TatilCity.NETTatilCity.NET

Viranşehir Gezi Rehberi

Şanlıurfa’nın en eski ilçelerden biri olan Viranşehir, bin 843 metrekare yüzölçümüne ve 620 metre denizden yüksekliğe sahiptir. İlçe merkezinden geçen tarihi İpek Yolu, Silopi-Habur sınır kapısı üzerinden Irak'a bağlanır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı olan ilçe, tarihi ve kültürel yönden oldukça zengindir. Hz. Eyyüp peygamberin türbesinin bulunduğu Viranşehir, özellikle inanç turizmi bakımından oldukça gelişmiştir. İlçe aynı zamanda Hz. El Yesa Peygamber Türbesi ile Hz. Rahime Hatun Türbesi ile de öne çıkmaktadır. Viranşehir ilçesi; tarihte yedi kez yıkılan, ancak her defasında yaşamı yeniden kuran güçlü bir mirasa sahip olma özelliğiyle de görenleri kendine hayran bırakıyor.Viranşehir gezilecek ve ziyaret edilecek yerler noktasında tarihi dokusu ile her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Şanlıurfa iline bağlı 13 ilçeden biri olan Viranşehir,  Suriye sınırına 50 kilometre uzaklıktadır. Özellikle dini yapısı, ziyaret merkezleri ve toplumsal yaşamı ile ön plana çıkan bu minvalde türbe ziyaretleriyle de ünlü olan Viranşehir; Sümer, Asurlular ve Hititler döneminde ‘Tilla, Tella, Tilli’, Romalılar döneminde ‘Constantina’, İslam uygarlığında ise ‘Tel-Muzin’ isimlerini ile anılmaktadır.Anlaşılacağı üzere, Viranşehir tarihi ve kültürel anlamda köklü bir geçmişe sahiptir. Birçok medeniyetine ev sahipliği yapan bölge, peygamberler yeri olarak da bilinir. Hem tarihi önemi hem de dini önemi ile her yıl birçok turisti ağırlayan ilçe, tarihler boyunca birçok yıkıma maruz kalmıştır. Bu nedenle ‘Viran’ adını alan şehrin geçmişinin M.Ö. 2500’lü yıllara kadar uzandığı düşülmektedir. Hatta bu tez, Viranşehir’de bulunan mezar kalıntıları ile ilk insanların tarihine kadar uzandığı kanıtlanmıştır diyebiliriz.Öte yandan Viranşehir, sahip olduğu verimli bir ovası ve dönemin önemli ticaret merkezlerinden İpek yolu üzerinde yer alması nedeniyle tarih boyunca her daim önemli bir yere sahip olmuştur. Birçok medeniyetin tarihi izler taşıyan Viranşehir; Hititler, Asurlular, Makedonyalılar, Seleukoslar, Romalılar, Aramiler, Medler, Persler, Keldaniler, Abbasiler, Selçuklular, Araplar, İranlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Viranşehir’e nasıl gidilir?

Şanlıurfa merkez ile Viranşehir arası 92 mesafedir. Özel aracınızla gittiğinizde Şanlıurfa merkezden Viranşehir'e yaklaşık 1 saat 5 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Viranşehir'e hava yolu ile ulaşılabilmesi için uçakla Şanlıurfa’ya gidilebilirsiniz. Şanlıurfa GAP Hava limanından Viranşehir'e kara yolu ile ulaşmak mümkündür. Viranşehir İstanbul arası ise 1.3 kilometre olup yol yaklaşık 14 saat 50 dakika sürmektedir.

Viranşehir’de doğa sporları

Peygamberler şehri olarak bilinen, tarihi ve doğasıyla her yıl binlerce turistin uğrak yeri olan Viranşehir, doğa sporlarında son yıllarda atağa kalktı. İlde kurulmaya başlanan dağcılık ve su sporları ile ilgili dernekler çeşitli aktiviteler düzenlerken, ayrıca il dışından da çok sayıda doğa tutkunu başta Şanlıurfa olmak üzere Viranşehir’i tercih etmeye başladı. Özellikle burası doğal güzelliklerinin yanı sıra yamaç paraşütü, trekking ve kaya tırmanışı gibi spor faaliyetlerine uygun yapısıyla önemli bir rekreasyon alanı olma özelliğine sahiptir. 

Viranşehir’de gezilecek yerler

Peygamberler yeri olarak da bilinen Viranşehir, tarihi yapısının yanı sıra inanç turizmi ile de öne çıkmaktadır. Viranşehir'e gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerleri sizin için derledik.

Eyyüp Peygamberin Türbesi

Eyyüpnebi Köyünde yer alan Eyyüp Peygamberin Türbesi ilçe merkezine 15 kilometre mesafededir. Kubbe şeklinde bir bina olarak inşa edilen türbe, her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Hz. Eyüp’ün karısı olan Haz. Rahime’nin Türbesi de Eyyüpnebi Köyünde yer almaktadır.

Hz. Elyassa Türbesi

Bir rivayete göre, Hz. Elyassa Eyyüp peygamberi ziyaret etmek için köye gelir. Köyün 500 metre uzağında vefat eder. Burada vefat eden Hz. Elyassa’nın türbesi de burada yapılır.

Ortagonal Roma Tapınağı

Viranşehir merkezde bulunan Ortagonal Roma Tapınağı, Roma döneminde ait iki katlı bir yapıdır. Sekiz dikmen üzerine inşa edilen bu yapıdan günümüzde geriye sadece bir dikmen kaldı. Roma kralının sevdiği kadının suda boğulmasından sonra ona hitaben yaptırılan yapı olduğu söylenen tapınak, Bizans döneminde Kilise olarak kullanılmıştır.

