TatilCity.NETTatilCity.NET

Yozgat Gezi Rehberi

Yozgat Gezi Rehberi

Yozgat


Yozgat Gezi Rehberi

Bozok Yaylası’nın yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuş olan Yozgat, İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. Doğuda Akdağlar, güneyde ve batıda Delice Irmağı Vadisi, kuzeyde ise Deveci dağlarıyla çevrili olan il, ağırlıklı olarak dağlık bir arazi üzerindedir. Doğusunda Sivas, güneyinde Kayseri ve Nevşehir, güneybatısında Kırşehir, batısında Kırıkkale, kuzeyinde ise Çorum, Amasya ve Tokat ile komşu olan Yozgat’ın yüzölçümü 14 bin kilometrekaredir. Merkez ilçesiyle birlikte 14 tane ilçesi bulunan Yozgat’ta bunlar; Merkez, Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yerköy ve Yenifakılı’dır.
Yozgat kent merkezinin kuruluşu 16’ncı yüzyıla dayanmaktadır. İlk olarak 1560’lı yıllarda Bozok ismiyle kayıtlara geçen Yozgat’a Bozok ismini buraya yerleşen Bozok Türkmenleri vermiştir. Bugünkü adı ise 1927 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla alınmıştır. Kent merkezi her ne kadar yeni olsa da bölgedeki yerleşim oldukça eskiye dayanmaktadır. Arkeolojik çalışmalar bölgedeki yerleşimin Kalkolitik dönemden itibaren mevcut olduğunu ortaya koymuştur.
İç Anadolu’nun tipik karasal iklimine sahip olan Yozgat, doğal güzellikleriyle gezilebilecek yerlere sahiptir. Akdağmadeni bölgesinde bulunan ormanlar ve yaylalar, zengin flora ve su kaynaklarıyla dikkat çeken kent, yaban hayvanlarının da yoğun olarak barındığı bölgelere sahiptir. Delice ve Çekerek çayları bölgesindeki mesire yerlerinde keyifli vakit geçirilen Yozgat’ta, bunların yanı sıra Çayıralan ormanları ile Sarıkaya, Sorgun ve Yerköy kaplıcaları da gezilmesi gereken yerlerdir.

Yozgat’a nasıl gidilir?

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Yozgat, merkezi konumu nedeniyle kolay ulaşım sağlanabilen bir ildir. Yakınında bulunan Ankara’dan Yozgat’a günün her saatinde otobüs bulunabilmektedir. Havalimanı bulunmayan Yozgat’a havayoluyla ulaşmak için en yakın il olan Ankara ve Kayseri kullanılabilmektedir. Kente en yakın havaalanı 220 kilometre uzaklıktaki Ankara ve Kayseri havalimanlarıdır.
Ayrıca Ankara, Kayseri ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlanan demiryolu hattı da Yozgat’tan geçer. Tren istasyonları Yerköy, Şefaatli ve Yeni Fakılı ilçelerinde mevcuttur. Denizyolu ulaşımı olmayan Yozgat’ta, en yakın deniz limanı Samsun Limanı’dır. Özel araçla ulaşımı oldukça rahat olan Yozgat; Kayseri’ye 194, Nevşehir’e 204, Ankara’ya 217 ve İstanbul’a 668 kilometre mesafede yer almaktadır.
Yozgat’ta doğa sporları

Yozgat


Yozgat’ta doğa sporları

Doğa sporları için önemli bir potansiyeli barındıran Yozgat’ta, bu alanda son yıllarda bazı adımlar atılmaktadır. Yozgat’ta bulunan Çamlık Milli Parkı, Akdağmadeni Ormanları ve Kazankaya Kanyonu doğa sporları için en uygun ortama sahip yerlerdir. Ayrıca Akdağ, Çağlayan, Cennet ve Karanlıkdere zirveleri ile Nalbant Dağı da doğa yürüyüşleri için oldukça elverişlidir. Yozgat şehir merkezine sadece yedi kilometre uzaklıkta bulunan Çeşka Tepesi ise özellikle yamaç paraşütü, dağ bisikleti, offroad gibi etkinliklere uygundur. 
Yozgat Gezilecek Yerler

