TatilCity.NETTatilCity.NET

Zonguldak Gezi Rehberi

Zonguldak Gezi Rehberi

Zonguldak Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Zonguldak, Karadeniz’e kuzeyden ve batıdan kıyısı olan; Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu illerine komşu bir şehirdir. Yüzölçümü 3 bin 310 kilometrekare olan ilin toplam nüfusu 600 bine yakındır. İlde bulunan liman, Türkiye ile Karadeniz ülkeleri arasındaki deniz ticaretinde önemli bir değer yaratır. Yanı sıra çok sayıda maden ocağıyla Zonguldak, Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerine sahiptir. İnsan yerleşimi Milattan Önce 2500’lü yıllara dayanan il, tarih boyunca Anadolu’da yaşayan neredeyse tüm topululuklara ev sahipliği yapmıştır. Karadeniz iklim özelliklerini gösteren Zonguldak, deniz turizminde fazla etkin olmamakla birlikte ormanlık yapısı, mağaraları, yaylaları ve sularıyla çok sayıda doğal güzellik barındırır.

Doğaseverlerin gözdesi Zonguldak…

Zengin bir bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği barındıran Zonguldak, doğaseverlerin ilgisini çeken illerin başında gelir. İl sınırları içinde eğreltiotlarından dokuz familya ve 16 tür, yarı açık tohumlu bitkilerden üç familya ve dokuz tür, tohumlu bitkilerden 87 familya ve 521 tür bitki bulunur. Zonguldak’ta saptanan 17 endemik tür mevcuttur. Endemik bitki bakımından geniş bir potansiyele sahip olan ilde, bunların bir kısmı bölgenin antik isimleriyle bir kısmı da mitolojik isimleriyle anılır. Zonguldak’ta bulunan türlerin yüzde 3’lük kısmı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu için koruma altına alınmıştır.
İlde geniş bir dağılımı olan amfibia türlerine rastlanır. Türkiye genelinde bulunan 22 amfibia türünden yedisi Zonguldak’ta gözlenmiştir. Bu türlerin ikisi kuyruklu amfibiler olan semenderler, beş tanesi de kuyruksuz amfibilerden olan kurbağa türlerinden meydana gelir. Zonguldak’ta dokuz tür yılan, iki tür kaplumbağa ve sekiz tür kertenkele yaşar. Kuş türleri bakımında oldukça zengin olan ilde 245 kuş türünün yayılış gösterdiği saptanmıştır. Memeli hayvanların da yoğun olarak görüldüğü Zonguldak’ta ayı, karaca, kızıl geyik, kurt, çakal, yaban kedisi, tilki, domuz, karaca ve sincabın yanı sıra Türkiye genelinde rastlanan çok sayıda tür de mevcuttur. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalarda, su samurunun Türkiye’de sadece Zonguldak’ta yaşadığı tespit edilmiştir.

Zonguldak’ın ilçelerinde sakin bir hayat yaşanır…

Karadeniz Ereğli

Yüzölçümü 782 kilometrekare olan Karadeniz Ereğli ilçesinin çevresinde yedi adet tepe bulunur. Bunlar, ilçenin kuzeybatısındaki Maltepe ve Keştepe, kuzeyindeki Kaletepe, kuzeydoğusundaki Örencik ve Hacıhasan Tepesi, doğusundaki Göztepe ve Elmatepe’dir. Bu tepeler denize dik yamaçlarla iner ve aralarından Handeresi, Kemer, Kabasakal ve Tabakhane dereleri akar. Şehrin en yüksek tepesi olan Kaletepe, 150 metredir ve eski Ereğli buranın eteklerinde kurulmuştur. Katip Çelebi, Cihannüma eserinde Karadeniz Ereğli’den liman kent anlamına gelen Bender-Ereğli olarak söz etmiştir. Gelişmiş sanayisine rağmen doğal güzelliklerini de korumaya devam eden ilçe, Pontus Heraklesi harabeleri üzerine kurulmuştur. Doğal dalgakıranları olan Alaca ve Bababurnu sayesinde rüzgarlara kapalı olan şehir, sahip olduğu limanıyla da ekonomide önemli bir yere sahiptir. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları burada bulunur.