Şemun Manastırı

Viranşehir merkeze iki kilometre mesafede yer alan Şemun Manastırı, Yolbilen Köyündedir. Şemun Manastırı etrafında birçok kalıntı ve mağaraya rastlamak mümkündür. Aziz Şemun tarafından yaptırılan manastır, Viranşehir ziyaretiniz sırasında mutlaka listenizde yer almalıdır.

Çemdin Kalesi

Eski Kale olarak da bilinen Çemdin Kalesi, ilçe merkezine 25 kilometre mesafededir. Roma dönemine ait bir yapı olan kale, bölgeye gelen her medeniyet tarafından özenle korunmuş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Savunma amacıyla inşa edilen bu kale, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmiştir.

Yücelen Mağaraları

Viranşehir-Urfa kara yolunun 66 kilometre mesafede olan Yücelen Mağaraları, daire biçiminde bölmelerden meydana gelir. Kapadokya’yı anımsatan bu doğal yapı, mağaralar arası geçiş olmaması nedeniyle Kapadokya’dan ayrılmaktadır.

Viranşehir’de ne yenir?

Viranşehir’in meşhur yemekleri arasında hayatınız boyunca hiç tatmadığınız lezzetleri bulabilirsiniz. Yöresel lezzetleriyle adını duyuran Viranşehir’de farklı tatları denemeniz için sizlere özel bir liste derledik.

Etli Lebeni Çorbası

Önceden ıslatılan nohut ve dövme, kuşbaşı şeklinde doğranan etle tencereye konulur. Bu şekilde suda pişmeye bırakılan karışım için diğer yanda yoğurdun içine bir yumurta ve bir tatlı kaşığı tuz eklenir. Et kaynamaya başladıktan sonra nohut ve dövmeye yoğurt eklenir ve kaynatılır. Ateşten indirilen yemek, bir kaşık yağa konulan kırmızı pul biber ve nane ile sıcak şekilde servis edilir.

Acır Dolması

İyice yıkanıp üstleri halka biçiminde kesilen acırlar oyularak, dolma şekli verilir. Diğer yanda yıkanan pirinçler bir tepsiye konulur. İki santim uzunluğunda ve ince doğranan et ile birlikte salça, tuz, baharat ve pul biber doğranmış soğan ve sarımsak eklenir ve karıştırılır. Maydanoz ile nane eklenir. Bir bardak su ve yağ eklenip karıştırılır. Hazırlanan harç, acırlara doldurulur. Ağızları dilimlenmiş domateslerle kapatılan acırlar tencereye dizilir. Üzeri suyla kaplanan dolmaların içine bir tatlı kaşığı tuz konulur. Ağzı kapatılan tencere hafif ateşte pişmeye bırakılır.

Biryan Tavası

Ufak kuşbaşı şeklinde doğranmış et tencereye konur ve suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Saçak doğranan soğan ve biber, yağda pembeleşinceye kadar tencerede etle beraber kavrulur. Sonra salça eklenir. Sarımsağın tencereye konulmasının ardından etler yumuşayana kadar pişirilmeye devam edilir. Fırına konacak tepsi yağlanır ve karışım tepsiye konulur. Mayhoş narın suyu çikarılır ve tepsiye konulur. Fırında suyunu çekene kadar pişirildikten sonra pilavla birlikte servis edilir.

Bostanlı Tas Kebabı

Kuşbaşı doğranan et, büyük bir tavaya konulur ve karıştırılır. Temizlenen soğanlar iri doğranarak ete eklenir ve daha sonra salça, tuz, baharat konularak karıştırılmaya devam edilir. Büyükçe bir tasın içine alınan karışım tavaya ters bir şekilde yerleştirilir. Bir miktar yağ ve az miktar su eklenerek kısık ateşin üzerinde pişirilen yemeğin suyunu çekmesi beklenir. Ocaktan alınan tas kebabı kıyılmış yeşil soğan, maydanoz, tuz ve nar pekmezi eklenerek servis edilir.

Elmalı Kebap

Büyük olmayan yeşil elmaların ortası delgeç ile çıkarılır. Ardından bir elma bir et olacak şekilde dizilir. Elmaların yanan kabukları ayıklanarak dürüm yapılır ve kuru soğan, közlenmiş isot ve ayran ile servis edilen elmalı kebap yaz aylarının en lezzetli kebaplarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Viranşehir’de gece hayatı

Şanlıurfa’da olduğu gibi Viranşehir’de de gece ve eğlence hayatı, ağırlıklı olarak geleneksel etkinliklerden oluşuyor. Bunlar daha çok sıra geceleri ve dost meclisleri şeklinde yapılıyor. Ancak geleneksel etkinliklerin yanı sıra kentte bulunan gece kulübü, bar ve restoranlarda da gece hayatı canlı yaşanıyor. Daha çok otellerde bulunan lüks restoran ve barlarda eğlence sabahlara kadar sürüyor.  Kentteki eğlence mekanlarının başında ise Balıklıgöl ve Urfa Kalesi manzarasıyla harika bir ortama sahip olan Çardaklı Köşk, Dedeman Otel’de bulunan Dedeman Roof Restaurant Bar, şehir merkezinde Vali Fuat Caddesi’nde yer alan Cevahir Han Restaurant, Nevali Hotel’deki Nevali Roof Restaurant ve Atatürk Bulvarı’nda yer alan Antik Bar’dır. Bunların yanı sıra şehir merkezindeki çok sayıda kafede de canlı müzik eşliğinde eğlenmek mümkün.