Çin’de ortaya çıkarak dünyada binlerce insanın ölümüne neden olan yeni covid-19 salgını sonrasında turizm sektöründe köklü değişimler yaşanacak.

Sektör yetkilileri Türk turizminin tartıştığı konulardan biri olan açık büfe uygulamasının salgından sonra uygulanmayacağı görüşünde…

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) Başkanı Bulut Bağcı, insanların, küresel salgın gibi durumlarda travma yaşadığını, salgınların etkisinden uzun süre çıkamadığını söyledi.

Coronavirüs salgını nedeniyle travmaların ve salgınların insanların alışkanlarını kökten edğiştericeği sözkonusu… İnsanların önümüzdeki yıllarda seyahat başta olmak üzere bir çok konuda değişim yaşayacak.

Salgından en çok etkilenen turizm sektörünün yıllık ekonomik büyüklüğü ise 1,7 trilyon dolar ve sektörün bu yılki kaybı ise 1 trilyon dolar olarak açıklandı.

Salgın sonrası eskiye dönüşüm ise zaman alacak. Bir çok farklı uygulama hayatımızda yer alacak. Tatil için gelecek olan turistlerin ilk anlamda teması en aza indirecekler.

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bağcı, turistlerin yeme-içme alışkanlığında da ciddi değişiklikler yaşanacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Şimdiye kadar açık büfelerin yer aldığı her şey dahil konsepti Türkiye’nin öne çıktığı turizm şekliydi.

Onlarca, hatta yüzlerce turistin sıraya girdiği, herkesin aynı kepçe veya aparatlarla yemekleri, salataları, tatlıları aldığı açık büfeler artık tercih edilmeyecek. O karpuzdan heykellerin, onlarca çeşit tatlının, çorbanın, yemeğin veya salatanın yer aldığı açık büfeler cazibesini kaybedecek.”

Coronavirüs salgını dünyada en fazla ABD, İtalya, İspanya, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, İran, Irak, Rusya, Yunanistan ve Türkiye’de görüldü.

Türkiyede yaşa bağlı olarak sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Haftasonları ise büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam edilecek.