Devrek

Batı Karadeniz Bölgesi’nin iç kısmında bulunan Devrek ilçesi, il merkezine 60 kilometre mesafede bulunur ve rakımı 100 metre civarındadır. Başlıca akarsuyu olan Devrek Çayı, Abant dağlarından doğar ve çeşitli çaylarla birleştikten sonra Filyos Çayı ismiyle Karadeniz’e akar. İğne yapraklı çam, yayvan yapraklı meşe türlerini de barındıran Türkiye’nin en zengin ormanları bu ilçede bulunur. Ilıman deniz ikliminin görüldüğü Devrek’te dört mevsim de yağışlı geçer. Ankara-Zonguldak-Bartın yolu üzerindeki ilçe, sadece karayoluna sahiptir. Karadeniz Ereğli ilçesine de karayolu ile bağlıdır. Bastonculuğu ile ünlü ilçede, olağanüstü güzellikteki ağaç bastonlar ustaların elinde şekillenir. Devrek bastonu Türkiye genelinde en çok hediye edilen armağanlar arasında yer alır.

Çaycuma

Filyos Vadisi’nin yamaçları arasında kurulan Çaycuma ilçesi 20 metre rakıma sahiptir. Toplam uzunluğu 228 kilometre olan Filyos Çayı’nın 35 kilometrelik bölümü bu ilçenin sınırları içinde bulunur. Karadeniz ikliminin egemen olduğu ilçede, yaz ayları pek sıcak yaşanmaz, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır. Karayolu ile Zonguldak il merkezine ve çevresindeki ilçelere bağlanan ilçe, aynı zamanda Zonguldak-Ankara demiryolu üzerinde üç adet istasyon ve altı adet durağa sahiptir. Milattan Önce 2 binli yıllardan beri Pers, Makedonya, Pontus ve Roma hakimiyetinde kalan Çaycuma, Milattan Sonra ise Bizans ve Türk egemenliğine girmiştir.

Alaplı

Zonguldak’ın dağlık ilçelerinden biri olan Alaplı, denize yaklaştıkça alçalmaya başlar. İlçedeki en yüksek nokta olan Bacaklıyayla’nın deniz seviyesinden yüksekliği bin 637 metredir. İlçeye can veren başlıca nehir Alaplı Irmağı’dır. Karadeniz ikliminin görüldüğü ve bolca yağış alan Alaplı’da yaz ayları serin, kış ayları ise ılık yaşanır. Karayolu dışında ulaşıma sahip olmayan ilçenin Ereğli’nin Gülüç beldesinden başlayan güzergahı ilkin Alaplı, ardından Akçakoca sınırına kadar deniz kenarından devam eder. Deniz ve yayla turizmi bakımından son derece uygun bir ortama sahip olan Alaplı, denize dik inen yamaçlara ve derin vadilerdeki yeşilliklere sahiptir. Ayrıca çok sayıdaki koyuyla müthiş bir deniz manzarası sunar.

Gökçebey

Batı Karadeniz Bölgesi’nin iç kısmında bulunan Gökçebey ilçesi, doğuda Bartın ili ve Karabük’ün Yenice ilçesi, batıda Zonguldak il merkezi ve Çaycuma ilçesi, güneyde Devrek ve Yenice ilçeleri, kuzeyde Çaycuma ilçeleri ile komşudur. Ankara-Zonguldak asındaki karayolu ve demiryolu üzerindeki ilçe, aynı zamanda Saltukova Havalimanı’na da 27 kilometre mesafede yer alır. Yüzeyinin yüzde 60’ı ormanlarla kaplı olan Gökçebey ilçesinin deniz seviyesinden yüksekliği 50 metredir. Ancak ilçeyi çevreleyen sekiz tepe vardır ve bunların yüksekliği 906 ile bin 179 metre arasında değişmektedir. Karabük’ten gelen Soğanlı Çayı ile birleşen Filyos çayı Filyos beldesinden denize dökülür. Karadeniz iklimi görülen ilçede yaz ayları ve kış ayları ılık yaşanır.

