TatilCity.NETTatilCity.NET

Yörük Köyü Gezi Rehberi

Yörük Köyü Gezi Rehberi

Yörük Köyü Gezi Rehberi


Yörük Köyü Gezi Rehberi

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı olan Yörük Köyü; dar sokakları, Safranbolu’nun Osmanlı mimarisi evlerinin özelliklerini taşıyan ahşap çitli ve cumbalı evleriyle Batı Karadeniz’in en güzel köylerinden biridir. İstanbul ve Ankara’ya yakınlığı nedeniyle hafta sonları yoğun olarak ziyaret edilen köy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Denizden yüksekliği yaklaşık 600 metre olan Yörük Köyü, kuzeyinde yer alan bin 544 metre yükseklikteki İnkayası, bin 165 metre yüksekliğe sahip Kırçaltepe, bin 666 metre yükseklikteki Sarıçiçek Yaylası, güneyinde ise bin 113 metre yüksekliğe sahip Kuz Yakası gibi doğal güzelliklere de sahiptir. Arazi yapısı hafif eğimli olan köyde, Karadeniz iklimi ile İç Anadolu ikliminin karışık özellikleri görülmektedir. Kış ayları ılık, yaz ayları ise sıcak yaşanan Yörük Köyü’nde, 200 civarında kişi yaşamaktadır.
Köye ismini veren ve “yürümek” fiilinden türeyen “Yörük” kelimesine Cengizhan’ın yasalarında da rastlanmaktadır. Anlamı vergisini veren, seferlere katılan, göç ve yerleşme hakkı tamamen komutanlığa ya da hükümdara ait askerdir. Bektaşi kültürünün yaşandığı Yörük Köyü’nde, Cumhuriyet sonrasında Bektaşiliğin etkisi azalmıştır. Ancak Bektaşi ailelerin evleri bugüne kadar bozulmadan varlığını sürdürmüştür. Köydeki ünlü çamaşırhanede ve konutlarda Bektaşilik ile ilgili ince ayrıntılar görülebilmektedir. Köyün turistik değerini artıran en önemli unsurlardan biri de bu ayrıntılardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1997’de koruma altına alınan köyde; cami, konutlar, çeşmeler, mezarlık, köy odası, hamam kalıntısı, misafirhane ve çamaşırhane olmak üzere toplam 131 tarihi eser koruma altına alınan tescilli yapılardır. Köyde yer alan çamaşırhane 250 yıllık olup, ortasındaki 12 köşeli büyük taş Bektaşi kültürünü yansıtmaktadır.
Köy sakinleri sebze ve meyve yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlamaktadır. Daha önceleri yaygın olarak yapılan bağcılık, günümüzde eskisi kadar yapılmamaktadır. Safran bitkisi üretimi yapan bir kişinin bulunduğu köyde, ayrıca seracılık faaliyetleri ile az da olsa hayvancılık yetiştiriciliği mevcuttur. Yörük Köyü’nde üç tane gezi evi, üç tane gözleme satış yapan ev ve bir pansiyonun yanı sıra altı tane yöresel ürün satış yeri bulunmaktadır. Tarihi özelliklerinin yanı sıra doğal zenginlikleri ile öne çıkan Yörük Köyü’nde, kültürel turizm son yıllarda oldukça gelişmiştir.
Safranbolu ilçe merkezine 11 kilometre mesafede bulunan Yörük Köyü’nün tarihi 11’inci yüzyıla dayanmaktadır. Söz konusu dönemde, Oğuzların Kayı boyuna ait Türk aşiretleri Batı Karadeniz’e yoğun bir göç gerçekleştirmiştir. Doğruluğu kanıtlanamayan bir iddiaya göre, Safranbolu’nun Hacılarobası Köyü, Davutobası Köyü ve Yörük Köyü, kardeş üç Türkmen Beyi tarafından kurulmuştur. Günümüzde tarihi evleri ve meşhur baklavası ile gezilmesi gereken Yörük Köyü, 90 ila 450 yıllık konakları ile Safranbolu mimarisinin çok güzel örneklerini yansıtmaktadır. Araçla girişin yasak olduğu köyde, evlerin neredeyse hepsi bitişik nizam inşa edilmiştir.

Yörük Köyü’ne nasıl gidilir?

