisesi, merkezi kubbeli bir yapıdır. Üst katındaki galeriye merdiven ile çıkılabilen yapı, bu özelliği ile Kapadokya kiliseleri içinde tektir. Kilisenin bugüne kadar iyi korunan freskleri ise üç ayrı sanatçı tarafından farklı zamanlarda yapılmıştır.

Damsa Vadisi

Ürgüp ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Damsa köyü ve bulunduğu vadi, görülmesi gereken önemli eserlere sahiptir. Bir cami, bir medrese ve iki türbeden meydana gelen Taşkınpaşa Külliyesi, Karamanlılar dönemine işaret etmektedir. Titiz taş işçiliğinin öne çıktığı bu yapılar içinde en dikkat çeken taç kapısıdır. Bugüne kadar sağlam olarak ulaşan Taşkınpaşa Sarayı, Hızır Reis’e ait Taşkınpaşa Türbesi ve Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın yaptırdığı Sarıhan Kervansarayı da bölgede görülmesi gereken tarihi yapılardır. Ayrıca çam ağaçlarıyla çevrili olan Damsa Baraj Gölü bölgedeki önemli mesire alanlarına sahiptir.

Fıratkan

Bölgenin ilginç yapılarından biri olan Fıratkan, küçük bir kiliseler grubudur. Göreme Açıkhava Müzesi yolu üzerinde bulunan bu yapı topluluğunda; bir yatakhane, yemekhane, mutfak ve depolar yer almaktadır. İki katlı inşa edilen yapılarda bu iki kat birbirine tünellerle bağlanmıştır.

Mazı Yeraltı Şehri

Antik dönemde adı “Mataza” olan Mazı Yeraltı Şehri, ilçede görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan bir diğeridir. Ürgüp ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan yeraltı şehri, Mazı köyünün de içinde yer aldığı vadidedir. Yeraltı şehrindeki kaya duvarlarında pek çok Roma dönemi mezarı bulunmaktadır. Ayrıca düzlük bölgede de Bizans zamanından kalma mezarlar mevcuttur.

Kırkşehitler Kilisesi ve Kurtderesi Nekropolü

Ürgüp’te görülebilecek kiliselerden biri de Şahinefendi köyündeki Kırkşehitler Kilisesi’dir. Freskleri Selçuklu hakimiyeti döneminde yapılan bu kilisenin yanı sıra ilçenin güneydoğu tarafındaki Karlık köyü yakınlarında da Kurtderesi Nekropolü görülmelidir. Nekropolde, Roma zamanından kalma kaya mezarları mevcuttur.

Ürgüp’te nerede ne yenir?

Kapadokya’nın en kalabalık şehri konumundaki Ürgüp, bakliyat ve et yemeği bakımından zengin bir mutfağa sahiptir. Bölgenin ünlü lezzeti testi kebabıyla öne çıkan Ürgüp’te; ayrıca koyun yahnisi, kuru fasulye, ayva dolması, dıvıl yemeği, nohutlu yahni ve ev yapımı şaraplar meşhurdur. İlçe sokaklarında bulunan restoranlarda bu yerel lezzetleri bulabilirsiniz.Ürgüp’ün yerel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar; manzarasıyla öne çıkan Panorama, kayısılı kuzu lezzetiyle meşhur olan Han Çırağan, Kapadokya, Nysa ve Şüküroğulları gibi mekanlardır. Şarabın tarihte ilk kez üretildiği bölge olan Kapadokya’nın dünyaca ünlü şaraplarını da tatmanızı öneririz. Ürgüp’te bulunan çok sayıdaki şarap fabrikası ve küçük atölyede üretilen yerel şaraplar, aromasıyla büyük beğeni toplamaktadır.
Ürgüp’te gece hayatı

Ürgüp’te gece hayatı


Ürgüp’te gece hayatı

Gece hayatının oldukça hareketli yaşandığı Kapadokya’da, en canlı mekanlar Ürgüp’te bulunmaktadır. Özellikle yabancı turistlerin ilgiyle izlediği Türk gecelerinin ünlü olduğu bölgede, farklı zevklere hitap eden mekanlar da mevcuttur. Kapadokya bölgesinin en gelişmiş ve kalabalık noktası olan Ürgüp’te, yerli ve yabancı turistlerin tercihlerine göre işletmeler açılmıştır. Sabah saatlerine kadar açık olan bu mekanlarda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Angel Cafe Bistro Bar

Ürgüp ilçe merkezinde yer alan Angel Cafe Bistro Bar, kapalı ve açık bölümleriyle hizmet vermektedir. Temenni Tepesi’nin manzarasını izleyerek, canlı müzik eşliğinde içkinizi yudumlayıp dans edebileceğiniz bu mekanı önerebiliriz.

Adonis Disco Bar

Karağandere Mahallesi’nde bulunan Adonis Disco Bar, bir bölümü disko, diğer bölümü ise türkü bar olarak hizmet veren bir mekandır. Adonis’te bir yanda dans edenler, diğer yanda ise bağlama eşliğinde türkü söyleyenler eğlenceli zaman geçirmektedir.

Asım’ın Yeri

Asımın Yeri ise klasik Türk musikisi ve fasıllarıyla öne çıkan bir mekan. Güzel şarkılar eşliğinde dans etmek isteyenlerin tercihi olan Asım’ın Yeri’nde; keman, darbuka ve bağlama üçlüsü eşliğinde muhteşem bir gece geçirebilirsiniz.

Mahzen Şarap Evi

Ürgüp ilçe merkezinde, İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Mahzen Şarap Evi, adından da anlaşılacağı üzere bölgenin bağlarından toplanan üzümlerle yapılan enfes şarapları yudumlayabileceğiniz bir mekandır. Ürgüp’ün ünlü şaraplarının keyfini çıkarırken, size eşlik eden hafif de müzik içinizi ısıtacaktır.