Kozlu

Kömür yatakları ile bilinen Kozlu ilçesinin merkezi deniz seviyesindedir, ancak mahalleleri dağlık bölgelerde yer alır. İlçenin kuzeyinde Karadeniz, batısında Ereğli ve doğusunda Zonguldak il merkezi bulunur. Doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve tertemiz havasıyla ile bir tatil kasabası görüntüsü veren Kozlu, sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.

Kilimli

Büyük bir limana sahip olan Kilimli ilçesinde, balıkçılık önemli bir geçim kaynağı olarak gelişmiştir. Karadeniz’e üç paralel sıra şeklinde uzanan dağların kıyı şeridinde yer alan ilçenin güneydoğusunda Hasan tepe, doğusunda Top tepesi, kuzeyinde Karadeniz, batısında Hisar tepesi, güneyinde ise Maden ocakları yer alır. Ovalık bölgeye sahip olmayan ilçenin rakımı 5 metredir.

Zonguldak’a karayolu ile gidebilirsiniz…

Batı Karadeniz Bölgesi’nde ulaşım genelde karayolu ile sağlanırken, Zonguldak aynı zamanda demir, deniz ve hava yolu imkanlarına da sahiptir. Ancak karayolu dışındaki seçenekler, yeterli rağbet görmediği için yolcu taşımacılığında kullanılmamaktadır. Karayoluyla İstanbul’a 330 kilometre uzaklıkta olan kent, İzmir’e 664, Ankara’ya ise 275 kilometre mesafede bulunur. Bölgede otoyol mevcut değildir, ancak Zonguldak Ankara-İstanbul otoyoluna 111 kilometre uzaklıkta bulunur. Büyükşehirlerden Zonguldak’a şehirlerarası otobüslerle ulaşmak ise her gün mümkündür. Otobüs garı kent merkezine 1 kilometre mesafede yer alır.
Demiryolu ağı bulunan ilde, yolcu taşımacılığı için sınırlı seferler mevcuttur ve bu seferler mevsime göre değişiklik gösterir. Denizyolu taşımacılığı bakımından da potansiyeli bulunan ilde, yolcu taşımacılığı çok düşük düzeydedir. Zonguldak il sınırları içinde bulunan dört liman, büyük oranda ticari amaçla kullanılmaktadır. Çaycuma ilçesindeki Zonguldak Havaalanı ise bölgedeki tek havalimanıdır. Yeterli yolcu sayısına ulaşılmadığı için havalimanı iç hatlara kapatılmıştır, ancak belli dönemlerde Almanya uçuşları düzenlenmektedir.
Zonguldak Gezi Rehberi

Zonguldak Gezi Rehberi


Doğa sporlarının vazgeçilmez adresi; Zonguldak

Zonguldak, doğa sporları için elverişli imkanlar sunar. İlin 80 kilometreye yakın bir sahil bandı mevcut olup, kumsalları ve plajlarının yanı sıra sualtı dalışı için de oldukça uygun yerleri vardır. Zonguldak Karadeniz Ereğli arasındaki pek çok yerde sualtı dalışı yapılabilmektedir.
Yaylalara meraklı olanlar için endemik zenginliği, çok çeşitli ağaç türü ve olağanüstü atmosferiyle Bölüklü Yayla, fotoğrafçıların ilgisini çeker. Ayrıca ilin en yüksek noktası olan Bacaklı Yayla da müthiş bir manzara sunar. Şehir merkezine oldukça yakın olan Bostandüzü ve Göldağı ise doğayla baş başa kalmak isteyenler için vazgeçilmez noktalardır.

