TatilCity.NETTatilCity.NET

Yusufeli Gezi Rehberi

Artvin Yusufeli Gezi Rehberi

Artvin Yusufeli Gezi Rehberi


Yusufeli Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesi’nin Artvin iline bağlı güzel ilçesi Yusufeli, tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleriyle bilinen harika bir tatil beldesidir. Artvin il merkezine 85 kilometre mesafede yer alan Yusufeli, Çoruh Nehri ile Barhal Çayı’nın birleştiği vadide kurulmuş, deniz seviyesinden yüksekliği 560 metre olan bir yerleşim alanıdır. Oldukça dağlık bir bölgede yer alan ilçenin bazı kesimlerinde deniz seviyesinden yükseklik 2 bin metreye kadar çıkmaktadır. Karadeniz ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahip olan ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Akdeniz iklimine benzer özellikler taşıyan Yusufeli’nde, Akdeniz’in tipik bitkileri zeytin, üzüm, incir gibi meyveler yoğun olarak yetişmektedir. Karasal iklimin hakim olduğu vadinin yüksek bölgelerinde ise kışlar daha soğuktur. Bu ilginç iklim yapısı nedeniyle Çoruh Nehri vadisinde doğanın yeşerdiği aylarda, yüksek kesimlerin halen karla kaplı olduğu görülmektedir. Böylelikle ilkbaharda yetişen erik ve kiraz gibi meyvelerle, yaz aylarının ortasında yetişen incir, üzüm ve şeftali gibi meyveler bir arada görülebilmektedir.
Tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanan Yusufeli’nde, Ortaçağ döneminde Bağratlıların egemen olduğu saptanmıştır. Hıristiyan olan Bağratlılar, manastırlara önem verdikleri için inşa ettikleri bu tür yapıların bazıları günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Osmanlıların 16’ncı yüzyıldan sonra etkin olduğu bölgede, bu dönemde Türk-İslam eserleri inşa edilmiştir. Bugüne kadar en az altı kez taşınan ilçenin ilk kuruluş yeri Kiskim adı verilen bölgedir. Günümüzde Alanbaşı köyü olan bu yerdeki ilçe merkezi, sonraki dönemlerde Öğdem bölgesine taşınmıştır. Yusufeli, 1894’te ise günümüzde Kılıçkaya adı verilen beldeye taşınmıştır ve kayıtlarda adı Ersis olarak geçmektedir. Ardından 1926’da yeniden Öğdem bölgesine taşınan ilçe, son olarak 1950 yılında ise bugünkü yerine nakledilmiştir. İlçenin adı Veliaht Yusuf İzzettin Efendi’nin isminden alınmıştır.

Yusufeli’ne nasıl gidilir?

Doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunan Yusufeli’ne havayolu ile ulaşım için Kars ve Erzurum havalimanları daha avantajlıdır. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden Erzurum'a havayoluyla ulaştıktan sonra buradan ortalama 2.5 saatlik bir karayolu yolculuğuyla Yusufeli’ne ulaşılabilmektedir. Erzurum’dan Yusufeli’ne servis araçları, özel araç ve taksilerle gidilebilmektedir.
Karayolu ulaşım imkanlarına da sahip olan Yusufeli’ne Artvin'den ulaşmak için ise özel araçla bir buçuk saatlik bir yolculuk yapmak gerekmektedir. Ayrıca Yusufeli’ne şehirlerarası otobüsler aracılığıyla da gidilebilmektedir. Bunun için öncelikle bulunduğunuz şehirden Artvin’e şehirlerarası otobüslerle gitmeniz, ardından da Yusufeli’ne yine minibüs ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmeniz gerekmektedir.
Yusufeli Doğa Sporları

Yusufeli Doğa Sporları


Yusufeli’nde doğa sporları

Dünyanın en güzel ikinci rafting parkuruna sahip olan Çoruh Nehri, Yusufeli’ni doğa sporlarında uluslararası üne kavuşturmuştur. Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yer alan Çoruh Nehri, adrenalini yüksek rafting parkuruyla çok sayıda yarışmaya ev sahipliği yapmaktadır. 335 kilometrelik kısmı Türkiye toprakları içerisinde bulunan Çoruh Nehri; çok sayıda ilçe gibi Yusufeli’nin de yaşam kaynağıdır.
Doğal güzellikleri ve kanyonları ile raftinge oldukça elverişli olan Çoruh Nehri, muhteşem bir parkura sahiptir. Bayburt ilinden başlayarak, İspir ve Yusufeli ilçelerini geçip, Artvin'e kadar uzanan 260 kilometrelik bu kısımda dört farklı rafting etabı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi 106 kilometrelik Bayburt-İspir etabıdır. Ayrıca 106’ncı kilometre ile 134’üncü kilometre arasındaki İspir-Çamlıkaya etabında zorluk derecesi daha da artmaktadır. Çoruh Nehri üzerindeki rafting parkuru 4. Dünya Akarsu Kros Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmıştır.
Yusufeli, ayrıca trekking ve dağcılıkta da oldukça uygun coğrafyasıyla öne çıkmaktadır. Yaylalar köyü ve Ciro Şelalesi bölgesi doğa yürüyüşleri için öne çıkan yerler olarak dikkat çekerken, Altıparmak Dağları ise dağcıların gözde tırmanma alanlarından biridir.
Yusufeli Gezilecek Yerler