Karabük’ün Safranbolu ilçe merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Yörük Köyü’ne sadece karayolu ile ulaşım mümkündür. İstanbul ya da Ankara’dan özel araçla gitmek isteyenler, Gerede Kavşağı’ndan Samsun Yolu’na dönmelidir. Ardından ikiye bölünen yolun solundan devam edilerek Karabük’e ulaşılmaktadır. Karabük’ten Safranbolu yönüne ilerleyerek, sağda Kastamonu’ya ayrılan yoldan 1.5 kilometre gittikten sonra köye varılabilmektedir. Karabük ile karşılıklı minibüs seferleri yapılan Yörük Köyü’nde, sabahları köyden akşamları ise Karabük’ten hareket eden minibüsler mevcuttur. İstanbul’dan özel araç ile yaklaşık beş saatlik yolculuk sonunda köye ulaşılabilmektedir.
Köye en yakın havalimanı Kastamonu’da yer almaktadır. Ancak İstanbul ve Ankara’dan havayoluyla gitmek ile karayoluyla gitmek neredeyse aynı sürede gerçekleştiği için havayolu pek tercih edilmemektedir. Köye Safranbolu’dan dolmuş seferleri de düzenlenmektedir.
Yörük Köyü’nde doğa sporları

Yörük Köyü’nde doğa sporları


Yörük Köyü’nde doğa sporları

Doğa sporları için oldukça iyi bir potansiyele sahip olan Yörük Köyü’nde, doğa turizmi çok fazla gelişmediği için bu potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. Köyde trekking başta olmak üzere doğa sporları için elverişli pek çok alan bulunmaktadır. Köyde yer alan Yaci Kanyonu, yürüyüş için oldukça uygun bir bölgedir. Sakaralan Köyü’nden başlayıp Yörük Köyü’nden de geçen Yacı Kanyonu, altı saatte yürünebilmektedir.
Yörük Köyü ve çevresinde doğa yürüyüşü yapılabilecek bir diğer parkur; Yörük-Köyü-Kepez Dağı, Ulugeçit Köyü - Sakaralan Kanyonu rotasıdır. Eflani’ye bağlı Ulugeçit köyünden başlayan parkur, 20 kilometre uzunluğundadır ve Safranbolu’ya bağlı Değirmencik Köyü’nde bitmektedir. Bu parkurdaki yürüyüş iki güne yakın sürmektedir. Parkurun Yörük Köyü’nün alt kısmındaki bölümü oldukça zor yürünebilen bir bölgedir.
Yörük Köyü’nün güneyinden geçen Araç Çayı da kano gibi akarsu sporları için elverişlidir. Ayrıca çay kenarında trekking ve bisiklet gezileri için uygun alanlar da bulunmaktadır.
Yörük Köyü’nde gezilecek yerler

Yörük Köyü’nde gezilecek yerler


Yörük Köyü’nde gezilecek yerler

Safranbolu’nun bu güzel köyünde çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik yer almaktadır. Ağırlıklı olarak ilkbahar ve sonbahar mevsiminde ziyaretçi çeken Yörük Köyü, Safranbolu’nun değişmeyen yüzünün bir benzerini yansıtmaktadır. Köye giderken Hıdırlık Tepesi’nde mola vererek, Safranbolu manzarasına bakmak oldukça keyiflidir.

Çökön Meydanı

Yörük Köyü’ne girerken önce bir mezarlık ile karşılaşılmaktadır. Ardından ahşap evlerin bulunduğu dar sokak geçilip Çökön Meydanı’na çıkılmaktadır. Türkler tarafından ilk yerleşimin gerçekleştiği bu meydana Çökön adı verilmiştir. Meydanda bulunan Leyla Gencer büstü mutlaka görülmelidir. Yörük Köylü olan dünyaca ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer’e ait büstün yanı sıra köydeki sokaklardan biri de Leyla Gencer’in ismini taşımaktadır.

Kasım Sipahioğlu Konağı

Çok sayıda konağın bulunduğu köyde, bu konakların büyük bölümü bakımsız kalmıştır. Restorasyonu yapılan Kasım Sipahioğlu Konağı, köydeki en güzel konak olarak mutlaka ziyaret edilmelidir. İki katlı olan ve Bektaşi kültürüne göre yapılan bu konak, yaklaşık 300 yıllıktır. Konağın haremlik bölümünde aile yaşarken, selamlık bölümünde ise misafirler ağırlanmıştır. İki bölümüne ayrı iki kapıdan girilen konakta; ahşap dolaplar ve tavandaki işlemelerde Bektaşi kültürüne ait üçler, beşler, yediler ve 12 imam inancı işlenmiştir.