Trekking

Zonguldak, Türkiye’nin önde gelen mağara sistemlerinden birine sahiptir. İldeki onlarca mağarada yeraltının büyülü atmosferini yaşamak mümkündür. Bu mağaralar; sarkıtlar, dikitler, travertenler ve yeraltı sularıyla büyüleyicidir.
Gökgöl ve Cehennemağzı mağaraları en çok ilgi çeken yerler arasındadır. Bunların yanı sıra Kızılelma, Cumayanı, İnağzı, Sofular, Erçek, Ilıksu gibi çok sayıda mağara, doğaseverler tarafından ziyaret edilmektedir. Öte yandan Harmankaya, trekking için harika bir parkurdur. Ayrıca Çaycuma ilçesinedeki Filyos Çayı Vadisi’nde başlayan uzun bir dağ bisikleti parkuru vardır.

Rafting, olta balıkçılığı ve su üstü sporlar

Devrek Çayı ile birleşip Karadeniz’e dökülen Dirgine Çayı, son zamanlarda raftingcilerin büyük ilgisiyle karşılanıyor. Daha çok Mart ve Haziran aylarında debisi yükselen Dirgine Çayı, bol kıvrımlı parkurları ile raftingcilere olağanüstü heyecanlar yaşatıyor.
Öte yandan olta balıkçılığı için Filyos Irmağı ve Alaplı Kocaman Çayı gibi ırmaklar uygun ortamlar sunmaktadır. Su üstü sporlar için uygun yerler ise Türkali, Göbü, Kilimli-Hasırarkası, Ilıksu, Filyos, Çavuşağzı, Kozlu–Kasaptarla ve Karadeniz Ereğli en çok tercih edilen yerlerdir.
Zonguldak - Kültür, Tarih, Yemek

Zonguldak - Kültür, Tarih, Yemek


Firigler’den günümüze Zonguldak’ın tarihçesi…

Zonguldak’ın tarihi Firigler dönemine dayanır. Milattan Önce 1200’lü yıllarda çoğunluğu Frig gruplarından oluşan Ege göç kavimleri, Trakya üzerinden İç Anadolu’ya yayılmıştır. Bu kavimlerin bazıları Zonguldak bölgesine yerleşerek yöredeki ilk halk olmuşlardır. Ardından Kimmer beyleri Anadolu’ya girerek, Frigya’ya seferler düzenlemiş ve Milattan Önce 676 yılında Frig Krallığı’nı ortadan kaldırmıştır. Lidyalılar ve Asurlular karşısında zayıf düşen Kimmerler sonraları bölgeyi terk etmişlerdir. Bunun üzerine kuzey yönünde yayılan Lidya devleti, Milattan Önce 6’ncı yüzyılda bölgede egemenlik kurmuştur. Ancak daha sonra Persler, Lidya egemenliğine son vermiştir. Makedonya Kralı İskender, Milattan Önce 334 yılında Pers ordusunu yenmiş, böylece Perslerin dönemi de kapanmıştır.
Daha sonra Bitinya Krallığı’na geçen Zonguldak ve bölgesinde, Osmanlı dönemine kadar Romalılar, Bizans ve Anadolu Selçuklu dönemi yaşanmıştır. I. Murat’ın, buranın topraklarını Osmanlı’ya katmak istemesine halkın karşı çıkması üzerine Osmanlılar 1380’de Cenevizliler anlaşarak, Karadeniz Ereğli’yi satın almışlardır. Yıldırım Beyazıt ise 1392 yılında Zonguldak yöresini Osmanlı topraklarına katmıştır, ancak 1402 Ankara Savaşı’nda Timur’a yenilince alınan topraklar tekrar Candaroğulları Beyliği’ne geçmiştir. Celebi Mehmet, Zonguldak’ın güneyini 1417 yılında Osmanlılara katmış, fakat iskeleler ve kıyılardaki ticari hayat Cenevizlilerin elinde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet, 1460’da Amasra’yı almış ve Candaroğulları Beyliği’ne son vermiştir.
Zonguldak, 14 Mayıs 1920’de müstakil mutasarrıflık olarak Bartın, Hamidiye (Devrek) ve Ereğli kazalarından meydana gelmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan illerin ilki olan Zonguldak’a, 1927 yılında Safranbolu ilçesi de bağlanmıştır. Devamındaki yıllarda bazı kasabalar da ilçe statüsüne geçirilerek Zonguldak’a bağlanmıştır. Devrek’in bir nahiyesi olan Çaycuma, 1944’te ilçe haline getirilmiştir. Uzun bir süre Safranbolu’nun bucağı olan Ulus da aynı yıl Zonguldak’a yedinci ilçesi olarak bağlanmıştır. Ardından da 1953 yılında Karabük ve Eflani, 1957 yılında Kurucaşile ilçe yapılmıştır. 1987 yılının temmuz ayında Alaplı, Amasra ve Yenice kasabaları ile 1990 yılı mayısında Gökçebey kasabası ilçe yapılarak Zonguldak’ın 13 ilçesi arasında yer almıştır. Ancak daha sonra 1991 yılında Bartın ve 1995 yılında da Karabük il haline getirilerek Zonguldak’ın ilçe sayısı bugünkü durumuna gelmiştir.