Yozgat


Yozgat’ta gezilecek yerler

Akdağmadeni Ormanı

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde bulunan bu orman, ildeki doğal güzelliklerin başında gelmektedir. Kışın sessizliğe bürünen orman, baharla birlikte hareketlenerek, yaz aylarında cıvıl cıvıl kuş sesleri ve zengin florasıyla dikkat çekmektedir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra havası, suyu ve yaban hayatı ile gezilmesi gereken yerler arasında bulunan Akdağmadeni Ormanı’nı ziyaret etmenizi öneririz.

Saraykent Kaplıcaları

Şifalı suları ile özellikle turistlerin ilgisini çeken Saraykent Kaplıcaları, kent merkezine 71 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kaplıcanın sularının çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir. Sodyum bikarbonat, sodyum klorür ve kalsiyum sülfat barındıran su; romatizma, kırık çıkık, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Sıcaklığı 70 ile 74 derece arasında değişen Saraykent Kaplıcaları’nın suyu, Sağlık Bakanlığı’nca yapılan analizlerde de rahatsızlıklar için faydalı bulunmuştur.

Behramşah Kalesi

Çok fazla bilinmemesine rağmen Yozgat’ın görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Behramşah Kalesi, oldukça ilginç bir noktadır. Akdağmadeni ilçesine ve Muşalikalesi köyüne yakın bir konumda yer alan kale, yüksek bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Küçük bir kale olan Behramşah’ın, Gıyaseddin Keykavus tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Kalenin yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır.

Karslıoğlu Konağı

Yüz yılı aşkın bir süre ayakta olan Karslıoğlu Konağı, Yozgat’ın geleneksel ev mimarisinin güzel örneklerinden birini sunmaktadır. 1883 yılında inşa edilen konak, Mustafa Kemal Atatürk’ün Yozgat’a ikinci gelişinde O’na ev sahipliği yapmıştır. Dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan konak, iki kattan meydana gelmiştir ve üzerinde ahşap çatı mevcuttur. Ağaç işlemeleri tavan, kapı ve dolap kapaklarında muhteşem bir görüntü sergileyen Karslıoğlu Konağı bugün Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Burada il sınırları içinde gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler görülebilmektedir.

Yozgat Saat Kulesi

Şehir merkezinde bulunan Yozgat Saat Kulesi, 1908 yılında inşa edilmiştir. Dönemin Belediye Başkanı olan Tevfikizade Ahmet Bey’in yaptırdığı kule, birbirinden ayrılmış altı farklı bölümden oluşmaktadır. Her cephesinde birer pencerenin yer aldığı kulede, balkonla çevrilen en üst kata merdivenle çıkılmaktadır.

Karabıyık Köprüsü

Bugün halen ayakta olan Karabıyık Köprüsü, Yozgat’ta görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan biridir. Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi esnasında, 1516’da yapılan köprü, Yozgat Şefaatli karayolunda bulunmaktadır. Kitabesi bugüne ulaşamayan köprünün yapımında kesme taş kullanılmıştır. Eni 4.5, uzunluğu 54 metre olan köprünün kemer açıklığı ise 6.60 metredir.

Yozgat Şehir Müzesi

Yozgat Şehir Müzesi, 1896 yılında Sultan II. Abdülhamit döneminde inşa edilen iki katlı konakta hizmet vermektedir. Şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan konağın yapımında sarı renkli kesme taş kullanılmıştır. Girişi kuzey cephesinde bulunan revaklı mahalden sağlanan konakta, revak kemerleri dört adet silindir şeklindeki taş sütun üzerine oturtulmuştur. Binanın mermer üzerine işlenmiş kitabesi, üçgen alınlığında Osmanlı devlet arması ve ortasında ise Sultan Abdülhamit’ in tuğrası bulunmaktadır.