Yusufeli Gezilecek Yerler


Yusufeli’nde gezilecek yerler


İşhan Kilisesi

Yusufeli’nde görülmesi gereken tarihi yapıların başında İşhan Kilisesi gelmektedir. İlçe merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafedeki Dağyolu (İşhan) köyünde bulunan kilise, 1008 yılında Bağratlı Gürcülerce yapılmıştır. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun ele geçirdiği kilise bu dönemde 1549’da camiye çevrilmiştir. Dağyolu köyünün yemyeşil doğası içerisindeki kilise; manastır, kilise ve şapelden meydana gelmektedir. Bölgenin tarihi zenginliği bakımından oldukça önemli olan kilise, 1983’e kadar cami işlevi görmüştür.

Barhal Kilisesi

Barhal Kilisesi ise 10’uncu yüzyılda II. Bağral döneminde inşa edilen önemli bir yapıdır. İlçe merkezine 12 kilometre mesafede yer alan Altıparmak köyü yakınlarında bulunan Barhal Kilisesi; üç nefli, bazilika planlı bir şekilde yapılmıştır. İnşa ediliş döneminde manastır olarak yapılıp kullanılan yapıdan bugüne yalnızca kilise kısmı kalmıştır. Bu kilise de 16’ncı yüzyılda camiye çevrilmiştir. Günümüzde halen cami olarak kullanılan yapıyı görmenizi öneririz.

Tekkale Kilisesi (Dört Kilise)

Kompleks bir yapı olarak inşa edilen Dört Kilise, Yusufeli kent merkezine 14 kilometre mesafedeki Tekkale köyü yakınlarındadır. Tekkale Kilisesi de denilen yapı, köye yedi kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kilise, Gürcistan Hükümdarı David Magostar tarafından yaptırılmıştır. İnşa edildiği zaman bölgenin en büyük eğitim kurumu olan bu kompleks yapıdan bugüne manastır ulaşmıştır.

Yaylalar Köyü

Yusufeli’nin en güzel köylerinden olan Yaylalar, ilçe merkezine 50 kilometre mesafede yer almaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Yaylalar köyünde yeşilin her tonunu görmek mümkündür. Temiz havası ve muhteşem doğası ile trekkinge oldukça elverişli olan köyde, çadır veya karavan kamp yapmak da mümkündür. Konaklama tesisinin de yer aldığı köyde doğa içinde nefis bir tatil yapılabilmektedir.

Ciro Şelalesi

Bölgenin doğal güzelliklerinden bir diğeri olan Ciro Şelalesi, Yusufeli ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer almaktadır. Özgüven köyü sınırlarında bulunan Ciro Şelalesi’nin çevresi trekking için oldukça elverişlidir. Şelalenin suları, basamaklar şeklinde bulunan kayaların üzerinde, yaklaşık 170 metre yüksekten düşmektedir. Türkiye’nin en uzun şelalesi özelliğini taşıyan Ciro Şelalesi, harika bir güzelliğe sahiptir.

Altıparmak Dağları

Dağcılığa ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken Altıparmak Dağları, ilginç bir doğa olayına sahne olmaktadır. Bu dağların üçüncü tepesine sahilden gelen bulutlar, şaşırtıcı bir tabiat olayını meydana getirmektedir. Bu tepeye çarpan bulutlar, çarpmanın etkisiyle yağmura dönüşmekte, ancak hava çok soğuk olduğu için yağmur taneleri buz tanelerine dönüşerek zirveye dökülmektedir. Dorukları aynı yükseklikte olmasına rağmen bu ilginç olay sadece üçüncü tepede meydana gelmektedir. Hem dağın güzelliklerini hem de bu ilginç doğa olayını görmenizi mutlaka öneririz.

Çoruh Nehri

Rafting için dünyanın ikinci en uygun nehri olan Çoruh Nehri, Yusufeli ilçesinin ortasında geçer. Yaklaşık 130 kilometre uzunluğundaki rafting parkuruyla bilinen Çoruh Nehri, muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Buradaki rafting parkuru, İspir ve Yusufeli sınırlarında yer alan Çamlıkaya köyünde başlamakta ve Artvin’e kadar devam etmektedir. Büyük kısmı Yusufeli sınırlarında bulunan parkurda her sene Türkiye şampiyonası düzenlenmektedir. Öte yandan burada 4. Dünya Akarsu Kros Şampiyonası da yapılmıştır.