Zonguldak; mağaraları, kaleleri ve konaklarıyla büyülüyor

İstanbul başta olmak üzere batı illerinde yaşayanların temiz bir hava almak için tercih ettiği yakın yerlerden birisi Zonguldak olagelmiştir. Doğaseverlerin yeşilin her tonunu hayranlıkla izleyebileceği, tarihi ve turistik yerlerini gezebileceği Zonguldak’ta yeşilliklerin yanı sıra önemli kaleler, konaklar, mağaralar, kaplıcalar, tarihi evler ve göller vardır. Bunlardan bazılarını sizin için derledik.

Gezilmesi gereken beş mağara

Bir mağaralar cenneti olan Zonguldak’ta en çok ziyaret edilenler Gökgöl, Cehennemağzı, Sofular, Cumayanı ve Çayır Köyü mağaralarıdır. Astım hastalığına iyi geldiği belirtilen Gökgöl Mağarası, damla taşları, dikit sütunları ve sarkıtlarıyla ayın zamanda estetik bir görünüm sunmaktadır. Ereğli'deki Cehennemağzı Mağarası ise içindeki sularla ve taş yapıtları ile ünlüdür. Oluşumu çok eski zamanlara dayanan Sofular Mağarası’nda salon adı verilen şaşaalı bir oda bulunmaktadır. Bu mağara da sarkıtları ile ilgi çekmektedir. 10 kilometre uzunluğuna sahip olan ve üç adet girişe sahip olan Cumayanı Mağarası ise en ilginç mağaralar arasında yer almaktadır. Mağaranın en ilgi çekici yanlarından birisi odalar arasında bot ile gezme imkanının olmasıdır. Çaycuma'da bulunan Çayır Köyü Su Mağarası da oldukça ilgi çekmektedir. Sarkıtları ve dikitleriyle oldukça karakteristik özelliklere sahip olan mağara, dünya çapında dikkat çekmektedir. Bin 300 metre uzunluğundaki mağarada bulunan nehirde botla gezebilirsiniz. Mağarada yetiştirilen nefis alabalıklar da ziyaretçilerinin büyük ilgisini çekmektedir.

Filyos Kalesi

Ortaçağ zamanında yapıldığı tahmin edilen Filyos Kalesi, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindedir. Görkemli bir duruşu olan bu kale, iri taşlarla inşa edilmiş ve muazzam bir manzara sunmaktadır. Ağırlıkla yaz aylarında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken kaleyi Zonguldak’a yolu düşen herkesin gezmesini öneririz.