Yörük Köyü Evleri

Osmanlı mimarisinin özelliğini taşıyan Yörük Köyü evleri, Safranbolu'dakilerin aksine bitişik nizamda inşa edilmiştir. Köydeki evler, Anadolu köylerinde görülen ev kümelenmesi yerine ana cadde boyunca kurulmuştur. Köydeki evlerin büyük bir kısmı, Osmanlı dönemi klasik ev mimarisi üslubunun örneklerini yansıtmaktadır.

Çamaşırhane

Köyün ortak malı olan Çamaşırhane, Bektaşi kültürünün özelliklerini yansıtan yaklaşık 350 yıllık bir yapıdır. Çamaşırhanede su ısıtmak için iki tane ocak ile dört tane kazan yeri mevcuttur. Yapının ortasında bulunan çamaşır yıkama yeri, 12 İmam’a ithafen 12 dilimli olarak yapılmıştır. Burada kullanılan su, toprağa karışsın diye zemine özel eğimler verilmiştir. Kadınların uzun ve kısa olması da düşünülerek çamaşır yıkama yerinin bir bölümü yüksek, bir bölümü ise alçak olarak tasarlanmıştır. Son olarak 1996’da restore edilen Çamaşırhane, günümüzde sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Sucu Hafız Gezi Evi ve Leyla Gencer Sanat Evi de köyde görülmesi gereken yapılardır.

Yörük Köyü’nde nerede ne yenir?

Dut ve nar ağaçlarının bolca bulunduğu Yörük Köyü, kendine özgü lezzetleriyle de öne çıkan bir yerdir. Gözlemesi ve ödüllü ev baklavası ile ünlü olan köyde, ayrıca etli yaprak sarması, mantı ve ayran yaygın olarak tüketilmektedir. Köyde bulunan lokantalarda ve restoranlarda yöresel lezzetleri tatmak mümkündür.

Yörük Sofrası

Çökön Meydanı’nın karşısında bulunan ve dekorasyonu ile dikkat çeken Yörük Sofrası’nda, nefis gözleme ve baklavalar yapılmaktadır. Ev baklavasının en lezzetlisini hazırlayan bu lokantada, çıtır çıtır baklavalar damakları şenlendirmektedir. Ayrıca otlu, ıspanaklı ve peynirli gözlemelerin nefis bir şekilde yapıldığı Yörük Sofrası’nda, etli ekmek de tercih edilmektedir.

Gözde Aile Bahçesi

Gözlemesi ile ünlü köyde, bu lezzeti tadabileceğiniz bir diğer mekan ise Gözde Aile Çay Bahçesi olarak öne çıkmaktadır. Burada mantarlı, kıymalı ve peynirli gözleme çeşitlerinden istediğinizi tadabilirsiniz, nitekim hepsi oldukça lezzetli yapılmaktadır.
Yörük Köyü’nde ayrıca Çökön Meydanı yakınındaki Tarihi Yörük Köyü Kahvehanesi’nde çay ve kahve içmek oldukça keyiflidir. Köyde gözleme ve baklavanın en güzel yapıldığı yerlerden bir diğeri olan Filiz Teyze’nin Kasım Sipahioğlu Konağı da önerebileceğimiz mekanlar arasındadır.

Yörük Köyü’nde gece hayatı

Yörük Köyü’nde gece hayatı


Yörük Köyü’nde gece hayatı

Safranbolu’nun bu tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü köyünde, gece hayatı aktif değildir. Akşam saatlerinde serin bir yürüyüş yapılabilecek köyde, çay ve kahve içilebilecek birkaç tane mekan da bulunmaktadır. Gece hayatının aktif olduğu en yakın yer, Yörük Köyü’ne 11 kilometre uzaklıkta bulunan Safranbolu ilçesidir. Hareketli bir gece hayatı isteyenler, ilçe merkezine giderek burada bulunan mekanlarda geç saatlere kadar eğlenebilirler. İlçe merkezinde yemek yiyip şarap içilebilen, canlı müzik dinlenebilen mekanlar mevcuttur.
Safranbolu’da bulunan Aquarius, hem kafeterya hem de bar olarak hizmet vermektedir. Canlı müzik performanslarının da sergilendiği mekanda, ahşap dekorasyon ilgi çekmektedir. Ayrıca ilçe merkezindeki Gümüş Konak Oteli’nin barı olan Dam Bar da tercih edilebilir. Bunların yanında kentte Arasna Otel’in barı, Bar Gülevi, Türkü Evi ve Address Bar gibi işletmeler de ilgi çeken mekanlardır.