TatilCity.NETTatilCity.NET

Yerköy Gezi Rehberi

Yerköy ilçesi bağlı olduğu Yozgat il merkezine 41 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Geniş düzlüklerden oluşan ilçe topraklarının büyük bir kısmı, Yerköy Ovası’nda bulunmaktadır. Delice Nehri’nin taşıdığı alüvyonlardan meydana gelen Yerköy Ovası, ilçedeki tarım alanlarının önemli bir kısmını kapsamaktadır. Delice Nehri, ilçe sınırlarında yer alan en önemli akarsudur. Yaz aylarında suları azalan, bahar aylarıyla birlikte ise artan bu ırmak, Karanlıkdere vadisinden sonra ilçe topraklarına girmektedir. Karasal iklimin görüldüğü Yerköy’de, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve sert yaşanmaktadır. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 774 metre olup, ağırlıklı bitki örtüsü ise bozkırlardan meydana gelmektedir. Ormanların yok denecek kadar az olduğu ilçede, tepelik kısımlar genelde çıplaktır. Yerköy sınırlarında yer alan Aygar Dağı, ormana ev sahipliği yapan tek yerdir. Burada meşe ormanları dikkat çekmektedir. İlçe halkının temel geçim kaynaklarını ise tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır.Tarihi oldukça eskilere dayanan Yerköy’de, tarihsel süreç içerisinde sırasıyla Hitit, Frig ve Pers hakimiyeti görülmüştür. Ardından bir süre Roma egemenliğinde kalan yöre, daha sonraki dönemlerde ise Ankara’yı başkent yapan Galatlar, Bizans ve 1071 Malazgirt Zaferi’yle birlikte Türklerin kontrolüne geçmiştir. 1071 yılından sonra topluluklar halinde Anadolu’ya gelen Bozoklu Türkmenler, Yerköy yöresine de yerleşmiştir. Bölgede günümüzde de nüfusun önemli bir kısmını Bozoklu Türkmenler meydana getirmektedir. Yerköy, 1925 yılına kadar köy olarak bilinmektedir. Ancak 1930 yılında Ankara-Kayseri demiryolunun buradan geçmesiyle yöre hızla gelişmeye başlamıştır. 1935’te bucak olan Yerköy, 1945’te ise ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Yerköy’e nasıl gidilir?

Yozgat il merkezine 41 kilometre uzaklıkta bulunan Yerköy, karayolu ve demiryolu ulaşım imkanlarına sahiptir. Yozgat il merkezinden her gün belirli saatlerde hareket eden minibüslerle ilçeye gidilebilmektedir. Ayrıca Ankara-Kayseri demiryolunun da geçtiği Yerköy’e trenle ulaşım olanağı da mevcuttur. Çiçekdağı’na 7 kilometre uzaklıkta olan Yerköy, Ankara’ya 180, Kırıkkale’ye 107, Kırşehir’e ise 74 kilometre mesafede yer almaktadır.

Yerköy’de doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Yerköy’de, başta trekking olmak üzere bazı aktiviteler yapılabilmektedir. İlçe sınırlarında yer alan Aygar Dağı, ormanlık yapısıyla öne çıkmaktadır. Burada doğa yürüyüşleri, dağcılık gibi aktiviteler yapılabilir. Keçi Kalesi bölgesi de trekking, tırmanış ve dağcılık gibi sporlara elverişlidir. Ayrıca Yerköy’den geçen Delice Irmağı nehir sporları için uygundur. Irmakta kano ve olta balıkçılığı gibi aktivitelere elverişli bölgeler bulunmaktadır. Yerköy, yamaç paraşütü için de elverişli bir coğrafya ve iklime sahiptir. Burada yapılan deneme uçuşları başarıyla tamamlanmıştır. Bozok Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü öğrencileri Yerköy'de yamaç paraşütü yapmıştır.

Yerköy’de gezilecek yerler

Yerköy Kaplıcaları

Yerköy ilçe merkezine üç kilometre uzaklıkta olan kaplıcalar, yöre halkı tarafından Uyuz Hamamı olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise kaplıca suyunun oluşturduğu gölette yapılan çamur banyosunun kaşıntıları hafifletmesidir. Su sıcaklığı 44 derece olan kaplıca, klorlu sülfatlı sular grubundadır. Tuzlu olan kaplıca suyunun birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Su içinde bulunan termalitler de spazm çözücü özelliğe sahiptir. Ayrıca kaplıca suyunda bulunan radon gazı da ürik asit salgısını kolaylaştırmaktadır. Bu durum gut hastalığının tedavisinde önemlidir. Yerköy kaplıcaları ayrıca nevrit, nevralji, kırık çıkık, romatizma rahatsızlıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir. İki tane havuzun bulunduğu kaplıcalarda, ayrıca sosyal tesisler de bulunmaktadır. Burada konaklamak isteyenler ise özel işletmelere ait toplam 100 yatak kapasiteli tesisleri kullanabilirler.