Halil Paşa Konağı

Abdülhamit döneminde 19’uncu yüzyılın sonunda, sancak beyi Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılan Halil Paşa Konağı, bir okul olarak kullanıldıktan sonra bir süre boş kalmış, daha sonra ise müzeye dönüştürülmüştür. Halil Paşa Konağı’nda Grek, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı zamanından çok sayıda tarihi eser ve arkeolojik kalıntıları mevcuttur. Konağın mimarisi de turistler tarafından ilgiyle karşılanmaktadır.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Doğayla buluşmak isteyenlerin yeşilin her tonunu görebileceği Çitdere Tabiat Koruma Alanı, ziyaretçilerine muhteşem duygular yaşatıyor. Alanda bulunan geyik, vaşak, karaca gibi çok sayıda hayvan ve bitkiler de görülmeye değer. Ayrıca İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in emriyle dikilen ve Fetih Çınarları adı verilen sekiz adet çınar da görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Filyos/Tieion Antik Kenti ve Ereğli Kalesi

Filyos Nehri üzerine kurulmuş olan Filyos/Tieion Antik Kenti yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip. Aynı zamanda kentin Miletoslular tarafından kurulan bir Helen kolonisi olduğuna dair kanıtlar da vardır. Öte yandan Ereğli Kalesi de Bizans döneminden kalma tarihi bir yapı ve mutlaka görülmesi gerekiyor. Kale, kentin manzarasını izlemek için harika bir konuma da sahip.

Fener Mahallesi

Kent merkezinde yaklaşık 100 yıl önce, bölgede yaşayan Fransızlar tarafından kurulan Fener Mahallesi, kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Mahallede yer alan Deniz Kulübü, Mimar ve Mühendisler Lokali, Kilise Restoran, Tabipler Lokali ve Maden Mühendisleri Derneği Lokali turistlerin akşam yemeği yediği dikkat çeken mekanlardır.

Uzun Mehmet Anıtı  

Bu anıt, Zonguldak-Kozlu karayolu üzerinde bulunur ve bölgede taşkömürünü bulan Uzunmehmet adına inşa edilmiştir. Anıtın bulunduğu bölgede bir hayvanat bahçesi ve piknik yerleri de mevcuttur. Öte yandan Karadeniz Ereğli Müzesi ve Kozlu Ilıksu Kaplıcası da Zonguldak’ı ziyaret eden turistlerin ilgi gösterdiği yerler arasında bulunmaktadır.

Zengin Zonguldak mutfağından sizin için seçtiklerimiz…

Zonguldak, geniş mutfak kültürüyle Türkiye’nin ilgi çekici illeri arasında yer almaktadır. İlin coğrafi özellikleri bakımından engebeli bir yapıya sahip oluşu mutfak kültürünü de etkilemiştir. Çünkü ekili tarımsal alanlardaki ürün çeşidi çok sayıdadır. Bunların başlıcalarını buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, bakla, fasulye oluşturur. Sebze ve meyveciliğin de geliştiği ilde, daha çok karalahana, ıspanak, pırasa, armut, fındık, elma, ceviz, erik, kestane, dut, kızılcık ve kiraz gibi meyveler yetiştirilmektedir. Bu ürünler, Zonguldak’ın yemek kültürünü zenginleştirmiştir. Bölge mutfağındaki lezzetlere bir göz atalım.

Uğmaç Çorbası

Unun, iki bardak su ile ovulmasının ardından tel tel dökülmesi sağlandıktan sonra bir bardak su, bir miktar tuz eklenerek kaynatılmasıyla elde edilir. Kaynayan suya un atılarak karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Süt ilave edildikten sonra tuzu kontrol edilir ve sıcak servis edilir.

Cevizli Dolma

Rendelenen soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra salça eklenir. Yarım bardak kadar su eklenir ve kaynatıldıktan sonra oluşan harç bulgurun üzerine dökülür ve kabartılır. İçine dökülen ceviz, tuz, baharat ve maydanoz ile karıştırıldıktan sonra yenmeye hazır hale gelir.