Başçavuş Camii

Yozgat kent merkezinde İstanbulluoğlu Mahallesi’nde bulunan cami, 1800 yılında yapılmış önemli bir tarihi yapıdır. Mimari özellikleriyle öne çıkan Başçavuş Camii; çiçek motifleri, nal kemerli alçı işleri ve ahşap oyma süslemeleriyle oldukça ilgi çekicidir. Dikdörtgen planlı olan caminin tavanı düz olarak inşa edilmiştir. Halen ibadete açık olan cami, kentte görülmesi gereken yapılardan biridir.

Çapanoğlu Camii

Kentteki en eski ibadet mekanlarından olan Çapanoğlu Camii, sağlamlığıyla ve mimarisiyle dikkat çeken önemli bir tarihi yapıdır. Büyük Camii olarak da bilinen caminin yapılışı 1779 yılına dayanmaktadır. Birinci kısmı Çapanoğlu Ahmet Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından, ikinci kısmı ise Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. Avrupa’nın etkisinde ortaya çıkan Türk mimari stilinin ender örnekleri arasında yer alan Çapanoğlu Camii’ni görmenizi öneririz.

Kerkenes Harabeleri

Sorgun ilçesinin en önemli tarihi yeri olan Kerkenes Harabeleri, 4 bin yıllık geçmişe sahiptir. Şahmuratlı köyünde bulunan bu antik kent, 1993’te başlatılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmıştır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda kentin Milattan Önce 6 binli yıllarda Medlerce kurulduğu tahmin edilmektedir. Son arkeolojik kazılarda ise Frigce yazıların gün yüzüne çıkarılmıştır.

Çeşka Kalesi

Kentin fazla bilinmeyen tarihi yapılarından biri olan Çeşka Kalesi, kent merkezine üç kilometre uzaklıktadır. Yüksek bir tepenin üzerinde inşa edilmiş bir yeraltı şehri olma özelliğine sahip Çeşka Kalesi’nin üç farklı girişi mevcuttur. Kalede Bizans ve Roma dönemlerine ait seramik parçaları bulunmuştur.

Yozgat yemek kültürü

İç Anadolu Bölgesi’nin yemek kültürünü büyük oranda taşıyan Yozgat’ın kendine has lezzetleri de oldukça ilgi görmektedir. Yozgat’ın meşhur yemekleri arasında yer alan Helle, Çullama, Testi Kebabı, Yozgat Böreği, İncir Uyutması, Bulama Çorbası, Arabaşı, Pezzik Cacığı, Mayalı Bazlama, Yoğurtlu Madımak, Şöbiyet, Harise, Altüst Böreği ve İçli Bulgur Pilavı gibi lezzetler kentteki restoranlarda sunulmaktadır. Yozgat’ta yaygın olan Bulama Çorbası, kente gelen turistlerin de ilk tatmak istedikleri lezzet olarak öne çıkmaktadır. İçerisinde yarma bulunan, patlıcan, yumurta ve nane eşliğinde yoğun bir kıvamı olan bu çorbanın yanı sıra Arabaşı da ilde en bilinen yemektir.
Yozgat Gece Hayatı

Yozgat


Yozgat’ta gece hayatı

İç Anadolu’daki sakin kentlerden olan Yozgat’ta gece hayatı da oldukça sakindir. Kentte alkollü mekan yok denecek kadar azdır. Ancak şehir merkezinde bulunan çok sayıda kafede, canlı müzik dinletileri eşliğinde keyifli vakit geçirilebilir. Özellikle yaz akşamlarında yerel halkın tercih ettiği çay bahçeleri yoğun ilgi çekerken, gece yürüyüşleri de kentte keyifli aktiviteler arasındadır.