Keçi Kalesi

Yerköy’e bağlı Aşağı Eğerci ve Hacılı köyleri sınırında bulunan Keçi Kalesi, hakim bir noktaya inşa edilmiştir. Dik ve sarp yamaçlardan sonra ulaşılabilen kalede, zirve yakınlarında 11 tane basamak dikkat çekmektedir. Kaya zirvesinde doğal yollarla meydana gelen bir zemin bulunmaktadır. Burada kayaya oyulan duvar temelleri dikkat çekmektedir. Güneybatıda eni, boyu ve yüksekliği ikişer metre olan kayaya oyulmuş bir şapel mevcuttur. Yanında bir duvar ve yerde ise oyulmuş tandır bulunmaktadır. Kaya zirvesinin çevresinde Bizans döneminden günümüze ulaşan çok sayıda seramik parçası bulunmuştur. Ayrıca yeşil sırlı İslami dönem seramiklerine de rastlanmıştır. Buradaki kalenin Keçi Kalesi adını alması ise ilginç bir olaydan sonra olmuştur. Kalede yaşayan Şampas Pir adındaki firavun ve halkından kaleyi almak isteyen Müslümanlar, bir akşam bin tane keçinin boynuzuna mum takmış ve keçileri kaleye sürmüşlerdir. Kaledekiler şaşırmıştır ve gece olduğu için hedeflerini vuramamışlardır. Ardından da kale ele geçirilmiştir. Kale çevresindeki yerleşim ve nekropol, günümüzde koruma altındadır.

Çapanoğlu Camii

Yerköy’ün Saray köyünde yer alan Çapanoğlu Camii’nin kitabesi bulunmadığı için ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, 1749 yılında Kapucu Başı Çapanoğlu Ahmet Paşa tarafından inşa ettirildiği sanılmaktadır. Dikdörtgen planı ve kırma çatısı bulunan caminin duvarlarında ikişer tane pencere mevcuttur. Önceleri minaresi olmayan camiye 1957 yılında minare ilave edilmiştir. Caminin içinde ahşap süslemeler dikkat çekmektedir. Daha önceleri duvarlarda yer aldığı belirtilen kalem işi süslemeler ise günümüze ulaşmamıştır.

Yerköy’de nerede ne yenir?

Yozgat mutfağının özelliklerini taşıyan Yerköy, aynı zamanda yöresel lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin en ünlü lezzeti bir tür mantar yemeği olan çıntardır. Yerköy’e gidenlerin bu lezzeti tatmalarını mutlaka öneririz. Ayrıca yörenin lezzetleri arasında yer alan hamur işi yemekler, mantı, erişte, bulgur pilavı ve et yemekleri ilçede yaygındır. Yanı sıra Yozgat yöresinin öne çıkan lezzetleri; arabaşı, testi kebabı, tandır kebabı, güveç, gilik, çılbır, yarma aşı, kabak çiçeği dolması, ekşili kabak, çiğdem pilavı, sulu köfte ve gınnıç da Yerköy’de bolca tüketilmektedir.Yerköy’de bulunan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin en çok tercih edilen restoranlarını; Çavuşun Yeri, Dereli Pide Salonu, Yerköy Sofrası, Merkez Lokanta Kebap, İmran Lokantası, Tutkunlar Pide Salonu, Gönül Çorba Salonu, Alkan Unlu Mamulleri, Star Pide, Ocaklar Tavuk Döner, Aygün Pide, Hanımeli, Doyuran Kebap Salonu, Kevser Döner, Uçar Sofrası, Aykul Döner, Bereket Lokantası, Efsane Döner Evi, Mevlana Kebap, Anadolu Kebap Salonu, Beyhisar Lokantası ve Damak Tadı olarak sıralayabiliriz.

Yerköy’de gece hayatı

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde aktif bir gece hayatı yoktur. Alkollü mekanın çok az olduğu ilçede, yöre sakinleri ağırlıklı olarak kafeterya, pastane ve çay bahçelerinde dinlenerek içeceklerini yudumlamayı tercih etmektedir. İlçede bulunan bu mekanların öne çıkanları; Atatürk Bulvarı’nda yer alan Başka Cafe, Kırşehir Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Cafe İn, Atatürk Bulvarı üzerinde hizmet veren Ferman Cafe Bistro, Şehit Abdulkadir Tuğ Caddesi’nde bulunan Prenses Cafe, Fatih Caddesi’ndeki Altıyol Cafe, Hükümet Caddesi üzerinde hizmet veren Şekerci Ömer Lütfi Pastanesi, Bedri Aydın Caddesi’nde yer alan Güloğlu Pastanesi ve Hastane Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Tadım Pastanesi gibi işletmelerdir.