Malay

Kaynayan su tenceresine mısır unu yavaşça eklenir ve sürekli olarak karıştırılır. Oluşan katı bulamaç, yayvan kaplara küçük parçalar halinde konulur. Toz şeker, dövülmüş ceviz, kızdırılmış tereyağı veya pekmez üzerine dökülür. Ayrıca tatlı malay, kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağıyla küçük parçalar şeklinde doğranmış kavrulmuş kaz ciğeri ve kaz yağı konulur.

Pırasalı Mancar

Barbunyadan iki su bardağı kadarı tencereye konulur ve sıcak suyla haşlanmaya bırakılır. Yeşil yaprakları ile birlikte doğranan pırasalar, ayıklandıktan sonra yıkanır ve süzülür. Geniş bir tencereye az miktarda sıvıyağ konulur ve dört yemek kaşığı domates püresi ya da bir yemek kaşığı domates salçası eklenir, kokusu çıkana kadar pişirilir. Salçanın üzerine eklenen pırasaların ardından iki çay kaşığı kadar tuz ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır. Ortalama beş dakika kendi halinde yumuşamaya bırakıldıktan sonra haşlanan barbunyanın suyu süzülür ve bir çay bardağı bulgurla birlikte pırasaya elave edilir. Üzerini aşmayacak miktarda su eklendikten sonra bir süre daha pişirilir ve servise hazır hale gelir.

Cizleme

Un geniş bir kapta elendikten sonra üzerine tuz, maya ve şeker eklenir. Beş dakika kadar yoğrulur ve ılık ortamda bir saat mayalanmaya bırakılır. Sac ısıtılarak, hamurdan yarımşar kepçe alarak sacın orta kısmına konur ve kalınlığı yarım santim olacak biçimde kepçenin arkası ile açılır. Tek taraftan pişirilen cizlemelerin üzerine yağ sürüldükten sonra afiyetle yenir.

Höttürme

Beş su bardak su ve tuz, bir tencereye konularak kaynamaya bırakılır. Diğer yanda hamur için derin bir kaba; un, yumurta, tuz ve bir miktar da su konulup karıştırılır. Hamurun boza kıvamında, suluca ve akıcı bir hale gelmesi önemlidir. Tahta bir kepçeyle karıştırılan hamur kıvamlı hale getirilir. Daha sonra da hazırlanan bu hamurdan bir tatlı kaşığı ya da yemek kaşığının ucu ile alınıp, kaynayan suyun içine atılır. Hamur bitene kadar bu işlem sürdürülür. Ardından hamurlar pişmeye bırakılır ve mantı kıvamında, 10 dakika kadar pişirilir. Bu mantı bir kevgirde süzüldükten sonra tavada tereyağını eritilir ve ortaya çıkan höttürmeler bir servis tabağına alınır. En son olarak üzerine eritilmiş tereyağını eklenir ve bol miktarda dövülmüş fındık konulur.

Gartlaç

Kavrulan mısırın su ve tuz ile yoğrulmasının ardından en çok katı ne de çok cıvık bir hamur elde edilir. Ardından bu hamur yağlanmış olan kızgın saca konulur ve sacın üzerine altüst şeklinde aktarılıp kızartılmaktadır. Elde edilen kızartma, yufka ıslaması gibi tabağa parçalandıktan sonra üstüne kaynamış et ile suyu ilave edilir.

Yumurtalı Zılbıt

Kökleri ve katı kısımları bıçakla kesilip, iki santim kalınlığında doğranan zılbıtların üzerini örtecek kadar su eklenir ve tencerede pişmeye bırakılır. Haşlanan zılbıtlar, bir süre ılımaya bırakılır ve ardından avuçların içine alınarak ve sıkılarak başka bir kaba konur. Yemeklik şekilde doğranan soğanlar, bir tencerede yağ birlikte kavrulur. Adından kıyması ilave edilir ve bir müddet daha kavrulduktan sonra öteki kabın içinde sıkılmış zılbıtlar, soğan ve kıyma tenceresine konur. Birkaç dakika daha kavrulmasının ardından içine yumurta kırılır ve karıştırılır, ayrıca yeterli miktarda tuz ve karabiber ilave edilir. Yumurtalar piştikten sonra servis edilir.