Ersis Kalesi

Yusufeli ilçe merkezinin sekiz kilometre yakınında yer alan Kılıçkaya (Ersis) köyünde bulunan Ersis Kalesi görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Kalenin hangi dönemde kimler tarafından yapıldığı belirlenememiştir.

Esendal Camii

Yusufeli’nin Esendal köyünde yer alan Esendal Camii, 1818 yılında Kiskin beylerinden olan Muhammed Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Muhammed Usta'ya yaptırılan caminin ahşap süslemeleri, mihrabı ve taş işçiliği görenlerin hayranlığını uyandırmaktadır.

Erkinis Kalesi

Yusufeli ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Demirkent (Erkinis) köyündeki bu kalenin kimler tarafından ne zaman yapıldığı da belirlenememiştir. Kale günümüzde harap bir haldedir.

Nihah (Yokuşlu) Kalesi

Şu anda yıkık durumda olan Nihah Kalesi’nin de yapım tarihi saptanamamıştır. Yusufeli ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Yokuşlu köyünde yer almaktadır.

Oşnak Kalesi

Yusufeli’nin, yapım tarihi ve kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen bir diğer kalesi ise ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alan Oşnak Kalesi’dir. Köprügören köyü sınırlarında yer alan bu kale de yıkık haldedir.

İşhan, Öğdem ve Aşbişen kaleleri

Yusufeli ilçe merkezinin yaklaşık 10 kilometre uzağında olan İşhan Kalesi, Dağ Yolu (İşhan) köyü yanındaki kayalıkların üzerine inşa edilmiştir. Kalenin şu anki hali haraptır. Ayrıca ne zaman inşa edildiği belirlenemeyen Öğdem Kalesi ise Yusufeli ilçe merkezine 10 kilometre mesafededir. Bu kale de yıkık haldedir. Bunların yanı sıra ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı saptanamayan ve bugün harap durumda olan Aşbişen Kalesi de Yusufeli’ne 7 kilometre uzaklıkta bulunan Kınalıçam köyünde yer almaktadır.

Yusufeli’nde nerede ne yenir?

Ağırlıklı olarak Artvin, ancak aynı zamanda Erzurum mutfağının da özelliklerini taşıyan Yusufeli, kendine has lezzetlere de sahiptir. Yöreye özgü lezzetlerin başında; kaysefe, hasuta, peynir kuymağı, kavut aşı, perverde, hinkal ve mırkıl gibi lezzetler gelmektedir. Kurutulmuş kayısı ve ceviz içinden yapılan kaysefe, yörenin en beğenilen lezzetleri arasındadır. Bunların yanı sıra sütlü çorba, erişteli pilav, etli dolma, çandil, boran, dügmeç ve koptin gibi tatların da yöresel anlamda yaygın olduğu Yusufeli’nde, diğer yemekler ise katmer, erişte, bişi, lokma, pancar yemeği ve keşkek gibi lezzetlerdir.Yusufeli’nde bulunan lokanta ve restoranlarda bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi Türk mutfağının klasik yemeklerini de bulabilirsiniz. Cağ kebabının Erzurum’un yanı sıra Yusufeli’nde de oldukça lezzetli yapıldığı restoranlardan biri olan Hacıoglu Cağ Kebap, ilçede en çok tercih edilen mekanlar arasındadır. Cağ kebabın yanı sıra İspir fasulyesinin de ünlü olduğu bu restoranda, Çoruh Nehri’nin serinliğinde nefis lezzetler tadılabilmektedir.
Yusufeli Gece Hayatı

Yusufeli Gece Hayatı


Yusufeli’nde gece hayatı

Gece hayatının sakin olduğu Artvin’in Yusufeli ilçesinde, dışarı çıkmak isteyen yöre halkı daha çok akşam saatlerini çay bahçeleri ve kafelerde geçirmeyi tercih etmektedir. Ancak ilçede bulunan az sayıdaki meyhane ve restoranda da keyifli vakit geçirmeyi seçenler mevcuttur. Daha çok turistlerin tercih ettiği bar, pub ve meyhane tarzındaki mekanlar, bölgedeki otellerin içinde yer almaktadır.
Yusufeli’nde bulunan mekanlardan Kardelen Meyhanesi, geç saatlere kadar müzik eşliğinde içeceklerinizi yudumlayıp eğlenceli zaman geçirebileceğiniz bir mekandır. Çoruh Nehri’nin yanında yer alan bu mekanda, içkiler ağırlıklı olarak sac tavaya eşlik etmektedir. Bunun yanı sıra ilçede bulunan Dallas Tepe Restoran da gece eğlenceleri için tercih edilen bir diğer mekandır.