Zonguldak, yaz aylarında festival demektir

Zonguldak’ta her yıl düzenli olarak yapılan festivaller, kentteki yüzbinlerce kişiyi bir araya getirir. Kimi tarihi niteliklere sahip, kimi kültür festivali olan bu etkinlikler, ildeki sosyal yaşama can veren önemli etkinliklerdir. Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve Uzun Mehmet’i Anma Programı her yıl Haziran ayında Zonguldak Belediyesi tarafından düzenlenir. Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür Ve Sanat Festivali de ildeki ilgi çekici festivallerden biridir ve yine haziran ayında belediye tarafından organize edilir.
Zonguldak’ta düzenlenen diğer festivaller şöyle: Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali, Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali, Kabotaj Bayramı Kilimli Kültür, Sanat ve Spor Festivali, Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali, Uluslararası Alaplı Fındık Kültür Turizm ve Spor Festivali, Uluslararası Gençlik Değişim Programı, Büyük Atatürk’ün Zonguldak’ı Teşriflerini Anma Günü Programı, Dünya Madenciler Günü ve Hamsi Festivali.
Zonguldak Gece Hayatı

Zonguldak Gece Hayatı


Barları ve gazinolarıyla eğlendiren kent…

Zonguldak’ta gece hayatı genelde bar ve gazinolarda yaşanır. Kentte az sayıda disko ve farklı türde eğlence mekanı da vardır. Şehir merkezindeki İncivez mahallesinde Barlar Sokağı bulunur ve burada çok sayıda bar ve eğlence mekanı yer alır. Yanı sıra Kozlu ilçesinde, sahil bölgelerinde çok sayıda eğlence yeri vardır. Zonguldak’ın en ilgi çeken eğlence mekanlarına bir göz atalım.

Okyanus  &Takoz Kafe Bar

Şehir merkezinde yer alan bu mekan, ildeki en nezih eğlence yerlerinden birisi olarak bilinir. Yiyecek ve içecek yönüyle oldukça zengin olan bu mekanda eğlenceye güzel müzikler eşlik eder.

Zonguldak Sea Clup & Cafe

Kent merkezde yer alan bu mekan da tercih edilen yerler arasında öne çıkmaktadır. Eğlenceli olan ve hoş vakit geçirilen bu mekanı tercih edenlerin sayısı da hayli fazladır.

Dedeman Roof Bar

Bu mekan da şehir merkezindedir ve canlı müzik ile misafirlerine güzel vakit geçirir. Çeşitli içeceklerin bulunduğu bu mekanda piyano eşliğinde yapılan canlı müzik güzel saatler yaşamanızı sağlar. Mekanın denize bakan odaları harika manzaralar sunar.

Sonuçları sırala:

Büyük Anadolu Hotel Ereğli
Zonguldak Türkiye

0 görüşler

Büyük Anadolu Ereğli Hotel doğa, kültür ile beraber kongre turizmine de hizmet verir. Batı Karadeniz'in en büyük kongre otellerinden birisidir.

ortalama fiyatı200TL SEÇİN

Dedeman Zonguldak Zonguldak Türkiye

0 görüşler

Dedeman Zonguldak; Şehir  merkez’de bulunan Otel Zonguldak şehir merkezine sadece  1 km mesafededir.365 gün açık olan tesis oda kahvaltı konseptinde

ortalama fiyatı200TL SEÇİN

Hotel Grand Ereğli
Zonguldak Türkiye

0 görüşler

Grand Ereğli Hotel 2008 yılında hizmete açılmıştır. Karadeniz Ereğlisi içinde en çok tercih edilen 3 yıldızlı oteldir.

ortalama fiyatı200TL SEÇİN